Kokos kivi kapkejks sa ananas kremom / Coconut Kiwi Cupcakes with Pineapple Frosting

20:53

Please , scroll down for English version 


Ovog meseca u blogersko igri Ajme koliko nas je , imali smo pravi izazov. Naša draga domaćica Sanja nam je zadala temu kivi. Branka je lepo opisala naseljavanje kivija na našim ex-Yu primorskim prostorima. Tako ni naša bašta nije ostala pošteđena kivi najezde. Ove slike kivija nastale su letos.


 Kivi do sada nisam nikada pekla , obično ga jedem ili samog ili u voćnim salatama ili u sorbetu sa mentom. Ovoga puta odlučila sam da probam da napravim kapkejove. Recept sam pronašla u kuvaru Bake it in a Cupcake.  Kiselkasti kivi se fantastično uklopio sa kokosom i ananasom. Posle prvog griza zamišljate da ste na tropskom ostrvu i da igrate hulu.  Definitivno ću ih ponovo praviti. Jedini što ću promentiti je krem. Ovaj krem jeste klasičan krem od putera (buttercream)  obogaćen anansom kojim se filuju kapkejkovi ali je za moj ukus malo premasan. Međutim ako volite buttercream , volećete ovaj fil.


Potrebno je :
 (12 komada)
 (mera je šolja od 240 ml)
Za testo: 
2/3 šolje kokosovog brašna
5 većih kivija
1/2 šolje putera na sobnoj temperaturi
1 šolja šećera
2 jajeta
1 1/2 kafena kašičica arome vanile
1 1/2 kafena kašičica praška za pecivo
1/4  kafene kašičice sode bikarbone
1/8 kafene kašičice soli
1/2 šolje kokosovog mleka
1 1/2 šolje brašna
1/2 šolje kisele pavlake

Za krem:
160 gr putera
160 gr seckanog anansa iz konzerve
3/4 šolje šećera u prahu
1/2 supene kašike mleka (opciono)

Za ukrašavanje možete koristiti kokos ili  seckani ananas iz konzerve,sveži  kivi ili  kao ja sitno seckani  kandirani  ananasa u boji.


Priprema :
Zagrejte rernu na 180 °C. Kokosovo brašno rasporedite na plehu obloženom peko papriom u tankom sloju i pecite 10 minuta dok ne postane zlatno-braon. Pustite da se ohladi dok pripremate testo. Kivi ogulite i nasecite na kriške debljine 5 mm. Poslažite kriške na list papirnog ubrusa , prekrijte drugim listom i lagano utapkajte da upijete vlagu. Brašno izmešajte sa praškom za pecivom i sodom bikarbonom i prosejte.
U većoj posudi , kremasto umitite puter i šećer pa dodajte jaja i mutitie dok se sve ne sjedini. Dodajte vanilu i so. Sjedinite dobro. Dodajte kokosovo mleko i kiselu pavlaku. Dobro promešajte. Polako iz više puta dodajte brašno . Dobro izmešajte. Na kraju dodajte tostirano kokosovo brašno i ponovo sve dobro promešajte dok se sve ne sjedini.
Kalup za mafine  obložite korpicama za pečenje. U svaku korpicu stavite prvo po supenu kašiku testa pa krišku kivija zatim pola kašike testa , još jednu krišku kivija i završite sa pola kašike testa. Pecite ih u zagrejanoj rerni na 180°C 25 minuta.
Nakon toga ,izvadite ih iz rerne i ostavite da se ohlade u kalupu.
Krem:
Puter  mutite sa šećerom u prahu , par minuta dok ne postane kremast. Dodajte seckani ananas, kašiku po kašiku  i mutite dok se sve ne sjedini. Zbog kiseline u ananasu može doći do razdvajanja krema. Ako do toga dođe, dodajte još kašiku dve šećera u prahu. Ako krem postane suviše čvrst, rastvorite ga sa pola kašike mleka.

Svaki kolač premažite sa kašikom krema i ukrasite po želji.
Prijatno :)

Coconut Kiwi Cupcakes with Pineapple Frosting

 

I love new cookbooks! I recently got "Bake it in a cupcake" and  decided to try recipe for coconut kiwi cupcakes with pineapple frosting. Usually I eat kiwi fresh, alone or in fruit salad.  I've never baked with kiwis before, but this combination  is wonderful with all the tropical flavors. I would strongly suggest other cupcake lovers to give these a try. :) After only one bite you are going to dance hula. :) 

Ingredients : 
(Recipe adopted from "Bake it in a cupcake")
(for 12 cupcakes) 
2/3 cup finely shredded unsweetened coconut, plus more for garnish
5 large kiwis

1/2 cup  unsalted butter, at room temperature
1 cups granulated sugar

2 large eggs
1 teaspoons vanilla extract
1 teaspoons baking powder
1/4 teaspoon baking soda
1/8 teaspoon salt
1/2 cup  coconut cream ( I used coconut milk because coconut cream is not available in my country)
1 1/2  cups unbleached all-purpose flour

1/2 cups milk ( I used sour cream because I used  coconut milk instead of coconut cream, so I wanted same butter texture)
FROSTING

2/3 cup  unsalted butter, at room temperature
3/4 cups powdered sugar, or more as needed
1 (8-ounce) can crushed pineapple, drained

