DIY softbox

08:50


Od jula intezivno razmišljam o studijskoj rasveti. Iščitala sam sve sve stare brojeve Refota u kojima se pominje svetlo, konsultovala internet I na kraju se odlučila za softbox sa kompaktnom florescentnom lampom. U Beogradu postoji mali broj radnji koje prodaju ovu fotografsku opremu i početkom novembra kada sam htela da kupim kit sa dva softbox-a nisam mogla nigde da ga nadjem.
Ana mi je dala dobru ideju predloživši mi kupovinu preko interneta. Ebay zbog nemanja pay pal naloga nisam mogla da koristim pa sam krenula u potragu za kineskim online prodavnicama , ujedno čitajući po forumima iskustva ljudi koji su kupovali preko njih. Tako sam našla  sajt lightupfoto.com koji  su kupci dosta hvalili kao pouzdanu prodavnicu.
Korisnička služba ovog sajta je jako predusretljiva, ljubazno su I u rekordnom roku odgovarali na sva moja pitanja (a bilo ih je puno :) )  I iako za sada nisam ništa kupila od njih, definitivno će biti moj prvi izbor prilikom neke buduće kupovine fotografske opreme.
Kupovina iz Kine povlači za sobom problem transporta. Transport kurirskim službama (DHL I slične) traje oko 3-5 dana ali u mom konkretnom slučaju troškovi transporta, usluge carinjenja , carina I PDV bi iznosili 70% vrednosti poručene robe I prevazilazili cenu po kojoj se isti kit mogao kupiti u radnji u Beogradu u julu.
Druga opcija je slanje poštom. U tom slučaju troškovi transporta su znatno manji          (iako na sajtu piše free shipping worldwide to za Srbiju ne važi) , na pošiljku se u proseku čeka oko 20 radnih dana ali u ovom periodu  zbog predstojećih praznika I povećanog broja pošiljki čekalo bi se znatno duže.
Obzirom da i sami znate koliko sunčanih dana ćemo imati u narednom zimskom periodu, jako mi je bilo važno da se bilo kakvog svetla dokopam što pre.
Tako smo se odlučili za samogradnju. Internet je pun DIY softbox planova I upustava. Nismo koristili ni jedan konkretan plan već smo vođeni materijalom koji smo već imali, na osnovu nekoliko planova sa interneta napravili svoju verziju.
 Od materjala imali smo : dve nove kartonske kutije,daske, limene pločice I L profile različitih veličina , šarafe, matice, asuru, power traku  i  šipku za krečenje kojoj se podešava visina da nam glumi stativ. 
Dokupili smo : grlo za sijalicu, utikač ,gajtan  za struju,  lepak i  četiri točkića  za postolje. I naravno kupili smo fluo sijalicu za fotografiju jačine 105 W a to je ekvivalentno 400 W.
Od alata smo koristili: turpiju za drvo, finiji i grublji brusni papir,  ručnu pilu za drvo, bušilicu , krstasti šrafciger , makaze , skalper.
Što se tiče cene materjala, obzirom da smo  malo toga kupili mislim da smo na dokupljeni materijal potrošili oko  1000 dinara a sijalica je koštala 2500 dinara. 
Dimenzije našeg softbox-a su 65 x 65 cm.
U ovaj softbox bi mogla da se stavi I obična štedna sijalica ali  njihovo svetlo ne reprodukuje dobro boje kao sijalica namenjena fotografiji . Na slici levo je foto sijalica a desno obična štedna sijalica od 23 W , ekvivalnet 100 W.


