Irenine pekarske kifle /Dinner rolls by Irena

21:29



U toku novembra i decembra u okviru  igre za food blogere FBI rukavice koju je osmislila Maja istražujemo Irenin blog Sweet and Salty. Kako to obično biva prvo pomislim da imam dosta vremena a onda dođe sredina decembra i ja shvatim da nisam ni počela . Irena piše blog već duže vreme i njen blog obiluje stvarno velikim brojem divnih recepata.  Svi su detaljno opisani i svaki recept prate divne slike. Jedna od njenih slika se nedavno obrela i u godišnjem kuvaru Bazara, naravno kako to kod nas biva bez Ireninog pristanka i znanja i bez njenog potpisa koji stavlja na svaku svoju sliku. Ali ne bih sada o toj temi. Da se vratimo na kifle. Ovim receptom nam je Irena poželela dobrodošlicu na njen blog i od tada mislim na njih. Opisala ih je kao izrazito meke i time me je kupila.  I stvarno su  divne, mekane, sa lepom tankom koricom i pre svega jako ukusne. Iskreno vam preporučujem da ih probate.


Potrebno Vam je :
500 gr brašna
20 gr kvasca
2 kašike šećera
2 kašičice soli
250 gr mleka
150 gr ulja
1jaje
Za premaz:
1 žumance
2 kašoke tople vode


Kvasac rastopiti u 0,5  dl mleka sa 1 kašičicom brašna i 1 kašičicom šećera. Ostaviti na toplom mestu da zapeni, jedno pola sata. Ostatak brašna promesajte sa ostatkom soli i šećera , dodajte ulje,ostatak mleka , jaje kao i nadošli kvasac i mikserom sa nastavcima za testo mutite dok testo me postane glatko i počne da se odvaja od zidova  posude. Testo će biti jako mekano ali ne brinite, kasnije se neće lepiti za ruke. Pokrijte ga providnom folijom i ostavite na toplom mestu da se udupla. To je kod mene trajalo tri sata. Imajte na umu da je zima i da će vam trebati više vremena da testo naraste. Nakon toga testo premesite , istresite na pobrašnjenu površinu  i podelite na lopte veličine teniske lopte ( od ove količine ja sam dobila 10 komada) Svaku loptu razvucite u disk ovalnog oblika i urolajte. Ređajte u pleh obložen papirom za pečenje. Kada ste završili sa pravljenjem kifli, ceo pleh prenesite na toplo mesto i pustite da kifle narastu. Ja sam moje pustila da rastu sat vremena. Zagrejte rernu na 180°C i pre nego što kifle stavite da se peku ,svaku premažite sa žumancetom umućenim sa toplom vodom. Kifle možete posuti susamom, lanom ili sa  krupnom morskom soli. Pecite ih 12-15 min dok ne dobiju lepu zlatnu boju. Izvadite ih iz rerne, pustite da se malo prohlade u plehu pa  prebacite  na rešetku da se ohlade do kraja.
Ostaje vam samo da napravite sendvic i uživate .


Ja se nadam da ću do kraja meseca uspeti da naravim i piletinu sa 40 čenova belog luka kao i kolač sa limunom i medom koja je oduševila sve blogere  koji su je probali do sada.


For rolls recipe in English please visit  blog  Sweet and Salty by Irena 


Thank you 


You Might Also Like

37 comments

  1. Predivne su, divnu boju imaju, a tvoje slike su fantasticne kao i uvijek. Prekrasna prezentacija. Nadam se da cu uskoro imati priliku da ih i sama isprobam.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala, probajh ih Goco sto pre ,veruj mi odusevice se. :)

      Delete
  2. I ja ih slicno pravim i znam da su divne!

    ReplyDelete
  3. KO ih ne bi volio...? :)))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hejteri koji hejtuju sve sto stignu? :)

      Delete
  4. Zoko moja draga,kifle su FENOMENALNE! Uvek mi je drago kad ih neko proba,jer je to,pa možda,jedini recept za koji sam sentimentalno vezana.A da ne pričam kako su kifle dobre.Hvala ti PUNOOOO!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala tebi na ovom divnom porodicnom receptu. Svima od srca preporucujem da ih probaju.

