Torrone

00:00

Please scroll down for english version !


Tema ovomesečne igre kuVarijacije je torrone.  Torrone je tradicionalni božićni slatkiš u Italiji i Španiji. Sve verzije imena (torrone, turron, torro)  potiču od latinske reči torrere (sušiti,peći) . Neki kažu da torrone potiče iz Antičkog Rima čiji vojnici su ga zatim proširili po ostatku sveta. Drugi da se za torrone trebamo zahvaliti arapskim vojnicima koji su ga na svojim pohodima doneli u  Španiju a odakle se posle proširio na Francusku i Italiju.
Bez obzira na ime ili poreklo svima je zajedničko  da se prave od belanaca,šećera  i meda u koje se dodaju tostirani bademi, lešnici ili neko drugo koštunjičavo voće. Novije verzije mogu da imaju glazuru od čokolade ili da sadrže suvo voće. Postoje dve verzije torrone-a , duro i soft.



Orginalan recept možete naći ovde.Ovo je soft verzija. Teksturom podseća na prelepu karamelu.
Ja sam pravila pola mere i u smesu dodala kandirane jagode i ananas.
 Potrebno je :
1 belance
175 gr šećera
220 gr meda
1 kafena kašičica bonbonskog sirupa
125 gr lešnika
65 gr sušenih jagoda
65 gr sušenog anansa
0,5 dl vode

Priprema :
Vodu, šečer, glukozu, med stavite u šerpicu sa dubljim dnom i pustite da uzavri na srednjoj temperaturi. Zatim uz pomoć toplomera sačekati da smeša dostigne 140°C . Meni je za to trebalo 10 minuta , mada to može da varira od šporeta do šporeta. Ja sam više puta pojačavala i smanjivala snagu dok nisam dostigla željenu temperaturu.
Kada vam sirup dostigne temeperaturu od 120°C ,pocnite da mutite belance. Belance sa prstohvatom soli umutite u čvrst sneg. Ulijte vruću smesu u belanca u laganom mlazu i neprekidno mešajte. Mešajte sve dok smesa ne počne da se hladi ( nekih 10 minuta). Masa će se na početku prvo povećati a onda  tokom hladjenja upola  smanjiti.  Tada brzo umešajte lešnike i suvo voće i smesu prebacite u plastičnu posudu ili pleh koju ste prethodno obložiti papirom za pečenje. Poravnajte smesu (najbolje rukama). Ako to radite rukama, onda vam za rad predlažem da obavezno koristite rukavice. Ostavite da se hladi i suši preko noći minimum osam sati. Sutradan izrežite kolač na štanglice ili kockice i služite. Možete ih uviti u celofan ili papir za pečenje  i  spremiti u metalnu posudu. Kažu da se torrone u metalnoj posudi na suvome i na sobnoj temperaturi može održati do dve nedelja ali do sada ne znam nikoga ko ga pre tog roka nije pojeo u slast. :)
Mislila sam da će priprema torrone-a biti teška i komplikovana i da mi neće poći od ruke iz prvog puta. Medjutim ,prevarila sam se. Jedino što Vam je stvarno neophodno za pripremu ovog ukusnog slatkiša je toplometar . Sve ostalo ide lako.
Moj torrone je zapakovan i  podeljen mojim drugarima.






                                                               Torrone -nougat 
Traditional Italian nougat is typically made with almonds, but I 've substituted hazelnuts,strawberries and pineapples for their bright colors and delicate flavors.
Ingredients :

220 grams  mild honey
175 grams  sugar
0,5 dl  water
1 large egg white
125 grams  roasted hazelnuts
65 grams dried strawberries
65 grams dried pineapples
1 tsp liquid glucose

 Heat honey, sugar, and water in a  heavy pot over medium  heat, stirring, until sugar has dissolved, then bring to a boil without stirring. Put thermometer into syrup and continue boiling,  until it registers  275°F. 
When thermometer reaches 250 °F, start beating egg white with salt in mixer, beating until they hold soft peaks. Remove syrup from heat .With mixer at low speed, slowly pour hot syrup into whites. Increase speed to high and beat until mixture has cooled to warm (mixture will rise, then fall), about 10 minutes. Stir in nuts , candied strawberries and pineapple.
Pat torrone mixture into  pan lined with baking paper . Let stand at room temperature at least 8 hours. 
Invert torrone onto a cutting board  and cut torrone into  strips. Wrap each torrone strip in parchment paper.
Torrone keeps in an airtight container in a dry place at cool room temperature 2 weeks.




