Bostonski krem kapkejksi / Boston cream cupcakes

06:58

Please scroll down for English version



Koliko ti kapkejkova treba za slikanje - pitao me je Ivan .
A koliko ih ima- pitala sam ja zbunjeno.
Sedam-odgovorio je kao iz topa.
Kako sedam,pa bilo ih je petnaest.
Bilo, više nema, odgovorio je kroz smeh.
A evo kako je nestrpljivo, čekao završetak  slikanja. A onda je i ovih  sedam kapkejkova nestalo bez traga. :)




Kada je Ivanin blog So i Biber izglasan za istraživanju u okviru igre FBI rukavice , znala sam da će ovi kapkejkovi biti obavezno isprobani. Zapali su mi za oko još kada ih je Ivana objavila, ali nikako da dodju na red.
Presuda je jednoglasna -kapkejovi su odlični i definitivno ih morate probati.
Šta sam promenila?
Ivana je glazuru aromatizovala svežom i sušenom lavandom a ja to nisam imala, pa sam koristila koricu narandže.
Ivana je u receptu navela da se dobija 12 komada , ali izgleda da moj pleh za mafine ima manje kalupe pa sam ja dobila 15 komada.
Ja sam za krem umesto arome vanile koristila sastruganu  mahun vanile i njene  semenčice.

Pa da krenemo na recept.
Potrebno je :

(za 12-15 komada)

Za kapkejkove :

3 veća jaja
220 gr brašna
225 gr šećera
1 1/2 kašičice praška za pecivo
1/2 kašičice soli
170 gr putera (isečenog na 12 kockica i omekšalog na sobnoj temperaturi)
200 gr mleka
1 1/2 arome vanile


Za krem:
320 gr slatke pavlake
3 krupna žumanca
75 gr šećera
prstohvat soli
4 kašičice gustina
30 gr putera
1 mahuna vanile, rasečena i sastrugane semenčice 

Za glazuru:
160 gr slatke pavlake
kora od 1 neprskane pomorandže (bez belog dela ) , iceskana na tanke trakice
225 gr čokolade sa 70% kakaa

Priprema:
Krem: 
Prvo napravite krem.  Slatku pavlaku , rasečenu mahunu vanile i semenke vanile stavite u šerpicu sa debljim dnom i na srednjoj temperaturi zagrevajte dok ne proključa. Sklonite sa vatre, Žumanca promešajte sa šećerom , pa dodajte gustin i so. Dobro promešajte pa malo po malo  sipajte u vrelu pavlaku i mešajte bez prestanka. Vratite na vatru i kuvajte dok se krem ne zgusne.Mešajte svo vreme da krem ne zagori ili da se ne naprave gromuljice. Kada se krem zgusnuo, sklonite šerpicu sa vatre, izvadite mahunu vanile i dodajte puter. Mešajte dok se puter ne otopi i sve lepo sjedini. Prekrite providnom folijom  da se ne stvori korica, pustite da se ohladi na sobnoj temeperaturi , pa ga stavite u frižider na još par sati. Najbolje je da krem  ostavite u frižideru preko noći.
Kapkejks:
Prvo prosejte brašno, prašak za pecivo i so. Promešajte sa šećerom.Mikserom na maloj brzini mešajte i  dodajte kockicu po kockicu putera dok ne utrošite sav puter.  Dobićete smesu koja liči na pesak. Dodajte jedno po jedno jaje. Između dodavanja dobro promešajte. Na kraju dodajte mleko i na malo većoj brzini sve dobro izmešajte.
Sipajte smesu u podmazani pleh za mafine i pecite 20 minuta. Pre nego što izvadite kapkejkove proverite da li su pečeni testom "čačkalica". Bocnite jedan kapkejk sa čačkalicom i ako izađe suva, kapkejkovi su gotovi. Izvadite ih iz rerne i pustite da se skroz ohlade.
Čokoladna glazura:
Veče pre u slatku pavlaku dodajte koricu pomorandže nasekanu na trakice. Poklopite i ostavite da prenoći u frižideru. Sutradan pre kuvanja, pavlaku procedite. Stavite je u manju šerpicu da debljim dnom i na srednjoj vatri zagrevajte dok ne proključa.
Iseckanu čokoladu stavite u  staklenu ili metalnu  posudu. Preko prelite zagrejanu pavlaku i mešajte žicom dok se sva čokolada ne otopi Pustite da se prohladi 20 minuta.