      Delete
  5. Uvjerena sam da su divne i baš zato znam da ih ne smijem niti probati ukoliko ne želim izgledati ko bacačica kugla;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zato sam ja pravila pola mere. :) I ovako sam ih jela same u toku fotkanja. Na nekim slikama se lepo vidi kako im se broj u korpi smanjuje .

      Delete
  6. Fotke su fantastične,a kiflice izgledaju mrak! Tako mekane :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hvala Majo. Sad imam pik na tvoje divne buhtle. :)

      Delete
  7. Joj uživala sam u ovim fotkama,odmah sam ogladnila,kako fenomenalno sve izgleda:)

    ReplyDelete
  8. zaista vrhunski izgledaju! odličan recept i odlična izvedba

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Tamara, zaista su divne. Znam da volis kifle te ti ih od srca preporucujem.

      Delete
  9. Odlično izglrdaju. Super odabir.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Petra. Nesto se mislim da sledeci put u njih ubacim i virslu pa da budu nesto kao senfovke. :)

      Delete
  10. Zoko, ove kiflice mirisu sa ekrana, a tek poslednja fotka-sendvic... ma, evo vec grickam rub monitora!:))) p.s. pocni vec sada da ljustis taj beli luk, nije ostalo jos puno do n.godine, hihih... salim se, taj recept moram jednom isto isprobati.:)))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala :) Kupila sam danas kesu belog luka i batacice pa cu time sutra da se bavim. Dodji da pomognes. :)

      Delete
  11. Zaista su jako lepe! Ja sam za sada tri stvari probala, ali zelela bih jos... :)
    Poslednja fotka je jako lepa!
    Zoko, kako si radila ove fotke? Uz light-box ili... ? Ako si sama pravila light box, koje sijalice si koristila?

    Pozdrav!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Miki. Irena ima stvarno lepe recepte. Ja za osvetljenje koristim ovo moje sokocalo http://mypansandpots.blogspot.com/2012/11/diy-softbox.html
      a poslednja slika je slikana na istoj mestu tj dasci kao i ove druge samo sa crnim hamerom kao pozadinom s tim da je sokocalo osvetljavalo samo sendvic a ne i pozadinu.

      Delete
  12. Tek sad sam videla taj post, sram me bilo. Mada, ja imam light box, isto smo ga sami napravili, po Majinim uputstvima (Cooks and bakes). Zanimale su me sijalice. Ja sam stavila obicne stedise sa belom svetloscu, ali mislim da nije to to. Vidim da si ti koristila sijalice za fotografiju. Jesu to neke posebne? Gde si ih kupila?
    Hvala ti puno, puno na odgovorima...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Da, ove foto sijalice se razlikuju od stednih. Spektar svetlosti koji fluo sijalica emituje zavisi od sastava gasova unutar sijalice i nije isti u običnoj stednoj i foto sijalici. Lampa proizvodi svetlost koristeći razna fosforescentna jedinjenja. Svako to jedinjenje emituje svetlost određenje boje i njihovom kombinacijom se dobija belo svetlo. U stednim sijalicama se koristi manji broj jedinjenja i svetlo koje daju je "siromašnije" i ne može lepo da reprodukuje sve boje.
      Ja sam sijalicu kupila u fotovideosvetu. Ova je moja http://www.fotovideosvet.com/proizvodi/rasveta/rezervne-lampe-i-delovi-za-rasvetna-tela/e27f105w-e27-105w-contineus-light-lamp.html
      Obzirom da ti korists lightboxtebi treba slabija sijalica (one i kostaju manje) , recimo od 35 w (600 din) ali na njihovom sajtu pise da je nemaju na lageru. Jedino da pogledas u fotodiskonu. http://www.fotodiskont.rs/kategorija/rezervne-sijalice-i-blic-lampe-97/strana-1.html Oni prodaju visico sijalice.
      Imam i ja pitanje za tebe. Secam se da si negde pominjala (bar mislim da si ti ) brasno koje je neki tehnolog preporucio tvojoj mami. Da se ne secas o kojem proizvodjacu se radilo? Sada sam u fazi mesenja hleba. :)

