Prvi blogorođendan, sladoled od crnog susama i darivanje / My first blogoversary and black sesame ice cream with sesame nougatine

06:00

 

Scroll down for English version 

 

Pre godinu i dva dana počela sam da pišem blog. O, kako je to vreme brzo prošlo. Blog je  mene, emotivnu izjelicu  i zavisnika od hrane naučio da jedem očima i uživam u hrani kroz fotografiju a ne samo preko stomaka. :)  Povezao me je  sa brojnim dragim ljudima . Naterao da probam neke recepte koji mi ranije ne bi pali na pamet. Učinilo da savladam strah od dizanog testa i da mesim više.
 U ime blogorođendana sam  odlučila da Vam priredim malo darivanje na blogu.




Poklanjam vam tri sekača sa istiskivačem  za testo ili fondan u obliku srca sa natpisom love.  Potrebno je da  ovde na blogu ostavite komentar  ili na FB stranici ispod ove  slike  do  utorka 12 februara do 12:00 h,  pa  ću  nakon toga uz pomoć random.org  izvući sretnog dobitnika ili dobitnicu i rezultat objaviti ovde na blogu i na FB stranici. :)
Ali ne  slavi samo moj blog  rođendan. Godinu je napunio i blog Hleb i Lale koji piše draga  Nevenčica. Obavezno posetite njen blog. Osim divnih recepata , Nevenini postovi praćeni su pričama iz njenog ili života njenih prijatelja i često nas podseti da nas male stvari čine najsrećnijim. Nevena i ja smo odlučile da zajedno proslavimo blogorođendan tako da je i kod Nevene je u toku darivanje koje takođe traje takođe do utorka . :)  
   Obzirom da sam ovih dana zaljubljena u crni susam, za ovaj blogorođendan odlučila sam da Vas počastim  sladoledom od crnog susama sa  susam nugatinama. Ovaj sladoled  možete poslužiti kao dezert za predstojeći Dan Zaljubljenih. Zbog svoje crno sive boje ima jako efektan izgled a osvojiće Vas i svojim ukusom.
 Crni susam se od belog ne razlikuje samo po boji. Blago prepečen ima izraženiju orašastu aromu, zato nije ni čudo što se u aziskoj kuhinji često koristi za dezerte.
Sladoled po ukusu podseća na alvu. Dodala sam i malo naribane korice limete, čisto da mu malo dodam svežinu i razbijem monotoniju. Ne mogu vam opisati koliko je  divan. Moraćete mi verovati na reč ili jednostavno probajte.
Za ovaj sladoled vam neće trebati aparat za sladoled ali će vam trebati termometar za slatkiše.  Ova smesa je složena emulzija masti i proteina iz žumanaca,susamove paste, slatke pavlake, slatkog kondezovanog mleka  te je pojava kristala minimalna.Sladoled je lepo kremast čim ga izvadite iz zamrzivača.

Potrebno je:
za sladoled  :
2 1/2  supena kašike crnog susama
2 supene kašike meda
170 gr slatkog kondezovanog mleka
20 gr šećera
200 ml mleka
200 ml slatke pavlake
1 kafena kašičica rednane kore limete 
3 žumanca
Crni susam na teflonskom tiganju blago propeći dok zrna ne počnu da pucketaju. Jednu i po kašiki samleti u avanu ili električnom mlincu za kafu. Pomešati sa medom da dobijete gustu i homogenu pastu. Kremasto umutiti žumanca sa šećerom, dok ne postanu svetlo žute boje. Dodati pastu od susama, preostali susam u zrnu ,konezovano mleko i obično mleko. Sve dobro promešati. U šerpici sa debelim dnom na tihoj vatri ( ja sam na trojici od devet podeoka)kuvajte smesu i pratite joj temperaturu uz pomoć termometra za slatkiše. Kada smesa dostigne 80°C sklonite je sa vatre i stavite u posudu sa vodom i kockicama leda da prekinete kuvanje. Dok se smesa hladi, ulupajte pavlaku i umešajte u ohlađenu smesu zajedno sa korom limete. Sada gotovu smesu za sladoled ostavite minimum 5 sati u frižideru ,najbolje preko noći. Nakon toga takvu, potpuno ohlađenu smesu ili zaledite uz pomoć aparata za sladoled ili prebacite u plastičnu posudu sa poklopcem koji dobro dihtuje i prebacite u zamrzivač na 5-6 sati.
Služite uz komadiće nugatine.
za nugatine :
1 supena kašika belog susama
1 supena kašika crnog susama
5 ml vode
40 gr šećera
14 gr bonbonskog sirupa
30 gr putera

