Irski gulaš sa crnim pivom i suvim šljivama / Irish stew with Guinness and prunes

08:06

Please scroll down for English version



Pre tri godine dobila sam nove komšije. Margaret i Tom  su došli na letovanje,zaljubili se u more, sunce i ljude i  odlučili da  ostanu. A ja sam dobila dobre prijatelje koji me uče  tajnama  irske kuhinje. Ovoga puta pravimo pravi irski gulaš. Sa crnim pivom, suvim šljivama i svinjskom masti. Prste da poližete. Pa ako ste poželeli nešto toplo i ukusnu a uz minimalan napor , onda je ovaj gulaš je pravi ručak za vas. Volim jednostavna  jela gde se svi sastojci ubace u šerpu , ostave da se krčkaju par sati i nakon toga imate pravu gozbu.



Potrebno je :
( za dve osobe)

0,5 kg junećeg buta, iseckanog na kocice od 1 cm
1 kašika svinjske masti
1 veći crni luk
2 čena belog luka, sitno seckana 
0,5 l juneće supe
1 dl Guinness ili nekog drugog crnog piva
8 suvih šljiva, očišćenih od koščica
2 kašike brašna
2 veće šargarepe
2 lista lovora
1/2 supene kašike sušenog timijana
5 bobica kleke
1/2 kašičice soli
1/2 kašičice sveže mlevenog crnog bibera
1 supena kašika sveže seckanog peršuna 


U tiganju na srednjoj vatri zagrejte pola kašike masti i propržite luk dok ne dobije zlatnu boju. Dodajte  beli luk i pržite još minut. Proprženi crni i beli luk, izvadite iz tiganja i na tanjiru ostavite sa strane. U tiganj istopite  preostalu mastu, malo pojačajte vatru pa brzo propržite kockice mesa  da se sa svake strane uhvati korica od prženja. Zatim dodajte brašno i dobro promešajte da svaka kockica dobije omotač od brašna. Smanjite vatru na srednju vrednost pa dodajte supu i mešajte dok se ne stvori gusti i glatki sos. Dodajte pivo , crni i beli luk, šargarepu, lovor, bobice kleke, timijan, so, biber i sve dobro promešajte. Smanjite vatru da jelo lagano krčka ( ja ga krčkam na jedinici) i kuvajte otkopljeno dva sata. Povremeno promešajte da ne zagori. U poslednjih pola sata kuvanja ,dodajte suve šljive. Šljive su odličan dodatak, nemojte ih izbaciti. Svojom slatkoćom ublaže gorčinu piva. Kada je jelo gotovo , proverite da li je potrebno dodati još soli ili bibera ,pospite ga seckanim peršunom i servirajte. Ako želite kao prilog možete poslužiti   kuvani krompir, pire  ili testeninu.

Nedavno sam od naše drage Milice sa bloga na tanjiru ,  dobila divan paketić. Ovom prilikom možete da vidite  divnu kutlaču koju mi je poslala i koja tako lepo pozira uz gulaš. Što se tiče ostalih divnih poklončića, moraćete da sačekate neki od narednih postova. Milice, hvala ti od srca. :)

  Irish stew with Guinness and prunes

Three years ago, I got a new neighbors. Margaret and Tom visited Montenegro during summer, but something click. They felt like at home.  So they  decided to move from Ireland to Montenegro  and I got new friends who taught me an awful lot about Irish cuisine. :)
Today, we make a delicious Irish stew with Guinness and dried plums. 
This hearty  stew will warm and comfort you. 

Ingredients:
0,5 kg lean beef, cubed
1 tbsp pork lard
1 large onion
2 cloves garlic, minced
2  tbsp flour
2 bay leaves
0,5 l beef stock
0,1 l Guinness
8 prunes, pitted
2 large carrots
1/2 tbsp dried thyme
5 juniper berries
1 tbsp chopped parsley
1/2 tsp salt 
1/2 tsp fresh grind black pepper

Heat 1/2 tbsp of lard in a pan and cook onion until golden. Add garlic and cook for a minute. Remove onion and garlic from pan and set a side. Heat remaining lard in a pan, add meat and cook quickly to brown on all sides. Reduce heat, add flour and stir until all meat is coated. Stir in stock to form thick smooth sauce. Add Guinness , onions, garlic, carrots, bay leaves, thyme, salt, pepper and juniper berries  , stir until combined. Simmer gently for 2 hours , stirring occasionally to prevent catching. Cook undercover.
 Add prunes to pan in the last 30 minutes of cooking. Serve garnish with chopped parsley.