                                                                                         


You Might Also Like

44 comments

  1. Izgleda fantastično! :)
    Ja sam koristila samo kikiriki (slani i neslani) i jako mi se dopada, mogu da zamislim kako je dobra verzija sa jagodicama :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala :) Veruj mi, vise me je iznenadio ananas od jagodica. On se super uklopio. Ove jagodice nesto nisu imale ni miris ni ukus.

      Delete
  2. Preslatko izgleda sa suvim vocem, nisam se usudila da napravim upravo zbog tog toplomera, svuda pise da treba strogo voditi racuna o temperaturi, pa nisam znala kko bih to procenila bez njega, ali kada sada vidim kod tebe i Tine mozda cu probati da kuvam sirup 10-tak minuta.:))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala :)Tina je dala bas lepo deteljno upustvo, precizno.Mislim da ce tebi kao iskusnom poslasticaru njen trik sa kapljicama sirupa biti dovoljan da ti torrone uspe. Ja sam se plasila onog dela kada treba umesati voce u masu. Devojke na coolinarci su se na to zalile ali kod mene ( zbog pravljenja pola mere ) nije bilo problema.

      Delete
  3. Predivno izgleda, nougat sam do sada vidjala samo u kombinaciji sa lesnicima, verujem da je sa suvim vocem jos ukusniji :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala :) Suvo voce pospesuje vizuelni utisak a bogami i ukus. Mislim da cu sledeci put ukus obogatiti i sa malo vodice pomorandzinog cveta ili ruzine vodice.

      Delete
  4. Divno je, Zoka. Ovdje ga zovu francuski nougat i rade ga u tankim pruticima. Predivan je sa ovim zelenim masnicama, slike divne kao uvijek.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Goradana :) Ja sam ih sekla malo veće da bi svako dobio ozbiljnu količinu i da se posle ne bi svadjali. :) Mada ,nemoguće je u jednom dahu pojesti celu stanglu. :)
      Je l kod vas stavljaju i pirincane papirice oko njega?

      Delete
    2. Nisam bas primjetila, a mozda i stavljaju negdje :)

      Delete
  5. Predivno, ti najbolje po meni uradis kuvarigrice, extra!slikice tvoje obožavam, hvala ti za linkove...praviću, tj već sam napravila sa kakaom i kokosom, i još ću jedne po tvojoj preporuci, sad imam neke obaveze za Uskršnje recepte, za Kurir, tačnije tražim dobru Uskršnju Pogaču..i tako..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala ti puno,volim da se igram pa to ti je. :) Nema na cemu, nego nesto razmisljam da napravis slanu verziju mochi-a. Testo po receptu a punjenje da bude recimo od sira i da posle te kuglice proprzis. To bi bio pravi vojvodjanski mochi. :)
      Radujem se tvojim uskrsnjim receptima u Kuriru. :)

      Delete
  6. Zoko, majstorice:) sastojci mi se jako svidjaju, zvuci komplikovano al kao sto kazes, mozda i nije tako kao sto zvuci.
    Ej, vidim u komentarima da spominjes vodicu pomorandzinog cveta- mislim da to moram da imam:) ima kod nas da se kupi?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala :) Oduvek sam zelela da ga napravim, ali mi je delovalo previse komplikovano. Da nije bilo kuvarijacija verovatno se nikada ne bih usudila. Ali ovako, morala sam .:)
      Vodica od pomorandzinog cveta je homemade.Ja sam prosle godine bila u Crnoj Gori kada su cvetale nase pomorandze i obrala cvetice na veliko negodovanje moje majke. Plasila se da posle nece biti plodova. :) Cvetice sam istucala u avanu i prelila sa destilovanom vodom, cisto da ih prekrije i ostavila na suncu tri nedelje. Sada su mi zalihe na izmaku a mama ne pokazuje volju za saradnjom. :) Nisam videla da ima da se kupi kod nas mada se svuda regularno prodaje. Ali kod nas nema ni oreo niti slatko kondezovano mleko pa otkud bi sad bila vodica? :(

      Delete
  7. Predivan je,tako dekorativan..slike su ti čista fantazija,.. a turron sam imala sreću dobiti na poklon iz Španjolske i probati ga,extra je zbilja:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala puno, Verujm mi ovaj je isto tako dobar kao i kupovni. Htela sam da dodam i pistace zbog zelene boje ali sam se plasila kakav bi bio ukus kada bi se sve to izmesalo. Ja kao Petra imam razmazentusa koji ne voli bademe a voli suvo voće tako da je ovo bila kombinacija po njegovom ukusu. :)