Kako je izgledalo pravljenje softbox-a:

Prvo smo napravili postolje za koje ćemo fiksirati grlo za sijalicu


Onda su se ivice obradile turpijom da lepo nalegnu na dasku koja nosi ceo teret i biti kičma softbox-a

Na scenu su stupili šarafi 


Sijalično postolje i kičma softbox-a su spojeni



i to je na kraju izgledalo ovako

 
Probušena je rupa  za  gajtan


Izrada stranica softbox-a 

Merenje i crtanje 


seckanje

Sada sledi ojačavanje ivica stranica tankim bambus  letvicama  iz asure. Ja ovaj korak zovem ugradnja rebara softbox-u. :)



Pa oblaganje unutrašnjih zidova softbox-a alu folijom





Pažljivo isecanje viška al folije i lepljenje prvo jedne stranice za "kičmu" softbox-a   a onda ostalih stranica za nju


Ojačavanje spoja stranica srebrnom power trakom  sa spoljašnje strane i lepljenje kartona  oko sijalične baze.

Evo počinje da poprima svoj krajnji oblik

Još da ugradimo utikač


montiramo sijalicu 

i puštamo u rad.

Negde u  tom periodu prestala sam da slikam , pa ću vam prepričati ostatak radova.
Isekli smo deblju i tešku dasku u obliku kvadrata za postolje. Montirali točkiće. Na sredini postolja uz pomoć dva limena L profila monirali smo dršku za krečenje kojoj se može podešavati  visina.Na vrhu drške stavljen je poveći šaraf koji drži manju L ploćicu. Našli smo težište softboxa na "kičmi" i tu ušrafili dve L pločice koje zajedno izgledaju kao  okrenuto slovo T . Te dve pločice i pločica na stativu zajedno čine zglob koji omogućava da se glava softboxa pomera gore dole.

I na kraju  završen softbox  sa stativom kojem se podešava visina   i postoljem  sa točkićima  , bez difuzora i sa difuzorom.


Obzirom da imamo gde u stanu da ga držimo, ova "nesklapajuća" varijanta softbox-a meni odgovara. Mislim da će zbog toga  imati duži život.:)
I za kraj evo jednog linka koji obiluje DIY softbox-ovima pa možda dobijete ideju kako  da i vi  napravite svoj. Volela bih da ukoliko budete pravili napišete post o svom iskustvu  ili mi barem pošaljete slike da dodam ovde  kako bi i drugi imali priliku da vide Vašu verziju.  
Unapred hvala :)

Draga Ivana sa bloga So i Biber mi je poslala slike njenog lighboxa i dala pristanak da ga objavim ovde. :)


Pogledajte kako je lepo napravljen i kako je dobro rešeno pitanje kačenja lampi.
A evo i neobradjene slike kuvala da bi ste stekli utisak kakav je kvalitet slika. 

I za Ivanin lightbox i za moj  softbox neophodna je upotreba stativa za fotoaparat  da bi slike bile oštre.
Hvala Ivana što si podelila svoje rešenje sa nama.

You Might Also Like

27 comments

  1. Hvala puuuno na ovom postu i sto si se potrudila da nam sve fotkas korak po morak, mislim da ste uradili fanatastican posao a na tvojim poslednjim slikama se to jos kako vidi.:)) p.s. moram naci neku dobru dusicu da mi pomogne pri izradi jednog softbox-a...:D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala draga :) Evo, Ivan i ja se dobrovoljno javljamo da pomognemo. :)

      Delete
  2. E sad napokon znam u čemu je kvaka! Prošle sam godine radila soft box od štednih žarulja, ali nikako nisam bila zadovoljna krajnjim rezultatom, tj. fotkama. Zaključila sam kako je kvaka upravo u tim žaruljama i zato sada još uvijek fotkam vani. Morat ću proučiti materijale koje si linkala, kao i vaš rad (btw, odlično ste odradili posao) te potražiti gdje mogu kupiti fotožarulje. U svakom slučaju, voljela bih da jednom fotkaš i cijelu montiranu scenu za fotkanje.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Tamara :) Tebi je lako, samo zameniš sijalice i fotkaš. Slažem se da sunce ne može ništa da zameni. Mogla bi i ti da napišeš post o tvom softbox-u ili da mi pošalješ sliku da dodam u post. Slikaću i celu postavku, samo da nadjem neki raspored kojom sam zadovoljna. Još uvek vežbam. :)

      Delete
  3. Prosto mi je neverovatno da nisi našla ni u jednoj prodavnici :( Ja stalno kupujem u FotoDiskontu na Banovom brdu, uvek imaju sve. I kad nemaju brzo im stigne. Šalju poštom, pouzdani su i stvarno imaju svašta :)
    Ja nisam pravila soft box, nego neki vid light box-a koji se sastojao iz dve ploče sa po 4 sijalice - majko mila! Prvo trebalo je kuputu tih osam sijalica, svaka košta po 500 dinara :D Drugo, nikada nisam našla dobro rešenje za dolaganje, iako su bili sklopivi :) Odlično ste ovo odradili, svaka vam čast!! Divno!

