Krem čorba od karfiola

20:36



 It's official , za vikend smo prelažili prvu ovogodišnju jesenjo-zimsku akutnu respiratornu infekciju. :) Kijali smo i šmrcali sve u šesnaest. I jednoglasno smo se dogovorili da spas potražimo u pilećoj supi/čorbi.  Ovih dana svi puno pominju Patin kuvar pa reših da i ja zavirim u njega, da vidim šta kaže Spasenija Marković o pilećoj čorbi. Kaže ona da jedno pilo sa kožurom propržim na kašici masti a da u drugom lončetu propržim glavicu luka na pola kila kajmaka i dodam kašiku brašna  i sve to sjedinim, dospem tečnosti  i dobiću divnu čorbicu. 
Obzirom da nismo kopali, odlučih da se sa Patom nađem na pola puta. :) Smanjim količinu kajmak, pile zamenim karfiolom a sve zalijem domaćim pilećim bujonom. Mnogo me je kopkalo kako će proći prženje luka na kajmaku . Ispalo je da sam bez razloga brinula . U hodu još odlučih da svilenkastoj čorbici kontrast pravi kratko obareni hrskavi karfiol i propržena blitva a sve to zaokruži i upotpuni ljuta paprika.  Mogu vam reći  da je krajnji rezultat  savršen i da sam ubeđena  da bi se i Pati dopao. :)
Potrebno je : 
veća glavica karfiola od 1,5 kg 
1 glavica crnog luka ,sitno seckana
1 kašika brašna 
100 gr President mladog kajmaka 
0,5 l pilećeg bujona 
0,25 l vode 
1 veza blitve 
1 supena kašika seckane ljute paprike 
1 supena kašika maslinovog ulja 
so, biber po ukusu 
Ringlu uključite na najmanju temperaturu ubacite luk i kajmak i pržite kratko dok luk ne omekša. Nakon toga dodajte kašiku brašna i nju kratko propržite pa nalijete supom i vodom. Karfiol očistite i naseckajte na cvetiće. 150 gr cvetića ostavite sa strane za dekoraciju a ostatak ubacite u supu. Poklopite i na srednjoj temperaturi kuvajte pola sata. Nakon toga, bocnite karfiok viljuškom i ako je mekan sklonite sa vatre a ako nije kuvajte još pet minuta. Pustite da se čorba malo prohladi pa štapnim mikserom usitnite karfiol da dobijete krem čorbu. Posolite i pobiberite po ukusu. Blitvu i karfiol koji ste ostavili sa strane,  obarite u ključaloj vodi tri minuta pa kratko propržite u tiganju na kašici zagrejanog maslinovog ulja. Posolite po ukusu. Čorbu sipajte u činije i ravnomerno podelite blitvu i prženi karfiol između njih kao i ljutu papriku.
Prijatno! 

Verovatno ste već videli da je kompanija Somboled izbacila novi proizvod na naše tržište. U pitanju je mladi kajmak. Većina blogera a među njima i ja, je dobila poklon pakete sa ovim proizvodom i njihove utiske ste verovatno već pročitali. Međutim ja sam Presidentov kajmak  prvi put videla u Crnoj Gori i naravno da sam morala da ga probam. Mogu vam reći da se sa njeguškim pršutom slaže odlično. :) Mislim da je Škorpion doo, firma koja vrši distribuciju Dukatovih proizvoda u Crnoj Gori učinila odličan korak plasirajući ovaj kajmak na tržište.  Ponuda kajmaka je do sada bila  sporadična i mala a sada ovim proizvodom nude kontinuitet ponude i kvaliteta  što će potrošaci u Crnoj Gori ceniti. U Srbiji je situacija pak drugačija. Somboled ima jaku konkurenciju u malim proizvođačima.  Ponuda kajmaka je bogata i raznovrsna ali ipak verujem da će ovaj proizvod naći svoje potrošače.  Svi oni koji vole mladi kajmak blagog ukusa,  koji razmišljaju o  bakteriološkoj ispravnost hrane  i koji žele proizvod za koji se zna kada je proizveden i do kada traje,  definitivno će ga kupovati.
I za kraj mala sugestija Somboledu. Ako se dvoumite šta sledeće da plasirate na tržište Srbije , ja  glasam za  Dukatos jagodu. :) 

You Might Also Like

15 comments

  1. Uh, corbica za cistu desetku, od nje moras da ozdravis... cini mi se cak da se corbica na poslednjoj slici i smesi, mora da mi se vec prividja.:)))

