Kroasani

12:19





Ne znam da li vam se nekada desilo da se zaljubite u neki blog na prvi pogled? Da upijate svaku reč, da volite svaku sliku? Da želite da isprobate svaki recept ? E, pa meni se to desilo sa blogom Anice &Cannella .
Toliko divnih recepata na jednom mestu a slike naprosto  očaravaju. Mame vas rupičasti hlebovi sa hrskavom koricom, vazdušasti krosani vas teraju da zamišljate doručak u krevetu, pice teraju da kršite dijetu. A tek krofne... I moj italijanski se popravio. :)
I tako  posle panetonea , osmelila sam se da se upustim u avanturu zvanu kroasani. Prvi izbor je bio recept za krosane sa kiselim testom ali pošto njegova realizacija uključuje višednevno angažovanje, a ja sam u poslednje vreme tanka sa vremenom , odlučila sam se ipak za jednodnevni, jednostavniji  recept.
Veliki plus je što napravljeni a nepečeni  kroasani odlično podnose zamrzavanje , tako da vam preporučujem da u startu napravite duplu dozu i time osigurate krosane za doručak za duži period. :)

Potrebno je :
(orginalni recept )
(oko 30-35 kroasana)
Za testo :
275 gr Manitoba brašna
275 gr mekog brašna
15 gr svežeg kvasca
10 gr soli
90 gr šećera
1 žumance
170 gr vode
120 gr mleka
30 gr putera
 narendana korca jedne narandže
1 kašika ruma
1 kašika arome od vanile

Za razvijanje:
290 gr putera

Za premazivanje i posipanje:
1 jaje
kristal šećer

Pravljenje kroasana ima četiri  faze:

Faza br. 1 (pravljenje testa) 

Promešajte obe vrste brašna , prosejte . Kvasac rastopite u 170 ml vode i sa 150 gr mešavine brašna zamesite testo. Pokrite posudu prozirnom folijom i pustite da na toplom narasta 1 sat.
Nakon toga prebacite naraslo testo u veću posudu , dodajte 2-3 kašike brašna i nastavcima za testo , mutite dok se sve ne sjedini. Dodajte žumance, mešajte dok se ne apsorbuje pa dodajte pola šećera i mutite dok se dobro ne sjedini sa testom.
Dodajte još dve kašike brašna i preostali šećer i mutite dok se sve dobro ne sjedini. Dodajte mleko , ostatak brašna i so  pa mutite dok se sve dobro ne sjedini i testo ne postane glatko i elastično. Dodajte začine i 30 gr na sobnoj temperaturi omekšalog putera i nastavite mutiti mikserom dok se sve dobro ne sjedini.
Posudu sa testom pokrite prozirnom folijom i spremite u frižider na sat vremena.
10 minuta pre nego što ćete izvaditi testo 290 gr hladnog putera rastanjite oklagijom između dva lista papira za pečenje u pravougaonik 26x20 cm. Puter treba da bude konzistencije plastelina, nikako premekan.

Faza br. 2  (savijanje testa) :

Korak br 1:
Izvadite testo iz frižidera  i na radnoj površini posutoj brašnom razvucite da u pravougaonik dimenzije 38x22 cm. Kraća strana pravougaonika treba da je prema vama.
Stavite puter na testo tako da prekrije dve trećine testa. Trećinu testa koje nije prekriveno puterom prebacite preko testa sa puterom a zatim drugi kraj testa koji je prekriven puterom prabacite preko svega. Zatim testo okrenete za 90° i stavite na poslužavnik ili dasku , prekrite prozirnom folijom  i pustite da se odmara 10 minuta u frižideru.
Korak br 2:
Nakon toga izvadite ga iz frižidera i   istanjite na 7 mm debljine. Opet kraća strana pravougaonika treba da je prema vama. Prvo 1/3 testa sa kraja koji je vama bliži prebacite preko srednje trećine  testa a zatim prostalo testo prebacite preko svega. Zarotirajte testo za 90 ° , ponovo ga  stavite na poslužavnik , prekrite prozirnom folijom i ostavite u frižide da se odmara 40 minuta.
Korak br 3: Isto kao korak br 2
Korak br 4: Isto kao korak br 2