Ohlađenim kapkejovima odstanite vrh i deo sredine da može da stane više fila. :)  Taj odstranjeni deo kapkejka imaće oblik kupe. Svakoj kupi  odstanite šiljak da dobijete ravne poklopce. Svaki kapkejk napunite sa po dve kašičice fila i poklopite sa kapkejk poklopcem. Lagano pritisnite. Kapkejkove stavite na rešetku ispod koje ste stavili peko papir. Svaki kapkejk prelite sa dve kašike čokolane glazure.  Pustite da se glazura slobodno slije preko kapkejova a višak ocedi na peko papir. Kapkejove stavite  u plastičnu kutiju sa odgovarajućim  poklopcem  i spremite u frižider. Pustite ih da odstoje barem jedan dan.


Ako do sada niste, obavezno posetite Ivanine blogove, So i Biber i Dolce fooda. Osim što ćete uživati u prelepim fotografijama ,verujem da ćete pronaći i nešto za sebe. Njeni blogovi obiluju  savetima  kako da napravite gradsku baštu na svojoj terasi,  receptima  iz Patinog  kuvara ali i klasičnim američkim receptima kojim Ivana nastoji da nam dočara zemlju koja je sada postala njen dom.
Moja istraga njenih blogova će se nastaviti...
;)

Boston cream cupcakes

Boston cream cupcakes   are so delicious!  Vanilla cupcake filled with pastry cream and covered in chocolate ganache! What not to love? Only one word can describe these cupcakes. Heavenly! :)This recipe is adopted from So i Biber blog

Ingredients: 

For cupcakes :

170g butter,
225 g caster sugar
3 large eggs,
220g  flour
1 1/2 tsp baking powder 
1/2 tsp salt
1 tsp vanilla extract
200 ml milk
For cream :
320 ml heavy cream
1  Vanilla pod
3 egg yolks
75 g caster sugar
4 tsp  cornstarch
a pinch of salt
30g butter

For the chocolate ganache :

225g good quality dark chocolate,
160 ml  heavy cream
Preparation:
Cream:
First prepare  the cream custard. Heat the cream over medium heat . Add vanilla pod and seeds  to a saucepan and bring to a simmer then remove from the heat.
Whisk together the egg yolk, sugar and corn flour in a bowl, then add the cream  and vanilla to the bowl and whisk again.Place back on the heat, whisking continuously and bring to the boil.  Do not stop whisking. If you stop , you could end up with lumps or burnt pastry cream.  Remove from the heat once the mixture thickens. Remove vanilla pod.  Add the butter and mix again, then place in a large bowl and allow to cool.  Cover with cling film and chill in the fridge until it is ready to use.

Cupcakes :
Preheat the oven to 175 °C.
Sift flour, baking powder and salt. Add sugar and mix well. Add butter, piece by piece. Add eggs, one by one  and  mix well.Add milk and mix well.
Spoon your mixture into your  greased muffin tins  and bake   in the oven for around 20  minutes.  Place a toothpick  in to one of your cakes, if it comes out clean your cakes are done.  Leave your cakes to cool.

Chocolate ganache:
Mix cream with orange rind cut into strips. Leave it in a refrigerator over night, covered. Tomorrow, strain the cream before cooking
Pour the cream into a saucepan and place over a low heat.
In a separate bowl break up your pieces of chocolate.  Once the cream has come to the boil, remove from the heat and pour over the chocolate.  Mix together until the chocolate has melted and the mixture is well combined.  Allow to cool slightly, for about 20 minutes.

Assembling cupcakes:
Remove your cream custard from the fridge and mix again.
Using a  knife remove the center of your cupcakes and fill generously with the cream custard. Cut off (and discard) the end of each cone-shaped piece of cake. Top every cupcake with remaining cake disk.
Using a tablespoon pour the chocolate ganache over each cake. Take a angled spatula and move the ganache over the top.   The ganache will harden once cooled.

