Kroketi od karfiola iz rerne sa sosom od pečenog belog luka /Oven fried cauliflower croquettes with roasted garlic sauce

20:40

 Please scroll down for English version


Ovo su moji omiljeni kroketi. Pečeni su na  vrućem vazduhu u rerni i posluženi uz superukusni sos od pečenog belog luka. Imaju isti hrskavu  koricu i mekanu sredinu kao i oni iz frinteze ali i mnogo manje ulja.  Ovaj način pripreme može se pripremiti na bilo koje krokete , od ribe, piletine , pirinča ili nekog drugog povrća. Probajte, nećete zažaliti.

Za krokete od karfiola potrebno Vam je :
(za 12 komada) 
200 gr karfiola
250 gr krompira
1 žumance
1 kašika maslinovog ulja
1 veza peršuna, sitno seckana
25 gr rendanog pekorina
70 gr fete ili belog ovčijeg sira ,starijeg
so, biber po ukusu 
Za paniranje :
1 jaja
1 belance
50 gr brašna
50 gr hlebnih mrvica
Za premazivanje :
1 1/2  kašika maslinovog ulja 
Za sos:
100 gr kisele pavlake sa 12% mm
2 veće glavice belog luka
1/4 kašičice Dion senfa
1/4 kašičice soka od limuna
1/8 kašičice meda
so, biber po ukusu
 Zagrejte rernu na 200°C. Glavice belog luka operite i presecite horizontalno na pola. Svaku polovinu posolite, pouljite i stavite u manju vatrostalnu posudu ili pleh tako da je presečena strana na dole. Pecite ih na sredini rerne 30 minuta. Za to vreme pripremite korkete .
Ja sam karfiol kuvala u mikrotalasnoj u poklopljenoj vatrostalnoj posudi 6 minuta na 850W. Izvadila sam karfiol pa stavila krompir i njega kuvala na 850W 7 minuta. Pustite da se krompir i karfiol ohlade a za to vreme iseckajte sitno peršun i ubacite ga  u veću posudu u kojoj ćete moći da promešate sve sastojke za krokete. Sitno naseckajte ohladjeni krompir i karfiol , dodajte rendani pekorino, na kockice iseckanu fetu  i žumance umućeno sa kašikom ulja. Posolite i pobiberite. Nemojte preterivati prilikom soljenja jer su i feta i pekorino slani. Dobro promešajte sve sastojke. Kašikom za sladoled od smese za krokete vadite kugle i ređajte na radnu površinu. Ja od ove smese dobijem 12 kugli. Svaku kuglu uvaljajte u brašno i rukom oblikujte u valjak . Kroket onda umočite u umućeno jaje i belance pa u hlebne mrvice. Ponavljate postupak dok ne utrošite sav materijal. Gotove krokete ređajte na pleh koji ste predhodno obložili peko papirom. Kašiku i po ulja sipajte u šoljicu i sa četkicom premažite odozgo svaki kroket sa uljem .


Pecite ih u zagrejanoj rerni na 200°C  koristeći ventilator 20 minuta.
Dok se kroketi peku napravite sos.  Viljuškom iz opni istisnite pečeni beli luk. Ubacite u blender sa kiselom pavlakom, senfom ,medom ,sokom od limuna i blendajte dok ne dobijete svilenkasti glatki umak. Posolite i pobiberite po ukusu. Ivan i ja ovaj sos obožavamo i mogli bi sa njim pojesti i đon od patike. :) Navukli smo se na pečeni beli luk posle Irenine piletine sa 40 čenova belog luka.
Služite uz tople krokete.
Prijatno :)

Oven fried cauliflower croquettes with roasted garlic sauce




Oven fried croquettes have  same great texture as high calories croquettes from the fryer.If one of your's New Year's resolution is to eat healthier, You will  love these croquettes. Try it. :)

Ingredients:
(12 croquettes)

For croquettes: 
200 gr cooked cauliflower , finely chopped
250 gr cooked potato , finely chopped
1 tbsp olive oil
1 egg yolk
4 tbsp chopped parsley
2 tbsp cheese Pecorino Romano ,grated
70 gr feta  , finely chopped
salt, pepper to taste
For coating: 
50 gr bread crumbs
50 gr all purpose flour
1 egg
1 egg white
For glazing: 
1 1/2 tbsp olive oil
For sauce: 
100 gr sour cream , 12% bf
2 garlic heads
1/4 tsp Dijon mustard
1/4 tsp lemon juice
1/8 tsp tsp honey
salt, pepper to taste


