Osnovni recept za francuske makaronse/ Basic recipe for French macarons

23:32

Please scroll down for English version


 Lično, dugo sam  smatrala da su makaronsi samo precenjene puslice u boji , dok nisam probala makaronse iz poslastičarnice Laduree. Slatki taman koliko treba, sa tankom koricom i mekanom sredinom, stopalom, , fila ni previše ni premalo  a od kombinacija ukusa može samo da vam se zavrti u glavi.
Dugo sam odlagala da probam da ih napravim, najviše što kod nas nema da se kupi sitno mleveni badem, tj bademovo brašno.
 Kada sam se na kraju odvažila, mlela sam bademe tri puta uz pomoć mlina za orahe, pa sam ih onda mešala sa prah šećerom i ponovo mlela u multipraktiku.
Previše posla ako mene pitate.
Kasnije sam pronašla na netu upustvo da blanširane bademe ubacite u multipraktik sa prah šećerom i meljete dok ne dobijete mešavinu koja po strukturi podseća na brašno. Od tada ih samo tako meljem i rezultati su odlični. Ipak , smesu prosejte da odstranite neku zalutalu veću mrvicu badema.
Moji makaronsi nisu uspeli iz prvog pokušaja.


Prvi makaronsi umesto da razviju stopalo, iz rerne su izašli sa čvorugama.Uzrok - previše  mešanja  belanaca i bademovog brašna.  Drugi su imali stopalo , ali iščašeno. Bili su nagnuti na jednu stranu. Uzrok, neravnomerna temperatura pečenja. Ovaj problem rešite lako, uzmete jedan veći  pleh i koristite ga kao podmetač za pleh u kome pečete makaronse.Pokušaj broj tri su  imali ravna stopala ali su bili šuplji iznutra zbog premućenosti belanaca.
Meni je dosta pomogao ovaj tekst, gde možete naći odgovore na sve probleme sa kojima se možete susresti prilikom pečenja makaronsa .
I na kraju, pokušaj broj četiri, taman kakvi treba da budu.
Pa da krenemo na recept.


Potrebno je :
100 gr belanaca
50 gr kristal šećera
200 gr šećera u prahu
110 gr blanširanih badema
Boja u prahu ili gelu ( opciono)

Belanca razdvojite od žumanaca dva do tri dana pre nego što ćete praviti makaronse. Ostavite ih u frižideru da odstoje. Pre pravljenja makaronsa izvadite ih dva do tri sat iz frižidera i pustite da stoje na sobnoj temperaturi.
U multipraktiku ubacite blanširane bademe i prah šećer i meljite ih dok ne dobijte mešavinu koja po strukturi podseća na meko brašno. Prosejte mešavini i stavite je sa strane.
Belanca stavite u duboku posudu i mutite mikserom na srednjoj brzini dok ne postanu penasta pa dodajte kristal šećer i mutite dok ne dobijete sjajan šam koji kada okrenete posudu naopako, ne mrda.
Umešajte mlevene bademe i prah šećer, prvo polako a zatim energičnije. Počnite da razbijate šam i na pola postupka dodajte bojiu. Ne budite nežni prema belancima jer nećete dobro umešati sastojke. Ipak pazite da ne premutite smesu.
Dobro umućena smesa treba da pada sa špatule kao lava, polako. Kada to dobijete, 
napravite test. Kašičicu smese stavite na tanjr. Ako se za 10 sekundi  smesa izravna tj izgubi vrh, znaćete da ste dobro odradili mešanje belanaca i badema.
Smesu sipajte u kesu za špric sa ravnim okruglim nastavkom (ja sam koristla Wilton 1A) i na plehu obloženim peko papirom istiskujte krugove prečnika 2 cm. Ostavljaje prostor od po 2 cm izmedju krugova.

 Pleh sa makaronsima 5 -6 puta udarite o radnu površinu da iz smese izbijete vazduh i ostavite makaronse da se suše na sobnom vazduhu sat vremena na sobnoj temperaturi.
Pecite ih u zagrejanoj rerni na 160°C 10-12 minuta tako što ćete pleh sa makaronsima staviti u pleh od rerne. Ovaj trik sam pronašla kod  Nataše.  Pleh od rerne će vam služiti kao podmetač i ravnomerno će zagrejati pleh sa makaronsima pa će se stopala  pravilno razviti. Kada su gotovi, izvadite ih iz rerne i pustite da se kompletno ohlade. Zatim ih polako odvojite od peko papira i filujte po želji. Takođe ih možete zatvoriti u plastičnu posudu i zamrznuti do dve nedelje.
Meni odlično idu sa filom koji je malo kiselkast ili malo gorak pa su moji favoriti lemon curd i ganaš od crne čokolade
Pa ako do sada niste, vreme je da se oprobajte u pravljenju macaronsa.

