Radovi u toku

09:31

Ništa ne dovodi do samoprosvetljenja kao fotografija. Gledajući svoje skorašnje slike nisam mogla da se ne zapitam ko je ovo? Ima moje oči, ličimo ali obrazi ... Ovi su dva broja veći od mojih. Trk do ogledala i sudar sa realnošću.  A onda neizostavno pitanje, kako je do toga došlo i šta da radim.
Savet br 1- Ne paničite! Panika vas može samo odvesti natrag do frižidera ili šteka sa čokoladicama i eto nama vrzinog kola
Savet br  2- Napravite plan sa realnim ciljevima. Bez ciljeva- za nedelju dana 10 kg, molim vas!  Najbolje je postavljati male ali ostvarljive cilje koje znate da možete da ostvarite.
Savet br 3- Prehrana ! Ne bi bilo loše pre nego što odlučite šta ćete menjati da par dana pratite šta stvarno jedite. Uzmite svesku i olovku i vodite svoj dnevnik ishrane. Zapišite svaku sitnicu , čak i griz makovnjače koji ste jutros uzeli od koleginice . Začudili bi ste se koliko hrane pojedemo s' nogu , onako nesvesno.
Savet br 4- Red je da napravimo neke  rezove!  Za početak male, na koje ćete se lako naviknuti. Odaberite za sebe prigodan način prehrane.
Ne onaj kojim su  tetkamamevašedrugarice i komšinicavašegbrataodujaka 
smršale , nego onaj koji VAMA odgovara.  Ako je potrebno , potražite pomoć lekara ili nutricioniste, nemojte se stideti. I molim vas , dijete iz novina su big no no!
Savet br 5- Izabite za sebe prigodnu fizičku aktivnost i budite dosledni. Šetajte, trčite, vozite bajs , idite u teretanu . Svaki dan po malo je mnogo više od ništa. Dobro bi bilo da se i oko ovoga posavetujete sa stručnjakom.
Savet br 6- Stisnite zube i počnite odmah. Ne u ponedeljak, ne posle Nove Godine , nego još danas.
Savet br 7- Obnarodnujte svoju odluku. Manje su šanse da pokleknete ako to radite javno.
Savet br 8- Budite iskreni prema sebi. Laži tipa -ja ništa ne jedem i ne znam od čega sam ovoliki/a ne prolaze.  Računica je jednostavna - više unosite nego što trošite. Red je da to promenite!
Savet br 9 -Budite uporni i ne odustajte 


Pa ako ste još uvek ovde , šta mislite da mi se pridružite? Jednom sedmično ću vas obaveštavati o rezultatima, preprekama , iskušenjima, padovima i ponovnom ustajanju kao i o jelima koja su obeležila tu sedmicu.Tu sam za sva pitanja, pomoć i podršku drugovima saborcima.

Sledeći smernice koje meni odgovaraju  moji ručkovima će za sada biti bogati ugljenim hidratima   dok će  večere biti  proteinske. Neću mešati ugljene hidrate i proteine što znači nema više pečenog mesa i krompira za mene. Ali ću zato uživati u pečenom mesu i salati. ;)
Da vas ubedim da sa mnom neće gladovati, evo prvog režimskog ručka .

Rižoto sa karamelizovanim lukom i radičem

Sladak karamelizovan  luk savršeno kontrira gorkastom radiču a sa kremastim pirinčom čine odličnu celinu i obrok koji će oboriti sa nogu i one koji ne drže dijetu. 



Potrebno je :
( za jednu bucmastu blogerku od 167 cm)
1 i po  kašika ulja
200 gr crnog luka
1/2  kašičica svežeg timijana ili 1/4 kašičice sušenog
40  gr radiča ( 1 šolja seckanog)
200 ml pilećeg bujona
50 gr pirinča okruglog zrna (Aborio, Kočanski) (2 supene kašike )
so, biber po ukusu

Kašiku ulja zagrejati  na srednjoj temperaturi u dubljoj šerpici i dodati crni luk seckan na rebarca.Dodajte dobar prstohvat soli i promešajte pa  smanjite temperaturu ( ja od 9 podeoka kuvam na podeoku br. 3 ) i pustite da se prži 30 min uz povremeno mešanje dok ne postane mekan i braonkast.
Za to vreme u drugoj šerpici zagrejte preostalo ulje na srednjoj temperaturi i mešajući, kratko propržite pirinač, oko minut. Nalijte pirinač supom, posolite , pobiberite i poklopite.
U šerpici u kojoj se dinstao luk nakon 30 minuta ,  dodajte naseckan radič, još jedan prstohvat soli  i promešajte. Pržite luk i radič zajedno još jedno 2 minuta dok radič ne omekša pa izmaknite sa vatre.
Pirinač bi do sada trebao da postane lep , mekan i kremast. Ako nije,po potrebi dodajte malo vode i  pustite da se još malo kuva.Kada je pirinač gotov , sjedinite ga sa karamelizovanim lukom i radičom, dodajte timijan, pola kašičice sveže rendanog parmezana  i  sve dobro promešajte. Ako želite dodajte još soli i bibera po ukusu. Poklopite i pustite da odstoji 5 minuta pa poslužite.