Faza br. 3 (pravljenje kroasana):

Nakon završenog odmaranja testa nakon koraka br 4, izvadite testo iz frižidera i rastanjite ga u obliku  pravougaonika čija je uža strana 15 cm a debljina testa 7 mm. Secite trouglove čija će baza biti 9 cm a visina 15 cm. Bazu svakog trougla zasecite nožem na dubinu od 1 cm i urolajte kroasan tako što ćete vrh trougla povlačiti od vas dok rolate drugom rukom kroasan. Gotove kroasane slažite na pleh obložen peko papirom. Ako želite da ih zamrznete sada ej pravi trenutak. Ako ne ,prekrite ih prozirnom folijom i ostavite dva sata i 45 minuta  na toplom da narastaju pa pređite na pečenje. 

Zamrzavanje:
Ako želite da zamrzavate kroasane , kroasane sa plehom obloženim peko papirom  ostavite sat u zamrzivaču. Nakon toga ih poluzamrznute složite u plastične kutije koje se dobro zatvaraju. Kada poželite da jedete kroasane , izvadite ih 6 sati ranije i pustite da se polako odmrznu  u frižideru , poslagane na pleh obložen peko papirom  i pokrivene prozirnom folijom ( najbolje je izvaditi ih uveče a peći za doručak)  a zatim na toplom  ( zimi ja za to koristim rernu sa upaljenim svetlom a leti je dovoljno sobna temperatura) ih pustiti da narastaju 2 sata i 45 minuta. Nakon toga preći na fazu br. 4. :)


Faza br. 4 (pečenje): 

Rernu zagrejte na  220°C. Svaki krosan premažite umućenim jajetom  i pospite sa prstohvatom kristal šećera. Odlični su ako odozgo pospete i malo mlevenog cimeta, verujte mi na reč.
Pleh sa kroasanima spustite na predzadnji nivo  u rerni i pecite na 220°C  5 minuta. Nakon toga smanjite temperaturu na 190°C i pecite  9 minuta.

Za to vreme skuvajte kafu, umutite pavlaku, naseckajte jagode i uživajte u sveže pečenim krosanima.



You Might Also Like

29 comments

  1. Prelepi. Več si zamišljam doručak sa njima...mmm :). Fotke divne!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Ana :) O da, to je doručak za uživanciju :)

      Delete
  2. Mislim da su ovo jedni od najljepših domaćih kroasana koje sam vidjela :)

    ReplyDelete
  3. Evo me na kauču i zamišljam kako su ti kroasani u zdjelici kraj mene i ja grickam i uživam. Odlično izgledaju!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha, hoćeš sa jagodama ili prazne posute šećerom i cimetom ili da ti ne odvajam? :)
      Hvala <3

      Delete
  4. Absolutely beautiful! Love this recipe :)

    Happy Blogging!
    Happy Valley Chow

    ReplyDelete
  5. Potpuno se slažem s tobom kad je u pitanju Paolettin blog, obožavam njezine recepte. I kroasane sam radila nekoliko puta po ovom njezinom receptu, da barem imam sad vremena opet ih napraviti. Ja ih više volim zamrznuti ispečene, poslije ih samo odmrzneš i zagriješ u pećnici, lakše je nego svaki put čekati da se odmrznu, narastu, brže je, a i bolji su mi, iskreno, probala sam oba načina. Ja ih najviše volim s nekim finim, domaćim pekmezom, a djeca tamane samo prazne.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nekad mi se čini da se gojim samo čitajući Paolettin blog. :) Da nisi probala i one kroasane sa kiselim testom? Meni su oni sledeći na spisku, čim nađem tri slobodna dana. :)
      Kroasani su zaista odlični. Sledeći put ću probati ovu tvoju foru sa zamrzavanjem pečenih. Zvuči zaista lakše i brže. Hvala Dajo :)

      Delete
  6. Prelepo izgledaju, ne sumnjam u ukus uopšte.
    Moram jedino da pitam kakvo je to manitoba brašno i gde se kupuje. Prvi put čujem.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Gago :) Manitoba brašno kod nas na žalost nema. Meni je zimus manitoba brašno poslala divna drugarica Kuvarica Lalica aka Nevenče. :) Čuvam ga ko oči u glavi. :) Manitoba brašno je brašno sa visokim procentom glutena a ime je dobilo po kanadskoj regiji Manitoba iz koje potiče. Testo od njega bude jako i elastično . Idealno je za spororastuća testa tipa panetone, kroasani, biroši... Za pice, hlebove, fokače, bagete koristi se pomešano sa hlebnim brašnom.
      Milica (Poljubi kuvaricu) kaže da je Stari mlinar brašno za pizzu najviše podseća na manitobu. JA sam ga tražila po radnjama oko mene ali ne mogu da ga nađem. Pa ako nalatiš, obavezno probaj to brašno.

