Brza salata od karfiola, pečenih paprika i crnih maslina / Cauliflower salad with roasted peppers and olives

10:02

Please scroll down for English version

 Za vikend sam na pijaci  "ulovila" ove divne glavice karfiola  . Žuti nikada ranije nisam videla i bila sam jako nestrpljiva da ga probam.


Znam da je karfiol  često zapostavljeno povrće. Ja se trudim da i on nađe svoje mesto u našoj ishrani pa ga često jedemo u čorbicama i salatama . Ova salata je jako ukusna, brzo se pravi a ako ne jedete karfiol evo prilike da ga kroz ovu salatu uvrstite u jelovnik. A možete isprobati i kari sa karfiolom i krompirom



Za dve osobe potrbno je:
 250 gr cvetova karfiola
150 gr očišćenih i naseckanih na trakice pečenih paprika
6 crnih maslina očišćenih od koščica i naseckanih na kružiće
Za preliv:
1 supena kašika naseckanog peršuna
3 čena sitno seckanog belog luka
1 supena kašika limunovog soka 
2 supene kašike maslinog ulja 
2 kafene kašičice Worcestershire sosa 
so, biber po ukusu

 U većoj činiji promešajti sve sastojke za preliv. So i biber ćete dodati na kraju.  Manji lonac napunite vodom, posolite je i na jakoj vatri pustite da proključa. Ubacite cvetiće karfiola u ključalu vodu  i blanširajte ih 2 minuta. nakon toga, cvetiće ocedite i ubacite u činiju sa prelivom. Dodajte naseckane masline i paprike i sve dobro promešajte pa posolite i pobiberite po ukusu.  Salatu možete jesti toplu ili hladnu. Meni se najviše dopada kada se napravi par sati pre služenja pa se svi ukusi prožmu.
P.S Meni je ova salata jednako dobra i sa svežim karfiolom.



Cauliflower salad with roasted peppers and olives 


 Cauliflower is an often neglected vegetable. I  prepare cauliflower in a number of ways , but this salad is one of my favorite. It is fast, easy and absolutely delicious. Also,  you can find another interesting recipe with cauliflower here.

Ingredients:
(2 servings)
250 gr  cauliflower (mix green,yellow and white) , cut into florets
150 gr roasted red pepper,  cut into thin strips
6 black  olives , pitted and chopped
Salad dressing:
1 tbsp. fresh squeezed lemon juice
1 1/2  tbsp. olive oil
3 cloves of garlic, minced
1tbsp. fresh parsley, chopped
2 tsp. Worcestershire sauce
salt and pepper to taste
Mix the dressing ingredients in a large bowl. Blanch cauliflower's florets in a boiling water for two minutes.  When the cauliflower is done, stir in the dressing, add roasted peppers  and black olives .Serve it  hot or cold. For best results, refrigerate for a hour or  two, allowing the flavors to blend.

You Might Also Like

25 comments

  1. Obozavam karfiol! :)
    Predivne su fotografije!

    ReplyDelete
  2. Karfiol je bijeli zato što mu je glavica otkrivena, dok je ovom žutom bila pokrivena listovima pa nije posvjetlio. Inače obožavam karfiol i često ga jedem samog bez ikakvog začina. Ova salata izgleda tako šareno i privlačno te je bogata okusima pa sam sigurna da bi ju jeli i oni koji baš i ne vole karfiol.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Meni je čika na pijaci rekao da je ovaj žuti karfiol zasebna vrsta ( žućkaste su mu i stabljike unutra) , nastala ukrštanjem. Čega i kako , nemam pojma. On inače ima i ljubičasti karfiol ali ga tog dana nije bilo.

      Delete
  3. Vidiš uvek sam se divila kako amerikanci grickaju stabljike celer ai svo to presno povrće (doduše umaču ga u onaj fantastično kaloričan umak kao za salatu) ali ipak nikad nisam mogla taj celer da jedem živ. Ovaj koji se prodaje kod nas, stabljike nije ni prineto intenzitetu njihovom. Karfiol, znala sam živog da ga gricnem, ali retko. Ja sam u poslednje vreme navučena na salatu od pečenog karfiola Lake kuharice, gde se karfiol, šargarepa i crni luk peku u rerni pa se preliva limunovim sokom. To jedem danima za ručak. Evo danas mi je prvi dan, imam punu šerpu, a sad ću da pridodam ovu tvoju salaticu na listu to do - zdravo.

