Panettone

13:37

English version in progress :)



Mnogo volim ovaj kolač. Oko Nove Godine i Božića preplavi i naše radnje. Obično je upakovan u lepe, sjajne kartonske kutije sa fotografijama koje mame. Pravila sam ga i ranije , samo sa kvascem  ali sam u međuvremenu izgubila link za recept. Ovog puta htela sam da probam, pravi ,tradicionalni , pa sam se dala u potragu po italijanskim blogovima. Tako sam pronašla blog Anicee & Cannella i na njemu recet za panettone. Kod ovog recepta me je privukla fotografija. Saćasto testo na slici me je prosto mamilo. Imala sam malo problema oko prevoda, khm, pa je ovo treći pokušaj. Treća , sreća!

Prvi put mi je moj dragi lievito madre preveo kao običan kvasac. Njemu je kvasac kvasac.  Drugi put sam ja kiselo testo koje treba da stoji u zašećerenoj vodi , po navici razmutila u toj  vodi i dobila kiselu baricu. Treći put kod pripreme nisam pravila nikave kardinalne greške ali jesam kod pečenja. Ali o tome kasnije .
Znači , prvo vam je neophodno kiselo testo . Ja sam ga pravila po Dajaninom  receptu. Dajana  je sve lepo objasnila i ako pratite njena upustva, nema greške. Priprema je trajala dve nedelje. Svako jutro deo testa bacite a ostatak nahranite. Drugog dana testo je bilo lepo saćasto. Trećeg dana je bilo sjajno i izgledalo kao da sam u njega dodala ulje. Četvrtog, petog, postalo je nešto tečnije i mirisalo je na alhohol. Kasnije je mirisalo na sirće i to baš jako. U tom trenutku sam pomislila da ga bacim ali mi je Dajana  rekla da budem strpljiva. I stvarno , krajem druge sedmice , sve je došlo na svoje mesto. Testo je bilo saćasto, blago kiselkastog ukusa, bez izraženog mirisa sirćeta. Ako vas brine  ko vam garantuje da će na podlozi od brašna i vode rasti samo dobre a ne i loše bakterije treba da znate da PH ovog testa je oko 4 i da u ovakvoj kiseloj sredini patogene bakterije kao E.Coli i   ne mogu rasti. Ako testo ipak promeni boji, recimo pocrveni ili se po vrhu pojavi plesan, bacite ga i počnite iznova. Kiselo testo je primer simbioze  bakterija mlečne kiseline i kvasca, najčešće Lactobacillus sanfranciscensis i Candida milleri.

Panettone nije kolač koji se brzo sprema i nije za nestrpljive.  Za njegovu aktivnu  pripremu vam treba dva do tri  dana  a i kada se ispeče treba ga ostaviti minimum dva dana da sazri.  Prvi dan od ranog jutra počinjete da  osvežavate kiselo testo . To u toku dana radite još tri puta . Tek uveče mesite prvo testo. To testo ostavite da narasta do sutradan da bi ste oko podne počeli da mesite drugo testo. Obzirom da svi sastojci treba da se lepo sjedine i da se testo ostavljate dva puta da se odmara od po pola sata , panettone konačno sipate u kalupčiće dva sata kasnije. I onda vam ostaje da čekate da se poveća tri puta. Kod mene je to trajalo  dugo , verovatno zbog nemanja manitoba brašna i hladne kuhinje pa je krajnje dizanje testa  koje traje 5-6 sati trajalo 18 sati. E onda sledi pečenje od 50 minuta i na kraju kad se ispeče ostavite ga da se hladi minimum 12 sati a najbolje dva dana.
Niste odustali? Još ste  tu?
Dobro idemo na recept  do satima i danima :



