Domaće fetućine sa rukolom, pečenicom i jabukom / Homemade fettuccine with arugula, ham and apple

23:15

 Please scroll down for English version 


Ove godine za mene je deda Mraz stigao ranije. Doneo mi je divnu , srebrnu  Marcato Atlas 150 mašinu za pastu. Jeeej :) U poverenju moram da Vam kažem da sam ja želela crvenu ali nema smisla da se se žalim i rizikujem da naljutim Dedu .
Može da odluči da sledeće godine ne dođe. :) Ako ste ljubitelj paste, volećete ovu mašinu. Izuzetno je laka za korišćenje, odlično radi svoj posao i lako se čisti.  Dovoljna Vam je samo četkica sa kojom ćete skinuti deliće osušene paste ako se nešto zalepi za noževe. Ovih dana ne mogu da prestanem da pravim pastu. :)
Za domaće  fetućine potrebno vam je :
(za dve osobe)
140 gr jaja (2  srednja  )
200 gr mekog brašna
prstohvat soli
Ja za pripremu testa koristim multipraktik. Tako mi je lakše, brže, nema brašna po celoj kuhinji  a pasta  je jednako ukusna kao kada se mesi ručno. Jedino što radim je da pripremu testa podelim na dva puta tj pripremam  testo od jednog jajeta  i 100 gr brašna  odjednom. To je da bih bila sigurna da će moj stari multipraktik odraditi posao i preživeti. :)  U posudu od multipraktika sipajte  100 gr brašna i 1 jaje i na nožu mešajte jedno 60 sekundi. Prvo će se formirati mrvice a na kraju kugla testa. Testo zavijte u prozirnu foliju i ostavite u frižideru da se odmara 30 minuta. Postupak ponovite sa preostalim brašnom i jajetom.
Nakon odmaranja možete da krenete sa izradom testenine. Svaku jufku testa podelite na dva dela i dlanom malo istanjite i pospite brašnom sa obe strane. Podesite rolere za tanjenje testa na jedinicu i provucite testo kroz mašini. Svaki put pre nego što testo ponovo provučete ,preklopite ga na pola. Ako je testo postane lepljivo pospite ga sa malo brašna. Testo na jedinici provuce tri puta pre nego što pređete na podeok broj 2. Postupak ponovite pa predite na podeok br. 3 i tako sukcesivno povećavajte broj podeoka za jedan. Stanite kada testo rastanjite na 2 mm. Kod mene je to podeok br 7.  Preporučujem vam da pogledate ovaj video.Kada je testo dovoljno tanko pređite na  sečenje.  Isečene fetućine pospite   brašnom da se ne lepe i uvite kao da pravite gnezdo od njih. Kuvajte ih u ključaloj i posoljenoj vodi 2-3 minuta i poslužite uz sos po izboru.


Ja vam predlažem da probate fetućine  sa rukolom, pečenicom i jabukom. Ranije sam bila veoma skeptična prema dodavanju voća u "slanu " hranu i sećam se da je ovo pre par godina bilo prvo jelo gde sam dodala jabuke. Recept je iz srpskog izdanja "Sale i Pepe"
Potrebno je :
 (za dve osobe)
1 nakisela jabuka (Ajdara ili Green Smith)
100 gr pečnice naseckane na trake
1 kašika maslinovog ulja
10 gr putera
1 veza rukole ( oko 50 gr)
so, biber po ukusu
sveže rendani parmezan

Kada voda provri i pre nego što stavite testeninu da se kuva , propržite kratko  pečenicu na zagejanom maslinovo ulju pa dodajte  jabuku naseckanu na tanke ploškice. I nju kratko propržite dok ne postane meka i karamelizovana. Stavite testeninu da se kuva i kuvajte 2-3 minuta.  Oceđenu pastu dodajte u tiganj jabukama i pečenici, promešajte brzo , poslite, pobiberite i dodajte opranu rukolu. Sve brzo promešajte, pospite sveže rendanim parmezanom i uživajte u ovom brzom  i ukusnom ručku. :)
Prijatno

