Aromatični paprikaš / Aromatic stew

13:56

 Please scroll down for English version 


 Poslednja tri  dana kijam, kašljem ,cure mi oči, nos, grebe me grlo a i malo sam nagluva. Vreme provodim ispred tv, uz brdo čajeva i ceđene narandže, gledajući Food Network i svađajući se sa tv-om. Valjda nekako tv počnem da gledam u vreme emisije  Diners, Drive-Ins and Dives , kada Guy Fieri  obilazi restorane brze hrane  po Americi . Jao ljudi, kolike porcije oni jedu. To su brda hrane na ogromnim tanjirima. Hamburgeri i sendviči za koje po meni  jedino piton može dovoljno da zine, brda pomfrita..... Od povrća su  najčešće i jedino zastupljeni kiseli krastavci , luk i pokoji list zelene salate. A gosti dajnera...  Uz njih Guy deluje sitno!
Nakon mojih žustrih svađa sa tv-om, potrebno mi je nešto lepo i toplo da se okrepim. Ovih dana živim na ovom paprikašu. Pravim ga u ekspres loncu pa mi to dodatno olakšava i skraćuje vreme pripreme.
 Potrebno vam je :
(za dve osobe)
300 gr mesa ( može mršavo juneće ili svinjsko ili pileće bež kože.  Izaberite šta volite ili šta vam je pri ruci)
300 gr krompira
1 veća glavica luka
2 čena belog luka 
200 gr šargarepe
1 kašika ulja
1/8 kašičice kima u zrnu
1/8 kašičice korijandera u zrnu
sok od jedne narandže
2 supene kašike seckanog peršuna
1/8 kašičice ljute aleve parike
so i biber po ukusu


Ulje zagrejte u ekspres loncu  i kratko propržite sitno seckani  crni i beli luk. Dodajte šargarepe u komadu ( ako su veće isecite ih na pola) , meso u komadu  i nalijte vodom da meso ogrezne. Zatvorite ekspres lonac i kuvajte na srednjoj temperaturi. Kada lonac prošišti, kuvajte još 5 minuta pa sklonite sa vatre. Ako nemate ekspres lonac, kuvajte dok se meso ne kuva. To će zavisiti od vrste  ali i oblika komada mesa. Povremeno probajte viljuskom sve dok meso ne bude meko.
 Pustite da sva para izađe , otvorite lonac, izvadite meso pa ručnim blenderom u loncu napravite krem supu od šargarepe. Krompir iseckan na veće kocke (2x2 cm) ubacite u lonac sa  supom od šargarepe i kuvajte na srednjoj vatri. Meso iseckajte na kocke veličine krompira i dodajte u lonac zajedno sa listom lovora. Ako je potrebno dodajte još vode , da sve bude prekriveno tečnošću. Kuvajte na srednjoj vatri oko pola sata dok se krompir ne skuva. Mešajte povremeno da ne zagori. Pred kraj kuvanja  na vrućem tiganju bez dodatka ulja ispecite zrna kima i korijandera oko jedan minut uz stalno mešanje.


Posle ih u avanu istucajte da dobijete prah. Kada je paprikaš gotov, sklonite ga sa vatre, dodajte seckani peršun, mešavinu kima i korijandera, sok od narandže, alevu pariku i posolite i pobiberite po ukusu. Vratite na vatru da sve još jednom proključa i servirajte.
Verujte mi uživaćete u ovom toplom i mirisnom paprikašu.





Aromatic stew 

 

This stew is the ultimate comfort food for me. It's easy to make with simple ingredients. Spice mix makes this stew  a perfect way to beat the chill outside. 