Orginalan recept kao i upustva možete pronaći na blogu Anicee & Cannella

Sedam dana ranije svako veče osvežite 100 gr kiselog testa sa 50 gr vode i 100 gr brašna. Sutradan od kiselog testa opet uzmite 100 gr i postupak ponovite. Testo koje vam je ostalo ili bacite ili upotrebite za pravljenje hleba ili pice.
Osmoga dana ustanite rano ( dalje ćemo ga zvati dan 1) počinjete sa pripremama za panettone.
Veoma je važno da se snabdete sa velikom količinom iste vrste brašna jer MORATE da za pripremu panettonea koristite brašno kojim ste osvežavali kiselo testo svih prethodnih dana. Kao svakom živom biću i kiselo testo će osetiti razliku kada mu promenite ishranu i trabaće mu vreme da se navikne na novu hranu. U tom periodu može da podbaci sa podizanjem pa NE EKPERIMENTIŠITE sa mešanjem brašna prilikom pravljena ovog kolača! 
Ja sam koristila Alnaturino tip 550 po preporuci Nevene.

Dan 1:

07:00- 08:00  50 gr kiselog testa nasečenog na veće kriške ostavite 15 minuta u 200 ml zašećerene vode. Nakon toga dobro ocedite kiselo testo , dodajte mu  75 gr brašna  , 25 gr vode i  jedno manje žumance (10 gr ) ili sa pola većeg . Mikserom, sve dobro sjedinite , pokrite posudu prozirnom folijom i ostavite da narasta na tolom mestu (radijatoru) Kada se uveća tri puta  (meni je bilo potrebno oko 3-4 sata) ponovo ga osvežite sa 50 gr brašna i 25 gr vode i umutite glatko testo. Ponovo ga ostavite da raste.  Nakon 3-4 sata kada se utrosttruči ponovite postupak i opet nakon tri sata sve ispočetka.

22:00 Mesimo testo br 1
 Faza 1:
210 gr vode
125 gr šećera
370 gr brašna
110 gr osveženog kiselog testa
0,5 gr pivskog kvasca ( veličine 2 zrna sočiva )
10 gr malteksa
U posudu za mešanje ubacite kiselo testo, vodu, pivski kvasac, malteks i  brašno. Sve dobro mešajte dok se ne sjedini.
 Faza 2:
20 gr žumanaca
50 gr šećera
15 gr brašna
Dodajte  žumanca , mutiti dok se ne upije pa dodati   šećer , opet mesiti mikserom na maloj brzini  dok se ne apsorbuje i na kraju dodati  brašno i mesiti dok se i brašno ne sjedini sa testom.
 Faza 3:
20 gr žumanaca
75 gr šećera
15 gr brašna
Dodati  žumanca, mutiti dok se ne apsorbuje pa dodati  šećer , mutiti dok se ne apsorbuje i na kraju dodati  brašno i opet mutiti dok se sve ne sjedini.
Faza 4:
125 gr omekšalog pitera 

Postepeno dodavati omekšali maslac i mutiti dok se sve lepo ne sjedini.

Pokriti posudu prozirnom folijom i ostaviti u rerni sa uključenim svetlom da narasta preko noći.


Dan 2 :

12:30 
Potrebno je :
Testo koje ste zamesili sinoć 
100 gr brašna
0,5 gr pivskog kvasca
1 mahuna vanile 
100 gr šećera (podeljenog na porcije od 20,30 i 50  grama)
6 gr soli
125 gr putera
130 gr žumanca (podeljeno u porcije 20,40 i 70 grama )
25 gr meda 
300 gr suvog grožđa natopljenog u toploj vodi ili rumu 
rendana korica 3 narandže i dva limuna ( u orginalnom receptu  se dodaje kandirana kora narandže i limuna koje ja nisam imala sam dodala sveže rendane korice )
 Veoma je važno da pratite faze rada
Faza br 1: 
Pomešati med i pivski kvasac i podati testu br 1. Sjediniti* 
Dodati 20 gr žumanaca . Sjediniti*
Dodati 70 gr brašna . Sjediniti *
Dodati  20 gr šećera. Sjediniti*

Faza br 2 :
Dodati 40 gr žumanaca. Sjediniti *
Dodati 30 gr šećera. Sjediniti *
Dodati 15 gr brašna i zrnca mahune vanile. Sjediniti*

Faza br 3: 
Dodajte 70 gr žumanaca. Sjediniti *
Dodati 50 gr šećera. Sjediniti *
Dodati 15 gr brašna . Sjediniti*

Faza br 4:
Dodajte 6 gr soli. Sjediniti*

Faza br 5: 
Postepeno dodajte omekšali puter. Sjediniti*

Faza 6:
Dodajte oceđene grožđice i rendanu koru llimuna i narandže. Na najmanjoj brzini mikserom polako ih umešajte sa testom. 

