Fit and Yummy :Špagete sa paradajz sosom i ćufticama od piletine i tikvica / Spaghetti with chicken zucchini meatballs in tomato sauce

13:25

Please scroll down for Englis version! 



 

   Volite ih ćuftice? Meni su ćuftice u parajz sosu poslužene uz špagete ili pire jedno od onih jela koje me vraćaju u detinjstvo i čine srećnom. Pravi comfort food. Već duže vreme ih ne pržim nego pečem u rerni.Pravim ih od svinjskog, junećeg mesa  ili njihove kombinacije. Ovaj put mi je cilj bio da ovo jelo  zadrži sve odlike pravog ostane comfort food-a, da ne izgubi na ukusu a da podpadne u kategoriju low calc jela. Zato sam koristila mlevene pileće grudi.Ipak plašila sam se da bi iz rerne ćuftice mogle izaći previše suve, a onda sam probala Verine pljeskavice  sa tikvicama i odlučila da u  moje ćufte dodam naribanu tikvicu. Nisam se prevarila, ćuftice su mekane i sočne. 

A ako i vi želite da probate ovo jelo u light varijanti, evo recepta :

Potrebno je:

(za jednu osobu)

70 gr integralnih špageta 

100 gr pilećeg filea

50 gr tikvice (može meso od tikvice koje vam je ostalo od ovog recepta)  

1 /2 kafene kašičice suvog origana

1/2 kafene kašičice suvog ruzmarina

1/2 kafene kašičice  senfa

2 čena belog luka (ispasiran kroz presu)

1/2 manje glavice crnog luka

1 supena kašika seckanog svežeg bosiljka

200 gr paradajza  iseckanog (može i iz konzerve)

1/2 supene kašike maslinovog ulja 

so, biber

po potrebi za paradajz sos ako je jako kiseo  par kapi natrena ili prstohvat šećera

Priprema:

Pileći filet stavite na pola sata do sat u zamrzivač da se malo  smrzne ali ne skroz  pa ga usitniti u multipraktiku ili ga sameljite u mašini za meso,  Tikvicu naribajte isto u mutipraktiku uz pomoć  dodatka za rendanje, stavite je u krpu i dobro osedite tako sto ćete krpu zavrtati ,pa pomešajte sa mlevenim mesom ,suvim ruzmarinom ,origanom ,jednim propasiranim čenom belog luka i senfom.Posolite i pobiberite po ukusu.  Rukama sve lepo sjedinite pa uz pomoć kašike za sladoled vadite loptice i redjajte ih na pleh koji ste obložili peko papirom. Pecite u zagejanoj rerni na 20 °C 20 minuta ili dok ne dobiju lepu braon boju. 

U ključaloj posoljenoj vodi skuvajte špagete.  Dok se špagete kuvaju napravite sos od paradajza. U šerpici zagrejte maslinovo ulje i na njoj staklasto propržite crni luk i propasirani čen  belog luka pa dodajte seckani paradajz. Na laganoj vatri kuvajte 10 -tak minuta pa dodajte ispečene ćuftice i kuvajte još 5 minuta. Posolite, pobiberite, dodajte  kap ili dve natrena ako je sos kiselkast ( ili malo šećera) i iseckani bosiljak. Sve lepo promešajte. Špagete koje su se do sada skuvale  ( po meni ovo jelo ne trpi all dente testeninu, pa ih zato dobro skuvajte), ocedite u cediljci iznad sudopere, pa ih isperite hladnom vodom da prekinete kuvanje. Ako se špagete skuvaju pre nego što je sos gotov, ostavite ih u vodi u kojoj su se kuvale dok ne zavšite sos.

Pomešajte špagete sa sosom i ćufticama i služite odmah. Odozgo ukrasite sa par listića bosiljke. 

Prijatno :)

 

 


 

 

Spaghetti with chicken zucchini meatballs

 

 

What is your favorite comfort food?  Is it maybe spaghetti with meatballs? Can this dish can be low calc? The words "low-calorie" and "comfort food" rarely appear together in the same sentence, but in this recipe they are best friend. :) We are going to bake meatballs made from ground chicken file and grated zucchini  in the oven on baking paper and the are going to be yummy, tender and juicy. 