Preheat oven to 200°C . Cut garlic heads in a half. Drizzly with olive oil and salt. Put garlic with cut side down into a pan and roast for 30 minutes.
Mix egg yolk with 1 tbsp olive oil. In a large bowl add chopped cauliflower, potato, parsley, grated Pecorino, feta and yolk/oil mix. Mix it well. With ice cream spoon make a balls of mixture. Roll every ball first into flour , then into mixture of whipped egg and egg white and in the end  into bread crumbs. Place finished croquettes into a baking pan lined with baking paper. Using a kitchen brush glaze every croquette with a little oil.
Bake into a preheated oven to 200°C, using a fan for 20 minutes.
Using a fork squeeze the whole garlic heads until the cloves pop out. Put roasted garlic, sour cream, lemon juice, honey, mustard into a blender and pulse until you get smote sauce.
Serve with warm croquettes .
Enjoy !



You Might Also Like

44 comments

  1. Znaš šta ja sam se navukla na pečeni luk kad sam ga koristila za humus. E to je neodoljivo onako iz rerne. Uvak sam u potrazi da tako omraženo povrće kao karfiol vratim na jelovnik još i sa manje kalorija.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jeco, dobro me podseti. Humus nisam jela sto godina. :) U, ja karfiol i celu njegovu rodbinu mnogo volim. Imam onda još lepih recepata za tebe. ;)

      Delete
    2. Sad sam se vratila na recept i iako mikrotalasnu koristim bar 3 puta dnevno (bez nje ne mogu da živim, iako sam bila veliki protivnik ranije) nikada nisam kuvala povrće u njoj. Znači u vatrostalnu staviš i poklopiš, bez dodatka i malo vode. Ja za krokete obično kuvam povrće na pari u đevđiru i tako mi stigne 3 puta brže i ne raspadne se nego da ga kuvam, ali krompir nisam kuvala na pari. Probaću tvoj metod. A luk obično stavim u alufoliju, dobro ga posolim gde je pesečen i zatvorim.
      ps mnogo je dobar u humusu iz rerne, upšte se ne oseti neprijatan miris belog luka

      Delete
    3. U, i ja moju mikrotalasnu obožavam. Ja u njoj kuvam od vode za čaj do pirinča i dulche la leche. :) Povrće se baš lako obari u njoj. Da, stavim u vatrostalnu posudu sa kašikom vode i poklopim. Ako nemam poklopac onda je prekrijem providnom folijom i malo je bocnem nožem. Čini mi se da mi se bolje skuva kad koristim foliju nego poklopac ,valjda mi ne naležu svi poklopci lepo. :) Probaj pa javi utiske. :) Imam dve limenke kuvane leblebije i baš ću sutra da napravim humus.

      Delete
  2. Ovo mi se jako sviđa a i fotke su mi nekako specijalno leeepeee :)

    ReplyDelete
  3. Fina kombinacija, rado bih ovako nešto jela i kao samostalan obrok. Inače karfiol obožavam, ali ga još nisam kombinirala u krokete, i još s fetom, mmmm :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Anja. I meni su tri - četiri kroketa i salata obrok. :) Uh, i ja sam navučena na karfiol. :)

      Delete
  4. Kad sam, iz radoznalosti, probala pečeni beli luk, nisam imala ni najblažu ideju koliko ću se raspametiti. Potpuno sam se navukla! Tako da ću ovaj recept definitivno morati da isprobam :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Probaj Anđela obavezno. Sigurna sam da će ti se dopasti. A ako jedeš meso probaj i piletinu sa 40 čenova belog luka. Fenomenalna je.

      Delete
  5. Odličan recept! Kombinacija, koja mi se veoma dopade.

    ReplyDelete
  6. Odlican recept, mora se isprobati, inace jedemo puno karfiol, toliko se toga moze s njim. Slike su fantasticne.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Goco. Karfiol je meni baš zahvalna povrćka. Volim ga od salata, preko pirea ,čorbica do pečenog samog ili u kroketima.

