Čorba sa harisom i leblebijom / Soup with harissa and chickpea

15:55

 Please scroll down for English version 


Čorbe, paprikaši ,gulaši su uvek bili moja ultimativna comfort food. Volim ih čak više od slatkiša. A od kada se u Maxijima pojavila kuvana leblebija ova čorbica je vrlo često na našoj trpezi. Ne znam da li ste čuli za harisu? Ako jeste, onda znate da je harisa pasta od ljutih parika koja se koristi u severno-afričkoj kuhinji. Recepti variraju od domaćinstva do domaćinstva i prenose se sa kolena na koleno. Osnovni recept podrazumeva korijander, kumin i naravno ljute paprike. Po nekim receptima se u harisu dodaju kim  ili limunov sok ili crvena slatka parika  a  u neke i pasta od paradajza. Nema pravila. Bitno je pronaći recept koji odgovara vašem ukusu.

Recept za harisu koji se meni dopao ide ovako :

1 kašičica korijandera u zrnu
1/2  kašičice kima u zrnu
1 kašičica kumina u zrnu
1 pečena crvena parika
2 sveže ljute paprike  očišćene od semene lože
sok od pola limuna
1 kašika maslinovog ulja
1 kašičica pirea od paradajza
2 čena belog luka 

Kim, korijander i kumin na teflonskom suvom  tiganju tostirati oko 2-3 minuta. Zatim ih prebaciti u avan i samleti u prah. Ako nemate avan , možete koristiti mlin za kafu. Pečenu pariku oljuštite i očistite od semenki. Ubacite u blender sa ostalim sastojcima uključujići i začinski meševaninu i blendajte dok ne dobijete homogenu pastu. Pastu prebacite u čistu teglicu. odozgo sipajte malo ulja da prekrije pastu  i u frižideru je onda možete držati do mesec dana. Za ovu čorbu će vam trebati kašika harise za dve osobe. Ostatak možete iskoristiti za mariniranje piletine. Recept uskoro :)


Za čorbu potrebno je :
1 kašika maslinovog ulja
50 gr pancete
1 kašika harise
1 stabljika celera
1 krompir
1 veća glavice crvenog luka 
1/2 manje glavice komorača
200 gr kuvane leblebije iz konzerve
200 gr paradajz pelata
1 supena kašika svežeg origana ili 1/2 kašike suvog
2 lista lovora
500 ml juneće supe
1 dl belog vina
1 supena kašika sveže seckanog peršuna

Pancetu iseckajte na trake. Zagrejte maslinovo ulje u dubokoj šerpi i kratko propržite pancetu na srednjoj temperaturi dok ne dobije lepu zlatnu boju. Ocedite i izvadite proprženu pancetu i stavite na tanjir sa strane. U istu šerpu ubacite kašiku harise i kratko propržite minut, dva pa ubacite na kocke iseckan luk, anis, celer  i kockice krompira. Pržite ih poklopljene 10 minuta u pokrivenoj šerpi na tihoj vatri. Mešajte povremeno da ne zagori. Nalijte supom , dodajte lovor i  pelat koji ste predhodno iseckali. Kuvajte na srednjoj vatri 20 minuta pa pred kraj ubacite kuvanu i ocedjenu leblebiju, vino , origano  i kuvajte još 10 minuta. Sipajte u duboke tanjire i  odozgo pospite proprženu pancetu i sitno seckani sveži peršun.
Prijatno :)

 Soup with harissa and chickpea


This recipe use high fiber vegetables, bacon  and flavorful spices in harissa pasta  to create hearty meal that will warm you up and leave you feeling satisfied. Harissa is a hot red pepper paste used in North African cooking. It’s a mixture of peppers,  red chillies, garlic, caraway seeds, ground cumin and coriander, tomato puree, salt and olive oil and is added to many recipes for increased flavor. You can easily make at home. 
You will need:
1 tsp caraway seeds
1 tsp cumin seeds
1 tsp coriander seeds
1 red pepper , rosted 
1 tbsp olive oil 
1 tsp tomato puree
2 garlic cloves 
juce from 1/2 lemon 
2 red chillies, fresh

Toast coriander, cumin and caraway seeds in small, dry skillet over medium heat until they start to brown, about 2 minutes. Transfer to spice mill and  process until finely ground. Remove stems and seeds from chillies. Put all ingredients in a blender and puree in a smooth paste.  Transfer paste into a clean jar and drizzle a small amount of olive oil on top to keep fresh. Will keep for a month in the refrigerator.
For soup : 
( 2 servings) 
1 tbsp harissa
1 tbsp olive oil
50 gr pancetta ,chopped
1 potato , peeled and chopped 
1/2 small fennel , chopped 
1 celery stick, chopped 
1 tbsp fresh oregano, chopped
1 tbsp fresh parsley, chopped 
1 dl white wine 
1 bay leaf 
500 ml beef soup 
1 can (7 oz) cooked chickpea
1 can (7oz) chopped tomato 
1 red onion ,chopped 

Heat the olive oil in a large saucepan and fry the pancetta until golden, then remove. Stir in harissa and  fry for one or two minutes. Add  the onion, potato, celery and  fennel to the pan. Cover and soften over a low heat for 10 minutes. Add soup,  tomatoes, bay leaf and continue cooking for 20 minutes. Add the wine ,oregano  and chickpeas. Season well with salt and pepper and simmer in a half-covered pan for 10 minutes. Remove the bay leaf, sprinkle pancetta and parsley over and serve.
Enjoy!