    ReplyDelete
    Replies
    1. E vidiš, nisam ni zala da postoji foto sijalica. Pih, pa zato ni nisam bila zadovoljna svetlom koje mi ej davao moj light box... Da sam znala, pa da skratim sebi višemesečne muke ...

      Delete
    2. Fotodiskont prodaje Visico softbox-ove ali tada ih nisu imali. Nisu imali čak ni sijalice. Rekli su da su poručili i da ih očekuju za 3-4 nedelje ali ja sam jedna boza neuroza koja je svetlo htela odmah. Mislila sam da će pre stići ako ih sama poručim iz Kine. A i kada sam počela da istražujem net pojavio se i onaj finansiski momenat. Dva softbox-a iz Kine + 2 stativa+ dve sijalice od 105W = 1 Visico softbox sa stativom i sijalicom od 70W. Ima u Beogradu da se kupi softbox-ova marke Bowens ili Pro Light ali ja nisam profesionalni fotograf da bih toliko uložila u studisko osvetljenje. Ja sam htela osvetljenje neke no name firme po pristupačnoj ceni i da softbox ima ugrađeno grlo za sijalicu.

      Da, pa spektar svetlosti koji fluo sijalica emituje zavisi od sastava gasova unutar sijalice i nije isti u običnoj štednoj i foto sijalici. Lampa proizvodi svetlost koristeći razna fosforescentna jedinjenja. Svako to jedinjenje emituje svetlost određenje boje i njihovom kombinacijom se dobija belo svetlo. U štednim sijalicama se koristi manji broj jedinjenja ,jeftinje su za proizvodnju, ali svetlo koje daju je "siromašnije" i ne može lepo da reprodukuje sve boje.
      Ostaje ti da sačekaš da stignu sijalice u Fotodiskontu ,vidiš pošto su neke manje od 20-tak W i kupiš makar po jednu za svaki box. :) Ja sam sijalicu kupila u FotoVideoSvetu i oni su imali samo od 105W kada sam ja kupovala.

      Delete
  4. Replies
    1. Grazie davvero sono contenta che ti piaccia. :)

      Delete
  5. Ni ja nisam znala da postoje foto-sijalice, moram se baciti na traženje, jer mi se čini da je to ono što je prava stvar.
    Ja sam prošle godine nešto priručno napravila od 2 kartona za mleko (ona pakovanja za 12l), ali je baš sklepano, jer sam radila sama, a imam dve leve ruke. Ovo vaše je em lepo napravljeno, em ekonomično - bravo!
    Inače, prošle godine sam htela da kupim stativ u Foto-diskontu, pa pošto su mi u kraju, otišla sam lično. Dasa je krenuo da se frlja sa cenama i brendovima, nikako da mu objasnim da je to meni za hobi, ne zarađujem na tome i nisam spremna da toliko ulažem. Onda je izgubio interesovanje da mi kaže i osnovno. Epilog: kupila sam Hama stativ u Tempu sa nešto više od 2000 dinara i kad me ne mrzi da ga raspakujem, sasvim lepo služi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Da, postoje. :) Refoto je baš od februara (kako sam ja počela da blogujem) pa mislim do jula pisao o veštačkom studijskom osvetljenju te sam dosta o tome naučila upravo tu. Ne prihvatam opravdanje za dve leve ruke , pošto smo Ivan i ja oboje levoruki a vidiš kako nam je ispalo. I ne verujem da je to tvoje osvetljenje uopšte ružno kao što ga kudiš. Sliku na sunce tvog projekta , brzo :) A kakva su to pakovanja mleka od 12L?
      Namerno sam se trudila da ne komentarišem ponudu na našem tržištu. Ponudu diktira potražnja a obzirom da smo mi siromašna zemlja i da ovu vrstu softbox-a koji smo mi napravili i hteli da kupimo ( softbox i sijalično grlo izjedna) koriste većinom ljudi za product fotografiju za svoje online prodavnice tipa ebay, etsy ) znači ništa profi , tržišta za to kod nas nema pa je i ponuda slaba. Ja razumem da profesionalni fotografi koriste blic rasvetu jer im daje veću slobodu pri radu te kod nas i ovo malo radnji koje postoje svoju prodaju baziraju na toj potražnji.
      Onda kada se i odlučiš na pravljenje softbox-a nedostupnost materjala te ograničava. Recimo meni se jako dopao projekat u kome su stranice softbox-a od materjala koji se koristi za izradu neke vrste jakni i koji je spolja crn a iznutra srebrn ali gde ja to u Srbiji da nadjem? I tako se nađeš lako u začaranom krugu :)