Fettuccine with arugula, ham and apple



Santa came early this year and he was good to me. He brought me a shiny  Marcato Atlas 150 pasta machine. Yay!  Actually I wanted red  but how can I complain and risk to  make Santa angry He could decide not to come next year. :)  If you’re passionate about pasta, you’ll love this easy-to-use-machine.  It's also so easy to clean, just brush the rollers.  These days I can't stop making pasta. :)

For homemade fettuccine :
(for two person) 
200 gr 00 flour
140 gr egg (2 medium)

 I use a  food processor for making the pasta dough. It is fast way of making pasta plus no flour all over the place.  In food processor add flout, pinch of salt and eggs. Process the mixture until dough form a ball. This will take about 60 seconds. Wrap the dough  in clear film and chill for 30 minutes. Divide the dough in 4 balls. Each ball flatten with your palm and dust with flour. Adjust the rollers of the pasta machine to the widest setting. Run 1 piece of the dough through the rollers 3 times, folding the dough in half each time, and flouring it lightly if it begins to stick. Adjust the rollers to the next narrowest setting and repeat rolling procedure. Dust lightly with flour if the dough becomes sticky.  Cut the dough in half when and if it gets too long to handle. Keep narrowing the rollers and cranking the pasta through  until the dough is roughly 2 mm  thick (on my machine, I stop at the #7  setting).  Feed the dough through the fettuccine-width noodle cutter . Dust your fettucciune with flour. Watch this video.  You can cook the noodles now, or let them rest .


100 gr ham, stripeed
50 gr arugula 
1 tbsp olive oil
10 gr butter 
1 apple ,Green Smith  ,cut  into thin wedges
Bring a large saucepan of salted water to the boil. Before adding pasta into boiling  water , in a skillet set over medium-high heat, brown the ham in the olive oil and butter. Add apple and cook until apple become soft and caramelized .  Now, add the pasta into boiling cooking water and cook for 2-3 minutes.Drain the pasta into a colander and   toss it into apples and ham. Add arugula and mix well. Season to taste with pepper and salt and serve with fresh grated Parmesan.
Bon appetit

You Might Also Like

42 comments

  1. Fino od Deda Mraza (ma mislio je on pomalo i na sebe).
    Obozavam domacu tjesteninu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Santa is busted :) Kako si ga dobro pročitala :)

      Delete
  2. djed mraz nije mogao bolje pogoditi :)
    krasno!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Da, da, dobri, stari ,Dedica :) Hvala Tamara

      Delete
  3. Baš si mi dala volju da pokušam i sama s pripremom svježeg tijesta. U zadnje vrijeme znam u dućunu kupiti svježu tjesteninu i jako mi se sviđa, a najviše to što je kuhana za 2-3 minute. Doduše, skupa je, ali kako je ne jedemo stalno, isplati se. Ovo kako si objasnila pripremu odlično je. Pinam!

    ReplyDelete
    Replies
    1. E baš mi je drago. Priprema testa u multipraktiku stvarno olakšava proces. E sad, može se i oklagijom tanjiti testo , samo što je uz pomoć mašine neuporedivo lakše. Imam velike planove sa ovom mašinom. Sledeći su na isprobavanju ravioli pa testenina u bojama a primetila sam da kada se testo istanji na najtanje , dobije se debljina kao za wonton listiće. Probaću i njih napraviti od vode i pirinčanog brašna :)

      Delete
  4. Mmmmm, njamzi Zoko! Pasta izgleda predivno!!!
    Dedica je baš bio dobar ove godine:)Ja sam već poželela naglas nešto za fotkanje, videćemo jel sam bila dobra ove godine pa mi ispuni želju:)
    Nema ništa bolje od domaće paste! Isplati se svaki minut truda!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Nevenče :) Da, da , baš je bio dobar.Nadam se da će i tvoj Dedica uslišiti tvoju želju. Eh , imaam i ja spisak potrebština za fotkanje i nadam se plastiku fantastiku petog januara :) Domaća testenina je neverovatno ukusna i tako dobro poprimi ukus sosa. I neverovatno me dugo drži sitom, za razliku od kupovne.