Bonbonski sirup u šerpici na tihoj vatri ( ja sam to radila na dvojici od devet stupnjeva koliko moja ringla ima ) istopiti pa dodati vodu i puter. Kada se i puter istopi, dodati šećer i čekati da sve proključa pa kuvati još jedan minut. U ključalu smesu ubaciti beli i crni susam , brzo promešati i izliti na list peko papira. Prekriti drugim listom i lagano raztanjiti. Ostaviti u frižideru na par sati da se stegne. Nakon toga izvaditi iz frižidera, odstraniti gornji list i peći na 170°C 15 minuta.Izvaditi iz rerne, izlomti rukom i ukrasiti sladoled.

My first blogoversary and black sesame ice cream with sesame nougatine

 


A year ago, I posted for the first time on this blog. My blog change my life on many levels.I've met a lot of great people . I'm no longer emotional eater, I learned  to eat food with my eyes. I tried recipes that normally I wouldn't . I became a daring baker and I 'm no longer afraid of yeast and making breads .  I’ve loved sharing my recipes  with all of you. So, to celebrate my first blogoversary I made you this delicious black sesame  ice cream and serve with  sesame nugatines. I hope you like it. :) This ice cream will surprises you with unique nutty toasty flavor.
For ice cream :

Ingrediants:
2 1/2 tbsp black sesame
2 tbsp honey
170 gr sweetened condensed milk
200 ml milk
3 egg yolks
20 gr sugar
200 ml cream, whipped
1 tsp grated lime rind
 Put the sesame in a non-stick fry pan over medium heat and stir until sesame seeds  start popping. Remove them from the heat and cool. 1 1/2 toasted sesame grind in a coffee grinder until you get pasta. Transfer sesame pasta in a small bowl and mix well with honey. Cream egg yolks with sugar unile mix  become pale yellow, then add sweetened condensed milk, ordinary milk, 1 tbsp sesame seeds, sesame paste . Mix well. Pour the mixture into the pot and cook over medium-low heat. Stir until the custard thickens and reach  80°C. Remove from heat and cool down the pot in a large bowl filled with water and ice cubes. Add lime rind and whipped cream. Mix well. Put it in a refrigerator over nigh until completely cold. Put the mixture into ice cream maker and freeze according to the manufacturers instruction. If you dont have ice cram maker pop the mixture into the freezer for a couple of hours and you are ready to go.Serve with sesame nougatines.

For sesame nougatine :
1 tbsp white sesame
1 tbsp black sesame
5 ml water
14 grams glucose sirup
30 gr butter
40 gr sugar
pinch of salt

 Melt glucose syrup on low heat then add in water, butter and salt.
When butter mix is  completely melted, add sugar and heat until boiling.  Cook for one minute. Remove from heat then stir in the sesame seeds and mix well. Quickly pour the mixture on a baking paper  then put another piece of baking paper on top and roll out thinly. Chill in fridge until set, remove the baking paper  from the  top and bake on 170C for 15 minutes . Leave to cool , break into pieces by hand and serve with ice cream.



You Might Also Like

91 comments

  1. Fenomenalno, očarana i oduševljena sam! Fotke potpuno čarobne... Još jednom sve najbolje!

    ReplyDelete
  2. Super recept, skroz romantican
    branislavaf@yahoo.co.uk

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Branislava , drago mi je da ti se dopada :)

      Delete
  3. Srećan vam blogorođendanac devojke. :) Još dugo, dugo ih slavile.
    Moram priznati da do sada nisam videla crni susam, nemam predstavu šta je i kog ukusa. Ali...sladoled je sladoled i samim tim meni ovako sad sabajle baš pravi neke zvrčke...uf, rado bih smazala jednu porciju. :)
    p.s. mene nemoj da računaš za darivanje, ne radim sa fondanom, pa bolje da poklon obraduje nekog kome će stvarno koristiti. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala ti punooooo Gagice :) I za mene je crni susam novina. Mislila sam da ga kod nas nema i da je neka teška egzotika a onda sam se sa teglom bukvalno sudarila u Biošpajzu :) Kada jednom dođeš, pravimo slađu. Važi? :)

      Delete
    2. Dogovoreno! :) Pogledaću baš kod mene, ali čisto sumnjam da ga ima.