Ingrediants: 

(for 1 serving) 

100 gr chicken file ,  ground

50 gr zucchini ( you can use zucchini meat from this recipe) 

70 gr whole wheat spaghetti

2 galic clove minced 

1/2 small onion 

1/2 tbsp olive oil  

1/2 tsp dried origano 

1/2 tsp dried rosemary

1/2 tsp mustard 

200 gr chopped tomato, canned  

1 tbsp chopped fresh basil

 salt, pepper,  

(If tomato sauce is acid, add a few drops of liquid natreen or pinch of sugar )

Preparation:

Grate the zucchini with a food processor,  wrap it in a towel, and squeeze out as much water as you can.Mix with ground chicken, season with salt, pepper,mustard,dried rosemary and oregano. Use an ice cream scoop to make perfect and even meatballs  and bake on cookie sheet in preheated oven at 200°C for 20 minutes or  until meatballs are  cooked through and lightly browned.  Prepare tomato sauce. Heat the olive oil in a pan, add chopped onion and garlic. Sauté until soft and translucent. Add chopped tomato ,stir and cook over low heat for 10 minutes, then add the cooked meatballs and simmer for next 5 minutes. Season with salt, pepper,  chopped fresh basil and add a little sugar or natreen  if sauce is acid.  

Spaghetti:   Bring the water to a boil and add  the spaghetti.For  cooking time check the pasta package - it tends to be between 9 and 12 minutes depending on the variety. Cook spaghetti to well done. Al dente doesn't work with meatballs. Now put out the whole lot into a colander which you have placed in your sink. Turn on the cold water and rinse the spaghetti under the water (whilst they are still in the colander).  Drain well and serve with sauce and meatballs . 

Garnish with additional fresh basil to taste, if desired. 

Enjoy


 




You Might Also Like

33 comments

  1. Evo upravo smo ručali tjesteninu s tikvicama, doduše bez okruglica :) Al jako mi fino izgleda!

    ReplyDelete
  2. Obožavam mesne okruglice!
    neku večer sam radila pikantne mesne okruglice sa kurkumom, peperoncima, svježim začinima, čilijem, korijanderom, mljevenim sezamom i crvenom paprikom.
    Kuhala sam ih u umaku od crvene paprike, luka, češnjaka, timijana i svježe rajčice i poslužila uz špagete.
    sve moguće verzije špageta i mesnih okruglica u umaku apsolutno obožavam!

    Ova tvoja verzija izgleda fantastično, dodatak tikvica mi je super!

    ReplyDelete
    Replies
    1. U Ana, ova tvoja kombinacija pikatnih ćuftica zvuči baš baš ukusno. Volim sve te začine i znam da bi mi se dopalo. Možda da ih jednom objaviš na blogu? :)
      Tikvice su jako zahvalan dodatak. Ne menjaju ukus, a daju sočnost.

      Delete
  3. Ja več duuugo, dugo nisam jela mesnih okruglic... :). Izgleda super :)!

    ReplyDelete
  4. Sad je i mene zaintrigirao taj dodatak tikvice tako da ću morati probati.

    ReplyDelete
  5. This is a great tip on adding sugar to balance tomato acidity - I do it all the time because love sweet&sour combination more than just sour....And again - your pictures are awesome!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thank you ,again :) I also love sour and sweet tomato sauce. It is so much tastier. :)

      Delete
  6. I ja, kao moonea, obožavam mesne okruglice s pastom ili pire krumpirom, kao moji klinci, u svim mogućim kombinacijama. Stalno nešto eksperimentiram na tu temu. Sad sam u fazi orijentalnih recepata za mesne okruglice. Ovaj spoj mesa i tikvica mi se čini odličan i recept svakako ide na listu za isprobavanje.
    Lp.