(sjedinti* -mešajte dok se sve dobro ne upije u testo)

Ostavite testo da se odmara u posudi 30 minuta. 

Nakon toga ,uzmite komad putera i dobro namažite radnu površinu na koju ćete izručiti testo. Dobro namažite i svoje ruke i testo podelite na dve lopte. Ostavite da se odmara pola sata. 
E, sad se postavlja pitanje papirnih korpica u kojima se panetone tradicionalno peče. Ne tražite ih kod nas. Na internetu sam našla predlog kako da se napravi uz pomoć peko papira ali uključivao je previše heftalica za moj ukus. Ja sam uzela dve šerpice pripližnih dimenzija  ( jednu čeličnu sa duplim dnom  i jednu emajiranu ) . Od peko papira sam napravila cev dužine 20 cm promera koji je odgovarao dnu šerpica, zaheftala papir pri vrhu i pri dnu  a dno serpica sam obložila većim krugom peko papira koji je prelazio i na cev od peko papira koja je oblagala zidove šepice. Tako heftalice isu dodirivale testo.  Ala sam objasnila... Žao mi je što nisam slikala. :(
Ruke ponovo namažite puterom, oblikujte testo u lopte i ubacite u kalupe.  Radi boljeg shvatanja postupka pogledajte video 

Testo treba ostaviti da se diže dok se ne uveća tri puta. Obično to traje 5-6 sati. U mom slučaju je trajalo 18 sati u rerni u kojoj je samo bilo upaljeno svetlo. Testo koje je bilo u čeličnoj šerpici sa duplim dnom nije naraslo koliko i testo u emajliranoj šerpici. Ipak kada se testo u emajliranoj šerpici utrostručilo stavila sam oba kolača da se  peku. 
Pekla sam ih 20 minuta na 200°C i 35-40 minuta na 180°C.  Kolač koji je bio u čeličnoj šerpici nije se lepo ni ispekao i prilikom pokušaja da ga prevnem da se hladi, on mi  se jednostavno u rukama  raspao.  Poučena tim iskustvom, delom tužna a delom besna  , bockala sam kolač u emajliranoj šerpici sa štapičem za ražnjić da vidim da nije i on tečan. Nije bio ali njega nisam pokušavala da prevrnem. Posle pečenja se dno pečenog panettonea probije iglama za pletenje i okrene da se naglavačke hladi da mu se kandirano voće ne slegne na dno. Ja sam pustila  da se ohladi u emajliranoj  šerpici a onda sam ga mlakog polako prenela na rešetku da se ohladi do kraja. On je pušten da "sazri" dva dana i opravdao je sva očekivanja, kao što možete videti po izrazu  lica moje drugarica Marije.

 Pojeden je i onaj jadni raspadnuti , nije dočekao ni  da bude slikan kao neuspeo pokušaj. 
P.S
Marija je prvi put prisustovala slikanju hrane i kao što vidite nije navikla da to toliko traje.  Ovde pokušava da ubrza proces i dobije informacije  da li je fotkanje gotovo i kada više počinjemo da jedemo. :)







You Might Also Like

58 comments

  1. Pročitala sam sve i mogu ti samo reći da ti se divim na strpljenju :D Ja sam inače onako malo nestrpljiva kad su kolači u pitanju, pa ne znam kako bi mi ispao, ali izgleda ko iz časopisa, divno i, sigurna sam, fino :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eh i ja sam nestrpljiva. Zato biram ovakve zahtevne zadatke da se naučim strpljenju. Pogotovu sam nerček za testa i čekanje da se podigne. :)
      Hvala ti puno Anja. Mogu ti reći da što duže stoji sve je ukusniji.

