Daring bakers - Crackers with Parmesan and oven dried tomatoes/ Kukuruzni krekeri sa parmezanom i sušenim paradajzom

07:13

Please scroll down for English version




Ovomesečna domaćica Daring Bakers Dana nam je zadala temu zdravi krekeri. Odlučila sam da isprobam kombinaciju kukuruznog brašna , parmezana , sušenog paradajza i ruzmarina i nisam se pokajala. Za ove krekere ja sam po prvi put sama sušila paradajz.  Vi ukoliko želite možete koristiti kupovni ali verujte razlika u ukusu je ogromna a sušeni paradajz ne zahteva Vaše veliko angažovanje. 


Za sušeni paradajz:
čeri paradajz (oko 300 gr)
krupna morska so
sušeni timijan

Paradajz operite, prepolovite i rasporedite po plehu koji ste obložili papirom za pečenje, tako da se ne dodiruju i da prerezana strana bude na gore. Zagrejte rernu na 50°C i sušite paradajz 10 sati, najbolje preko noći. Osušeni paradajz ako ga nećete odmah koristit, spremite u teglu i prelite maslinovim uljem. Možete ga koristiti za testenine, salate, pice, bruskete. Jedno je sigurno, brzo ćete ga potrošiti. :)





Za testo:
100 gr kukuruznog brasna
100 gr integralnog brasna
3 kašike maslinovog ulja
1/4 kašičice sode bikarbone
1/4 kašičice praška za pecivo
1/2 kašičice soli
40 gr parmezana
130 gr vode


Priprema testa:
Promešati prvo suve sastojke ( obe vrste brašna, sodu bikarbonu, prašak za pecivo ,so, parmezan ) pa  dodati vodu i maslinovo ulje. Kratko mešati mikserom dok ne dobijete kompaktno testo. Pokriti prozirnom folijom i ostaviti da se odmori u frižideru na minimum pola sata.
Prirema krekera: 


Nakon odmaranja ,testo na pobrašnjenom peko papiru ili silikonskoj podlozi  razvite na 5 mm debljine. Po testu u dve kolone rasporedite sušeni paradajz. Polako zarolajte uz pomoć peko paprira , stiskajući da rolat bude kompaktan. Oštrim nožem seći na šnjite debljine 5 mm  i redjati u pleh obložen peko papirom. Peći 20 minuta u rerni zagrejanoj na 180°C ili dok ne dobiju lepu zlatno braon boju.





Daring bakers - Crackers with Parmesan and oven dried tomatoes



 The Daring Bakers’ July 2012 challenge, hosted by Dana McFarlane was healthy crackers. I decided to use Parmesan, corn flour, oven dried tomato and fresh rosemary. This was very tasty challenge. Thanks Dana. :)


For oven dried tomato:

300 gr cherry tomato
sea salt
dried thyme

Halve each tomato lengthwise. Arrange the tomatoes, cut side up, side by side  on  a sheet pan . Do not allow the tomatoes to touch one another. Sprinkle lightly with salt and dried thyme. Place in the oven and bake until the tomatoes are shriveled and feel dry, about 10 hours. Once dried, remove the tomatoes from the oven and allow them to thoroughly cool. If you aren't going to use all of dried tomatoes, transfer the tomatoes to jar and cover  with olive oil and place in the fridge.

For dough:



100 g of corn flour
100 g wholemeal flour
3 tablespoons olive oil
1/4 teaspoon baking soda
1/4 teaspoon baking powder
1/2 teaspoon salt
40 g grated Parmesan cheese
130 g of water

Mix corn  and wholemeal  flour, salt, baking powder, baking soda and grated Parmesan cheese.  Add water and oil  and mix well.Mix until the dough comes together. Cover dough with plastic foil and let rest for 30 minutes in the freezer. After that,  roll out the dough into a rectangular shape 2 mm thickness. Sprinkle the dough  with the dried tomato. Press the filling firmly into the dough.  Starting at a long side, roll the dough, pressing lightly, to form a tight log. Cut into 5 mm thick slices. Place the slices in a roasting pan lined with parchment paper

You Might Also Like

29 comments

  1. Dopada mi se ova domaca verzija susenog paradajza, a krekeri odlicno izgledaju :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala draga. Sušeni paradajz je fantastican. Moracu da osusim koju teglicu za zimu.

