Njoke sa rikotom u sosu od spanaća/Ricotta dumplings with spinach sauce

17:14

                   
Please scroll down for english version !   


Ovo brzo a ukusno jelo nastalo je prilikom mog danasnjeg čiscenja frižidera. Obično ove njoke jedem sa svežim paradajz sosom i bosiljkom ali kako još nije sezona paradajza, a i spanać se zadesio u frižideru, nastade ova kombinacija. Recept za ove njoke sam videla u BBC -jevoj seriji  Two Greedy Italians. Gennaro Contaldo,simpatičan Italijan, koga možda pamtite po čestim gostovanjima kod Jamia Oliver-a kaže da se ove njoke prave tradicionalno u njegovom rodnom selu Minori u čast proslave gradskog sveca zaštitnika.
Bilo kako bilo, čim sam ih videla morala sam da probam. Izuzetno su ukusne, rikota ih lepo obogati da vam se prosto  tope u ustima. Čak i ja koja mrzim da mesim, zbog njih često zasučem rukave. A i lako se prave.
Za četiri porcije njoka  potrebno je :
200 gr brašna
3 žumanca
225 gr rikote
30 gr rendanog parmezana
prstohvat sveže rendanog muškatnog oraščića (može i više ako ga volite),
so i biber po ukusu.
Sve sastojke ubacite  u multipraktik i na S nožu  mutite jedno 2-3 minuta  dok se svi sastojci dobro ne sjedine. Testo izvadite iz multipraktika i od njega napravite veknu dužine nekih 20 cm.  Tu veknicu podelite nožem na 4 dela. Svaki deo blago pospite brašnom( bukvalno kao da solite) sa gorne i dojne strane i od svake jufke na radnoj površini napravite jednu dugačku traku valjkastog oblika prečnika 1 cm.
Testo će vam pod rukama biti vlažno ali se neće lepiti za ruke.  Sada vaše trakice naseckajte na komadiće dužine 1 cm i prenesite na pobrašnjeni poslužavnik. Sve ih lepo promešajte da se brašno primi po njima da se ne bi medjusobno lepile. U koliko imate vremena ostavite ih  na poslužavniku jedno sat, dva a posle ih možete prebaciti u plastičnu posudu i u frižider. Meni su njoke najukusnije kada se naprave dan unapred. U koliko nemate, možete ih odmah kuvati. Isto će biti ukusne. :)
Za sos vam je potrebno ( za 4 osobe)
1 kg spanaća
2 dl pavlake za kuvanje
2 čena belog luka
2 kašike masinovog ulja
sveže naribani muškatni oraščić
so, biber
Zagrejati ulje, propržiti sitno naseckani beli luk i dodajte oprani i krupno naseckani spanać. Sve propržiti na srednjoj vatri dok spanać ne postane mekan i voda iz njega skoro ne ispari. Tada sipajte pavlaku i pustiti da proključa . Kuvajte dok se sos ne zgusne do željene gustine . Posolite, pobiberite i dodati sveže narendan muskatni oraščić po ukusu.
Kada krenete da pripremate sos , stavite šerpu u koju ćete kuvati njoke  sa posoljenom vodom da proključa. Kada voda proključa ,ubacite njoke. Kada njoke isplivaju na površinu kuvajte ih još minut, dva i onda su gotove. Kuvane njoke prebacite u šerpu sa sosom, dobro promešajte i servirajte na tanjire. Po želji možete preko da narendate malo parmezana.
Prijatno :)
P.S
Ako na tv-u naletite  na seriju Two Greedy Italians,obavezno pogledajte. 
Prijatno !

Ricotta dumplings with spinach sauce
Servings 4 
For the dumplings
7oz flour, plus extra for dusting
8oz ricotta
3 free-range egg yolks
1oz parmesan, freshly grated
pinch freshly grated nutmeg
salt and freshly ground black pepper
Mix the flour, ricotta, egg yolks, parmesan, nutmeg and seasoning together in a food processor or in a large bowl to form a soft, moist dough.
Tip the mixture out onto a floured work surface and knead for 3-5 minutes. Roll the dough into a long, thin sausage shape, then cut into dumplings about 2cm/1in long.
Cook the dumplings for 3-4 minutes in a large saucepan of salted boiling water.


For the sauce:
2 pound fresh spinach
2-3 Garlic Cloves, minced
2 tbsp olive oil
6 oz  Heavy Cream

  Heat the olive oil over medium heat in a pan.   Add the garlic and  cook 1 minute. Toss roughly chopped spinach in the pan  until it is wilted.   Add a cream and stir to combine.  Cook the creamy spinach for 10-15 min, letting the sauce thicken.  Mean while, cook the ricotta dumplings.  When ricotta dumplings are done, drain it with a spider and  add to the creamy spinach. Serve immediately, topped with more parmesan if you wish.

Bon appetit :)

You Might Also Like

22 comments

  1. Sviđa mi se recept i zamjena krompira ricottom.

    ReplyDelete
  2. Volim tu kreativnost s namirnicama koje se su još jedine preostale u frižideru.. Naša kuhinja često se svede na tako nešto..
    Nisam nikad jela njoke od rikote, tako da mi je teško i zamisliti kakvog su okusa.. ali izgledaju fantastično na tvojoj fotki, pa sam izgubila sav strah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ma, ispalo je da imamo i dezert. Od pomaranži smo dobili i sorbet.
      Njoke su jako su ukusne, mlečne i tope se u ustima. Oraščić i parmezan ih čine još ukusnijim. :)

      Delete
  3. Divan rucak! Bas po mojoj meri... Retko pravim njoke, ali jako ih volim...

    ReplyDelete
  4. Nisam preveliki ljubitelj njoka, ali čim sam vidjela ovu zamjenu krumpira rikotom dobila sam želju da ih isprobam. U kombinaciji sa špinatom mislim da su odlične. Ovo jako dobro izgleda !

    ReplyDelete
  5. Obozavam njoke na sve nacine, ovaj tvoj je super. Da, nekad je potrebno isprazniti frizider, slazem se potpuno. Divno, Zoka

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Gordana. Jedini je problem , što se nakon pražnjena frižider ponovo puni i tako u krug. :)

      Delete
  6. Savršen recept! Sviđa mi se sve,sve je po mom ukusu!

    ReplyDelete
  7. Savršeno Zoko,ovo je jelo baš po mojoj mjeri..slažem se i ja da nekada najkreativnija i najfinija jela nastaju baš pražnjenjem frižidera:)

    ReplyDelete
  8. Krasno izgleda. Jako volim njoke.

    ReplyDelete
  9. Predivno izgleda Zoka, a još mi bolje zvuči!

    ReplyDelete
  10. Super izgledaju ovi tvoji njoki, a iz iskustva znam da su odlični. Vidjela si da sam ih i ja stavila, neki dan na blog. Otkrila sam recept tek nedavno, u istoj emisiji ali sa vremenskim odmakom. Oduševljena sam s njima u svakom pogledu. Jednostavno, brzo i fino.

    ReplyDelete
  11. Njoki su mi izrazito omiljeno jelo jer se mogu kombinirati s umacima, preljevima i gulašom na bezbroj načina. njoki jelo

    ReplyDelete