      Delete
  7. Zoka, jako mi se dopadaju! Uvijek volim pojesti nešto meni novo - do sada sam karfiol samo pekal ili kuhala, nisam nikada od njega radila polpetice i jako mi se dopadaju, pogotovo poslužene s ovim divnim umakom kojem nikada ne mogu odolit :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Majo. Probaj i pire od karfiola. Mene je oduševio. :)

      Delete
  8. Zoko kod tebe uvijek i naj sitija ogladnim,predivno jelo,a slike savršene potpuno:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala :) Hihih, ti kod mene ogladniš a ja se kod tebe lepo odmorim u tvom vrtu ili onoj lepoj pletenoj beloj fotelji. :)

      Delete
  9. nikada nisam radila krokete od karfiola, stvarno odlična ideja, a ovaj sos skroz meni po šmeku, mislim da ću ga uskoro napraviti
    sve predobro i preukusno izgleda!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Tamara. Sos je stvarno mnogo lep. Meni se pečeni beli luk i karfiol fenomenalno slažu.

      Delete
  10. Divno! Ali baš mnogo divno! Napisala si gore da mogu da budu i od ribe i meni se odmah zaređale kombinacije u glavi, baš ću da isprobam i u jednoj i u drugoj varijanti! Odlično izgledaju!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Drago mi je da ti se dopadaju. I meni se motaju po glavi kroketi sa ribom i zacinskim biljem. Jedva cekam da vidim tvoje kombinacije. :)

      Delete
  11. I mi pravimo slicne varijacije kroketa i puno ih volimo. Ali sos me posebno odusevio! Moram ga probati!!! Ma, svaki sastojak u njemu mi se svidja!!! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Miki :) Nesto sam u fazonu vegekroketa i pljeskavica. I u sve umacem u ovaj sos. :)

      Delete
  12. Zoka, oborila si me s nogu! Danas radim;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihih ,hvala. :) Javi kad budu gotove, da dodjem. :)

      Delete
  13. Odlično Zoksi!
    Karfiol će dobiti još jednu šansu kod mene:) A ovaj sos od pečenog belog luka-aaaaaaaaaaa!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ovde sam koristila zeleni karfiol pa je unutrasnjost kroketa monotonih boja. Ali recimo beli karfiol i narandzasti slatki krompir su mi do sada ubedljivo najbolja kombinacija po bojama. Planiram da sledeci put umesto krompira stavim sargarepu. :)
      A sos ubija. A nije skup ni u kalorijama. :)

      Delete
  14. Sve mi toliko fino izgleda da bih najradije ponela ceo ovaj tanjiric sa sobom!:)))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ti samo reci kad dolaziš i čekaće te tvoj tanjirić :)

      Delete

  15. Realmente exquisito me encanta se ven muy lindas,abrazos y abrazos.

    ReplyDelete
  16. Ovo stvarno fino zvuci! I dobra ideja ovo kuvanje u mikrovalnoj. Definitivno probam! Vec neko vreme trazim recept za karfiol iz woka, pa ako imas nesto - objavi... Mislim, nesto kreativnije od onog - kasika maslinovog ulja u wok i onda wokaj karfiol.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala :) Mikrotalasna je zakon. Karfiol iz woka? Nećeš verovati ali danima mi se mota po glavi kombinacija karfiola , kikiriki putera i soja sosa. Kad napravim i ako bude dobro objavljujem. :)
      Na blogu sam do sada objavila recepte za još tri moja omiljena jela sa karfiolom salatu sa karfiolom, kari sa karfiolom i pire od karfiola. Sva tri su mnogo dobra.
      http://mypansandpots.blogspot.com/2012/11/cauliflower-salad-with-roasted-peppers.html#axzz2I9CDqf7h
      http://mypansandpots.blogspot.com/2012/05/kari-sa-karfiolom-i-krompirom-potato.html#axzz2I9CDqf7h
      http://mypansandpots.blogspot.com/2012/12/piletina-sa-40-cenova-belog-luka.html#axzz2I9CDqf7h

      Delete
  17. Moram isprobati!! I to brzo :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Javi utiske :)
      P.S
      Mi ih u poslednje vreme jedemo skoro svaki dan. :)

      Delete
  18. Ovo mi je dobar način da se 'progune' karfiol, baš mi se sviđa! Obožavam sve što je iz rerne a na prženo u ulju ipak je mnogo manje masno a slasno:-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jeste, mislim da bi ovo bio dobar način da karfiol zavole i karfiolmrsci :) Nemasno i slasno! Super slogan :)

      Delete
  19. Odličan prilog!Iako obožavam jela iz pećnice, nikad mi nije palo na pamet koristiti ju za nešto ovakvo. Morat ću to pod hitno promijeniti!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Probaj, veruj mi nećeš se pokajati :)

      Delete