      Delete
  2. Very good|!!! Better than an Italian Panettone .
    Buon Natale !

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thank you so much Anna. I love panettone and have always wanted to try making it with lievito madre. I finally made it and it was amazing. I found recipe on this lovely blog http://aniceecannella.blogspot.com/2009/12/panettone-del-maestro-achille-zoia.html
      Tanti auguri di Buon Natale e Felice Anno Nuovo ! :)

      Delete
    2. Yes, I know her, together with Adriano from " http://profumodilievito.blogspot.it/"they take courses around taly! ciao

      Delete
  3. Kako je lep! Izgleda baš onako nekako prefinjeno, gospodski...ja ga ne bih jela, majke mi! :)
    Htela sam par puta da isprobam recept, al' odustajala. Možda je konačno došlo vreme za to.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala ti puno Gago.:) Sramota me da kažem da nema više ni trunčice. :) Jeste dugotrajan proces ali je zato stvarno divan kolač. Stajanjem se ne suši nego postaje vlažniji i nekako se topi u ustima. Ma moraš da probaš, 1000 puta je bolji od kupovnih. Evo javno ti obećavam da kad god budeš htela, samo reci i ja ću ti ga napraviti u znak zahvalnosti što si htela da podeliš čvarkiće sinoć sa mnom. :)

      Delete
  4. Zoko, ja bih tvoj kolacic stavila na naslovnu stranu kakvog specijalnog praznicnog izdanja magazina, ma ovo je milina videti... i svaka cast na trudu da sve napravis.:)) Jedne godine sam pravila Panettone, pa sa nekim bozicnim figuricama odgore, ali ovaj tvoj je bas "originale"!:))))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ti si jedno veliko srce. :) Puno ti hvala na ovim divnim rečima. A kakav je to sa božićnim figuricama? Imaš li recept na blogu? Odoh da preturam. :)
      Šaljem ti veliki ljubac.

      Delete
  5. Zoko, svaka čast. Kad čovek nešto voli onda mu ništa nije teško. Pitam se samo šta bi naše modne blogerice rekle na ovakve naše postove utkane tolikom ljubavlju za hranom. Stvarno posvećenost!
    Elem, gledam recept i koliko vidim to je testo kao za komisbrot, brijoš, jaja, puter, brašno, šećer i nije mi jasno a mora da postoji razlika šta bi se desilo da ti to odmah sve zamesiš i ispečeš? Šta se dobija ovim dugim procesom? Kakav je ukus?
    Ja sam se ponadala da si to ti na slici kad sam videla na FB. Pozdrav za Mariju koja sad zna kako je teško fotkati hranu koja se pride ne mrda.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Jeco. Ovo jeste dosta dugotrajan proces ali ja stvarno uživam u tome. Baš sam večeras pokušavala drugaricama da objasnim kako je panetone divan i kako vredi svake utrošene minute ali nisam ih ubedila. :) Mislim da je poenta što se za dizanje testa koristi mikroflora koja obuhvata bakterije mlečne kiseline i kvasce. Bakterije mlečne kiseline prouzvode mlečnu i sirćetnu kiselinu. Takođe e proizvode i enzime koji dalje dovode do nastanka ugljenih hidrata male molekularne mase, peptida i amino kiselina koje deluju kao prekursori ukusa i koji se razlikuju od prekursora ukusa koje daju kvasci. Ovaj kolač je blago sladak, malo čak osećaš i blagu kiselost, ne oseća se miris alhohola koji četo imaju dizana testa sa kvascem a zbog sastava testa (puter, žumanca i brašno ) mene malo podseća na masna testa. Stajanjem se ne suši kao klasično testo sa kvascem, nego upija vlagu i postaje nekako sočniji, kao vanilice kad ostoje pa se tope u ustima. I Marija tebi šalje pozdrav. :)

      Delete
  6. Svaka ti čast što nisi odustala nakon prvog neuspjeha. I hvala ti što nisi odustala, jer sada možemo uživati u prekrasnim fotkama. Još da imam priliku probati taj panettone, jer stvarno savršeno izgleda. Bravo!
    Sve najbolje za blagdane!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Tamara :) Kad je hrana u pitanju, ne postoje prepreke :) Šalu na stranu, baš sam se zainatila da ga napravim. Ti dođi i ja pravim. Samo javi tri dana ranije. :)
      I tebi sve najbolje za praznike, da ih lepo provedeš.

