Dulce de leche

19:07

 Dulce de Leche je gust,kremasti, karamel sos. Samo njegovo ime bukvalno prevedeno sa španskog jezika znači slatko od mleka. Popularan je u Latinskoj Americi i Evropi  gde se moze naći pod različitim nazivima.

Obično kada na internetu potrazite recept za dulce de leche iskoči vam gomila recepata u kojima je početni a često i jedini sastojak, slatko kondezovano mleko. Obzirom da se u Srbiji trenutno ne moze kupiti slatko kondezovano mleko morala sam krenuti od osnovnih sajstojaka, običnog mleka i šećera. Prvi put kada sam pravila dulce de leche ,pravila sam ga po  ovom receptu. Priprema je jednostavna ali dugotrajna. Kuvala sam ga oko četiri sata na laganoj vatri  i neprestano mešala dok se nije smanjio na šestinu početne smeše.  Ukus je bio božanstven ali nisam bila sigurna da bih se ponovo upustila u takvu avanturu. Palo mi je na pamet da bih mogla da ga  skuvam uz pomoć mikrotalasne. Ne bih morala da ga mešam a ne bi mogao ni da zagori po dnu  , jedino bih morala da povedem računa da  se ne kuva na prejakoj snazi  da ga ne bih skupljala sa  zidova. Konsultovala sam internet i eksperiment je mogao da počne.
Sastojci su identični sastojcima koje sam koristila i prvi put.
Potrebno je :
1 litar mleka
300 grama šećera
1/4 kašičice sode bikarbone
1 mahuna vanile
Priprema:
Mahunu vanile sam presekla, sastrugala semenke i sve sastojke ključujući i mahunu vanile ubacila u vatrostanu šerpu koja je bila dovoljno duboka da podnese da mleko vri a da ne prekipi i imala je odgovarajući poklopac.  Prvo sam 15 minuta kuvala mleko na najačoj snazi ( to je kod moje mikrotalasne 850 W) a zatim sam smanjila na 300W i tako  kuvala tri sata. Povremeno sam ipak mešala ( svakih pola sata) vise da bih proverila sta se dešava nego sto je stvarno bilo potrebno. Nije se stvarala nikava skrama ili korica. Kada je  gotovo dobićete  gustu braon masu koja je jos uvek  tečna. Ali to ne treba da vas brine, tokom hladjenja će se stegnuti dovoljno da ga koristite za filovanje torti, palačini , vafla ili hleba . Ja sam moj upotrebila za banoffee pitu.Od ove količine sam dobila oko 300 grama dulce de leche.
Evo kako je izgledao sutradan.






You Might Also Like

2 comments

  1. Nisam nikada probala to sama napraviti, morat cu, hvala za ideju ;))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nije teško, samo treba strpljenja. :)

      Delete