      Delete
  2. baš sam planirala da za vreme godišnjeg, pošto ne idem na more, šmrc, napravim par teglica sušenog paradajza i šerija i običnog. Isprobaću ovu tvoju varijans:)
    Krekerčići su tako privlačni da ja ne znam kako ti izdržavaš na tvom low carb-u:):)..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ček bre, pa zar ti nisi bila na moru pre par sedmica? Uh, moj low carb je savitljiv. :))) Do podna je striktan, od podna do 20 h je fleksibialn (čitaj smažem poneku voćku) a posle 20 h zakljucim da je to jedno veliko naporno smaranja i pocastim se Mars sladjom. (smajlikoicrveni) A krekere sam jela dok sam bila na odmoru od dijete. Uzmem ja tako dan, dva dopusta. :))) Sada kada sve ovo lepo napisala, znam sto mi ne ide. Ja cekam da odem na more pa da ih sušim na suncu. Tata je davno napravio sandučić za sušenje sira sa policama i mrežom umesto stranica pa sam mislila da u tome probam da sušim.

      Delete
  3. Dopadejo mi se ti zanimivi krekerji. Napravila jih bom čimprej. Hvala za idejo!

    ReplyDelete
    Replies
    1. nema na čemu, baš mi je drago da ti se dopadaju. :)

      Delete
  4. Super je ovaj krug igrice. Ko9d nas postoji samo onaj Amfisin paradajz u ulju. On je super ali je izuzetno jak i kad se navode količine za recept on nema blage veze sa količinom sušenog domaćeg paradajza.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jeste ovaj krug je stvarno super. Totalno otkiriće mi je Hapanleipä - Finnish Sour Rye Crisp Bread http://audaxartifex.blogspot.com.au/2012/07/july-2012-daring-bakers-challenge.html za koji devojka kaze da moze da stoji godinama i da ih ona od vencanja 2002 ima još i polako ih gricka. Da, kod nas ima samo Amfisin sušeni paradajz i samo Amfisini kapari. Ovaj domaći meni nije ispao tako suv, ali je isto bio jako koncetrovan. Ja sam ostatak stavila u maslinovo ulje i jela sa belim sirom bez hleba. Ipak sam ja na dijeti. :))))

      Delete
    2. Skoro sam u Rodicu videla suseni paradajz u kesi, papreno je skup, a pri tom ga nesto malo ima u toj kesi.

      Delete
  5. Super ideja za krekere, bas je fora ovo sa paradajzom. Iskreno, divim ti se sto si sama susila paradajz, kad vidim koliko dugo treba da se susi u rerni, ja dizem ruke :)

    ReplyDelete
  6. I loooove oven roasted tomatoes and these crackers look fantastic! Great job!

    ReplyDelete
  7. Jako mi se sviđa ideja za krekere,tako dobro izgledaju,a vjerujem da su i preukusni..divno zaista!

    ReplyDelete
  8. Aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa, krekeri s pumidorima - odlično!

    ReplyDelete
  9. Lep i hrabar poduhvat! Kad sam videla ove male zute paradajze bas sam se odusevila... pre dosta godina dam ja tati seme ovog paradajza da posadi u basti jer mi se mnogo dopadao... on posadio, ono niklo, rodilo, ali moji se nisu usudili da ga jedu, plasila ih boja i velicina:)

    ReplyDelete
  10. Bravo Zoko! Posebno mi se svidja sto suseni paradajz nisi seckala u testo vec stavila kao fil. Odlicna ideja!
    Mi vec dve godine susimo paradajz na suncu. Jako je jednostavno. Postavimo ga na mreze koje je tata napravio u svrhu susenja biljaka, posolimo krupnom morskom solju, pokrijemo gazom zbog muva (mada kazu da muve nece na so) i susi se nekoliko dana. Svako vece ga sklanjamo zbog rose. Jedne godine nam je na suncu pregoreo... :)
    Posle ga slozimo u tegle i zalijemo maslinovim ulje. Fantazija!