      Delete
  4. Čestitke za blogorođendan! Želim ti još puno blogorođendana i puno recepata!
    A sladoled je ... mmmm ... volim kad se pojavi nešto novo, nešto drugačije. Vidim da crni susam mnogi spominju, nisam videla da ima negde to da se kupi. Ako neko zna, neka javne.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala LepaMaro :) Ja sam crni susam kupila u Bio špajzu kod starog Merkatora.

      Delete
  5. Čestitam ti draga i želim da se još dugo, dugo družimo i da te još duže veseli to što radiš jer to radiš fantastično! A sladoled sigurno radimo jer kako kaže jedan pametan čovjek, igrom slučaja moj muž, ne možeš vjerovati onome tko ne voli sladoled;)!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala puno od srca draga Foozdi :) Nadam se da ćete nekada doći u posetu pa da u sladoledu uživamo zajedno. :)

      Delete
  6. Srećan blogorođendan i tebi i slavila ga još punoo punooo!!!
    Sladoled je san snova! Sad si mi dala zadatak da nađem crni susam.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Irenče puno. Ako ne budeš mogla da ga nađeš, javni pa ću ti ga ja kupiti i poslati.

      Delete
  7. Dobar pocetak, bolji nastavak zelim...Srecno!

    ReplyDelete
  8. Zoksi, srećan nam rođus;)
    Neću da ti verujem u reč i sliku koji tako dobro dočaravaju ovaj slajoš! Ću da ga napravim!
    Želim ti još puuuno rođendana!
    Ti si mi jedna od najdražih blogerki, zbog recepata, fotografija i zbog tebe same:)
    Nastavi da uživaš i da me inspirišeš:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala draga Nevenčice :) Upravo sam komentarisala kod tebe, da nisam počela da pišem blog ,ne bih sigurno sigurno srela ni tebe ni druge drage osobe koji ovaj svet divne hrane svaki dan čine lepim.
      P.S Baš mi je drago što slavimo zajedno :)

      Delete
  9. Zoko sretan blogoroćkas,
    volim ovo sve što radiš,jer radiš sa ljubavlju i to se vidi i osjeti,i ovaj slamboš me opasno privukao,predivan je..:)
    Uživaj i sretno nadalje!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala draga Nely, Tvoje reči mi baš puno zanče, jer tvoj blog obožavam. Srce mi je zauvek ostalo u tvojoj baštici pored plavog bicikla i jezerca sa ribicima. :)

      Delete
  10. Sreatan ti prvi blogo rođendan i želim ti ih još jako puno :) sladoled mi se baš sviđa i nisam nikad tako nešto probala :) ovo je baš krasna zajednica i ja isto baš uživam u otkrivanju recepata i uživam u prekrasnim slikama :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala puno Mateja. I ja se nadam dugom druženju. Sladoled je i mene iznenadio koliko je ukusan. :)

      Delete
  11. Zoko srećan blogorođendan! Mnogo ste mi slatke obe i ti i Nevena. Tako pozitivne, mlade i pune duha. Ne znam kad će mene da prođe manija za blogovanjem, ali izgleda ne jenjava, tako da se pazi. Crni susam nisam koristila, ludilo od dezerta.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala ti Jeco od srca. Nadam se da ćemo se u junu konačno upoznati na Adi. Ja ne bih ni volela da te prođe želja za blogovanjem , šta bi smo bez tebe i tvojih divnih recepata. Crni susam je novina i za mene. Mislila sam da ga kod nas nema a onda sam ga našla u Bio špajzu kod starog Merkatora. Prodaje se na meru. Meni se baš dopao , pa u prolazu grickam semenčice, kao da sam papagaj. :)

      Delete
  12. Riječi su suvišne, recept je divan (ovisna sam o sladoledu hahah:)))), blog je još divniji, i ja ti od srca želim da nam i dalje pišeš i da se i dalje čitamo :))))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Anja :) Žao mi je što nisi bliže pa da svratiš na porciju ili dve ;)

      Delete
  13. Čestitke na blogorođendanu! Sladoled odlično izgleda.

    ReplyDelete
  14. Volim tvojblog!I kad me vidiš i kad me ne vidiš,i kad ne komentarišem, tu sam...jer kod tebe baš uživam.Stvarno zanimljivi recepti, lepe fotke, i nekako opuštena atmosfera.I još nešto što te izdvaja - mnogo puta si me iskreno nasmejala.Srećan rođendan! Sve najbolje ti želim! <3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala ti draga moja Senč. Da znaš da često mislim na tebe i da se nadam tvom uskorom povratku. Ide proleće treba da idemo na piknik :)

      Delete
  15. Srecna godisnjica bloga!!!!
    Samo tako nastavite!!!!