    ReplyDelete
    Replies
    1. To je baš divno, nadam se da će se neki od eksperimenata pronaći i na blogu. :)

      Delete
  7. Jao, plehani tanjir! Jelo se super ususkalo unutra. Nisam probala da pecem cufte niti da dodajem povrce u njih, ali eto super ideje. Spagete preskacem, ali dajem mali savet. Nemoj da ih ostavljas u vodi u kojoj su se kuvale jer ce nastaviti da se kuvaju i upijaju vodu. Ili kuvaj kratko pa ostavi u vodi i na vrucoj ringli da cekaju sos (i tako se skuvaju), ili ih isperi, ocedi, pa pre sluzenja ponovo isperi vrelom vodom. Primenjujem ovu drugu varijantu. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Da, da obožavam plehane tanjire. :) Ove integralne špagetice ostaju jako tvrde nakon kuvanja po upustvu proizvodjača , pa im odmaranje u vodi u kojoj su se kuvale ne škodi. Taman se smekšaju a da ne budu ni tvrde ni prekuvane. Uh, volela bih da imama vremena da pravim sopstvenu testeninu.

      Delete
    2. Meni svaka testenina ostane tvrdja ako pratim uputstvo sa kutije. To je zato sto bi trebalo da je jedemo 'al dente' jer se valjda tako bolje vari. Obicno produzim vreme kuvanja. :)
      Onda su ove tvoje taman nakon stajanja. :)
      Meni fali masinica za testeninu, najvise zbog rezanaca za supu. Nije to neki trosak ali nikako da je pazarim.

      Delete
  8. Ja sam dodavala jabuku i limunovu koricu u ćufte i bile su sjajne. Imaš recept kod mene i mislim da one mogu da se peku. Znaš uvek mi je bilo neobično kako Ameri jedu spaghetti and meatballs. Nikada nisam mogla da povežem ćufte sa špagetama, a uvek me je fascinirao i meatball sendvič. Jeste super sve ali kad si navikao da ćufte jedeš uz pire onda je sve ostalo neobično. Ja gledam da svašta dodam u ćufte od povrća i tako ne samo da povećam masu već i da se malo manje mesa jede.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sad sam baš bila na tvom blogu i videla sam recept za ćuftice sa jabukom i limunovom koricom. Mnogo su dobre, moraću da ih isprobam. Počela sam da volim jabuku i u slanim kuvanim jelima. :) Ovih dana se igram sa ćufticama od samog povrća. Kada nadjem neku baš lepu kombinaciju objaviću. :) Da, Ameri su to usvojili od Italijana. Oni su nas sve zarazili. :)

      Delete
    2. Slika je katastrofalna ali su one lepe. Pošto voliš kombinaciju slatkog i slanog imaš i recept za Koko kotlete, krmenadle u krem sosu od pomorandže i jabuke. E, to je savršeno.

      Delete
    3. Odoh da potražim. Volim pečenje sa medom i pomorandžom sigurno ću i ovo voleti. Hvala na putokazima. :)

      Delete
  9. Obožavamo ćuftice. I isto ih tako pečem u pećnici ne bih li malo smanjila kalorije:)
    Ovo je isto tako dobra ideja kombinacija tikvica i pileće mesa!

    ReplyDelete
    Replies
    1. E ,onda razumeš moju muku.:) Jeste ,budu sočne i baš ukusne .:)

      Delete
  10. Izgledaju savrseno sjajno.Moram i ja probati da pravim sa spagetima. a hvala i na isprobavanju. Nas dve /udarile/ po receptima, jedne druge!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahhaha, ti si nas Vera stavila sve pod istragu. Sada sam videla da si isprobala i Lanin sladoled. :) Hvala tebi na divnoj ideji .:)

      Delete
  11. Super su cuftice, nisam nikad probala peci, moracu jednom. Jako mi se svidja slika i plehnati tanjiri su mi super.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Probaj, manje su kalorične ali ništa manje ukusne od prženih. :)
      Hvala :)

      Delete
  12. Savršene ćuftice,volim ih na sve načine.

    ReplyDelete
  13. Jako mi se sviđa jelo,obožavam ćuftice,a ovaj dodatak tikvica stvarno me zaintrigirao da ih što prije probam:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tikvice su odličan dodatak. Probaj, prvom prilikom nećeš se pokajati. :)

      Delete
  14. Odlicne su ti ove cuftice, verujem da su veoma ukusne u kombinaciji sa tikvicama:)

    ReplyDelete