Mochi,kolač sa dalekog istoka

16:06




Verovatno i Vi kao i ja volite da isprobate novu hranu. Možete samo zamisliti moju sreću kada sam  sasvim slučajno  otkrila radnjicu sa kineskom hranom u mom komšiluku. Tu sam  pronašla bambusovo lišće ,fermentisani tofu u pirinčanom vinu, soja pastu ( rodjak miso paste) , crne  sušene pečurke , testeninu od mungo pasulja  i mnogo toga sto mi je bilo  neophodno da u svom domu istražujem  bogatu kinesku kuhinju.



Gazdarica je simpatična i ljubazna mlada Kineskinja koja će Vam i sama uvek preporučiti nešto novo i ukusno. Tako sam otkrila mochi.

Mochi su ukusni tradicionalni  japanski kolačici okruglog oblika pravljeni od lepljivog pirinča sa raznovrsnim punjenjem. Mogu biti sa kikirijem, susamom, pastom od crvenog pasulja ili  korenom lotosa. U novije vreme je popularan mochi punjen sladoledom. Osim u Japanu, slični kolačići su popularni u Kini, Vijetnamu,Tajvanu, Tajlandu, Filipinima, Indoneziji i Juznoj Koreji i Havajima.
Obično se sluze uz caj.

Onoga trenutka kada su mochi u  radnji nestali a nova pošiljka još uvek nije  stigla, shvatila sam da je vreme da zasučem rukave. Prave se vrlo jednostavno a jako su ukusni. Jedini problem može da Vam predstavlja nabavka brašna od lepljivog pirinča. Na moju sreću, teta Kineskinja ga redovno ima. :)



 Ovaj mochi  je vijetnamska verzija  sa kokosovim mlekom punjena anko pastom (slatka pasta od crvenog pasulja)


Za testo je potrebno :
220 grama brašna od lepljivog pirinča
100 gr šećera
220 grama kokosovog mleka
2 kafene kašičice arome od vanile ( ovo orginalno ne ide)
Za fil:
100 grama azuki pasulja
70 grama šećera

Za posipanje:
Kokosovo brašno i brašno od lepljivog pirinca

 

Priprema testa :
Testo se obicno kuva na pari ali ja sam koristila mikrotalasnu.
U plastičnoj posudi koja može da se koristi u mikrotalasnoj promešati brašno i šećer  pa dodati kokosovo mleko i aromu vanile i dobro izmešati da dobijete glatku ujednačenu masu bez gromuljica. Masa će biti gustine kao masa za palačinke. Pokriti  prozirnom samolepljivom folijom i kuvati 4 minuta na 800W. Kada je gotovo , izvaditi iz mikrotalasne , izmešati drvenom varjačom i pustiti da se malo ohladi ( ne skroz jer će postati previše tvrdo) da bi ste mogli da radite sa testom. Testo prebacite na radnu površinu koju ste blago pobrašnili pirincanim brašnom i napravite valjak prečnika 3 cm  koji ćete podeliti na devet ujednačenih delova. Svaki deo ravnomerno istanjite u obliku kruga prečnika 6-7 cm , na sredinu stavite lopticu fila , slepite ivice i rukama oblikujete u lopticu.  Ako je testo previse pobrasnjeno ili je suvise hladno moze vam se desiti da ćete imati problema da slepite ivice testa . Onda ih malo nakvasite vodom. Dobijene loptice uvaljajte u kokosovo brasno. Bilo bi dobro da za rad sa testom koristite jednokratne rukavice inače ćete ga jako tesko odstraniti sa ruku. 

Priprema fila:
 
Najbolje bi bilo da fil pripremite dan unapred.  Pasulj dobro operite i ostavite da odstoji u vodi preko noći. Sutradan , pasulj prebacite u šerpu, nalijte vodom ,pustite da proključa i kuvajte 15 minuta. Vodu prospite, pasulj isperite , nalijte novu vodu, pustite da ponovo proključa i nakon ključanja kuvajte jos 15 min. Ponovo vodu prospite, pasulj isperite nalijte novu vodu u razmeru voda pasulj 3 : 1. Vratite na ringlu i kuvajte. Kada se voda smanji na pola ,dodajte šećer i kuvajte dok voda potpuno ne uvri. Pastu mozete ostaviti takvu sa komadićima pasulja ili je propasirati kroz sito da bi ste dobili homogenizovanu smesu. Ostavite je da se ohladi. Od ohladjene paste praviti kuglice velicine oraha kojim ćete puniti testo.



Gotove mochi mozete jesti odmah. Meni su ipak malo ukusnije kada jedan dan ostoje.




Orginalni mochi sa anko pastom su roze boje, tako da u  koliko zelite da to postignete  u testo pre kuvanja mozete dodati par kapi crvene prehrambene boje.
Prijatno!

You Might Also Like

7 comments

  1. Jao, ulepšala si mi dan! Slučajno sma videla recept...
    Ovo sam jela u Hong Kongu i naravno, kupila sam tamo taj glutinious rice brašno, ko zna za šta će mi trebati:)
    Ej gde ima ta čajna prodavnica. Ja svake godine maltretiram brata da mi donosi odande razne stvarčice...
    Jel skupische?

    ReplyDelete
  2. E baš mi je drago. Ja sam ti kao medved Yogi, uvek pronadjem hranu. :) Ne, nisu skupi. To je radnjica u bloku 70 na spratu sa spoljašnje strane. Drže je simpatični muž i žena. On govori bolje od nje i baš je skroz simpa. Ona je mnogo simpatična kada hoće da mi objasni da joj stiže niva roba pa kaže " Bude puno novi modeli" i mahne rukom pokazujući na police. U radnjici se snabdeva pretežno njihov narod pa su im i proizvodi ono najpopularnije od kineske prehrambene industrije. Kao kad bi smo sad ti i ja otvorile radnju u Kini a prodavale Štark, Bambi i Kraš. :)
    Ja ću te voditi kod moje tete ako hoćeš kad potrošiš svoje zalihe lepljivog pirinčanog brašna. :)

    ReplyDelete