    ReplyDelete
  16. Srecan rodjendanac i da bude jos puno ovako lepih recepta :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala puno Snežana na lepim željama. :)

      Delete
  17. Sretan blogorodjendan! :) Sladoled je divan, i jako mi se svidja kako si servirala, preslatko!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala puno C&P. U poslednje vreme volim da se igram sa hranom. :)

      Delete
  18. Srećan blogorođendan! Želim ti još puno, puno dobrih recepata i da još dugo trajete.
    Inače imam aparat za pravljenje sladoleda i već duže vreme se kanim da ga isprobam, ali sam još uvek u fazi smišljanja recepta.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala puno Sandra. Moj ti je savet od srca da što pre pustiš aparat za sladoled u pogon , veruj mi uživaćeš. Ja mnogo volim sorbete , imaju mi intezivniji ukus od mlečnih sladoelda. A mnogo volim i zamrznuti jogurt. Uz dodatak voća je divan dezert.

      Delete
  19. Zoko, čestitam rođendan ovom divnom, divnom blogu!!! :) Da znaš da sam baš pre neki dan pomislila da je uskoro rođendan vaših blogova... :) Želim da ti blogovanje nikad ne dosadi, da uvek budeš tako kreativna, posebna, vredna... :)
    Imam malo crnog susama, čuvam ga, ne znam ni sama zašto... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala ti puno draga moja. Nadam se da ćemo se dugo družiti u ovom divnom virtuelnom svetu.
      Ja planiram da mi sledeći eksperimet sa crnim susamom budu klice. Mislim da će ići divno u salate.

      Delete
  20. vrlo egzotičan sladoled rekla bih,
    i divna nagrada.

    sretan ti blogorođendan!!

    ReplyDelete
  21. Čestitke za blogorođendan, i da nam objaviš još mnogo divnih recepata!!:)
    Za sladoled i fotografije nemam riječi, oduševljena sam, crni sezam obožavam, ovaj sladoled ima da pravim što prije :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala ti puno Tanjuška od srca. Ako probaš javi utiske obavezno. :)

      Delete
  22. Srećan blogorođendan, Zoko! Želim ti još mnogo divnih postova i recepata koje ćeš podeliti sa nama.
    Moj blog uskoro takođe puni 1 godinu, pa se možeš prijaviti za giveaway ako želiš.
    E, da, moj mail je dressnread@gmail.com, za slučaj da dobijem nešto :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala ti puno draga Aleksandra. Radujem se našem druženju. Obavezno ću posetiti tvoj blog.

      Delete
  23. Sretan blogorodjendan. Jako zanimljiv receptic

    ReplyDelete
  24. Zoko, sad sam čestitala Neveni, a i tebi, kao i njoj želim srećan rođendan :) i da dugo dugo pišeš blog i da svake godine budeš zadovoljnija i srećnija time kako napreduje :) Samo nastavi sa ovakvim ludo zanimljivim i kreativnim receptima i sigurna sam da će biti tako :) Čestitam još jednom i mnogo poljubaca za tebe i tvoj blog :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala ti draga moja , baš se radujem što se družimo. :)

      Delete
  25. obožavam crni sezam, sladoled je fantastičan, i jako dobro izgleda. sretan blogorođendan, i želim ti još puno takvih! :)

    ReplyDelete
  26. Zoko, Zorule, srećna godišnjica! Svidjaju mi se kalupi srca koji vise u pozadini... baš lepa ideja. A i ideja za sladoled izgleda interesantno. Jel to pravi tamni susam ili neki začin kome ni sama ne znam ime a koriste ga na Bliskom Istoku... ukus mu je različit od onog od susama. Zbog okolnosti ne recunaj me u igricu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Draga moja Ivančice, hvala ti puno. Ovo je pravi crni susam. A kakav je to začin sličan susamu sa Bliskog istoka? Sad si me zaintrigirala.

      Delete
  27. Looks and sounds fantastic! can't wait to try this recipe, thanks for sharing :)

    Sincerely,
    Happy Valley Chow

    ReplyDelete
  28. Sretan blogorođendan. Sladoled je poseban kao i fotografije. Iz dana u dan toliko uživam u svim vašim receptima kao da oduvijek pišem blog i pitam se zašto nisam prije počela...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ingrid , hvala ti puno :) Drago mi je što si počela da pišeš blog. Videćeš ,svakim danom ćeš sve više i više uživati. :)

      Delete
  29. Crni susam nazalost nisam probala i zaista imam poteskoce da ga pronadjem. Recept je odlican i bas bih volela da ga isprobam. Pozdrav i jos jednom srecan blogorodjendan:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala draga moja :) Nadam se da ćeš uspeti da ga pronađeš. :)

      Delete
  30. Sretan blogorođendan!! Fotke su me u potpunosti očarale, prekrasne su! Recept za sladoled je mrak!