You Might Also Like

47 comments

  1. Mora biti preukusno, tako izgleda :) Divne fotografije i prezentacija kao i uvijek, a divan i poklon koji si dobila. Ne znam da sam ikada probala nesto irsko :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Goco! Ja mislim da nikada ne bih probala njihov black pudding. :)

      Delete
  2. Pravim relativno često gulaš pa će i ovaj tvoj biti isproban!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nadam se da će vam se svima dopasti. :)

      Delete
  3. baš ukusno izgleda a ova boca pive me tako mami

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Tamara :) Obzirom da u jelo ide samo 1 dl, ostatak piva je za kuvaricu dok meša ručak :)

      Delete
  4. Gulaši su i kod mene kao kod vesne često na stolu. Trebalo bi u tom slučaju isprobati i ovaj recept, izgleda jako ukusno i fino.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Gago. Ako probaš, javi utiske :)

      Delete
  5. Izgleda jako, jako ukusno :). Super za ručak :).

    ReplyDelete
  6. Em je gulaš,em je ova šargarepa tako primamljiva na slikama(a ja u poslednje vreme obožavam ukus dinstane šargarepe),uz sve to aroma belog luka...<3

    ReplyDelete
    Replies
    1. :) Iskreno, njima ide samo dve šargarepe na kilo mesa. Meni je to malo, pa sam ja malo povećala. :) I ja obožavam šargarepu. Negavno je Ivana na blogu So i Biber objavila odličan recept za dinstanu šargarepu.

      Delete
  7. Zoko, uvijek mi se zavrti u glavi od tvojih super kombinacija :)
    Jako rijetko pravim gulaš i jela tog tipa, jer se obično dugo kuvaju, a ja sam nešto više za jela "na brzaka". Naravno, to ne znači da ih ne volim. Baš naprotiv! Tako da ću sledeći put, kad se usudim da kuvam gulaš ukrasti tvoj recept! Super izgleda i taj dodatak suvih šljiva mi je baš odličan.
    Drago mi je što su ti se poklončići dopali. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala :)) Obavezno javi utiske. Ne bi ovaj gulaš tako divno izgledao da nisam imala ovu prelepu kutlaču.
      Cmok :)

      Delete
  8. Sjajno ti je ovo! Skoro sam negde videla kleku...gde ne kupih...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala :) Garant si videla u Maxiju. među onim njihovim premija začinima u malim plastičnim kutijicama . :)

      Delete
  9. Zoksi, ja sam već smislila vege varijantu, sve uzimam sem junetine i masti:)Neko će reći da to nije to, al u vege svetu je baaaaaš to;)
    Al moram da prokomentarišem fotke da su divne:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala puno Nenče. Uh , sa komadićima soje i malo recimo dimljene soli ili paprike , ima da boli glava. :)

      Delete
  10. ...jednom davno sam napravila neke smotuljke, zarolanu svinjetinu sa pršutom i stavila sma pivu i nekako mi je ta piva sve pokvarila, toliko da je bilo nejestivo... no nakon jednog dužeg perioda, ohrabrila sam se i opet probala ali najobičniji gulaš (malo drugačiji od ovog tvog recepta) i stavila guinness i bila oduševljena s okusom... shvatila sma da je ono prvo bilo loše zbog loše jeftine pive koja je imala jednu groznu gorčinu... no tamno pivo sa svojim karamel gorkastim okusom odlično paše... divan recept...znam da je prefino!... lijep pozdrav draga.. :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. ...joooj slikice nisam pohvalila... fotke su prekrasne !!!!... :)))

      Delete
    2. Margaret preferira i crni Nik kada ne nađe Guinness. Kažem ti ja, skroz se odomaćila. :)
      Hvala puno na pohvalama za fotke :)

