Knedle sa šljivama na drugačiji način / Plum dumplings with riccota

13:20


 Please scroll down for English version


Nastavljamo sa postovima slikanim u vreme internet blokade. :) 
Ove godine osim limuna i šljiva nas je obradovala svojim plodovima.

Posećivali smo je redovno, svako u nekom svom terminu.


Naš mačak  Cici ju je obilazio rano izjutra, I pre ručka a ja posle. :) Osim u svežim šljivama uživali smo i u ovim knedlama pripremljenim na malo drugačiji način.


Umesto kuvanog krompira za testo koristila sam rikotu. Sam postupak pravljenja je skraćen i dosta brz a knedle su jednako ukusne i mekane kao i kada je testo sa krompirom. Pa ako volite knedle obavezno probajte .

Knedle sa šljivama na drugačiji način
( za dvanaest  knedli )

Potrebno je :
200 gr brašna
400 gr rikote
2 jaja
1 kašika praška za pecivo
1 kašičica naribane kore limuna
50 gr putera
12 većih zrelih šljiva
prstohvat soli

Za posipanje:

50 gr putera
100 gr prezli
kašičica cimeta
50 gr kristal šečera

Prvo promešajte brašno, i prašak za pecivo . U dubljoj posudi umutite sir sa jajima pa im dodajte puter i prstohvat soli a kada se sve sjedini dodajte prosejano brašno , naribanu koru limuna i brzo umesite testo. Testo ostavite da odstoji pola sata u frižideru. Nakon toga na pobrašnjenoj radnoj površini testo ponovo premesite i oblikujte valjak. Valjak isecite na 12 jednakih kriški I svaku krišku oklagijom istanjite u oblik diska debljine 5 do 7 mm. Na sredinu svakog diska stavite po jednu opranu i dobro osušenu šljivu (nemojte vaditi koščice). Obmotajte testo oko šljive , spojite krajeve i pobrašnjenim rukama oblikujte u loptice.
U većem loncu sipajte vodu, posolite je i pustite da proključa. Knedle , jednu po jednu ubacite u ključalu vodu , smanjite vatru šporeta na neku srednju vrednost ( voda mora da ključa ali ne prejako ) i kuvajte 20 minuta.Vodite računa da se knedle ne zalepe za dno šerpe kad ih ubacite u ključalu vodu. Ako se ipak zalepe „odlepite“ ih uz pomoć varjače.
Kada je kuvanje knedli pri kraju u teflonskom tiganju na puteru propržite prezle dok malo ne potamne. Pržene prezle će vas podsećati na mokar pesak. Sklonite sa vate, dodajte šećer I cimet i sve dobro promešajte.Ubacite jednu po jednu ocedjenu i kuvanu knedlu u tiganj, uz pomoć dve kašike okrećite da se prezla lepo zalepi sa svih strana i redjate na tanjir za serviranje. Kada su sve knedle obložene prezlama, pospite ih odozgo ostatkom prezli i šečera i  poslužite.

 Plum dumplings with riccota


For a dozen dumplings:
400 g fresh ricotta
200 g soft flour
1 tbsp baking powder
1 tsp lemon ring , fresh grated
50 g butter
2 egg
a pinch of salt
12 plums

For coating:
50 g butter
100 gr breadcrumbs
1 tsp ground cinnamon
50 gr caster sugar
 
Cream the ricotta and egg with mixer the add butter and mix well. Sift flour with baking powder and add into upper ingredients with a wooden spoon. Refrigerate the dough for about 30 minutes. Transfer the dough out onto a floured work surface and knead for 3-5 minutes. Form a roll and divide it into 12 parts. Take a disc, flatten, ,wrap dough around plum and seal all edges completely. Heat salted water to boiling in large pot. Drop gently the dumplings into boiling water. Make sure dumplings keep moving in water so they don't stick to bottom of pot for first 3-4 minutes. Boil dumplings for 20 minutes over medium heat.
Brown bread crumbs in butter, remove from the heat, add sugar and cinnamon into mixture, mix well and roll cooked dumplings in the bread crumbs and serve.
Bon appetit :)

You Might Also Like

21 comments

  1. Zoko, pa ti si bas brza, svaka cast. Ja sam na zalost malo uzivala u sljivama, taman kada su pocele da sazrevaju kod mojih u Srbiji, ja sam morala da krenem nazad:) Svakako sam ponela par komada koje sam zaledila, ali i to je brzo otislo:) Ova verzija sa rikotom mi se jako dopada, tako da cu recept da zabelezim. Pozdrav!

