Jafa kapkejksi i peti Mikser Design Food

14:40

Helou!  Još uvek se nisam fizički vratila kući ali sam odlučila  da je vreme da se barem vratim ovom svom virtuelnom domu. :) Nadam se da ste leto lepo proveli, odmorili se i napunili baterije.
Onda je  red  da nešto i lepo gricnemo.
Ako ste ljubitelj jafa keksa, ovi kapkejsi će vas oduševiti. Nastali su slučajno , jer je trebalo iskoristiti žumanca koja su ostala nakon Peraške torte. Odlučila sam da od njih napravim orange curd ( nemam pojma kako bih to srećno prevela )  i njime napunim moje omiljene mafine a sve prelijem glazurom od crne čokolade. 


Bio je to pun pogodak. Oni koji su ih probali, ostali su bez reči. Čulo se samo mmmm i mljac. :)

Potrebno je :
( za 12 komada )
Za testo : 
300 gr brašna
10 gr tj jedna kesica praška za pecivo
150 gr šećera
1 jaje
30 ml sveže ceđenog soka od narandže
narendana korica jedne narandže
180 gr jogurta
85 gr otopljenog putera
Za fil:
6 žumanaca
125 gr putera
naribana korica jedne narandže
100 ml sveže naceđenog soka narandže
125 gr šećera
Za glazuru:
100 gr crne čokolade
20 gr putera

Priprema fila: 
Žumanca umutite sa šećerom , sokom i koricom narandže pa ih stavite u manju dublju šerpicu sa debelim dnom i kuvajte na srednjoj varti neprestano mešajući drvenom varjačom ili silikonskom špatulom 8-10 minuta. Vodite računa da prilikom mešanja grebete i dno šerpice da fil ne bi zagoreo. Fil je gotov kada  primetite da se zgusnuo. Sklonite šerpicu sa vatre i dodajte na kocke iseckan hladan puter. Energično mešajte dok se puter ne otopi i sav fil postane homogen. Još topao fil prekrite sa prozirnom folijom da se ne bi uhvatila korica. Pustite da se potpuno  ohladi na sobnoj temperaturi pa ga prebacite u frižider na par sati.
Fil je najbolje pripremiti dan ranije. Ako nemate toliko vremena, onda minimum četiri sata pre filovanja. 
Priprema kapkejka :
Rernu zagrejte na 190°C. Brašno prosejte sa praškom za pecivo. Jaje u dubljoj posudi mikserom umutite sa jogurtom i šećerom pa dodajte sok od narandže  i rendanu koricu . Sve dobro promešajte pa dodajte otopljeni puter. Ponovo sve dobro promešajte da se sastojci sjedine. Dodajte prosejano brašno i prašak za pecivo i mutite dok se svi sajstojci ne sjedine.
U pleh za mafine stavite papirne korpice i u svaku korpicu sipajte po punu supenu kašiku testa. Ako nešto od testa preostane, ravnomerno ga rasporedite po korpicama.
Pleh stavite u predhodno zagrejanu rernu i pecite 20 minuta. Nakon toga ga izvadite iz rerne i pustite kapkejke  da se potpuno ohlade pre nego što ih nafilujete.
Kada su spremni za filovanje , po vrhu ih zasecite nožem u krug i odstranite im vrh i deo sredine . Izdubljeni deo imaće oblik kupe. Odsecite kupasti deo i dobićete poklopce za vaše kapkejke.  U udubljene u kapkejsima  sipajte po dve kašičice fila i zatvorite ih  poklopcima.
Priprema glazure :
Ringlu uključite na najmanju vatru i u manjoj šerpici sa debljim dnom izlomite čokoladu i dodajte naseckani hladni puter. Mešajte polako dok se čokolada i puter ne otope i dobijete tečnu masu. Sklonite sa vatre. Kapkejse stavite na poslužavnik  i  prelite svaki sa po supenom kašikom  glazure . Pustite da se glazura slobodno slije preko kapkejova.  Kapkejove stavite  u plastičnu kutiju sa odgovarajućim  poklopcem  i spremite u frižider. Pustite ih da odstoje  jedan dan pre služenja.
Prijatno!


I za kraj , jedno važno obaveštenje. U nedelju 15. septembra , održava se peti po redu Mikser Design Food.  Ovoga puta na Mikseru učestvuju i devojke iz Mezzeta . Nevena, Ana, Marija, Jelana , Lana i Mimi su za vas pripremile  zimnicu sa tvistom koju ćete moći da probate na štandu ali i da kupite po simboličnim cenama. A ukoliko želite i sami da napravite, recepte možete pronaći na njihovim blogovima.
Zato , ako ste u Beogradu, obavezno svratite u Karađorđevu 46 od 10-22.
Očekuje vas odličan provod. Moje utiske sa predhodnog MDF možete pročitati ovde.

Do skorog kuckanja, šaljem vam puno pozdrava. :)





You Might Also Like

14 comments

  1. Mora da su fenomenalni... Prelepo izgledaju...

    ReplyDelete
  2. Sviđa mi se punjenje, a i jako zgodno izgledaju :)

    ReplyDelete
  3. Fenomenalno izgledaju, dopada mi se kombinacija:)

    ReplyDelete
  4. Već sam se stvarno poželjela tvojih postova..fantastični sigurno,jafu obožavam!
    Pozdrav ti leti!

    ReplyDelete
  5. Jao, jao, sta mi radis! Znaci, ovo je sledece za isprobavanje. Valjda cu uspeti da napravim bolje fotografije nego u ranijim pokusajima!

    ReplyDelete
  6. Fino si sve napravila, jedino me brine to ste treba cekati ceo dan pre probe, gde da ih sakrijem (od sebe same:) za to vreme.:))) kiss i dodji nam brzo....

    ReplyDelete
  7. Zvuče jako jako fino, obožavam lemon curd pa orange curd sigurno nije loš :)

    ReplyDelete
  8. Mmmm... Zoko, super su! Vidi se da si se uvještila tamo! ;)

    ReplyDelete
  9. Volim orange curd, odlična ideja iskoristiti ga za cupcakese.

    ReplyDelete
  10. Meni sad ništa drugo ne preostaje nego da gledajući ove muffin divotice gledam patimmmm...:-) Mogu zamisliti kako su dobri!!

    ReplyDelete
  11. Savršeni muffini, ne poznajem nikgoa tko ne voli jaffa kekse , a mislim da bismo svi još više voljeli ove muffine. Super si ih napravila !

    ReplyDelete