    ReplyDelete
    Replies
    1. O, hvala , hvala :)
      Vidi stavrno, izgleda kao da se smeši :) Da zna da će biti pojedena, ne bi :p

      Delete
  2. Zoko nadam se da se oporavljate lepo, a svaka vam čast što set imali i snage da kuvate pa još i slikate. Najveća je nevolja kad se svi u kući odjednom razbole.
    Obzirom da nismo kopali.....e baš si me nasmejala. Zaboravljamo mi kako se nekad živelo i das u unešene kalorije bile svrsishodne. Verovatno im je kajmak bio zamena za pavlaku za kuvanje ili kiselu pavlaku koju mi sada dodajemo. Ja bi tu ćušnula i maloo narendanog muskatnog oraščića koga volim sa karfiolom a i u belim čorbicama. Budi nam dobro!

    ReplyDelete
    Replies
    1. PS Jesi ti to prešla na dot com skoro? Poslednji postovi se nisu ažurirali dok te nisam ponovo učitala.

      Delete
    2. O, Jeco, hvala što misliš na nas, bolje smo :) Moram da kuvam da ne umrem do gladi :))) Šalim se, čorbica se zaista jednostavno sprema. Ja skuvam veću količinu pileće supice i zamrznem a onda po potrebi vadim i dodajem u ovakve čorbe ili rižota.
      A fotkanje... Pa ako više od dva dana ne uzmem aparat u ruke, počnu da me svrbe prsti. :))) Šalim se, to me baš baš opušta.
      Volim Patin kuvar. Čitam i uvek se super zabavim. Mislim da kod recepta za podvarak kaže da u dvorištu ulovim ćurku. pa je zakoljem i očerupam.:)))
      Ne bih se čudila da su kajmak dodali na kraju čorbe baš kao mi danas pavlaku ali baš prže luk na njemu. E to mi je novina. O, ja sam na com domenu od aprila. Ne znam zašto se to dešava. Mislim da je do blogera. Ja takođe ne vidim pola postova iz blogera. Moram da se prebacim na feedly.

      Delete
    3. I da, super ideja za muškatni orah. Pamtim za sledeći put.

      Delete
    4. Još su i kvarni iz Blogera pa ne daju slike postova na Wordpress-u. Ja tvoje postove vidim na FB, i tako sam ažurirala ponovo i tek se onda torta čoko pojavila. Bloglovin je super za praćenje.

      Delete
  3. Uuu super su mi ovi dodaci sa hrskavim karfiolom, blitvom i paprikom!
    Mnogo dobro! Ja karfiol samo u tim corbastim varijantama volim, nikako da sprijateljimo:)
    Skroz sam se zainteresovala sa tim lukom što se prži na kajmaku! To mora da daje poseban šmek. Moram i ja tu Patu da isčekiram. Ja ladno nemam taj kuvar...

    ReplyDelete
    Replies
    1. O, da, razbiju monotoniju :) Ček zar ti ne voliš pečeni tandori karfiol? Ja karfiol ne odbijam ni keseo ni svež ni kuvan ni pečen. Baš ga volim. E, prženje na kajmaku je super fora. A Patu moraš da nabaviš. :) I to, što stariju to bolju.

      Delete
  4. Ne znam za Patu, ali meni bi se mnogo dopala ova čorbica!

    ReplyDelete
  5. ovdje je službeno počela zima današnjim hladnim jakom vjetrom
    juhica je krasna, krem juhe volim u bilo koje godišnje doba :)

    ReplyDelete
  6. Ovaj recept stigao mi kao naručen Zoko,taman imam karfiol sa kojim nemam ideju šta činiti pa ću ovu čorbicu,a Pata je zakon,imam njezin kuhar godinama već je sav razbucan,ali uvijek mi je dobar izvor recepata.

    ReplyDelete
  7. Corba puna vitamina, odlicna za oporavak!...Sto se tice kajmaka,...eh, puno bolju ponudu imate vi tamo gore. Ovdje ta 'kultura kajmaka' ne postoji!

    ReplyDelete
  8. Savršena juhica! Mislim da ce se u ponedjeljak naci na mom repertoaru;)

    ReplyDelete
  9. Ovo tako dobro izgledam da ni ne sumnjam da je izlječila prvu ovojesensku prehladu.

    ReplyDelete