      Delete
  13. Hvala puno Zoko! To je to!!! :) Potrazicu te sijalice obavezno...
    Jeste, ja sam spominjala brasno. Taj tehnolog je pohvalio brasno firme Ratar iz Panceva. To je velika firma i sigurno njihovog brasna ima i u Beogradu. Pitacu mamu da li zna gde... Ja kupim dzak od 20kg pa mi traje neko vreme.

    ReplyDelete
  14. Kakve su slatke, složene k'o bebice-veknice u toj korpici :)
    Je l' im bude korica tanka kao kod pekarskih iz pekare?
    p.s.
    fotke oštre da se posečeš! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Majce :) Moram da poradim na uvijanju. Malo su mi debeljuskaste. :)
      Da, korica im bude tanusna kao kod pekarskih iz pekare. Planiram da sledeci put kopiram kifle iz Pekare Kircanski i da ih napunim maslinama, bosiljkom i sirom. Samo se ne secam da li su te kifle od belog ili integralnog brasna i cime su posute. Lan, susam ili kombinacija? Pomagaj ako znas. :)

      Delete
    2. Eh, pronašla sam danas Kirćanski pekaru na sred moje pijace. Ko zna koliko dugo postoji, ja tom stranom nikada ne idem jer tu ima puno pekara pa da me ne mame. :) Kupila gorepominjanu kiflu i jeste stvarno dobra ali se meni ipak više dopada testo ovih Irenine.

      Delete
    3. htedoh reći Ireninih :)

      Delete
    4. Nikad čula za tu pekaru. Mada i ja se slabo krećem mimo relacije kuća-posao. Ubedile ste me, moraću i ja da probam te kifle pekarske. Pravila sam jednom ranije nešto pod tim imenom, ali sećam se da je korica bila punija, pa sam proglasila da "to ne može kod kuće". Videla sam jednom prilikom u pekari da premazuju kifle nečim, dok su onako vrele i još uvek na plehu. Široka četka molerska, bućnu je u neki rastvor i time premažu. Sad, šta je taj rastvor, i što to rade uopšte, naravno nemam pojma, al' bacilo mi je veo tajne preko pekarskih kifli i tim pre sam odustala od ideje da ih kod kuće pravim. Zapravo tražila sam izgovor za potvrdu da je "to nemoguće" kod kuće. Prodala bih godišnji odmor za par nedelja volontiranja u nekoj dobroj pekari (koja još radi sa čistim brašnom, ako ih ima) :D

      Delete
    5. Mislim da se nećeš pokajati. Korica je tanka, skoro da je ni nema. Ja sam ih opet pravila pre neko veče.Uh, kako bih i ja volela da se zavučem u neku dobru poslastičarnicu ili pekaru. Eh, ako te prime na volontiranje ja se prva javljam da ti budem lični šegrt u toj pekari . :)

      Delete
    6. Trebalo mi je malo više vremena da skontam da je ovo testo isto kao za kiflice sa sirom (samo malo manje masnoće ide za kiflice, sve drugo u dlaku isto), a te kiflice zaista imaju tananu koricu, dakle znam sad tačno šta da očekujem. Ko čita ne skita ;)
      U pekari ćemo da šegrtarimo zajedno nekom trećem, jer sam ja spora do neisplativosti, ne bi mene držali ni kao volontera :))) Al' voliiim :)

      Delete
  15. Probacu ih definitivno, deluju bas mekane i vazdusaste!

    ReplyDelete
  16. Zoksi, ja pravila danaske:) Ne izgledaju tako buckaste i meke kao tvoje ali su super ukusne. Treba mi još vežbe;)

    ReplyDelete