Pita sa domaćim heljdinim korama, prazilukom i tofuom / Buckwheat phyllo pie with tofu and leeks

23:37

 

Please scroll down for English version !


Da mi je  neko pre godinu dana rekao da ću praviti domaće kore , mislila bih da je lud. I mogla bih se zakleti da to nikada neću raditi. Međutim od kako sam dobila mašinu za pastu , kopkalo me je da probam kako bi bilo praviti kore sa njom. 




Da se razumemo, pravljenje kora i razvlačenje  pomoću oklagije i dalje smatram teškim fizičkim poslom i divim se svima  koje to umeju da rade. I  dalje mislim da se kore, oklagija i ja nećemo ikada naći u istoj rečenici. 
Obzirom da je tema blogerske igrice Ajme koliko nas je, praziluk, želela sam da našoj dragoj  Milici pošaljem još jednu pitu sa prazilukom kao ulaznicu. Pita sa heljdinim korama, prazilukom i tofuom je uz gibanicu  moja omiljena pita. Naravno, vi možete koristiti i gotove kore ali verujte mi na reč, domaće su mnogo ukusnije. Pa ako imate mašinu za pravljenje testenine predlažem vam da probate.



Recept: 

(12 trouglića) 

Za kore potrebno je :
 (šolja = 240 ml)

250 gr mešavine za heljdin hleba ( ja sam koristila Danubis) 
1/4 šolje ulja
1 kafena kašičica praška za pecivo
prstohvat soli
1/4 šolje vode (plus par kafenih kašičica vode po potrebi)*


Za fil : 
200 gr naseckanog praziluka 
250 gr svežeg tofua 
2 supene kašike maslinovog ulja 
1 1/2  supene kašike svetlog soja sosa 
so, biber po ukusu 

Za premaz i posipanje :
1 supena kašika ulja i jedna supena kašika vode , pomešane
crni i beli susam

Priprema :

U većoj posudi prosejte  brašno i prašak za pecivo pa dodajte prstohvat soli,vodu i ulje i mikserom sa nastavcima za testo mutite na srednjoj brzini. Ako je smesa suva, podajte kafenu kašičicu vode. Promešajte. Po potrebi dodajte još vode. Svaki put dodajte samo kašičicu vode. Između dodavanja dobro promešajte. Treba da dobijte meko testo koje nije lepljivo na dodir. Količina dodatne vode zavisiće od vrste brašna kao i od proizvođača. Testo prekrite prozirnom folijom i ostavite dva sata da se odmara. 

*Ja sam da bih dobila testo odgovarajuće konzistencije postepeno dodala 5 kašičica vode .

Dok se testo odmara pripremite fil. Naseckani praziluk propržite na srednjoj vatri na kašici maslinovog ulja dok ne postane staklast. Dodajte tofu koji ste izrendali pomoću multipraktika ili dobro izgnječili i usitnili viljuškom .Dodajte još jednu kašiku ulja i  propržite sve zajedno još jedno pet minuta ,pa dodajte soja sos. Pržite sve još minut. Dodajte  biber i sve dobro promešajte. Ako je potrebno dodajte još malo soli po ukusu.

Priprema kora se ne razlikuje od pripreme testenine. Testo podelite na šest delova. Testo sa kojim ne radite, držite umotano plastičnom folijom. Uzmite jednu šestinu  testa,pobrašnite ga  i tanjite  uz pomoć mašine. Postupak detaljno imate opisan ovde.  Znači krećemo od podeoka broj jedan i idemo do devetke. Dobićete dugačku koru , oko 60 cm koju podelite na dve trake po širini. Na kraj stavite punu kašiku nadeva, preklopite testom u obliku trougla, ostatak kore premažite mešavinom vode i ulja i brzo umotajte. Za bolje pojašnjenje pogledajte kolaž slika.


Gotovu pitu stavite na pleh obložen peko papirom ili nauljenom aluminijumskom folijom. Pleh sa pitama držite prekriven prozirnom folijom da se pite  ne suši. Ponavljajte postupak dok ne utrošite materijal. Rernu zagrejte na 200°C. Pre nego što pite stavite da se peku, premažite ih odozgo ostatkom mešavine vode i ulja i pospite belim i crnim susamom.
Peći 15-20 minuta na sredini rerne ili dok pite ne dobiju lepu zlatnu boju.
Poslužite ih tople ali su odlične i sutradan i hladne ako do tada potraju.

 

 

Buckwheat  phyllo pie with tofu and leeks



I've never made or even thought about making my own phyllo dough, ...But , when I got pasta maker I started thinking about it. Should I make it? How it will be? Is it time consuming?  Answers are Yes, Amazing and big No! 
So , if you have  pasta maker, and if you love your homemade pasta , I dare you to make it. I promise, you will love your homemade phyllo dough. 