      Delete
  7. Pravi opet i šalji naovamo! Izgleda fenomenalno! Svaka čast na trudu,strpljenju i uspehu.A i slike su odlične!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala :) Može ovako sa suvim grožđem ili ćeš da sačekaš da kandiram koricu narandže?

      Delete
    2. A jel može prvo sa suvim grožđem,dok čekam da kandiraš koricu?

      Delete
    3. Ahahaha, naravno da može. :)

      Delete
  8. Prvo što sam pomislila kada sam ugledala slike ovo je za časopis,dakle ostavile su me bez daha,zbilja sam uživala,panettone obožavam,blago tvojoj prijateljici kako je uživala!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Puno ti hvala Nely :) Žao mi je što nisi bliže pa da probaš novu turu.

      Delete
  9. Sad sam zabrinuta moram priznati i kod mene je u izradi mislima na kiselo tijesto ali ono što mene muči je to da si ti napisala da u danu 1 isječeš kiselo tijesti na komade a kod mene je on tekuće ili je to jer sam ja radila sa 130 posto hidratizacije.I da kod mene nema dodatka kvasca ubaciti ću ti linkhttp://www.coolinarika.com/recept/panettone-s-glazurom-od-badema/ također od Dajane i njen je panettone prekrasan kao i tvoj.
    Svaka čast i naravno javim rezultate.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nemoj da se brineš, moje kiselo testo je sa 50% hidratacije, tako je zahtevao recept i zato je čvrsto i može da se kida na šnite. Videla sam Dajanin panettone čim ga je objavila na FB i stvarno je divan. Ova količina pivskog kvaca je stvarno mala, sve ukupno 1 gr. Verujem da je minimalno imao uticaja na podizanje testa.Jedva čekam da vidim tvoj panettone.

      Delete
  10. Tako mi je drago da ti je panettone uspio, a i da je kiselo tijesto odradilo dobro svoj posao.
    Ja sam uspjela napraviti dva puta po dva komada prije nego mi je pecnica otkazala, a taman sam se pocelo svidati iako priznajem ima jako puno posla oko njega :)) Kako je i kod mene kuhinja dosta hladna trebalo mu je dosta vremena da naraste, zadnji put sam ostala budna do 2 ujutro dok se nije ispekao.
    Dilajla, ako radis po mojem receptu imaj na umu da se radi o kvasu sa 130% idratacije, dok je ovaj recept za kvas s 50% idratacije pa se stoga omjeri brasna i tekucine mijenjaju. Za koji god se recept odlucis drzi se mjera u receptu i nemoj ih kombinirati

    ReplyDelete
    Replies
    1. Puno ti hvala još jednom na detaljnom upustvu i pomoći oko kiselog testa. Da nisi sve lepo objasnila , ne verujem da bih uspela. Čitala sam i engleske sajtove koji se bave sourdough starter-om ali niko nije lepo i sažeto to napisao kao ti. Ja sam počela svakodnevno da pravim hleb sa kiselim testom i plašim se da će mi mikser na kraju otkazati poslušnost. Planiram da ponovo pravim panettone, baš mi se dopao. Moram samo bolje da napravim korpice. Ništa mi ne pričaj za nespavanje. Ovo moje testo se dizalo od 14:30 drugog dana do 11:00 trećeg dana, s tim da sam ja ustajala više puta u toku noći da proverim dokle je stiglo. A kad mi se tako umornoj panettone koji se pekao u čeličnoj rerni skljokao priliko pokušaja prevrtanja , došlo mi je da plačem. Sredina mu je bila skroz nepečena i žitka.
      Baš mi je žao što ti je rerna otkazala, nadam se da ćeš je uskoro popraviti.
      Šaljem ti veliki pozdrav :)