      Delete
  8. volim ga, iako sam jela samo kupovni. Bože ja sam potpuno zaboravila na tu ovomjesečnu temu... Stvarno ti je krasno ispao, bravo!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahaha, vidim da smo se Tina i ja same igrale. Hvala :)

      Delete
  9. O super, meni je turrón baš odličan za grickat :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Da znas ,mnogo je dobar. Ovih dana kada mi se prijede nesto slatko uzmem griz i budem super. :)

      Delete
  10. I ja bih volela jedan ovako fini paketic. :))
    Mnogo ti je lep slatkis ovako saren.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala, ostao je jos jedan paketic, taman za tebe :)

      Delete
    2. Opa! Pa nije mi stigao! :))))
      Ne vredi, secer gledam samo na slikama, ne bih ni smela da jedem. :))

      Delete
  11. Ovaj slatkiš sam htela praviti za NG ali nisam stigla, sada opet nikako mi se nije uklapalo ali znam da će Nova godina doći przinom svetlosti a onda ću znati gde potražiti korisne savete...
    Predivno si ga napravila i jako mi lepo i privlačno izgleda!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala , stvarno se ne pravi tesko. Sada sam se ohrabrila i mislim da cu u probati Mihaelin domaci munchmallow :)

      Delete
  12. Predivno izgelda ovako u bojama ,ja ga baš previše ne ljubim ali ga je moj tata obožavao i s svojih putovanja uvijek nosio različite verzije

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala, postoje razne verzije. Sa pistaćima,kikirikijem, glaziran cokoladom... Mislim da ću sledeći put dodati jos neke začine u smesu i obloziti ga čokoladom. :)

      Delete
  13. Jako lijepo izgledaju. Imala sam u planu sudjelovati u kuVarijacijama ali mi je nekako pobijeglo vrijeme.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Petra.I ja sam jedva stigla. Nego, predlog je bio moj ,pa mi je bilo neprijatno da ga ne napravim. Videla sam jutros novi zadatak za DB i ne znam kako cu sada sve stići.

      Delete
  14. Hermoso y delicioso turrón,es lo mejor que he visto en la red muy bien hecho,una excelente versión,me encantan,abrazos, hugs,hugs.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hola Rosita,
      Muchas gracias por tu amable comentario ,me alegro que te guste :)
      Saludos

      Delete
  15. Hvala na posjeti...torrone izgleda bozanstveno!

    ReplyDelete
  16. The food you make is beautiful & looks delicious, I am continually impressed. What a great blog!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thank you so much for visiting and for your kind compliments! I’m so glad you enjoy my blog!

      Delete
  17. Odavno zelim napraviti torone, ali se ne usudjujem. Po ovom receptu mi se cini sasvim lako! Fotke su ti prekrasne!!!

    ReplyDelete
  18. damn. nemam toplomjer.
    :(
    baš sam ti ostavila komentar na facebooku i mislim se, ''super! Imam nekoliko bjelanjaka u frižideru, idem se baciti na posao i skužim da mi fali ono najbitnije. ''

    Prekrasan ti je. sline mi cure.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Čekaj, Ana , može i bez toplomera. Evo ovde je Tina lepo objasnila trik sa kuglicom sirupa u ledenoj vodi http://tinascookings.blogspot.com/2012/03/torrone.html
      A možeš i da probaš ovo http://mypansandpots.blogspot.com/2012/04/friands-sa-jabukama-apple-friands-apple.html
      Od srca ti preporučujem friands. :)

      Delete
  19. Kod tebe sam je vidjela i pravila ali ...uspjela jeste,no NE moze da se stegne /osusi kako treba..previse vlage u zraku mislim da joj ne dozvoljava,moram pronaci oblatne i staviti izmedu oblatni da je spasem.
    Ti si predivnmo uradila !!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Baš mi je žao što se nije steglo. Ne znam šta bi moglo da bude. Možda stvarno vlaga. Nadam se da će oblande spasiti stvar. :)

      Delete
  20. Oh wow, this honestly does not look that hard to make. I am so excited, I definitely need to make this. I adore sweet treats. This looks soooo good! Take care, Terra

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yes. It's quite simple. You really need a candy thermometer for this recipe to get it just right. Please let me know how it turns out if you try!
      Cheers
      Zoka

      Delete
    2. What is 0,5 dl water in US measurements?

      Delete
    3. 0,5 dl water is 1,69 ounce [US, liquid]

      Delete
  21. I was eating a brownie while reading your post. So literally, I was imagining that I'm munching on a torrone! I just realized that I ate the whole brownie with just one bite! lol! Your post really made me drool! :D

    ReplyDelete
  22. These look fantastic definitely one I am going to make thanks for sharing :)

    ReplyDelete