    ReplyDelete
  11. Svaka čast na sušenju paradajza, 10 sati pripreme bi meni bilo predugo, nestrpljiva kakva jesam :) Krekeri su predobri, kombinacija sastojaka je jednom riječju fenomenalna! Što se tiče locar dijete, evo i ja je radim već mjesec i pol, do sada sam bila disciplinirana, ali klad sve ove divote po blogovima vidim, patimmm...:)

    ReplyDelete
  12. Ovo gore je trebalo značiti Low Carb dijeta (komp mi nešto guta slova, grrr)

    ReplyDelete
  13. jako zanimljivog izgleda!!sviđaju mi se!

    ReplyDelete
  14. Krekeri su ti ispali super, baš si razmišljam da već dugo nisam radila ništa na foru keksića pa bi možda mogla ovo probati :)

    ReplyDelete
  15. Gledam vase grickalice vec danima i odusevljena sam receptom (ne znam sta pre da isprobam;), bas su ti lepe slicice i krekercici.:))) p.s. jel ostao mozda jos koji za mene?;)))

    ReplyDelete
  16. Uh, predobri keksići ! od svih koje sam vidjela u ovom krugu sada već teško pravim uži izbor, ali ove definitivno moram isprobati. Obožavam sušeni paradajz i uvijek ga doma imam tako da ću odvojiti i za ove krekere. Baš si ih lijepo napravila i sve skupa odlično prezentirala !

    ReplyDelete
  17. Super izgleda, baš mi se sviđaju krekeri u tvojoj izvedbi.

    ReplyDelete
  18. I love this recipe! The photos are amazing, and it sounds sop healthy too!!!! Thanks Zoka!

    ReplyDelete
  19. Postovana! Upravo sam pravila Vase krekere i striktno pratila uputstva i mere ali mi se testo jako raspadalo i nije htelo da se urola a jos manje da se sece u pravilne oblike. Savet?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Poštovanje i Vama. Jako mi je žao sto Vam krekeri nisu uspeli. Obzirom da kazete da se testo raspadalo, predpostavljam da brasno koje ste Vi koristili trazi više vode. Ja sam koristila meko žuto kukuruzno brasno proizvodjač Mitosrem i integralno brasno kupljeno na pijaci pa proizvodjača ne znam. Vi možete u testo dodati više vode, dok ne dobijete srednje tvrdu kuglu koja se odvaja od zidova posude, testo ne sme da bude mrvičasto a ni gnjeskavo pa dodaje po kašiku vode dok ne dobijete odgovarajuću strukturu. Žao mi je što nemam sliku gotovog testa da vidite. Testo slobodno možete ostaviti da se odmara vise od pola sata. Ja nekada testo zamesim uveče a pravim krekere ujutru. Takodje ako hoćete možete da pola integralnog brasna zamenite belim brasnom. Nadam se da će sledeći put biti bolje. Ako probate ponovo, javite mi molim Vas kako je ispalo.
      Veliki pozdrav
      Zorica
      P.S
      Ako hoćete da budete sigurni da će se rolat lepo seći, odložite ga u zamrzivač na pola sata ,sat , da se malo zamrzne, ne skroz naravno, pa će se kriškice lako seći.

      Delete
  20. Zoka!
    I love,love, crackers, and these solar tomatoes! Great idea!

    ReplyDelete
  21. Jednostavno nemam riječi koliko mi ovo predivno zvuči da su mi već zamirisali i okus im osjećam...

    ReplyDelete