      Delete
  11. Divno, odlično izgleda. Svaka čast za trud i toliku volju..Tri puta i po dva dana! To se zove ljubav prema kuhanju!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala puno Nado. Prva dva promašaja nisam ispratila do kraja. Imala sam sreću da sam posumnjala u prevod i svoje postupke oba puta u toku osvežavanja kiselog testa pa na svu sreću sam bacala samo to. :) Stvarno je jedan od ukusnijih kolača koje sam ikada probala i vredi svaki utrošeni minut. Kupovni mu nisu ni prineti.

      Delete
  12. Svaka cast na poduhvatu. Ja sam davno pravila ovaj Panettone, ali slicno kao brios, i bio je istog ukusa kao onaj kupovni. Nisam imala ideju da se pravi od kiselog testa.
    I kiselo testo sam pravila ali cini mi se da je isto toliko trajalo ali da sam kulturu pravila od drugacijih sastojaka.

    Ja kad bih ga pravila toliko dugo razvlacila bu konzumaciju 2 nedelje i nikako ga ne bih delila:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala :) Jeste veliki posao, ali vredi. Ahahaha, ne bi dala :) Pa Marija ima ključeve od mog stana i zamišljam scenu kako mi u sred noći sedi na ivici kreveta sa dugačkim oštrim nožem u želji da se objasnimo kako sam to jela bez nje. Već sam joj se zamerila zbog lenje pite, koja se inače pravila dok je ona bila na putu. :) Primorana sam da delim hranu :)

      Delete
  13. hvala an detaljnom receptu i objašnjenjima! prekrasno ti je ispao, ja ga još nikada nisam radila, spremit ću si ovaj recept

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nema na čemu. Drago mi je da ti se dopada. Ako ti bude potrebna pomoć samo zovi. :)

      Delete
  14. E vala, svaka ti čast! Ja sam pre neki dan pronašla recept za koji mi treba tri dana pa mi i za to treba psihička priprema, a kamoli za ovo čudo :) Fenomenalno izgleda i jedva čekam i sama da ga isprobam! Hvala za divan post <3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala ti :) Jedva čekam da vidim taj tvoj recept. Šta je u pitanju? Meso, kolači? Nema na čemu. Ako zatreba pomoć oko pravljenja ili jela tu sam. :)

      Delete
  15. Kao hipnotisana ga gledam i gledam... Izgleda potpuno božanstveno i bilo bi mi žao uopšte jesti ga. Za ovako nešto zaista treba puno ljubavi i strpljenja. Svaka čast!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala ti stvarno od srca. Proces deluje dugačko zbog dugog dizanja. Hihi, ma on prosto mami da se jede. :)

      Delete
  16. I ja ga obozavam isto i ovdje preplavi trgovine u vrijeme praznika. Nikad nisam probala praviti, ali kad je iz kutije onako mirisan i ukusan mogu samo zamisliti kakav je ovaj domaci.

    Fantasticno izgleda, ja se ne mogu nagledati. Prelijepe slike.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala ti puno Goco. Imala sam u planu da jednog pojedemo onako izvorno kao što je izašao iz rerne a da drugog da filujem kao tortu. Međutim kiks sa pečenjem me je sprečio u nameri. Kao i sve domaće, mnogo je bolji od kupovnog. Ako se nekada odlučiš za pravljenje, veruj mi nećeš se pokajati.

      Delete
  17. Stvarno ti je prekrasno ispao :). Ne znam, da li je ovaj recept za mene...hahaha :).