      Delete
  5. Fakat je dobar djedica. Tjestenina super izgleda.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Što reče Jasna ,mislio je on tu i na sebe. :) Hvala Petra.

      Delete
  6. Ti si je odmah upotrebila. Bravo, lepe fettucine. Ja imam još zapakiranu i iz dana u dan govorim, da ču je isprobat. Volim domače testenine, tako možemo upotrebiti brašno, koje želimo ... pa i domaće je domaće.
    lep pozdrav!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Čim smo je rastavili i oprali odmah je puštena u promet. Prve nedelje smo samo jeli testeninu svaki dan. Ali bukvalno svaki dan. :) Rezerve ovsenog i integralnog brašna su mi pri kraju i čim ih obnovim dajem se u isprobavanje. Želim ti da što pre počneš da koristiš mašinu. Jedva čekam da vidim kakvu lepu pastu ćeš napraviti.
      Veliki pozdrav i tebi :)

      Delete
  7. Meni je stari, dobri Dedica prije dvije godine donio sličan poklon al mu se tolko svidio da ga je zadržao za sebe;). Što i nije loše, on se specijalizirao za tjesteninu, a ja za prilog. Ovaj recept sigurno isprobavamo...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Joj, tvoj Dedica je divan. :) Javite utiske obavezno ako isprobate. Odoh svrljati po tvom blogu u potrazi za nekim Dedicinim receptom za testeninu. :)

      Delete
  8. Baš ti zavidim :)
    Poklon je takav da se bolji ne može poželji! Ja odavno imam u planu kupovinu te divne spravice, ali... čekam malo da se skrasim... Do tad, zasučem rukave i razvijam :) Istina je da zbog toga nemamo domaću pastu baš često na meniju :(
    Fotke su odlične, a posebno ovaj kolutić paste posut brašnom i ljuskama u pozadini! Svaka čast!

    ReplyDelete
    Replies
    1. I ja sam razvijala ručno i zbog istih razloga smo je jeli retko.Želim ti da se što pre prestaneš da se seliš i da ti Deda donese mašinicu. Hvala :)

      Delete
  9. Obožavam domaću tjesteninu. Neusporediva je s kupovnom! Ovaj aparatić moj je omiljeni kuhinjski stroj. Ja bih pštu jela svaki dan. Imaš li koji dobar recept za raviole ili torteline?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jeee, još jedan pastoljubac. :) Nemam za sada nijedan proveren recept za raviole ili torteline ali biće uskoro. Obećavam :)

      Delete
  10. Imam je, dobila u nasleđe od mame, ali je retko koristim. Dobar ti je taj Deda Mraz, a sad od Božić Bate poželi još nešto.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jeco, veruj mi , kada izbegneš ručno mešenje testa ,sve ostalo je lako. Hihihih,već jesam. Božić Bata će doći malo ranije , 5 januara i imam velika očekivanja. :)))

      Delete
  11. Volim "mešanje" voća u slana jela. Ja sam pisala Deda Mrazu da mi donese isto kao i ti, ali prošle godine. Izgleda da nisam bila dobra devojčica... :'(

    ReplyDelete
    Replies
    1. I ja ,već duže vreme. Obožavam suve šljive u slaninici :) Ja verujem da će ti doneti ove godine. Podmiti ga nekim kolačićem uz šolju mleka :)

      Delete
  12. Moram reći da mi je priprema tjestenine (zapravo svake vrste tijesta) skoro najljepši posao na svijetu (pokraj izrade torti). Tko bi odolio ovim ljepotama?? :)

    Poklon je fantastičan, meni je mašina u polupotrganom stanju i definitivno trebam novu, bilježim se kod Djeda Mraza za nešto slično :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Potpuno si u pravu. Ja sam oduševljena koliko je proprema domaće testenine u stvari laka. Ja sam to zamišljala kao neki mukotrpniji posao. :) Obavezno piši Dedi, možda baš ti dobiješ crvenu :)

      Delete
  13. I ja bih voljela ovakvu masinu. Ti si kao i ja neke kuhinjske stvari zamislim u odredjeno boji, ali i ova je prelijepa.
    jako zanimljiv recept za pastu i prije svega odlicno izgleda.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Goco. Da možeš da biraš u kojoj boji bi bila tvoja mašinica? :)

      Delete
  14. Obožavam kad Djed Mraz nosi ovako prekrasne poklone! Često radim domaću tjesteninu i mašinica je baš korisna. Nisam znala da postoje u bojama, moja je ista kao tvoja.