1/2  tablespoons whole milk, if needed

Spread coconut in a thin layer on a baking sheet and  toast it  in the preheated oven to 350F for 10 minutes .  Let it cool. Peel and slice the kiwis ¼ inch thick. Lay the slices out on a paper towel and top with another paper towel to absorb some moisture. Mix flour,baking powder and baking soda and sift. Cream the butter and sugar . Add eggs ,one by one, vanilla extract, salt  and mix well. Add coconut milk and sour cream. Mix well. Add flour mix, spoon by spoon and mix well. At the end add toasted coconut and mix well. Line a muffin pan with baking cups. Pour the batter into each cup in the prepared tins so they are about three-quarters full. Place a slice of kiwi in each cup and gently press it into the batter. Bake cakes  in preheated oven to 350 F for 25 minutes. Allow the cupcakes  to cool completely before frosting. 
For frosting: 
Cream the butter and  sugar on medium-high speed until fluffy. Add the pineapple a  spoonful at a time. The acid in the pineapple juice might cause the frosting to separate a little. If this happens, just add more powdered sugar, a spoon or two , until the consistency is smooth again. If the frosting becomes too thick, add the milk.
Spread the frosting on top of the cooled cupcakes. Decorate with coconut, kiwi  or candied pineapples as I do.
Enjoy!

You Might Also Like

22 comments

  1. Ni ja nisam luda za buttercreamom (jedino ako ga moram koristit, npr. kod slaganja fondanta na tortu), ali zbilja je čest u američkim receptima.
    Na stranu to, glavni su ipak ovi muffini koji su zbilja preslatki i potaknuli su me da i ja na taj način iskoristim kivije koje sam do sad uglavnom jela svježe :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Da, u tankom sloju je ok. Ali na ovom mafinčiću grumen putera za mene je previše. :) Mafini su fenomenalni. Testo od kokosa i kivi se predobro slažu.

      Delete
  2. Ala si ih udesila svaka ti čast... predivno izgledaju. I ja kivi obično jedem svež ali ovo mi zvuči jako zgodno...

    ReplyDelete
    Replies
    1. :) Tražeći slike kivija , gledala sam slike od letos i poželela da sam na nekoj plaži. Zato je i dekoracija letnja :) Pečeni kivi me podseća na pečene kiselkaste jabuke. Meni se dopada. Samo, buttercream je banovan na neko vreme sa mog repertoara. :)

      Delete
  3. vrhunska prezentacija :D recept je super. Ne bih menjala butercrem, jer neki mafini stvarno i traže tako tešku kremu. Sastojci su pažljivo odabrani i lepo iskombinovani. Ali suncobrančići su mi super. Lepše je i vreme i malo letnje atmosfere nije na odmet . Hvala na učešću i ljubim te :*

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvaal tebi Sanja, drago mi je da ti se dopadaju. :)

      Delete
  4. Kolačići su odlični i jako lijepo izgledaju, baš da uvesele dan !
    Jako mi se sviđa kivi u tvom vrtu, ovi plodovi baš dobro izgledaju !
    I hvala ti za link :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Branka. Na žalost plodovi su tada bili nejestivi, sazrevaju tek oko decembra ,ali su barem lepo pozirali. :) Ne znam koliko će ih biti ove godine pošto sam dosta sasekla kivi, prekrio je mandarine. :)

      Delete
  5. Preslatki su :) Na trenutak sam zamislila da sam na nekoj sunčanoj plaži :) Odlično izgledaju!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Milice :) I ja sam zamišljala da sam na nekom lepom tropskom ostrvu i da uživam u suncu a ne nosim šal, rukavice i perjanu jaknu ili kaput. :)

      Delete
  6. jako su lijepi! Odlična ideja!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Mirela . Testo je stvarno mnogo dobro. Ma ceo kuvar ima baš lepe recepte.

      Delete
  7. E, baš je veselo i šareno ovo društvance! odmah je čovjeku lakše podnijeti zimu. Predivno!!

    ReplyDelete
  8. Prezentacija je odlična! Što se kreme za cupcakese tiče, ni mene nije oduševila, čak ni kada je u kombinaciji s krem sirom. Koliko god neukusna bila, moram priznati da je savršena za dekoriranje cupcakesa, kada je potrebna čvrsta krema za kreiranje različitih oblika. Za ovako ležerniji pristup bih rađe izabrala nešto drugo, npr. ganache od bijele čokolade.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala draga :) Ovo je prvi put da pravim kapkejkove i htela sam da se držim orginalnog recepta. Sada mi nije jasno, kako su tako popularne i to baš ove sa buterkremom koji jeste lak za ukrašavanje ali je to ipak poveći grumen putera preko mafina. Da, mislim da bi ganas od bele čokolade bio idealan.

      Delete
  9. Nista sladje nisam dugo vidjela, preslatki su, veseli i sareni :) Predivan post, fantasticne slike i jako kreativna ulaznica.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Goco :) Htela sam da malo dočaraju leto. Drago mi je ako su i tebe bar na moment poveli na neku lepu plažu.

      Delete
  10. Zoko ti me uvijek iznova oduševiš svojom kreativnošću u kuhinji,ovo je toliko divno,zaista savršeno osmišljeno i realizirano:)

    ReplyDelete
  11. Genijalni su! I baš pozivaju ljeto :)

    ReplyDelete