Ingredients: 
(12 triangles)

For phyllo dought: 

250 gr flour ( I used buckwheat and wheat flour mixture for bread)
1/4 cup oil
pinch of salt
1/4 cup water + as is needed 
1 tsp baking powder

For filling: 

200 gr leek, chopped
250 gr tofu ,grated
2 tbsp olive oil 
1 1/2 tbsp light soy sauce
salt, pepper to taste 

For brushing  :

1 tbsp water + 1 tbsp oil
black and white sesame seeds

Preparation: 

1.  Making dough:
 Sift the flour and baking powder into a large bowl. Add oil,salt  and water and  mix with  stand mixer on medium low speed until dough become soft but not sticky. If it appears dry add a little more water, teaspoon by teaspoon. Mix well between two water adding.Let it rest for two hours  in a bowl covered with plastic.
2. Making filling:
Heat one tbsp oil into a pan and add chopped leeks. Cook the leeks until soft. Add grated tofu and 1 tbsp oil and cook for five minutes over medium heat. Add soy sauce and cook for one minute more. Add pepper and salt to taste.
3. Rolling phyllo dough
 Unwrap your dough and divide it on 6 equal balls. While you  are working with one ball,  keep others cover with plastic.  Lightly flour the ball of dough and  run it through the pasta machine (with settings from 1-9 ,  with 1 being the thickest), gradually working it down to setting mark 9 on your machine.  Lay the sheet out flat on a lightly floured work surface. Cut it crosswise and dive it on two strips. Spoon 1 tbsp of filling on the lower end of each strip. Brush the phyllo with  oil and water mixture. Fold up the phyllo strips as you would a flag to create a neat triangle, being careful not to roll too tightly . Transfer to a baking sheet and cover with plastic. Repeat with the rest of the phyllo dough and filling until you run out of filling.(Look up black and white photo collage)
Brush the tops of the triangles with water and oil mixture and sprinkle with black and white sesame seeds. Bake it in preheated oven on 200°C  for 15 to 20 minutes or until golden brown.
Enjoy! 

You Might Also Like

34 comments

  1. Zoko, pita ti je odlicna a nadev sa prazilukom je uvek tako fino slatkast i ukusan. Jel znas da nisam nikada pravila kore od heljde i sad me bas kopka kakvog su ukusa, mozda za pocetak napravim pitice od obicnog brasna, mada su mi ovako bas slatke te tvoje "prosarane" i integralne.:))

    ReplyDelete
    Replies
    1. :) Hvala Lana. Ovo su moje prve domaće kore i baš sam zadovoljna. Jedino može da prestavlja problem širina trake ako hoćeš da zavijaš standardnu pitu ali ja i dalje nisam spremna da "vozim" oklagiju, te ću praviti trougliće i malene pužiće. :) A pita sa prazilukom (i sa i bez tofua) je uvek divna.Lepo si rekla,fil je slatkast. Jedva ćekam da vidim kakve će biti tvoje korice i pita. :)

      Delete
  2. ja sam oduševljena s tvojim prijedlogom,
    odlično si se sjetila razvući kore u mašini za paštu a onda još gore sareni sezam...vrlo orjentalno izgledaju!!


    bravo bravo!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala puno draga :) I sama sam se iznenadila koliko se kore lako prave. Kao što rekoh Lani, problem može da bude širina kore ,ali za pužiće ili trougliće je super.

      Delete
  3. Kao da gledam neki profesionalni svetski kuvar! Predivno - od ideje, preko izgleda, a verujem i do ukusa :) Dodji do mene na EX YU party...

    ReplyDelete
    Replies
    1. :) Hvala puno . I hvala na pozivu. Pitice te za doručak čekaju na tvom blogu.

      Delete
  4. Nikad se ne bih setila da koristim mašinu za testo u ovakvom slučaju.Odlična kombinacija za fil,baš mi se sviđa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala ti Irenče puno. Ma kopkalo me već duže vreme da probam. Sada mi je žao što se nisam odvažila još i ranije. Pite sa heljdinim korama ,tofuom i prazilukom sam kupovala ranije u radnjama zdrave hrane. Mnogo su mi se dopale, pa sam rešila da probam i sama. Na deklaraciji nije pisalo da koriste soja sos, samo morsku so ali meni on fenonemalno se složio sa ostalim sastojcima.

      Delete
  5. Zoko, ovo je nesto bas posebno! Odusevljena sam! Zaista, svaka čast na strpljenju, ideji i trudu!!!! Bravo!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Miki. :) Stvarno nije ništa komlikovanije od pravljenja testenine. Kada budeš imala vremena ,pozajmi od mame mašinu i probaj. Ili dođi na kafu kod mene da probaš. :)

      Delete
  6. Divno izgleda, a kako sam nabavila heljdino brašno, pitam se kako ovo tijesto napraviti, a da nije mješavina. Mješavine nikada ne koristim jer u njima ima i sastojaka koje ne želim. Tofu bih sigurno zamijenila fetom ili slično, jer ništa od soje ne jedem. Sve u svemu, prekrasno je i mora da je odlično.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala puno LK :) E vidiš to i mene kopka. Mešavina se sastoji od pšeničnog i heljdinog brašna ali ne piše u kom odnosu. Možda da koristiš odnos heljdinog i pšeničnog brašna kao za neki provereni hleb ako imaš recept?
      Uh, sa fetom bi isto bilo odlično. Probam sledeći put.