You Might Also Like

27 comments

  1. Zoko samo napred, u potpunosti sam uz tebe. Ako treba i ja ću na dijetu samo da ti pružim podršku ;). I da znaš da sam te ja upoznala sa obraščićima "dva broja većim" i za mene to si ti... TJ. u stvari za mene je Zoka tvoja divna duša a telo ćeš lako oblikovati svojom voljom i željom... a ne sumnjam da je imaš <3. Samo napred!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. O , Oli puno ti hvala. Ti si jedno veliko srce. :)

      Delete
  2. Zoko nisam za primer po pitanju kilaže ali bila i prošla i ponovo moram da prođem isto što i ti. Evo par saveta koji ti možda pomognu. Meni su one tablice sa planiranjem obroka ako se sećaš iz vežbi higijene pomogle, ali ti već imaš to sa neta.
    Prvi mesec striktno a onda moraš da olabaviš malo da bi to bilo na duže staze. Ja sam sebi davala jedan dan u nedelji (jedan obrok ne celi dan) slobodno i to obično usklađivala sa idenjem u goste. Ništa gore nego kad ti dođe neko i kaže ja sam na djeti i neću ništa. Znači orjentišem se i podesim da tada jedem sve što mi se jede i nekim čudom uvek 2 dana posle vaga naglo pokazuje manje. Valjda to ima veze sa ubrzavanjem metabolizma, jer se on uspori da sačuva to što ima, buni se ako stalno jedeš manje.
    Zdrava ishrana kao što si napisala to ti je pravi put. Ajde pratimo te i nije djeta gladovanje već sasvim suprotno pa pokaži i podeli to sa nama.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ma, ja sam po ovom pitanju ponavljač. :) Imala sam i ja pre isto kao i ti taj dan oduška, ali pojma nemam kada se i kako dan produžio na celu nedelju. :)
      O, da , sećam se . To mi je bilo najzanimljivije na higijeni uz merenje buke. :)
      Planiram prvih šest nedelja striktno , dok mi se ne oforme nove veze u mozgiću. :)
      Pa da, organizam treba povremeno prodrmati da ne dođe do platoa. Tada treba ili povećati unos ili pojačati vežbanje ...
      Videćemo već kada do toga dođe.
      Uh, ja sam veliki protivnik reči dijeta i poistovećivanja toga sa gladovanjem.
      Samo vi mene pratite i ako ustreba povremeno slobodno udrite po prstićima ako krenu da preteruju .... :)

      Delete
  3. držim fige. Za svakog je individualno . Ali treba odvajati ugljene hidrate i proteine. Kod mene pomaže samo post. Drugo više i ne isprobavam .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Sanja. O, da, mnogo bolje se osećam kada u istom obroku ne mešam uh i p.

      Delete
  4. držim ti fige...
    bila sam i ja debeljuca, ne kažem da i sada nisam ali, ipak sam malo skinula kg...meni se desila bolnica još prije 4 godine..i jela sam ja u bolnici ali, nikada sve što mi donesu, samo malo, možda oko polovice ili manje..i jela sam svaki obrok...a ležala sam (slomila kuk) ali, kole su se topile...zaključila sam da su mi ta redovna tri mala obroka ubrzala metabolizam.....kada bih opet mogla tako...i zadnji puta u bolnici prije 5 mjeseci ista stvar...znači, meni samo treba staviti lokot na frižider....mene ubija grickanje i otvaranje frižidera savki čas....
    a to je nervoza i ništa više...
    ma, pisala bih ja tebi o tome koliko ho'š...roman mogu pisati...nisam na dijeti i sada i ne želim piti jer imam i drugih problema...izbacila sam neka jela iz ishrane čisto iz straha da ne hranim životinjku u sebi :)
    izgubljen sam u svemu, iskreno...

    ReplyDelete
    Replies
    1. oprosti na pogreškama...nadam se da si shvatila...mrsko mi brisati i ponovno pisati

      Delete
    2. Snježo hvala na rečima podrške , razumela sam sve. Moja drugarica je u nekom trenutku stavila klepetalo na frižider, ne bi li je zvuk opomenuo da ga ne otvara svako malo ali je vremenom oguglala i na to. O, da katanac na frižideru bi bio odlična stvar. :) Eto ideje za proizvođače bele tehnike.
      A Vi ste jaka i snažna žena, sve će to biti dobro, ja verujem u to i držim palčeve. <3

      Delete
  5. O da, to se isto dogodilo i meni, ja sam se uvek gojila u predelu stomaka i butina, sad sam primetila da su i nadlaktice pocele nesto puno da leprsaju. Super je sto ovo delis sa nama, bas cu da probam recept, a verovatno i sledece koje podelis sa nama. Srecno nam! :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. O, ja sam tip kruške,gojim se u predelu stomaka a sad vidim tj osećam i neke naslage po leđima. Ali obrazi.... Njih ne mogu ni dalje da prihvatim. :)
      Hvala ti puno, nadam se da će pomoći . Ako probaš javi obavezno kako ti se dopalo. Ovo je i danas bio moj ručak. Ako ne voliš radič, slobodno ga izostavi.
      Sledi super zamena za testeninu. Stay tuned! I držim ti fige. :)