    ReplyDelete
  31. Sretan blogorođkas! Hih, prvi...vi ste , bogami, već ozbiljno prohodali....pa samo napred...
    Baš volim recepte koji ti otvaraju neka nova vrata...pre svega vezano za sastojke i kombinacije istih..hm, crni susam...hm, bombonski sirup.....Svojevremeno sam iz Turske donela neke crne semenke, oni to zovu curekot, i stavljaju na peciva. Liči mi na ovaj tvoj crni susam, ali nisam sigurna da je to to.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala draga Mirjana. :) Ovo je baš crni susam. Baš bih volela da probam taj cukerot.

      Delete
  32. Sretan rođendančić! Ma kad ste u prvoj blogerskoj godini ovako fenomenalne, kakve ćete tek da budete... :D

    Jao, crni susam, ja sam ga dobila od Marije (Palachinke)i čuvam ga kao da je od zlata, sve mi žao da ga koristim. Jel ga nabavljaš ovde ili...?
    Inače, genijalna ideja za sladoled.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala ti Ana od srca :) Ti si jedan od krivica za ovaj blog. :) Ja sam ga kupila u Bio špajzu kod starog Merkatora . Evo linka http://www.biospajz.rs/crni-susam-100-gr.html

      Delete
    2. Pocrveneh, zbog krivca :)

      Eto vidis, ne bih se setila da ga potrazim, jer sam bila ubedjena da ga nema kod nas. Hvala za link!

      Delete
    3. :) Krivac, krivac nego šta ;) Nema na čemu. Crni susam je imala i jedna mala radnjica na grčkoj pijaci iza Super Vera na Novom Beogradu. Mislim da se zvala Tiri ali mi nemoj verovati na reč.Odavno nisam bila pa ne znam da li još uvek rade..

      Delete
  33. Draga Zoka, zelim ti sretan blogorodjendan i da ih proslavis jos puno. Post inspirativan i divan kao i uvijek. Veliki pozdrav :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala ti puno Goco. Nadam se da ćemo se još dugo družiti :)

      Delete
  34. Srećan blogorođendan i nek ih bude još mnogo, mnogo, mnogo! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala draga i da ih zajedno proslavljamo.

      Delete
  35. Srecan rodjendanac dragim blogericama i jos puno inspiracije i kreativnih receptica, mah-mah!:)))

    ReplyDelete
  36. Srećan rođendan! Da još jako dugo uživamo u tvojim kulinarskim dostignućima.
    Htela sam da pitam, ali vidim da i Ana ima sličan problem: kesicu crnog susama koju čuva za specijalne prilike (ja sam moj donela iz Turske). Hvala za informaciju, svratiću do biošpajza.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala ti draga Tanja. <3 Nema na čemu i drugi put.

      Delete
  37. Beautiful presentation! Fascinating offer!

    ReplyDelete
  38. Sve najbolje vam zelim od srca,ziveli♥♥♥

    ReplyDelete
  39. Sve najjj Zokana! jooj koliko komentara!!!kisss

    ReplyDelete
  40. čestitke i uveseljavajte nas i dalje :)

    ReplyDelete
  41. Čestitati sa zakašnjem je besmisleno ali moram da ti kažem da mnogo volim tvoj blog!!!

    ReplyDelete
  42. "Sapletoh" se o Vaš blog u ovom internetskom moru. Za iskrene čestitke nikad nije kasno, zato Vam želim srećan blogrodjendan i mnogo zdravlja u žuvotu i uspeha u daljem radu.

    Recept je veoma interesantan, a fotografije su Vam stvarno profi. Svaka čast!!!

    ReplyDelete
  43. upravo saznala za vas blog, srecan rodjkis, super ste!

    ReplyDelete
  44. Sve najbolje , Zoko i još puno dobrih recepata ...

    ReplyDelete
  45. Srećan blogorođendan i da ih još puno proslavite.
    Vanja

    ReplyDelete
  46. Koji šašav sladoled i koje dobre fotke!
    Malo kasnim, ali srećan rođendanac! :)

    ReplyDelete