      Delete
  7. I have my new pasta machine never used..just yet. Your recipe inspires me to try to use it finaly... Very tempting, especially for me as a vegetarian. Thank you!

    ReplyDelete
  8. E ovo je pravo otkriće - koristiti mašinicu za tjesteninu za razvlačenje kora! A i ulaznica je super. Volim heljdu i poriluk i odlično si ih uklopila u recept!

    ReplyDelete
  9. Sva tijesta, sve kore i sve pite obožavam! nema mi boljeg nego zamijesiti tijesto i puniti ga ovako finim sastojcima, odlično!

    ReplyDelete
  10. Ja sam uvek za laksu varijantu kada su u pitanju lisnata testa, kore i slicno, ali tebi se zaista divim na ovakvim idejama i strpljenju. Zaista odlicno izgledaju!

    ReplyDelete
  11. Sounds amazing! I definitely want to use my pasta roller more and this just might have inspired me to pull it out. Thanks for sharing :)

    Happy Blogging!
    Happy Valley Chow

    ReplyDelete
  12. Kakav divan i inspirativan post :) Prelijepo.

    ReplyDelete
  13. svaka čast na ovome, fenomenalno je!!

    ReplyDelete
  14. Ovo mora da je jako fino... Uh... moraću razmišljati o kupovini mašine za testa... Fotke kao i obično očaravaju!

    ReplyDelete
  15. Moram priznati da bih ja prste pojela kako mi izgleda fino ova pita..prekrasno zbilja,svaka čast na izradi!

    ReplyDelete
  16. Divno izgleda; heljdu sam koristila iskljucivo za hljeb i vrijeme je da probam nesto mastovitije. Kakav je sastav te Danubis mjesavine (koji procenat heljde)?

    ReplyDelete
  17. woooow, izgleda božanstvenijus!!!
    nisam ni znala da se kore za pitu mogu praviti na mašini za pastu!!!
    stravaaaa!
    Ne volim heljdu ali mi je punjenje preterancija;)

    ReplyDelete
  18. Zoko sad možeš da praviš lazanje sa heljdinim korama. Imam mašinu za pastu onu pravu ali me zaista mrzi da radim sa njom, pa stoji upakovana na polici. Nisam videla to brašno, ali nisam ni gledala.

    ReplyDelete
  19. Domaće je najbolje, pa tako i kore i testenina su nam nezamenljivi :)

    ReplyDelete
  20. Ja sam fascinirana slikama, mislim da bi mi trebale poduke, zatim sam fascinirana pitom pa na kraju svime skupa...baš inspirativno!

    ReplyDelete
  21. Kreativan način razvlačenja kora, oduševljena sam!! Odlične su mi ove tvoje pitice, rado bih sad gricnula jednu :)

    ReplyDelete
  22. Možda bi mi bilo bolje da ne pratim ovaj blog:(..ali ova heljdina pita i pužići sa cimetom i orasima...i još puno toga,verujem,moraju da se isprobaju..;)

    ReplyDelete
  23. Se ve tan lindo y delicioso que quiero probar realmente maravilloso,abrazos y abrazos.

    ReplyDelete
  24. Zanimljiva ideja za razvlacenje kora! Doduse ja svoje kore za pitu razvlacim prstima (rukama), ne znam ni kako bi to moglo oklagijom?! Pretpostavljam da je ovo testo suvlje...

    ReplyDelete
  25. Pita po mome ukusu , kombinacija koja mi se odmah svidjela ! Mašinica za pastu mi je na listi želja, valjda će se jednom naći i u rukama :). Jako mi se sviđaju slike ove pite, posebno su upečatljive !

    ReplyDelete
  26. U filu mi se strasno dopada tofu iako bi moglo i nesto drugo da se stavi ali ovako je bas smekerski...i ja se slazem da je pravljenje kora i testa dosta tezak fizicki posao ali ne moras bas svaki dan da ih pravis, zar ne? Trenutno sam u fazi pravljenja testa ali moram da priznam da ja sve sastojke stavim u mog Kenwood-a i on to umesi kao sampion...a ja ustedim zuljeve na rukama! Ja se onda zavitlavam sa razvlacenjem testo...tu mi se cini da oklagija pravi veliku razliku...u svakom slucaju, divni su ovi trouglici...complimenti !!

    ReplyDelete