Ingredinats 
(for two persons) 
 1 tbsp olive oil
300 gr meat ( you can use lean beef, pork or skinless chicken )
200 gr carrots
300 gr fresh potato, peeled and chopped into cubes
1 large onion ,chopped
2 garlic cloves, chopped
2 tbsp chopped parsley
1/8 tsp coriander seeds
1/8 tsp cumin seeds 
fresh juice from one orange 
1/8 tsp cayenne pepper 
salt and black pepper to taste 
Heat the olive oil in a pressure cooker and fry the onion and garlic until golden. Add unchopped carrots and unchopped meat. Cover with water. Close the lid, and secure the pressure regulator. Cook over medium heat  until you start to hear sizzling. Cook for more 5 minutes. Then, release the pressure according to the manufacturer's instructions. Remove the lid, take out the meat and using a hand blender puree carrots . Add the potatoes and bay leaf  to the carrot soup and continue to cook without lid. Chopped cooked meat into cubes and add to stew.Add water to cover meat and potato.  Cook over medium heat for 30 minutes until potatoes are cooked, stirring occasionally. Heat a small frying pan over a low heat and roast the coriander and cumin  seeds for about a minute, stirring. Using a mortar and pestle, pound the spices to a powder. Remove  a stew from the heat and add orange juice, cumin/coriander powder, cayenne pepper, parsley . Season stew with salt and fresh pepper, to taste. Mix well.
Serve immediately. 
ENJOY!

You Might Also Like

27 comments

  1. Nadam se da ti je malo bolj čim si se postavila pored kompa. Dobro da imaš apetit.

    Imam kablovsku ali nemam te emisije. Koji je to kanal?

    Paprikaš ti je super. Ja ga pravim kaoo pijanog, onako sa belim vinom. Ova pomorandža ti je baš iskorak, a verujem da je dobro.

    Sad, nazad u krevet i zaboravi na sve nas, osim ako ne možeš laptop da dovučeš u krevet.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jeco, ja imam Sbb kablovsku televiziju a oni u okviru HD paketa imaju Food Network UK http://www.foodnetwork.co.uk
      Ja uvek mogu da jedem. :) I dok sam bolesna uvek razmišljam šta bih mogla da gricnem nadajući da će mi od te hrane biti bolje. :)
      Hvala, spoj šargarepe, narandže , korijandera i kima je mnogo lep. Baš se dobro nadopunjuju. U, i ja volim pijani paprikaš sa belim vinom. Mogla bih sutra da ga pravim, da malo promenim. :) Hvala na ideji. :)
      Ova topla hrana mi baš prija. :)

      Delete
  2. Jao Yoki'ka moja mnogo ukusno kuva[. Drago mi je da ti je bolje!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Verče. <3 Bolje mi je, danas malo bolje čujem a i manje smrcam. :)

      Delete
  3. Znam na šta misliš.Retko gledam TV,a kad ga i gledam,gledam isključivo Food...I uvek je tu Guy u nekoj varijanti i uvek se iznerviram i ugasim.Koja količina masnoće i hrane,sestro slatka?!Užas! Ali zato uživam u Unique Sweets.
    Obožavam sve što je ovog tipa kao tvoj paprikaš,još uz domaći lebac.Mmmm...
    Samo ti što pre ozdravi!!! Veliki pozdrav!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jao Irena , i ti? Evo upravo ga gledam i opet se nerviram. Prave neke neboderske sendviče sa slojevima i slojevima mesa. A kad se daje Unique sweets? Ja od 4 januara imam Food i do sada sam naletela na Barefoot Contessa i Iron chef. I ovog nesretnog Gaja.
      I ja volim sve čorbasto i kašasto, ma sve što se jede kašikom.
      Hvala na lepim željama. :)
      Veliki ljubac

      Delete
  4. Odlican paprikas, Zoka. Tako nesto corbasto i toplo i prija najbolje za prehladu. Zelim da sto prije ozdravis. Fotografije su predivne, super mi je sladak onaj tufnasti loncic :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Goco, danas mi je već bolje. :) Ja obožavam čorbasto :)