      Delete
  6. Samo polako i uporno Zoko i željeni rezultati će biti tu. Sjećam se i ja mojih vječnih odricanja i vječnih viškova, a onda sam jednom samo presjekla i po principu sve ali po malo smanjila se za dva konfekcijska broja što je bilo i više od onoga što sam planirala (na vagu nikada nisam stala pa ne znam koliko je to kg :) ) , danas se držim onoga sve, ali nije više baš po malo nego i po malo više i na neku foru održavam ono što sam postigla prije sada već 3-4 godine. Sretno i budi ustrajna, rezultat neće izostati. A ovaj rižoto je sigurno odličan, jako dobra kombinacija !

    ReplyDelete
    Replies
    1. O Brankić hvala . Pa ti si se super smanjila. Verujem da je tvoje planinarenje imalo dosta uticaja na to i da ti pomaže u održavanju. Meni nedostaje fizička aktivnost. Od redovnog vežbanja prešla sam na rdovno sedenje. :) Ali menjamo i to. :)
      Ljub i hvala još jednom.

      Delete
  7. I sama sam par nedelja na nekom mom režimu i odgovara mi. Zadovoljna sam i jako lepo funkcionišem. Inače, ne prija mi prežderavanje i nisam od tih ljudi, ne mogu da shvatim kada neko živi takvim životom ili se npr. svaki treći obrok svodi na meso... Jednostavno, nešto mi je usporilo metabolizam i guza se malo povećala:))) Moju podršku imaš, samo polako i budi uporna:) Odličan ti ovaj rižoto, ko bi reko da je dijetalan:)))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bravo Nale i samo napred. Držim ti palčeve. Ja se relativno zdravo hranim ali primetila sam da su mi se vremenom pod 1 povećale porcija a pod 2 fizička aktivnost značajno smanjila. Sve to je dovelo do obraščića. :) I stomačića . A i butinica.... Ma prava sam mala lopta. :)
      Rižoto je jedno od onih jela u kojima odbijam da beli pirinač zamenim integralnim. Jednostavno mi to nije to. :)

      Delete
  8. Kad su mi konstatovali laki dijabet a ja se utrtila, oslabih 15 kila, sa 105 na 90. Sve se otrombolji na meni. Jednom ždranje mora da se plati. Šećer pod kontrolom a ja se opusti i naravno ni makac ispod 90.
    Celog života sam se borila sa težinom a onda mi je pukao film i dođoh do 105 i što je najgore bilo me je baš briga.
    Moj glavni problem je gastritis posle nekoliko čireva. To iziskuje užine a za mene nije kao za mog muža, šargarepica, ja moram nešto konkretnije.
    Pravila sam još ranije neke recepte iz tvoje sekcije Fit & Yammy, mnogo je bilo ukusno, tako da sa nestrpljenjem očekujem još lepih recepata koji će biti podstrek da nastavim dalje sa skidanjem kilograma pa makar kako izgledala.
    Držim ti oba palca!

    ReplyDelete
  9. Uh, ...ja nikako da odlucim i krenem na dijetu.
    Naprijed Zoka - praticu tvoj progres!

    ReplyDelete
  10. Pratimo te i nadamo se da ćeš i nas potaknut da se pokrenemo:)

    ReplyDelete
  11. Go, go, go Zoksi!!!!
    Meni je ovaj recept supeeer!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rekla meni moja sestra kad sam je pitala za tajnu zgodne linije,
      Jedem sve što hoću, ali ne kad i koliko hoću:)

      Delete
  12. Od srca ti želim da ustraješ i uspiješ u svom naumu. Veselim se novim fit & yummy (i nadam se još nekom desertu iz te kategorije).

    ReplyDelete
  13. Držim fige za uspješnu djetu ali nekako mi se čini da ti to i neće trebati. Realno si sagledala problem i pristupila njegovom rješavanju. Bravo!
    Recept odlično izgleda.

    ReplyDelete
  14. Pruzam podrsku i drzim sve fige, big kiss & hug!:)))

    ReplyDelete
  15. Zoko i ja sam počela da "pazim" šta i koliko jedem...preko nedelje mi i nije strašno, ali vikendi i posete mi baš teško padaju. Dok si mlad je mnogo lakše ozgubiti kilažu nego posle 5o-te godine ( govorim iz iskustva ).Šetam dva puta dnevno po sat vremena, malo se skinulo ali ima još dug put do cilja ( ako ga ikad i dostignem ) Teni želim svu sreću i imaš moju podršku, jer sam u istim cipelama.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zaboravih da ti kažem, ako postoji mogućnost izbaci pirinač iz upotrebe i koristi Quinou,mnogo je zdravija i nema kalorije koje ima u pirinču, takođe, bolje je koristiti krompir od pirinča i on ima manje kalorija id pirinča...

      Delete