    ReplyDelete
    Replies
    1. I ja i ja. :) Ja sam od bake bila nasledila neku koja nije dobro sekla i testo se lepilo po noževima koji seku ( oni nožići koji odvajaju testo od sekača nisu dobro radili svoj posao) i to je bilo pravi užas. Više je trajalo čišćenje od pravljenja. Onda je jesenas Bjanka na svom blogu pisala o svom iskustvu sa mašinama za pastu, pa sam malo guglala, čitala iskustva drugih i odlučila se za ovu. Sada malo žalim što nisam uzela širu atlas 180 ali i ova je super.

      Delete
  15. Predivna ti je ova "igračkica"... dobrog Deda Mraza imaš... a i mora da si bila dobra tokom godine tako da... pasta ti je fantastična a i ova kombinacija sa voćem je baš po mom ukusu... Fotke leeepeee i... šta više da ti kažem...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvalaaa :) Hihi, pa sad ne znam baš da li je prevagnulo to što sam bila dobra ili što moj Deda Mraz voli domaću testeninu. :) U svakom slučaju ,oboje profitiramo. :)

      Delete
  16. Odličan poklon! Znam, jer je i meni omiljena igračka ;-)
    Vrlo su ti lepe fotografije sa tamnom pozadinom, prijatna i posebna atmosfera.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jej, još jedan pastoljubac. Pa gde si bila dok sam ja lomila glavu oko izbora mašine? Daj sad neki lepi recept za raviole :) Ova tamna pozadina je crni hamer , u bolje snabdevenim knjižarama 130 dinđi. :) Čini mi se da napredujem sa vožnjom softbox-a. :)

      Delete
  17. Super ti je ova spravica, Zoko. Ja sam je nedavno videla na promociji, a onda se predomislila i ostavila je :( Kombinacija testenine sa vocem mi odlicno deluje, a slike su zaista profesionalne:) Pozdrav!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Brzo se vrati po nju. Postaće ti brzo omiljeni član porodice. :) Pa dobro možda ne porodice ali omiljeno kuhinjsko pomogalo. :) Hvala za pohvale. Šaljem ti veliki ljubac

      Delete
  18. Predposlednja slika ti je super... nisam mogla da otvorim onaj post o fotografskim tehnikama, ni na kompjuteru, ni na Kindle-u, ni na telefonu... firefox mi ne funkcionise najbolje, bas mi je zao sto ga ne mogu videti.
    Uzivaj u novoj igracki!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala :) Ček ako si sad uspela da otvoriš moj blog, možda sadd uspeš da vidis i post o osvetljenju. Ako ne, ja ću ti poslati print screen da vidiš kako to sve izgleda :)

      Delete
  19. Zoko, bravo!!! Masina je extra! Ja ponekad sa mamom pravim testeninu, koristeci njenu staru masinu, ali volela bih imati i svoju. Sad mozes da pravis testeninu u boji... :)
    Fotke su predivne!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Miki :) Posebno me raduje testenina u bojama. Crvena, zelena, mmm. Danas sam eksperimentisala sa mlevenom ljutom papričicom.Ispalo je odlično. Želim ti da dobiješ svoju mašinu uskoro.

      Delete
  20. Ovo nije humano, kolko lepo --- mami.

    ReplyDelete
  21. Uzivam u pravljenju domace paste! Divno!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala :) Uvek sam to zamišljala kao nešto teško i naporno. O , u kakvoj sam zabludi bila:)

      Delete