      Delete
  5. Nadam se da si na putu ozdravljenja doduše uz ovakvu klopu sigurno će ti brže biti bolje... Mora da je jako fino i aromatično, pamtim pa probam...
    A što se Guy-a tiče... joj... ta emisija je zaista malo suviše za moj stomak i ukus i u glavnom kad je gledam gledam okolinu, gledam pravu Ameriku, gledam ljude i naravno potpuno shvatam zašto toliko njih ima problem sa težinom... Onoliko hrane na tanjir... devojka koja je pojela 21 hamburger i slično... uh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Olja.Mislim da će ti se dopasti, ti kao i ja voliš dodatak voća u slanim jelima. Baš prija u ovim hladnim danima.
      Nisam gledala te epizode sa 21 hamburger. Gledala sam sad neke epizode u kojima je obilazio etno restorane gde su vlasnici iz Meksika, Jamajke ... i porcije su normalne , povrće je zastupljeno. Mislim da su restorani sa hamburgerima i prženom piletinom ubedljivo najgori.

      Delete
  6. Paprikaš izgleda vrhunski, sigurno sve liječi...Ja sam pacijent 24 Kitchena, a voljela bi da je Anthony Bourdain moj doktor ;). Želim ti brz oporavak!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala :) Ja sam od onih ljudi koji se raduju, tuguju i leče sa hranom. Za svaku boljku imam hranu. Recimo kad imama temperaturu onda moram da jedem tople sendvice sa puno sira koji se razvlači sa svakim zalogajem. :)
      Kada Antony postane tvoj dr, usvojite me. Neću vam smetati, ja ću samo tiho ići sa vama i jesti :)

      Delete
  7. Baš je divan! Obožavam paprikaš :)

    ReplyDelete
  8. Pročitam da se radi o paprikašu (napisala si parikaš), pa pomislim da me takva jela ne privlače posebno. No, kada sam pročitala sastojke i sve ostalo, baš sam se ugodno iznenadila jer mi se čini zbilja odličan. Drukčiji je i pun dobrih okusa. Pa kome da od njega ne bude bolje, bio bolestan ili zdrav!:) Nadam se da ćeš brzo ozdraviti do kraja.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahaha, hvlala što si mi rekla ,ispravila sam. Dvoumila sam se kako da ga nazovem, da li gulaš da li paprikaš .... Čak sam i guglala tražeći definiciju gulaša i paprikaša i sada sam još više zbunjena nego pre. :) Blendana šargarepa mu da gustinu pa mu ne treba zaprška. Jako je ukusan i prija u ove hladne dane. Začini u njemu mi bar na kratko otvore disajne puteve. :) Hvala na lepim željama, danas mi je bolje.

      Delete
  9. Sounds delicious and thanks for the english translation, that is much appreciated :) I will definitely give this recipe a try, thanks for sharing!

    Sincerely,
    Happy Valley Chow

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi Eric :) I'm glade you like it. Thanks for stopping by. :)