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala :) hahahaha, ma nije to tako teško. Mene i posle ovoga još uvek plaše domaće lisnato testo i macaronsi. :)))

      Delete
  18. Jednoga dana kada budem malo vise profi kuvala, ovo ce mi biti omiljeni recept. I praksa :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. A ja ću da dolazim na degustaciju :) Svaki put :)

      Delete
  19. Svaka čast na ovako strpljivoj pripremi panettonea, za mene je ovo poslastica vrijedna truda, baš ga jako volim i ako ga radim onda mora biti onako kako treba ! Hvala ti na detaljnom receptu, a u svakoj slikici sam uživala. Jako lijepo. Marija je uživala u svome zalogaju, a vjerujem da ću se i ja odličiti na isprobavanje i dobiti i svoj komadić za uživanje :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Branka .Ja se nadam da će svaki sledeći put biti lakši. Želim ti da što pre napraviš svoj panettone i da u njemu uživaš uz kafu ili čajić. :)

      Delete
  20. Odlično izgleda! Bravo za trud.

    ReplyDelete
  21. Beautiful panettone, looks so tasty!

    www.dolce-casa.blogspot.com

    ReplyDelete
  22. Zoksi, ne vidiš me al se klanjam, duboko:)
    Zadivljena sam totalno!
    Blago Mariški, tvom dragom i svakom ko je probao ovaj panetone. Ja ga jako volim i mogu samo da zamislim koliko je ukusan ovaj domaći.
    Bravo, bravo i BRAVO!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Joj Bre Nevenči, nasmeja me . "Ne vidiš me al se klanjam" :)))
      Na NY žuraji jede neka devojka moju tortu, okreće se Ivanu i kaže mrtva ozbiljna " Što ti lepo živiš" Ja sam se toliko smejala, zamalo da se udavim sa nekim kiflicama.
      Ništa ne brini stavljam te na panettone spisak uz Gagu, Irenu i Lanu :)

      Delete
  23. Definitivno cu ga napraviti po tvom receptu!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Javi utiske. Nadam se da će ti se dopasti :)

      Delete
  24. Zokili ako može mala pomoć.

    Do sada sam pravila onaj kvas u koji ide koliko brašna toliko vode i to je uspevalo bez greške. Htela sam da pokušam i ovako jer je zgodnije da se taj pelcer posle drži lepo u frižideru ali ...

    Prvi pokušaj se završio neslavno. Prvih 48 sati je prošlo OK. Nakon prvog osvežavanja i drugih 48 sati, to je toliko neprijatno mirisalo i pojavila se crvenkasta buđ na testu.

    Drugi pokušaj je u toku. Nakon 48 sati sve je prošlo glatko. Nisam stavila krpicu preko nego foliju pa sam je izbušila. Onda sam drugi put osvežila nakon jednog dana. Danas sam opet (nakon sledećih 24 sh) krenula da osvežim i osetila sam kiselkasto gorkasti miris, onako malo oštar. To kiselkasto mi je još i logično ali taj gorak miris po malo oštar me buni. Ne znam da li tako treba ili se opet to nešto upropastilo?

    Išla sam do DM-a ali oni imaju samo neko raženo brašno, bar ovi kod mene. Koristila sam Danubius pšenično tip400 i flaširanu vodu. Sterilnu gazu za preko testa prvi put. Keramičku posudu. Ne znam gde je krenulo naopako i baš me nervira.

    ReplyDelete
    Replies
    1. E Taci, razumem tvoje muke. I meni je došlo da ga bacim kada je počeo da miriše tako oštro i kiselo ali me Dijana ubedila da budem strpljiva. Ne brini posle dve sedmice doćiće sve na svoje mesto. Tebi je danas 4-5 dan? Jesi li ga okružila nekim voćem? Ja sam oko moje posude držala jabuke i narandže. Sve dok nema buđi , dobro je. Miris će se vremenom regulisati. Nisi ti nigde pogrešila , on skuplja bakterije i gljivice iz vazduha i u zavisnosti od godišnjeg doba njegov sastav varira. Ako hoćeš pošalji mi na mail mypanandpot@gmail.com tvoju adresu pa ću ti ja poslati pelcer od mog Kiće. :)

      Delete
    2. Taci problem je što je i hladno i bakterije na rade svoj posao kako treba,Dajana je svoje kiselo radila po ljeti i kad su ti procesi puno kraći.Ja sam svoje kiselo prvi put radila prije mjesec dana i tek je sad pravo kiselo tijesto koje vidiš da radi i da u frižideru naprosto bukti.I da još jedna stvar radila sam i od manitobe brašna i običnog i razlika je zaista doslovno dan i noć.Po brašnu manitoba koje ima puno više glutena u sebi koji se oslobađa što se više tijesto diže a u običnom brašnu toga nema.