Hvala Milici na ovoj divnoj tkanini. :)

  French macarons 


Making macarons for the first time can be so frustrating.  And the second and the  third ... :) But, don't give up. One day you will get the perfect macarons and all your efforts will  pay off. :)
I adopted this recipe from Helen Dujardin. She is a real macaron master. :)
Ingredients: 
100 gr egg whites ( 2-3 day old)
50 gr caster sugar
200 gr powder sugar 
110 gr blanched almonds
Put powder sugar and almond into a food processor and pulse thoroughly for minute or two. Sift the mixture through a fine-mesh strainer, discarding any large almonds bits. Using a mixer with standard attachments whip egg whites into a foam. Add caster sugar and mix until you get glossy meringue. Stir in  almond/powder sugar mixture . If you using color , add it  right after you started breaking egg whites. Don't be afraid to break meringue and not incorporate the ingredients properly.  Watch this video. Put a small amount into a plate and if the top flatten on its own, you are good to go. Put mixture into a pastry bag and pipe small rounds onto baking paper. Lightly, tap  the tray 5-6 times. Preheat the oven to 160°C  . Let the macarons sit out for a hour to harden their shells.Put the macarons in a preheated oven, with an empty pan on the rack below it and bake for 10-12 minutes. Let them cool completely before filling. 
For me , best filling is  a bit sour or bitter filling  like lemon curd or bittersweet chocolate ganache. 


You Might Also Like

44 comments

  1. Divni su, divne boje. Nisam nikada probala praviti. I moj favorit su kiselkasti, recimo sa limunom.
    Prekrasna prezentacija :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Goco :) Da, kiselkasti fil je i moj favorit :)

      Delete
  2. Jao, i ti si se bacila na taj veliki pothvat...Savršeno izgledaju!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha, jesam. Prvo sam kao pravi štreber, nabavila čak tri kuvara o njima, pa sam ih studirala i studirala... Najviše me je plašilo to sitno brašno od badema. Da sam znala koliko ga je lako dobiti, odavno bih ih probala.

      Delete
  3. I ja sam ih prvi put mlela do besvesti,pa sejala kroz sitno sitno sito,dok nisam počela da ih meljem tako kao ti.Mnogo manje posla. Meni se mnogo sviđaju,a i ovi tvoji su fenomenalni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oooo, koliko sam se mučila sa tim mlevenjem do besvesti. Moj multipraktik je baš star, nasleđen od bake, jedan od prvih multipraktika koji su se mogli kupiti kod nas, pa sam se plašila da to mlevenje u multipraktiku ne napravi pastu od badema. Kad ja tamo, dobih divno mleveno brašno. :)
      Hvala Irenče :)

      Delete
  4. Zoko svjetski izgledaju,prezentacija ti je savršenstvo..sada si mi zbilja dala vjetar u leđa da ih što prije isprobam:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Nely, probaj stvarno što pre . Uopšte nisu toliko komplikovani koliko sam ja zamišljala da jesu.

      Delete
  5. Divim se svakome ko proba da pravi macarons... Licno ih ne volim nesto narocito, mislim da su precenjeni - 18 komada za 25 Evra u mojoj omiljenoj poslasticarnici u Briselu. Ovako gledajuci fotografiju, mozes da im budes konkurencija...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihihi hvala :) Jao Slađo, pa pored belgiskih wafla i svih divni peciva nije ni čudo što ti makaronsi nisu među omiljenim slatkišima.

      Delete
  6. ...da pada sa spatule kao lava, polako...E, Carica si, bas me nasmeja. Inace, cast ti svaka, ovo je bas poduhvat...skroz su profi!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihih, hvala. Ma ja sam vizuelni tip i žao mi je što to kako smesa pada nisam snimila ,možda sledeći put kad ih budem pravila. :)

      Delete
  7. Uh kako predivno izgledaju, svaka čast na upornosti... prelepi su prelepi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Olja :) Jedino što se ovo uvežbavanje odrazilo na liniju . :)

      Delete
  8. Stvarno mislim da bi mogla da otvoriš neku luksuznu poslastičarnicu! :) Kad dođem tamo, obećavam da ću svratiti i probati sve vrste :)
    Uzgred, omiljeni su mi skroz čokoladni, sa borovnicama i sa marakujom. Čisto da ti dam ideje! ;)
    Zoko, stvarno stvarno su predivni i svaka ti čast što si se uhvatila u koštac sa problemom zvanim macarons.
    Fotke fantastične, a tkanina odličan pratilac ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Milice puno :) Moja poslastičarnica bi bankrotirala, više bih jela nego prodavala :) Mmmm, obe vrste zvuče fantasično. Sad ću nestrpljivo da iščekujem borovnice.

      Delete
  9. Ne volim jesti macaronse, ali zato uživam gledati njihovo šarenilo. Pdlično su ti ispali, a posljednja fotka je savršena!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zašto ih ne voliš. preslatki su ti ili? Da, njihovo šarenilo i mene oduševljava. Nisam pobornik prehrambenih boja ali u ovom slučaju pravim izuzetak. :)
      Hvala T <3

      Delete
  10. Da zaista posljedna fotka je genijalna toliko ih volim a još se nisam odvažila.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Dilajla. Veruj mi, uopšte nisu tako komlikovani kako mi zamišljamo . Što ih pre probaš, pre ćeš uživati u njima uz kaficu.

