Fit and yummy- Prilog sa crvenim amarantom / Red Amaranth warm salad

18:58

Please scroll down for English version



Mnogo volim kada se sa pijace vratim sa  povrćem koje nikada ranije nisam probala. Sreći tada nema kraja. Prošlog vikenda iz mog cegera su se šepurili : tikva špagetarka, limun krastavac, bodljikavi krastavac i lišće crvenog amarantha. Pravo malo bogastvo!

Sigurno ste upoznati sa upotrebom semena amarantha, ali da li ste ikada probali lišće ove biljke? Amaranth  pripada familiji Chenopodiaceae te je u  srodstvu sa spanaćem, blitvom i cveklom. Njegovo lišće je ipak superiornije od rođaka jer na primer  lišće amaranta sadrži tri puta više kalcijuma i niacina nego lišće spanaća ili sedam puta više gvožđa od lišća salate.  Lišće amaranta se nekada naziva i kineskim spanaćem i dobar je izvor vitamina A , K, B6 i C. Veoma je popularno u kineskoj, vijetnamskoj i indiskoj kuhinji. Koristi se za pripremu supa ,kuvanih i stir-fry jela. Veoma često se kombinuje sa kuminom, ljutim paprikama te belim i crnim lukom. Međutim kao i spanać nije ga preporučljivo podgrevati zbog pretvaranja nitrata u nitrite koji  imaju kancerogeno i toksično dejstvo. Takođe zbog oksalata koje sadrži treba ga umereno upotrebljavati sirovog u salatama.
Ako se pitate kakvog je ukusa, meni najviše podseća  na zelje. Mada je  sirovo malo kiselo za moj ukus. Međutim, kratkro proprženo uz beli luk , maslinovo ulje i ljutu paričicu je divan prilog.

Potrebno je:
( za dve osobe)
300 gr listova amarantha
50 gr rukole 
2 supene kašike maslinovog ulja
2 čena belog luka, izgnječena presom ili sitno iseckana
2 kafene kašičice limunovog soka
1 kafena kašičica sitno seckane ljute papričice ( ako ne volite ljuto , smanjite količinu ili preskočite)
so i biber po ukusu
 Priprema:
Amarant operite i naseckajte na trakice. U tiganju sa debelim dnom ,  zagrejte kašiku maslinovog ulja na srednjoj temperaturi , dodajte beli luk i ljutu papriku  i kratko propržite , oko 30 sekundi. Dodajte amaranth i dobro promešajte. Pustite da se prži oko minut dok se listovi ne smlate od toplote. Sklonite sa vatre, umešajte rukolu , limunov sok , kašiku maslinovog ulja i posolite i pobiberite po ukusu. Sve dobro pomešajte i služite odmah kao prilog uz meso ili ribu.
Prijatno !


 Red Amaranth warm salad



Did you know that amaranth leaves are edible? Interesting fact I just learned  last weekend. :) Sometimes called “Chinese Spinach”, the leaves are an exceptionally good source of vitamins A, K, B6 and C . Leaves  are popular in Chinese, Vietnamese and Indian cooking and  can be used in stir-fries, curries and soups.  The young leaves are also a delicious and versatile salad green.Across world, cumin, chilly, onions, and garlic are common pairings for amaranth leaves. Just steam, stir-fry, or sautee them like spinach or eat them fresh in a salad. But avoid reheating them after they are cooked. This could cause their nitrates to convert to nitrites which is associated with an increased risk of certain cancers. 
I used amaranth leaves for delicious and simply stir fry with garlic, chilly olive oil and lemon juice. Great as a side dish. 
Ingredients: 
300 gr amaranth leaves 
50 gr arugula 
2 tbsp olive oil 
2 tsp lemon juice 
1 tsp chopped chilly
2 garlic cloves , pressed 
salt and pepper to taste 
  
Clean the amaranth leaves and wash them properly. Chop the leaves finely along with tender stalks.Heat 1 tbsp olive oil in a pan over medium heat and add chopped garlic , chilly and fry for 30 seconds. Add the amaranth leaves  and fry for 1 min until the amaranth is cooked.Remove from the heat and add arugula , lemon juice , tbsp olive oil and salt and pepper to taste. Gently toss the leaves together and transfer to a serving dish. Serve hot.
Enjoy!
 Sometimes called “Chinese Spinach”, the leaves are an exceptionally good source of vitamins A, K, B6 and C. - See more at: http://blog.gardenharvestsupply.com/2012/07/16/have-you-met-our-new-edible-amaranth-plants/#sthash.pGdYMGav.dpuf
 Sometimes called “Chinese Spinach”, the leaves are an exceptionally good source of vitamins A, K, B6 and C. - See more at: http://blog.gardenharvestsupply.com/2012/07/16/have-you-met-our-new-edible-amaranth-plants/#sthash.pGdYMGav.dpuf
 Sometimes called “Chinese Spinach”, the leaves are an exceptionally good source of vitamins A, K, B6 and C. - See more at: http://blog.gardenharvestsupply.com/2012/07/16/have-you-met-our-new-edible-amaranth-plants/#sthash.pGdYMGav.dpuf

You Might Also Like

19 comments

  1. Gde si kupila ? Kod nas je misaona imenica amarant i rukola. Ajde rukolu mogu kupiti u medjuvremenu u Maxiju ... po mom ukusu! Super mi je informacija o podgrevanju spanaća, da može biti štetno.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Drago mi je da ti se dopada. Kupila sam na pijaci u bloku 44, Novi Beograd. Čika koji je prodaje dolazi subotom i nedeljom.