      Delete
  11. Fenomenalno jelo. Mi cesto pravimo juneci gulas u pivu i odusevljeni smo. Pravili smo i sa drugim vrstama mesa i uvek bude sjajno. Mislim da su suve šljive ovde pun pogodak! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. O, da , šljive su glavne glumice. :) Ja obožavam da kuvam sa alhoholom. Doduše najčešće kuvam sa vinom ali pivo mi je pravo otkriće. :)

      Delete
  12. I ja obozavam jela koja se dugo krckaju na tihoj vatri...na stranu sto je jednostavno za spremanje, ali najlepse od svega je kada miris pocinje polako, polako da osvaja sve kucne prostore...Za to je fantastican "Creuset" - onaj tezak narandzasti sa poklopcem...
    Gde sljive da se izbace, to je glavna fora !

    ReplyDelete
    Replies
    1. O, da, miris koji te priprema na predstojeću gozbu je nezaobilazan detalj. Oh, Creuset, moja tiha patnja. Dokopaću se svih boja i oblika jednog dana. :)

      Delete
  13. Ovo izgleda kao nešto za mene! Pa još crno pivo. Samo dodam malo testenine pošto sam zavisna od nje :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. O, da, testenina , krompir ili crni hleb da se umače u sosić i uživancija . :)

      Delete
  14. Ovaj gulaš odlično zvuči, a ja volim kada se tu nađu suhe šljive, mislim da niti crno pivo neće smetati :) Super izgleda, slike su ti jako lijepe, a sviđa mi se i krasan poklon od Milice !

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Brankić, drago mi je da ti dopada, Ako budeš probla, obavezno javi utiske. :)

      Delete
  15. Gulaše obožavam. Ovaj tvoj je fantazija od okusa, svi sastojci su odlični, baš po mom guštu. Big Like!

    ReplyDelete
    Replies
    1. O, hvala Cooky. Ovaj gulaš je ozbiljno pretenduje da smeni beef bourguignon sa prestola svih gulaša. :)

      Delete
  16. Voljela bih dobiti takve susjede :D Nisam baš na ti s pivom, ali me zato mame ove prekrasne fotke

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja sam bila mnogo nesrećna kada se u komšiluku sazidala žuta stambena zgrada. Bola mi je oči među malim porodičnim kućama . Ali kada su se u nju naselili većinom mladi parovi iz raznih zemalja, promenila sam mišljenje. :) Hvala Tamara :)

      Delete
  17. najdraža su mi jela koja sastavim ubacim u teću ili tepsiju pa na ili u špaher. ovaj tvoj gulaš mi izgleda fenimenalno a sličice su super. znači, sljedeći put umjesto vina stavim crnu pivu u gulaš... i suhe šljive... to će biti mrak :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mislim da bi i ovo jelo išlo super i u rernu, mada nisam probala. Meni je kombinacija šljiva i piva fantastična. Nadam se da će se i svima vama dopasti.
      Puno pozdrava :)

      Delete
  18. A uuu Zoko ovaj gulaš po sastojcima apsolutno obećava,stvarno vjerujem da je preukusan,tvoje slike su toliko to sve savršeno pokazale:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nely, puno ti hvala. :) Ako probaš, obavezno javi utiske.

      Delete
  19. Guinness makes everything better, definitely want to try this!

    Happy Blogging!
    Happy Valley Chow

    ReplyDelete
    Replies
    1. You are so right. :) Guinness does make everything better :)

      Delete
  20. uh, što volim ovakva jela! stvarno krasno

    ReplyDelete
  21. Prelepo izgleda, nešto slično pravim pa znam da i ovo mora biti fantastično!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Olja :) Ja ranije nisam koristila pivo u kuvanim jelima ali od kako sam probala , definitvno me osvojilo.

      Delete
  22. Zoko, ovo ti je odlicno i bice isprobano, hvala tvom komsiluku na lepom receptu, a fotke su, ma znas vec sta mislim o njima - savrsene!:)))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Lanče :) Bilo bi divno da nam se jedno leto pridružiš i probaš Margaretin gulaš :)

      Delete
  23. Predivne su ti fotke, to moram prvo komentirati;).A gulaše tolko volim da se nadam da će i ovaj uskoro doći na red.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Fuzdi :) Uh, još samo da se dokaopamo Le Creuset šerpe i gde će nam biti kraj. :) Svi gulaši će biti naši.

      Delete