      Delete
  11. I love macaroons! those look fantastic, great job :)

    Happy Blogging!
    Happy Valley Chow

    ReplyDelete
  12. to sam isto i ja mislila dok prije 2 mjeseca nisam probala pierre hermeove u parizu :)
    bravo, ovaj put su ti savršeno ispali, baš su lijepi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Tami. Uh, tvoj ugođaj je bio potpun. Ovi moji su doputovali. Jedva čekam da ih i ja probam u Parizu. :)

      Delete
  13. Pravila, prvi, treci i cetvrti put crkli, drugi i peti uspeli... jos jednom pa cu na post. Meni licno nema boljih sitnih kolaca od "pravih" macaronsa. Btw. moji jos uvek nemaju dobru strukturu ispod kore... iako izgledaju odlicno! Svaka cast, duboko postovanje prema svakom ko ih savlada :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ako je kora šuplja kao moj pokušaj broj dva, onda su belanca premućena. Upravo se spremam da ih ponovo pravim. Totalno sam se navukla na njih.

      Delete
  14. Jaoj Zoko, ja bih rado od svake boje po 2 komada :) Odlicno su ti ispali!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Nato . Da nije bilo tvojih saveta ne znam da li bi bili tako lepi. Probaću i tvoj recept sa živim belancetom.

      Delete
  15. Preslatki su, jako ih volim i jest i radit :)

    ReplyDelete
  16. Jako mi se sviđaju ovi macaronsi u šarenim, nježnim bojama. Ja sam nedavno objavila moj prvi pokušaj, a nadam se da će ih biti još jer bez obzira što su pomalo zahtjevni i nikada ne znaš kako će ispasti skroz su me osvojili i već kombiniram nove boje i okuse.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Branka :) Tvoji muško-ženski makaronsi su me i odvažili da probam. Divno su ti ispali. Što se tiče boja, mislim da se deo boje izgubi pečenjem. Sledeći put ći dodati po kapljicu gela više.

      Delete
  17. Ja se stalno rešavam da ih napravim i nikad da to uradim. Puno sam čitala i njima ali treba se rešiti. Tvoje su mnogo lepe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Da, treba se samo odvažiti, posle ide lako. Ja sam vežbala sa manjim količinam od 50-70 gr belanaca. Hvala Zoko :)

      Delete
  18. Nadam se da cu se i sama uskoro odvaziti i napraviti ih. Slike i macaronsi su ti F-a-n-t-a-s-t-i-c-n-i !

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja sam bila ubeđena da si ih ti već pravila i objavila na blogu. Znam da će i tvoji biti divni. Hvala :)

      Delete
  19. Zoko, ti si neverovatna, ovi kolacici kao da su sisli iz izloga neke fine francuske poslasticarnice, nisam ih jos nikada radila ali ako se resim svraticu prvo kod tebe po sva uputstva!:)))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Puno ti hvala , verujem da će tvoji makaronsi biti Monica Bellucci među makaronsima i da ćeš nas sve postideti. :) Cmok :)

      Delete
  20. Sve je super i oni koji nisu uspjeli izgledaju super

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Ingrid. :) Svi su davno pojedeni bez obzira na lepotu. :)

      Delete
  21. Pravo da ti kažem, meni ti makaronsi nikako da prirastu srcu (mada moram da priznam da mi oni sa lemon curd-om zvuče jaaaako dobro).
    Jela sam one Melanie's cupcakes, bili su super ali faktor oduševljenja mi je više bio vezan za crnu i ljubičastu boju makaronsa:P
    Valjda ja nisam taj puslica tip, ne znam ni sama:)

    AL čestitam jer su ti stvarno jako lepi i mogla bih ja skrckati koji bez problema;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihihi, hvala. Ja sam ranije jela neke koji su bili preslatki pa drugi su bili presuvi a pravi moraju da se tope u ustima. Uh, al sam objasnila. Ti ljubičasti i crni mora da su fantastično izgledali. Moraću da probam. :)

      Delete
  22. Cao! Divno izgledaju, savrseni su! Jel znas gde sve u Beogradu mogu da s2 kupe ove divne boje? Hvala unapred na odgovoru!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ćao Ivana, hvala ti puno <3 Boje su Wilton boje u gelu pakovanje od 12 komada a kupila sam ih u Eurowiltu.
      Evo i linka http://eurowilt.com/index.php?route=product/product&path=59_83&product_id=60
      P.S
      Sada sam gledala ponudu boja na Eurowiltovom sajtu i videla sam da imaju bas lepe pastelne boje. Ove moje nisu pastelne nego obicne , pa sam ja za nežne nijanse dodavala male mrvice gela.

      Delete