      Delete
  6. Hvala ti draga na ovom predivnom postu i savetima koje si nesebicno podelila sa nama. Takodje nisam znala da postoji fotografska sijalica, moracu da se raspitam malo vise po tom pitanju:) Pozdrav!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala tebi na lepim rečima. :) Sijalice se kod nas prodaju u specijalizovanim radnjama koje prodaju foto i video rasvetu. Ne znam kako je kod vas. Što bih volela da vidim kakva je ponuda osvetljenja kod vas. :)

      Delete
  7. Hvala ti na ovom postu i svim iskustvima koja si podelila sa nama :) Super posao ste odradili!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Olja.:) Nadam se da smo bar malo pomogli :)

      Delete
  8. Savrseno jasno prikazan postupak...Ja jos nikakvu rasvjetu / studio nemam :-(
    Zahvaljujuci ovom tvom inspirativnom postu, mozda i ja nesto pokrenem po tom pitanju!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Jasna :) Kad se odlučiš sa neki vid veštačkog osvetljenja nadam se da ćeš podeliti iskustvo o tome sa nama :)

      Delete
  9. ...draga Zoka ovo je fantastično...iskreno mi nije nikad palo na pamet da sama napravim ovako nešto... osim što sam razmišljala o lghtboxu...no eto, nikad ga nisam izrealizirala... ovo je odlično objašnjen i prikazan postupak...mislim da ću se i ja upustiti u izradu nečeg ovakvog, obzirom da i mene jako frustrira ndostatak svjetla u jesen i zimu... lijep pozdrav draga... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nema na čemu. :) Softbox i lightbox se razlikuju pa ti vidi šta ti više odgovara.
      P.S
      Ivana (So i biber) je napravila prelep lighbox.

      Delete
  10. Zoko ovo je sjajno! Ja nemam mesta ni za šta slično. Mozgam kako da napravim rasklapajuću kutiju od dasaka. Svaka vam čast kako ste dobro odradili rasvetu i hvala na ovom postu jer ko zna, možda jednog dana ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala :) Jeste nezgodan jer zauzima prostor. Objaviću slike Ivaninog lightboxa pa možda dobiješ ideju.

      Delete
  11. Zoko bravo,ovo je toliko genijalno izrađeno,zbilja sve pohvale,ovakvi postovi uvijek dobro dođu:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Moram da priznam da su tvoji postovi dosta doprineli da uopšte razmislim o pravljenju ovog sokoćala. :) Hvala :)

      Delete
  12. Loodilo!:)
    Čim se preselim,ako me i naša kuća bude zezala sa svetlom ima da zajašim Miljana da mi napravi ovako nešto!
    Bravo Zoko, svaka čast! I hvala ti što si sve tako detaljno podelila sa nama:)
    Cmok!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala :) Za pristojnu količinu kiflica sa sirom rentiraću ti ja Ivana :)

      Delete