Piletina sa 40 čenova belog luka / Chicken with Forty Cloves of Garlic

20:14

For recipe in English please visit Sweet and Salty blog 

Evo još jednog divnog Ireninog recepta koji sam isprobala u okviru igrice FBI rukavice koju je osmislila Maja. Želim da ga probam još od kada ga je Irena objavila ali nikako da dodje na red. Ne dajte da vas preplaši ovolika količina belog luka ,verujte pečeni beli luk je nešto mnogo divno.
Najteži deo posla je oguliti 40 čenova belog luka .Sve ostalo posle ide lako.  Napravila sam male izmene u odnosu na Irenin recept. Umesto maslinog ulja koristila sam puter ( obzirom da je ovo francuski recept a meni je asocijacija na francusku kuhinju puter), dodala sam i malo šargarepe i na kraju sam od pečenog belog luka i  sokava koje je ispustila piletina napravila sos koji sam poslužila uz pečenu piletinu i pire od karfiola.

                

Potrebno je : 
1,5 kg piletine ( ja sam koristila pileće batake) 
1 šargarepa
40 čenova belog luka 
15 gr putera 
200 ml belog vina
sok od jednog limuna
tucana ljuta paprika
buketić  svežeg timijana, origana i ruzmarina 




Piletinu posolite, pobiberite, pospite sa tucanom ljutom paprikom i složite u vatrostalnu posudu. Pobacjte beli luk odozgo i kolutiće šargarepe. Rasporedite po piletini puter isečen na listiće , prelite preko piletine vino , sok od limuna i dodaje buketić začinskog bilja. Poklopite ili ako nemate poklopac pokrijte aluminijumskom folijom. Pecite u prethodno zagrenaoj rerni na 200°C 40 minuta a onda odklopite i pecite još 15 minuta da se piletina zareši. Pečene komade piletine prebacite na tanjir a tečnost u kojoj se pekla piletina i pečeni beli luk prebacite u dublju šerpicu i ručnim blenderom   usitnite da dobijete  homogenu masu. Kuvajte na srednjoj vatri dok se ne zgusne . Probajte pa posolite i pobiberite ako je potrebno. Poslužite uz pečenu piletinu i pire od karfiola. 
Pire od karfiola se jako jednostavno i brzo pravi a toliko je ukusan da će i okoreli karfiolmrzci promeniti mišljenje. 
Potrebno je :
1 kg karfiola 
2 šolje mleka 
60 gr putera 
so
Karfiol operite i isecite na četvrtine.  Složite u duboku šerpu, prelite mlekom i na srednjoj vatri kuvajte 20 minuta. Ocedite kuvani karfiol a mleko u kojem se kuvalo sačuvajte. Ispasirajte kuvani karfiol , dodajte puter i malo po malo mleka u kom se kuvao karfiol dok ne dobijete želejnu gustinu. Sve dobro izmešajte, posolite i poslužite uz pečenu piletinu i sos od pečenog belog luka. 


You Might Also Like

5 comments

  1. A delicious idea for a stew. With cheap products. Verry yummy.
    Thx

    ReplyDelete
  2. O da! Jedno od mojih omiljenih jela.Super ti je ovaj pire od karfiola.

    ReplyDelete
  3. Za ovaj recept sam čula,ali nisam ga imala priliku još isprobati,vjerujem da je preukusno,tako i izgleda:)

    ReplyDelete
  4. Ohoho ovo ce se morati probati!

    ReplyDelete
  5. Cula sam za ovaj nacin, ali nisam probala. Savrseno izgleda, a tvoje slike su fantasticne kao i uvijek. Hvala ti za druzenje u ovoj godini i zelim ti sve najbolje u nastupajucoj. Veliki pozdrav :)

    ReplyDelete