      Delete
  10. Zoko, get well soon!
    Nekako me ta zuckasta boja paprikasa asocira na neka indijska jela. Probaj da napravis caj od svezeg djumbira, limunovog soka i meda. Meni je pomoglo.
    Food Network vec odavno ne gledam, nemam kablovsku, a nesto sam ceprkala po Hulu ni tu nema onih emisija koje me interesuju. Moja preporuka su ti emisije Ine Garten, i uopste njeni recepti (malo vise preteruje sa upotrebom soli) i ne mogu vise da se setim sta drugo da pogledas. Ta emisija o kojoj pricas Diners, Drive-ins, etc, je prilicno ekstremna, bavi se izvesnom americkom subkulturom, daleko od toga da se tako hrane svi Amerikanci. Tesko je opisati nekom ko ne zivi tamo, ali tamo postoji paralelni svetovi, zavisi od primanja i obrazovanja u koju stvarnost ces upasti. Recimo, postoji suprotan ali takodje ekstreman nacin zivota gde se deci do druge godine potpuno zabranjuje unos slatkisa (primeri mojih prijateljica), sve organsko, itd, pa ti sad vidi dokle to ide. Btw, ne mogu da nadjem tvoju key lime pie. Postavi link na mom postu, da je vide i drugi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Ivana :) Tvoj čaj baš dobro zvuči, sad ću da ga skuvam. E, Inu volim, a volim i onog njenog mužića sa tršavom sedom kosicom koji kao ježurka ježić ide za njom i klopa. :) Mnogo su mi slatki. Sinoć je ona seda Paula pravila voćnu salatu i u nju ljuljnula med, senf i 60 ml ulja. I mandarine iz konzerve! Koliko je teško od svežeg voća napraviti voćnu salatu. I šta će joj ulje? Danas ih bojkotujem! Čekam Iron chefa da vidim da li će da neko izazove mog voljenog Morimotija. Kako taj čovek barata nožem...
      Ja sam mislila da je ta buka oko gojaznih Amerikanaca previše naduvana. I mislila sam da su Mek i KFC sa kofama panirane piletine vrh junky fooda. A oni male mace prema ovim dajnerima. Ide i neka emisija sa britanskim voditeljem koji govori o kamionima sa hranom i uličnoj hrani Njujorka i to je skroz druga priča. Raznovrsna hrana , normalne porcije, zastupljeno povrće. Jasno mi Gaj u ovoj emisji prikazuje masnu stranu kašike u Americi ali ni u najluđim snovima nisam zamišljala da baš tako izgleda.
      Ja lično ne volim nikakav ekstemizam. Ni skroz light ili organik niti skoroz masno. I ovde majke teraju devojčice od 10 godina na dijete!! jer po njima imaju dva kila više. A da ih upišu na neki sport to ne. Strašno. Odoh da kuvam čaj. :)

      Delete
  11. E ako tamo krastavci vladaju ja mislim da bi meni bilo super jer ih obožavam i mogla bih ih jesti u svako doba dana i na sve načine. Paprikaš ti super izgleda i želim ti također brz oporavak. Gdje ima taj Food Network, ja ga nemam a zvuči i više nego zanimljivo, bilo bi divno da cijeli dan mogu gledati kulinarske emisije.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Arija. Veruj mi ne bi.Brzo bi pobegla glavom bez obzira :) U pitanju je pokoji listić kielog krastavčića i gomila mesa, majoneza i pomfrita. Ja food network imam u okviru kablovske kao i 24 kitchen. Ne znam da li ga neki kablovski operater nudi kod vas.

      Delete
  12. Sigurna sam da te je ovaj paprikaš okrijepio i nadam se da ti je bolje. Želim ti brzo ozdravljenje!

    ReplyDelete
  13. da ti pravo kažem, ovo i meni trenutno treba. odličan recept, i brzo ozdravi!

    ReplyDelete
  14. I ja sam u slicnom stanju kao i ti... :) Nadam se da ti je sada malo bolje...
    Paprikas je odlican. Joj, ja tako retko pravim paprikase...

    ReplyDelete
  15. Nije mi jasno kako ljudi nemaju apetit kad su prehladjeni ili smrcavi kao ja sada... Meni se bas tad najvise jede i sve se, kao i ti, nadam da zdravlje kroz usta ulazi. Juce sam napravila paprikas, a da nisam znala bih sta da kuvam danas. Dobra ideja da se isproba ovaj tvoj recept iduci put!
    Sreca televiziju retko gledampa su mi te emisije o americkim dinersima nepoznate. Meni se cini da je Amerika sto se hrane tice zemlja ekstrema - ili slucajevi koje prikazuje taj program ili ljudi opsednuit zdravom i organskom hranom. Ja uglavnom poznajem ovu drugu vrstu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ni meni, ja uvek mogu da jedem. Mogu da slavim uz hranu, tugujem uz hranu ili se lečim hranom. Skoro smo utvrdili da i trbušne viroze lečim hranom i to toplim sendvičima sa nekim masnim i topljivim sirom. :) Nadam se da si ozdravila. Ma i ja slabo gledam TV. Vesti recimo uopšte ne pratim i u društvu me zovu Bušman. Ove nesretne dajnerse sam gledala dok sam bolovala. Mogu ti reći da sam gledala par emisija i sa normalnom hranom. Oni su me motivisali da napravim gravlax. Oduševila sam se. Recept uskoro.

      Delete