Karamelizovane kobasice i salata sa slatkim krompirom

20:50

Najzad petak!
 
Ne znam za vas, ali meni je nakon ove  sedmice bilo potrebno nešto slasno i masno a opet nešto što se brzo sprema. Već danima mi se jedu Snježine kobasice u balzamik sirćetu i Anin karamelizovani luk. Odlučila sam da ih spojim u jedno jelo i nisam pogrešila.Poslužila sam ih  sa  salatom od slatkog i običnog krompira koju mnogo volim i često spremam. Uspela da dobijem divan obrok za manje od 30 minuta.



Za karamelizovane kobasice i luk vam je potrebno:
( za dve osobe)
3 kranjske kobasice
1 veća glavica crvenog luka
1 kašičica šećera
2 kašike balzamik sirćeta
1 dl  vina
1 supena kašika ulja
10 grama putera 
Kobasice iseckajte na kolutiće (debljine 1,5 cm) a luk na rebarca. Zagrejati ulje u tiganji i dodati puter .Kada se puter otopi, dodati kobasice i luk i zajedno ih kratko propržiti na srednjoj temperaturi dok luk ne uvene a kobasice dobiju lepu prepečenu koricu. Zatim u tiganj dodati šećer, brzo promešati dok se ne otopi pa dodati balzamik sirće i vino. Smanjiti vatru i polako kuvati dok tečnost ne nestane.

Salata od krompira
Potrebno je:
(2 dve osobe)
1 slatki krompir
2 bela krompira srednje veličine
pola ljute papričice( zbog vizuelnog efekta lepo bi bilo da je paričica crvene boje)
manja veza peršuna
50 grama fete
pola limuna
 maslinovo ulje
so
Ova salata je preuzeta iz knjige Jamies 30 minutes meals .
 
Osvojila me je posle prvog pravljenja, jer se sprema brzo i  stvarno je jako ukusna. Kromir se kuva u kori u mikrotalasnoj. Krompir dobro operite i prepolovite. Rasporedite ih u vatrostalnoj posudi , između njih stavite pola limuna i sve posolite.  Limun je jako važan, pošto će  krompiru dati jedan prelepi ,osvežavajući limunkasti šmek. Celu posudu dobro zamotajte providnom, samolepljivom folijom. Foliju  probušite viljuškom na vrhu da bi para mogla da izlazi. Kuvajte na 800-850W 15 minuta. Uzmite veću dasku za seckanje i na njoj  iseckajte peršun , ljutu paričicu i feta sir. Sve to posolite i prelite kašikom maslinovog ulja.

 
Kada su krompiri kuvani, ogulite ih dok su još vrući i prebacite na dasku za seckanje. Velikim nožem seckajte krompir ali tako da usput i mešate krompir sa peršunom ,ljutom paričicom i fetom. Nemojte ih previše usitniti, ali nemojte ni ostaviti previše krupne komade krompira. Gotovu salatu prelijte sa još malo maslinovog ulja. Salatu slobodno iznesite na sto na dasci na kojoj ste je pravili, izgledaće prelepo. Vizelno je mnogo lepše ako je papičica crvena a meso slatkog krompira narandžasto.

Prijatno!

You Might Also Like

16 comments

  1. ove kobasice su me baš privukle, divnu kombinaciju si napravila i vjerujem da bi mi se ovo dopalo

    ReplyDelete
  2. Hvala Nina. Stvarno su jako ukusne. :)

    ReplyDelete
  3. Prvo, sjajan ti je blog, hvala ti sto si me obisla i skrenula paznju na tvoje recepte!Veliki pozz!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Vera na lepim rečima i sto si me ohrabrila da mesim :)

      Delete
  4. krasno! nedavno sam otkrila blog, uživam i pratim ;)

    ReplyDelete
  5. Hvala Tamara. I ja uzivam u tvom blogu i prelepim slikama. Kad god mi se jede nesto slatko,prvo pomislim na tvoj kremasti med. :)

    ReplyDelete
  6. Super post i inace jako inspirativan blog

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Gordana,i ja volim da čitam kuhinjske price. Lep spoj postova o hrani i životu u Danskoj.

      Delete
  7. Pre neki dan sam naletela na blog! Obožavam ovu kombinaciju, baš danas sam pravila sluično stim sto sam karamelisala luk!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Da, kombinacija luka i kobasica je bas lepa. Hvala sto si me obisla. Svidja mi se naziv tvog bloga. :)

      Delete
  8. O, baš si ti to dobro spojila i opet dobila još jedno izvrsno jelo. Mogu ti reći da mi je ova krumpir salata pravo osvježenje.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Snježo. :) Kobasice i ova salata su se bas lepo složile.

      Delete
  9. Odlicno jelo! Bas si dobro iskombinovala...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Miki. :) Ovaj ručak bi se super složio sa tvojim prelepim cupcake-om kao dezertom.

      Delete
  10. Ove Snježine kobasice sam bookmark-irala i kad sam htela da ih spremam nije mi se išlo do Merkatora gde ih jedino i ima. Nikako da ih napravim. Ti si napravila odličan spoj i mogu samo misliti kako je ovo dobro. U krompir salatu nisam nikada dodavala fetu, sad moram da probam.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Moras da probaš kobasice Jeco, mnogo su ukusne. Lepa je kombinacija sira i krompira, mada je glavna caka sto je krompir skuvan na pari u limunovom soku.

      Delete