Enjoy!

You Might Also Like

47 comments

  1. Zorice, fotografije su ti fantastične!!!! Gotovo da mogu da ih okusim, a veruj mi obožavam Boston cream pie u svakoj varijanti pa kao i cupcakes.

    Moram te ispraviti jednu stvar. Pravo ime ovog deserta je Boston cream cupcakes, ili po našem Boston krem kupkejk. Mnogi greše u prevodu i time nazivaju krem Bostonskim, zbog načina na kojem su reči složene u Engleskom nazivu. Orginal je Boston cream pie (koja je u suštini torta, a ne pita) i u prevodu je Bostonska krem pita. Amerikanci dodaju reč 'cream' uz naziv većine deserata koja su punjena poslastičaskim kremom i njegovim varijacijama, pa tako i ovaj. A Bostonski način je pored punjenja poslastičarskim kremom i završetak deserta čokoadnim prelivom.

    Bez obzira na prevod fantastičan si desert izabrala, jedan od najboljih koji je Amerika ikad doprinela poslastičarstvu.

    Puno pozdrava!

    Miroslav

    ReplyDelete
    Replies
    1. Miroslave , od srca ti hvala! :) Nisam znala da postoji Boston cream pie, sada to moram probati pod obavezno. Imaš li možda recept na blogu? I hvala ti na ispravci, idem odmah da popravim tekst.
      Šaljem Shilpi i tebi puno pozdrava :)

      Delete
  2. Zoko, fotke su ti fantasticne i svidja mi se sto korpice imaju te lepe "kapice", stvarno su ukusni i nije ni cudo sto su tako brzo nestali sa tanjira.:)) Puno pozdrava tebi i Ivanu!:))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala draga Lana . :) Sada me je Miroslav zaintrigirao sa Bostonskom krem pitom . Moraćemo i to da probamo.

      Delete
  3. Divni su i dopada mi se to sto su punjeni...naraavno i ono cupce iz koga curi cokolada !

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mene neodoljivo podsećaju na profiterole. Naravno, razlika je u testu ali fil i čokoladna glazura , mmmm. Obožavam sve dezerte sa crema pasticcera. :)

      Delete
    2. da, izgledom lice na profiterole, pogotovo ovako majusni (bar tako izgledaju)...taj krem je divan, naravno ukoliko ga covek napravi kod kuce ! Ja ga obozavam kada se u njega stavi i jedna mala kolicina umucenog slaga....

      Delete
    3. E, nisu bas majušni, to je optička varka.:) Pečeni su u onim klasičnim plehovima za mafine.
      Da, taj krem u kupovnim kolačima zna da ima praškast ukus. O, da , za profiterole dodavanje unućenog šlaga je obavezno. :)
      Od ovolikog pominjanja, sad mi se jedu profiterole :)

      Delete
  4. A ja već dugo želim isprobati Boston cream pie koja mi božanstveno izgleda, a sad mi ovi muffini djeluju još finije! :)))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Anja :) Oh, i ja sada pod hitno MORAM da probam Boston cream pie. :)

      Delete
  5. Ju,ja rekoh ko ono gviri kroz tarabu!?!! Ono macan čeka da pojede ostatak;))Ovo deluje toliko primamljivo da ne smem skoro da isprobam recept..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahaha, baš kao macan. On ima teoriju ( koja je delimično tačna) da što se jednom slika za blog retko se ponovo pravi . Zato obično prvu turu uvek smaže , da bih pravila opet. Mnogo su dobri, stvarno.

      Delete
  6. Ha, ha, super ti je druga fotka!!! Iako mene americka kuhinja do sad nije uspela da odusevi, ovi kapkejksi su mi se na prvi pogled (jos na Ivaninom blogu) dopali. Dobra ideja ovo za narandzu u prelivu!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha, hvala Slađo. Uhvatila sam ga na delu :) Ja nešto nisam ljubitelj kapkejkova sa puter kremom, ali ovi su odlični.