    ReplyDelete
    Replies
    1. :) Nakupilo se recepata za ovo vreme, a poznajući mene ako ih sada ne objavim ostaće da čuče negde zaboravljeni. Eh, i ja sam tako ostavila mandarine i narove. :)
      Kiss :)

      Delete
  2. Predivne su, super ideja sa rikotom :)

    ReplyDelete
  3. Ne znam šta mi je ljepše Cici, fotke ili ono što fotke prikazuju!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala draga. Cici je stvarno šećer, a i smešan je kao crtani film. Njega je letos neko kao malo mače ostavio u blizini kuće a on je odmah dotrčao i seo mi u krilo. To mi nepoznata mačka nikada nije uradila. I veliki je gurman. Teško je prihvatio da granule za njegov wc nisu hrana. Uporno je savijao šapicu u vidu kašike , zahvatao tako granule i gurao ih u usta a posle pljuckao. :)

      Delete
  4. Vooooolim knedle, izgledaju mi jako primamljivo i probat ću ih ovako, mislim da bi mi bile čak i finije nego s krumpirovim tijestom! I da, mačić je presladak :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Da, lako se i brzo prave a stvarno su ukusne. :) U Cicijevo ime , hvala. :)

      Delete
  5. Tek sam danas nasla tvoj blog, i bas se mislim probat ove knedle s ricotta sirom, jer ga slucajno imam u frizideru :D. Samo nemam sljiva, breskva ce posluzit

    ReplyDelete
    Replies
    1. U, biće super i sa breskvama. Ako ti testo bude gnjeckavo, slobodno dodaj još jednu ,dve kašike brašna. Konzistencija testa zavisi od brašna i procenta vode u rikoti. Testo treba da bude mekano.
      Javi utiske i dobrodošla na blog. :)

      Delete
  6. Super izgleda. Sviđa mi se ideja sa ricottom, puno brže nego raditi knedle sa krumpirom.

    ReplyDelete
  7. ...obožavam knedle...sa šljivama..marelicama...uhh jednostavno se ugušim u njima...;))
    ...jako mi se sviđa ova tvoja brza verzija s riccotom...jedva čekam da isprobam recept... jednostavno i posebno...a slikice su predivne...
    ...ja imam tri šljive u vrtu koje su dale toliko ploda ove godine da su se grane do zemlje savile...pekla sam đem...jedan dio zamrznula...dosta kila dala ujaku da ispeče rakiju...
    ...bome radim ovo uskoro !... šaljem pozdrave... ;)))

    ReplyDelete
  8. Estas ciruelas recién sacadas son muy ricas carnosas y jugosas... hermosas fotos y fabulosa receta felicitaciones,abrazos y abrazos.

    ReplyDelete
  9. Oh, izgledaju tako savrseno..Ove godine sam se zadovoljila velikim kolicinama sljiva na odmoru (koje mi ovdje nedostaju)

    ReplyDelete
  10. nisam ove godine imala domaćih šljiva pa nije bilo ni knedlica, sviđaju mi se s rikotom

    ReplyDelete
  11. Nisam ih jela milion godina. A nikad ih nisam ni pravila. A baš mi se sad nešto prave kad ih vidim na fotkama :)

    ReplyDelete
  12. volim ih! krasan recept, i krasne fotke!

    ReplyDelete
  13. Tvoje fotke me uvijek ostave bez riječi.. predivne!!..,knedle su ti savršene zaista:)

    ReplyDelete
  14. Bozanstveno izgledaju i sve su iste..!!!! Mislim da sam ih poslednji put jela pre 25 godina kada ih je u Londonu pravila moja tetka od onih ogromnih kalifornijskuh sljiva a nije joj palo na pamet da sljive isece na cetvrtine..bile su velike kao osrednje lubenice !!! I danj danas je zbog toga zavitlavamo...

    ReplyDelete
  15. Nikad nisam probala u toj varijanti sa rikotom al kontam da su odlične. Sigurno su mnogo laganije nego ove sa krompirom. Baš ću reći mami jer je ona zadužena za knedele:)

    ReplyDelete
  16. Ovo mi je isto tako fino, testo sa sirom, divota... i ponovo to svetlucavo svetlo u pozadini, ma preslatko skroz!:))) p.s. super mi je prva fotka sa vockama u serpici...:)))

    ReplyDelete