      Delete
    3. Zoko dobra si! "Kića" :D Pa mislim da Kića neće morati da putuje do mene ali hvala na ponudi. Ne znam ni ja baš danas koji je dan, beležim u blokčetu kad sam osvežila ali ova druga tura lepo za sada napreduje. Stvarno me je zbunio taj oštar gorkasti miris ali evo zadnja dva dana miriše samo kiselkasto. Danas bi opet trebalo da osvežim i vodim se onim što sam kod Dajane pročitala, da je spremno kada posle 4-6 sati naraste na sobnoj.
      Nisam ga okružila voćem, nisam ni znala da treba. Hvala na brzom odgovoru, nadam se da će ovo moje dobro do kraja da se ponaša. Nije pravljenje kvasa neki posao samo što se eto čeka ali pokušavaću dok ne ispadne dobar kvas.

      Dilajla i ja sam to zaključila. Jednog dana je bilo baš toplo i za jedan dan mi je naraslo pa sam ga osvežila. Tako da uglavnom gledam u onu činiju i ako vidim da stagnira, čekam dva dana.
      A za brašno verujem. Ovde baš i nisam našla neki izbor mada sam potpuno zaboravila da u marketu od skoro ima polica sa organskim proizvodima pa ću baš pogledati danas ima li nekog organskog brašna i neke specijalne vrste.

      Devojke, hvala puno na pomoći!

      Delete
  25. Malu pomoć te molim ,nije mi baš jasno iako mislim ti si kiselo tijesto dan prije osvježila i onda tek stavila u zašećerenu vodu ili....
    Sad radim i tvoj baš da vidim razliku između kiselog tijesta od 50% i kiselog tijesta od 130 hidratizacije.Hvala

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jeste , ja sam veče pre osvežila testo po principu koliko testa toliko brašna i pola količine vode i ujutro 50 grama tog testa nasekla na kriške i držala u zašećerenoj vodi. Tada sam bila u fazi da sam testo svakodnevno osvežavala jer sam svaki dan mesila hleb. Sada zbog nedostatka vremene kiselo testo osvežavam jedanput sedmično i tada ono staro kiselo testo što bi se bacilo iskoristim za fokaću ,picu ili hleb. Jedva čekam da čujem utiske.

      Delete
  26. Evo mene sa izvestajem :)
    Proces je trajao preko dve nedelje ali mozda bespotrebno jer sam sve vreme imala utisak da je moj Kica nekako slabotelesan :))) i da ne napreduje dobro. Mnogo mi je hladno bilo u kujni. Usput sam imala bisere sa stavljanjem na radijator pa se uhvatila kora i tako svasta nesto ... Kica je brzo poceo da mirise onako fino slatkasto vinski i taj miris se odrzao. Negde oko 14 dana sam zamesila hleb ali ga nisam ispekla jer testo nije naraslo. Ja sam pravila vec kvas i tada je testo lepo raslo pa sam i sada ocekivala isto.
    Elem, juce popodne osvezim testo i ostatak razmutim u duplo vise vode. Stajalo je tako do uvece. Uvece zamesim sa brasnom, solju, malo ulja i malo bazalmskog sirca. Stavim u tepsiju i premazem odozgo uljem pa preko krpa. To se do ujutru razgmizalo po tepsiji i nisam nesto bila odusevljena. Ja to lepo premesim, naprvim veknu i veknu u kalup za hleb. Popodne pogledam, nista. Opet nije nraslo ali resim da ispecem. U rerni se razludelo. Toliko je naraslo da je hleb pukao po sredini. Eno ga sad se hladi pa posle konzumacija. :)

    ReplyDelete