      Delete
  7. I ja sam ih pravila u okviru istrage Ivaninog bloga. Baš su divni. I kod mene ih je bilo 15 i jako su brzo nestali... :)
    Poslednja fotka je prelepa!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Miki :) Je li i Aca ovako iz prikrajka čekao kraj? :)

      Delete
    2. Nije bio kući kad sam ih pravila, ali je zato kad je dosao uvece sa posla smazao 4 komada. :) Mozes misliti kako sam se iznenadila ujutro kad sam videla da fali pola kolaca... :)

      Delete
  8. Mmmm... Divno su ispali! I ja sam bacila oko na njih, ali nikako da krenem sa pravljenjem isplaniranog :)
    Fotkice su divne, kao i uvijek! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Miličice :) Uvek mislim da ima vremena jer igra traje dva meseca a onda na kraju ni pola ne stignem da isprobam. :) Probaj ih obavezno, stvarno su divni.

      Delete
  9. Divni, mali, slatki zalogajcici...Sva sreca uspjela si ih slikati ;-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Jaco. Zamalo da nestanu :) Jesu li i tvoji ukućani takvi? :)

      Delete
  10. Trebalo je izdrzati da napravis ovakve slike, a da ih ne pojedes sve pre toga. Ja evo jedva izdrzavam dok ti ovo pisem :) Doji kod mene na EX YU blog party, mislim da ce puno ljudi zeleti da sazna za ovaj recept.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Saško :) Sada trčim i nosim posluženje na tvoj blog. :)

      Delete
  11. Razumijem zasto su nestajali prije slikanja, predivno izgledaju :) Fotografije i preentacija su ti kao iz casopisa, prekrasno sve.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Goco. Ma mi oboje volimo sve dezerte sa ovim kremom. Treba da vidiš kojom brzinom nestaju profiterole. :)

      Delete
  12. Fotke su potpuno očaravajuće i ne čudi što su nestali u dahu...

    ReplyDelete
  13. Ha,ha,ha,ha, tako je i kod mene doma, samo što se moj ne usudi pojesti prije nego što krenem fotkati. Obično mi kaže dosta ti je jedan komadić, lol.
    Nego, on je vjerojatno bio opčinjen mirisom i okusom, a nama je preostalo uživati u prekrasnim fotkama i zamišljati okus.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahaha, ti si zavela red. Kod mene vlada anarhija. I Ivanu je logično da za slikanje je dovoljan samo jedan kolač. :) Prošle godine sam više puta pravila neke divne kolače sa belancima i šumskim voćem ali nikada nisu doživeli da budu uslikani. :) Letos sam na moru tri puta pravila brodet ali nemam ni jednu sliku. :)
      Ako voliš krempite i profiterole, ovi kapkejkovi će ti se dopasti.

      Delete
  14. Po naslovu sam prvo pomislila - vidi nje, sad ima i susjede iz Bostona! :))
    Kolačići su prekrasni, a situacija nestajanja nekim čudnim čudom mi je poznata :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Cooky :) Hhahaha, nemam na žalost , ali baš bi bilo divno daje tako. :) O, da, misteriozno nestajanje hrane je svakodnevno. :) Izgleda da svi po kućama imamo mišiće. :)

      Delete
  15. What a fantastic idea and beautiful presentation! Fantastic job :)

    Happy Blogging!
    Happy Valley Chow

    ReplyDelete
  16. These look and sound so delicious! Stunning photos too!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thank you so much :) I'm happy that you like it.

      Delete
  17. Divne ma baš divne fotkice ovih malih divnih kolačića.

    ReplyDelete
  18. Ma koja fantazija,fotke oduševljavaju,a i receptić je divan!

    ReplyDelete
  19. jednom sam ih radila
    krasni su, i divna ti je ova fotka!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Tamara. Zaista su mnogo ukusni.

      Delete
  20. Osvajaju na prvi pogleda, baš si ih krasno napravila, a prezentacija i slike su mi baš posebne i jako , jako lijepe !!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Branka , baš mi je drago da ti se dopadaju. Možda bi i tvoj I ovako nestrpljivo čekao kraj fotosešna. :)

      Delete