    ReplyDelete
  4. ps pročitala sam post o rasveti ali moram to jako dobro da prostudira, iako nemam mesta za onoliku skalameriju

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kad god pomislim na stabljike celera ja se uvek setim reklame za Philadelphia sir. :) U, ta salata Lake kuharice zvuči odlično, moraću da probam. Ja mnogo volim i čorbicu od pečenog karfiola. Mogla bih i nju da škljocnem za blog.
      Što se tiče svežeg povrća , ja sam se navukla na svež brokoli, karfiol, cveklu kroz razne slaw salate. Često jedem tvoj brokoli slaw. :)
      Što se tiče svetla, pogledaj link koji sam ostavila pred kraj. Neko je od onog kištobrančića kojim se štiti hrana od muva i bubica napravio softbox. Ja sam taj kišobrančić letos kupila kod Kineza za 100 din. To bi mogla da sklopiš a i cena materjala ne bi bila velika. Zaboravila sam da dodam u postu o osvetljenju da treba voditi računa i o troškovima. Lako može cena materjala da dodje do cene gotovog softbox-a a onda pravljenje po meni nema svrhu. Ako ti bude trebala pomoć, javi, tu smo. :)

      Delete
  5. Ova salata izgleda tako čarobno,inače obožavam boje na tanjuru ovo je potpuno primamljivo upravo zbog svog kolorita,a vjerujem i divnog ukusa:),,p.s.nikada nisam ulovila žuti karfiol:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala :) Hihi, žuti karfiol je jedna čudna živuljka , moraš mu postaviti zamku rano ujutro kod nas na pijaci. :) Meni i žuti i zeleni imaju malo jači ukus od belog.

      Delete
  6. Jako dobro izgleda salata, ni ja nisam nikada prije vidjela žuti karfiol.

    ReplyDelete
  7. Nikada ranije nisam videla zuti i zeleni karfiol, dok u suprotnom vec sam se srela sa ljubicastim:) Super mi je ova salatica kao i boje na tanjiru:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. U, volim i ljubičasti, samo ga čika sada nije imao. Hvala, ja kao da sam dete, mnogo volim hranu u duginim bojama. :)

      Delete
  8. ja puno volim karfiol, mogu ga jesti samo skuhanog u vodi posutog maslinovog uljem, ali ova tvoja salata je fantasticna, sastojci, boje, volim kako si narezala masline. Sve je toliko lijepo, da ostanes bez daha. Fantasticne slike kao i obicno :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Goco :) Primetila sam da mi se ukus sa godinama menja. Ranije verovatno ne bih htela ni da liznem ovakvu salatu, nisam volela beli luk, ali što sam starija sve više volim ovakve šarene tanjire pune povrća.

      Delete
  9. ...divna salata...obožavam karfiol na sve načine... :)) ...ovo ću si svakako napraviti, pogotovo što je ova salatica toliko dekorativna... a ja tako volim vidjeti šarenilo na tanjuru... lijepo oku, šareno, fino i zdravo, gdje ćeš bolje... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala :) Ako probaš ,javi utiske :)

      Delete
  10. Divno izgledajuca salata, sarolika i zdrava...Karfiol volim, samo ne prekuhan!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala :) Ovde je al dente, tek malo obaren i još uvek umereno hrskav. :)

      Delete
  11. divna salata, prekrasne boje na tanjuru!

    ReplyDelete
  12. meni je karfiol najdraži onako samo skuhan i obilno začinjen limunovim sokom i krupnom morskom soli.
    ova salata stvarbo izgleda prekrasno!

    ReplyDelete
  13. :) Koja pijaca je u pitanju?

    ReplyDelete
    Replies
    1. U 45 bloku :) Ali već duže vreme ima samo običan beli. :(

      Delete