      Delete
  7. Predivni su Zoko:) I mene interesuje kakvo je to Manitoba brasno? Da sam blize svratila bih na dorucak kod tebe :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Nato:) Samo izvoli :)
      Eno odgovorih gore Gagi a našla sam i on line shop u FR za tebe http://www.bienmanger.com/1F2772_Farine_Pizza_Professionnelle_Type_Manitoba_Pz8_W360.html
      Mada verujem da ga ima po većim i bolje snabdevenim supermarketima.

      Delete
  8. Zoksi, mamis me mamis, jel da? :)
    Obozavam kroasane za dorucak. Tvoji izgledaju kao pravi francuski! Biohazard!!! Ja bi to sve sama smlatila:)
    Divne, divne, fotke. Savrsene!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihihi, sama si kriva, :) Od kako si poslala manitoba brašno, oštrim se da ih probam. :)
      Ti samo javi kad dolažiš i ja pravim :)

      Delete
  9. svaka čast, divno su ti ispali! kako primamljivo izgledaju

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Tami. Mislila da sam da će pravljenje testa biti više komplikovanije, ali nije. :)

      Delete
  10. U mislima s kroasanima.... :)
    Krasni su!

    ReplyDelete
  11. Divni su zaista !! jedina mana im je sledeca: Tolko su "buavi" i lagani da mozes da ih pojedes 3 u skoku...
    Ova varijanta sa slagom i jagodama je kao neka obrada "maritozzi con la panna" koji se jedu u Rimkim poslasticarnicama...
    COmplimenti !!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Marinče :) Ooo, sad sam guglala "maritozzi con la panna". Mamma Mia :) Momentalno sam se zaljubila. :)

      Delete
  12. Zoko, potpuno su savršeni! Ja samo planiram i planiram to veliko isprobavanje "pravih" kroasana, a sad si me samo podsjetila da se malo ubrzam! Super izgledaju, svaka čast!

    ReplyDelete
  13. Zoko, ovi kroasani su zaista nesto posebno, odmah sam se rastopila pri pogledu na njih (nemoj vise da pravis tako lepe fotkice:)), moram ih sada isprobati sto pre!:))) p.s. opet me nesto zafrkava IE, pa ne mogu da virnem odatle na tvoj blog...

    ReplyDelete
  14. Prekrasni su, fotke su očaravajuće.

    ReplyDelete
  15. Super su i nikad ih nisam radila...

    ReplyDelete
  16. Paolettin blog je pravo carstvo za uživanje, ajme koja krasna peciva, kruhići, ...., gledam, uživam, debljam se :)
    Kroasane posebno volim i nikada ih ne radim jer uistinu nemam mjeru sa njima, ali isto tako imam želju okušati se, probati ih sama napraviti sa nadom da će mi ispasti barem približno ovako dobri, lijepi i lisnati kao ovi tvoji. Krasni su, i slikice su mi jako lijepe !

    ReplyDelete
  17. However, primarily injection moulding considered one of the|is amongst the|is likely considered one of the} main processes to mass product a product, which has been trialled and tested with a 3D printed prototype. Once the initial cost of the mould has high precision machining been coated, {the cost of|the worth of} every unit might be a fraction of its 3D printed prototype enabling your innovation to become commercially viable on a bigger scale. Wide with our design services supporting rapid prototyping wherever and delivery can be prepare for next day. We imagine within the hidden energy in keeping abreast of the most recent adjustments, and happenings in the world of know-how, most especially everything concerning 3D Printing. This commitment of ours has aided us within the brilliant production of our buyer's 3D designs.

    ReplyDelete