You Might Also Like

36 comments

  1. mmm Zoko, kako ovo dobro izgleda! Baš dobra ideja! Savršena za ove zimske dane! Još sada kad zasneži....Mogla bi ja ovo nama majstorima da zakuvam;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala :) Vi minus slaninicu i super ćete ručkati. Još je bolje kad se podgreje. Ček bre, neće valjda još da sneži? Sve hoću da se ponudim za gletovanje i krečenje zidova. To mi ide od ruke i baš imam prakse. :) Ako trebaju preporuke jamčiće Ivan i moja mama za mene. :)

      Delete
  2. Ludim za čorbama, gulašima i juhicama, a leblebije se redovno nađu na našem stolu. Baš jučer sam pravila curry gulaš s leblebijama, kao prilog bulgur, ultimativni comfort food :) Puno ti hvala na ovom sjajnom receptu, harissu volim ali je još nisam sama pravila, i u ovoj kombinaciji s leblebijom to mora da je eksplozija mirisa i ukusa! Pravim i pinam, fotografije obaraju s nogu!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Tanja. Harisa kod nas nema da se kupi pa sam bila prinuđena da je pravim. Moj dragi ne voli puno ljuto pa sam smanjila količinu ljutih paprika ali ko voli ljuće može slobodno da poveća za komad ili dva ljute crvene šilje. Ovaj tvoj gulaš zvuči odlično. Nadam se receptu uskoro.

      Delete
  3. Divna corba. Kod mene su corbe cijelu zimu na jelovniku, sacuvacu i ovu tvoju. Sastojci su odlicni. Harisu kupim u konzervi, ali nisam probala praviti. Dobra mi je uz couscous.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Goco. I hvala na ideji da spojim harisu i kuskus. Mora da je odlično.

      Delete
  4. Obožavam ovakvo jelo,koje je stvarno savršeno za ove zimske dane,divno je bojama,sastojci su mi savršeni,sve zajedno.. oduševilo me!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Nely, stvarno lepo zagreje stomačić dok napolju veje sneg.

      Delete
  5. You know what I love about food blogging?? Is that I get to see a wide variety of different cultures and the food they make! This looks sooo good, I am definitely going to have to try. Thanks for sharing!

    Sincerely,
    Happy Valley Chow

    ReplyDelete
  6. Meni djeluje jako fino, volim sve sastojke osim kima i kumina, ne mogu si pomoć :D Ali jelo je krasno :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Anja :) Hm, pa ako oduzmemo kim i kumin dobićemo nešto skroz drugačije ali verujem isto lepo.

      Delete
  7. Kuvana leblebija u konzervama se pojavila u Maxijima...konacno i kod nas...ova ti je informacija zlata vredna...hvala! Pojma nisam imala...konacno se neko setio da to uvozi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nema na čemu. ;) Da, u pitanju je njihov PL , ne Premija nego Delhaize. Ono što je frustrirajuće je da je nema u svim maxijima.

      Delete
  8. Super ti je ovo jelo! Nedavno sam pravila pljeskavice od leblebija, bile su fenomenalne. Fotke su ti prekrasne!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Nato :) U pljeskavice od leblebija, pa to je odlično. Hoće li biti recept uskoro na blogu ? :)

      Delete
  9. Nisam dugo pravila ništa od leblebija ovo bi baš moglo:-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pogotovu sada kada se ponovo pojavila kuvana leblebija ;)

      Delete
  10. obožavam variva! i hvala na ovom receptu za harisu. ovo je baš krasno jelo

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nema na čemu ;) Ako voliš ljuće i ako tvoji vole slobodno dodaj još ljutih paprika.

      Delete
  11. Slicno radimo doma cesto, volim sve moguce cuspajze, tvoj izgleda baš slasno :) A leblebija je slanutak ahhah to se tek sada kod tebe otkrila, hvala ti :)))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Anja :) E da, slanutak, leblebija ,naut ni sam ne znam odkud joj toliko imena. :)

      Delete
  12. predivno. harissu se spremama napraviti sam vrag zna od kada. i ćorbica i sličice su božanstvene

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Snježo. Ako tvoje vole ljuto, slobodno dodaj još neku papričicu. :)

      Delete
  13. Jao, čorbica je da umreš :)
    Dakle, hvala za ideju za samu čorbicu, za harisu!!! (kupujem je u konzervi, ali nikad nisam ni pokušala da je sama napravim) i još, hvala za ideju da se komorač može kuvati u čorbama! Znam da zvuči čudno, ali ja to nikad nisam radila, jedem ga samo u svježem stanju i pečenog... Nekako sam prosto mislila da to nije povrće za kuvanje, ne znam ni sama zasto...
    U svakom slučaju, odličan recept!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Mico :) Kod nas nema da se kupi i ako probaš da praviš javi da li se razlikuje tvoja kupovna harisa od ove moje . U, ja mnogo volim kuvan komorač. Sada si me podsetila da ga nisam dugo jela pečenog.

      Delete
  14. Čorbica je odlična, a posebno hvala za recept za harisu za koju imam sve sastojke! Pravim uskoro! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Javi utiske i slobodno dodaj joj jednu ili dve papričice ako voliš ljuto. Ova moja dlakavija polovina nije ljubitelj ljute i začinjene hrane pa sam stavila samo jednu papriku. U orginalu idu tri :)

      Delete
  15. Harisa je za mene nešto novo, a slanutak jako volim, posebno u ovim izdanjima kao što su juhe i variva. Ovo je izvrsno i jako dobro izgleda !

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Branka. Harisa se meni jako dopala. Lepo se slaže i sa piletinom.

      Delete