      Delete
  2. Javljam se sa Hvara i samo da ti kažem da mi je jako smešno, divno i drago što kad čitam tvoje postove vidim tebe kako mi to sve pričaš:)
    Odičan prilog Zoksi! Mislim da bih volela lišće Amaranta:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Na mooooru si! I hate you :p
      Ahahaha, vidiš kako mašem rukama i hipnotišem ljude da probaju. Moja drugarica Ivana kaže da bih bila dobar diler drogZe. :)))
      O, da, volela bi sigurno lišće. Ali Nenoooo, ulovila sam tikvu za spagete. O njoj smo pričale u Radosti. Bićemo slim a ješćemo špagete. :)))
      Ljubi M i ono dvoje što nikako da mi vrate Kitchen Aid. :p I povedi ih na neki doobar sladoled. :)

      Delete
  3. Replies
    1. Hvala Goco, drago mi je da ti se dopada. :)

      Delete
  4. bome si upazarila divote na placu, izvrsno! jako lijep i dobar recept

    ReplyDelete
    Replies
    1. O, baš jesam. Ovo mi je bio baš jedan uspešan lov. :)
      Znaš, amarant se lako i gaji. Mozda bi tvoja mama mogla da ti posadi koji zbunić u njenoj divnoj bašti. :)

      Delete
  5. Poznato mi je samo povrce sto viri iz cegera, ostalo je cista egzotika za mene!:))) Ne bih bas puno sama da eksperimentisem, nego cu lepo da se pozovem na rucak kod tebe... i da ponesem one raznjice da grickamo uz prilog.:)))

    ReplyDelete
    Replies
    1. :))) Samo ti dođi pa ćemo sve iz cegera na miru isprobati. O, ražnjići se nikada ne odbijaju. Mljac!

      Delete
  6. Vrlo zanimljiv prilog, trebalo bi probati!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala :) Ako isprobaš, javi utiske :)

      Delete
  7. Nikad cula za lisce amaranta :) Vodis ti nas i na tu tvoju pijacu, mnogo zanimljivih stvarcica ima... Nego, kakav je limun krastavac?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ni ja do prošlog vikenda. Mislila sam da se jede samo seme. Naravno da vodim. Izaberite bilo koju subotu ili nedelju i idemo. :)
      Limun krastavac je žut i okrugao a po ukusu je isti kao običan. Bodljikavi krastavac još nismo probali. Nikako da postignemo konsenzus da li da ga ogulimo pre jela ili ne. Mislim da ću morati da popustim i pristanem da se oguli. :)

      Delete
  8. Ti ko da ne živiš u istom gradu kao ja ;)
    Predivno... ali PREDIVNO!!!

    ReplyDelete
  9. Pre mesec dana sam prošla pijacom Zeleni venac i pomislila kako sam srećna sa mojom zemunskom pijacom jer je tamo sve bilo copy paste sa kvantaša, a u Zemunu možeš da natrčiš ii na komorač, i boraniju na metar, iceberg, čičoku i đumbir, ali tvoja pijaca je egzotika naspram moje. To bodljikavo prase sam jednom davno kupila ali ubi me ne sećam se šta sam sa njim uradila.
    Sećam se da smo davno još neke 89 odneli komšinici avokado, a oni nikako nisu mogli da dokuče kako se seme jede, e tako ti je i sa tim bodljikavim verovatno bilo i kod mene (era pre interneta).

    ReplyDelete
  10. Ja ovo videh kod na Kineskoj pijaci ali umorna nisam ukapirala da nije cvekla tj. njeno lišće:-) Kupih bok choy i ajd kući.

    Mnogo volim da probam nove stvari pa i ovaj tvoj recept. Kad budeš pravila špagete od tikve obavezno ih posoli i pusti da se dobro ocede. Jednom sam bila nestrpljiva pa nije baš bilo dobro, svud okolo vodica:-) Pogledaj kod mene na blogu ako hoćeš.
    http://filipovabaka.blogspot.com/2013/04/rezanci-od-tikvica-sa-piletinom.html

    ReplyDelete
  11. Ne samo da imas dobre fotografije i recepte, vec i vrlo informativne tekstove. Ovu biljku sam videla, ali mi do sad nije palo na pamet da je kupim. Sad imam inspiraciju!

    ReplyDelete
  12. Super "ulov" na placu ! :) I ja sam sva sretna kada na placu nađem nešto novo, nešto dobro i nešto neočekivano. Lišće crvenog amarantha još nisam vidjela pa niti isprobala, ali čim ga nađem i kupim sjetiti ću se tvoga recepta !

    ReplyDelete