Tandori karfiol sa čatnijem od mente i lisnatim hlebom / Tandoori cauliflower with mint chutney and parathas

23:07

 Please, scroll down for English version


I'm back  :) Avgust, septembar i  pola oktobra su naprosto proleteli . Uživala sam u svakom trenutku, napunila  baterije i dobila krila za neke nove radne pobede. :)


Sav taj  period mi je najviše nedostajala moja pijaca te sam prošli vikend iskoristila da poharačim tezge sa povrćem i voćem. I onda sam juče shvatila da je prošla cela sedmica, došao novi vikend  a da smo mi  pojeli samo jedan mali deo mog pijačnog ulova. 
Grizla me je savest, te sam odlučila da se prvo obračunam sa glavicom karfiola koja mi je nekako najviše bola oči. 
I tako je u momentu pala odluka da ta dotična glavica  postane tandori karfiol. :) 
I nisam se pokajala. Verujem da čak i oni koji nisu ljubitelji karfiola ne bi ostali ravnodušni. 
Pečeni karfiol mariniran u grčkom jogurtu sa kimom, korijanderom, čili paprikom , đumbirom, belim lukom , tumerikom  sa  čatnijem od mente i lisnatim indiskim hlebom je  savršeni obrok, verujte mi na reč. 



A kad smo već kod začinjene hrane, da vam javim da se sutra 27.10 održava šesti Mikser Design Food -spicy edition te obavezno ako imate vremena  svratite do Miksera.




Za tandori karfiol potrebno je :
glavica karfiola od kilogram, oprana i očišćena od lišća 
150 gr grčkog jogurta 
po jedna kafena kašičica mlevenog kima, korijandera, ljute paprike, granula belog luka, đumbira u prahu, Garam masale ,tumerika , soli
2 kašičice slatke mlevene paprike 
1/2 kašičice mlevenog bibera
sok od 1 limuna 
2 supene kašike malinovog ulja

Za čatni od mente : 
1 šolja listova  peršuna 
2 šolje listova  sveže nane 
150 gr grčkog jogurta 
sok od 1 limuna 
1 kašika maslinovog ulja 
1 kašičica šećera
so po ukusu 

Za lisnati indiski hleb: 
(šolja = 240 ml) 
2 1/2 šolje brašna 
1/2 šolje mlakog mleka 
1 supena kašika šećera 
1/2 kafene kašičice soli 
20 gr otopljenog putera ili Gi + 40 gr za premazivanje
1 jaje 
malo ulja za prženje


Priprema : 

Tandori karfiol

Grčki jogurt pomešajte sa sokom od limuna i začinima. Marinadom premažite glavicu karfiola i pustite je da odstoji minimum sat a maksimum 12 sati pre pečenja. 
Nakon mariniranja , glavicu karfiola prebacite na pleh obložen peko papirom i pecite u rerni koju ste predhodno zagrejali na 200°C 45 minuta do sat. Poslužite odmah.

Lisnati indiski hleb 

Pomešajte sve sastojke i mutite mikserom sa nastavcima  za testo dok se sve ne sjedini. Ako je potrebno dodajte još malo mlake vode. Treba da dobijete meko testo.
Testo pokrite krpom i pustite da se odmori pola sata. Zatim ga prebacite na pobrašnjenu podlogu i podelite na osam loptica. Uzmite jednu lopticu i na pobrašnjenoj radnoj površini razvucite je u obliku kruga, najtanje što možete. Premažite je otopljenim puterom i urolajte kao harmonu. Dobićete traku koju je potrebno da još malo istanjte rukama povlačečeći za krajeve. Zatim oko jednog kraja počnite da rolate traku krug. Kada završite kraj testa uglavite između dva sloja trake, pospite dobijenu lopticu brašnom sa obe strane i lagano oklagijom istanjite u krug prečnika 12 cm.Gotove parathe slažite jednu na drugu. Ako nećete odmah da ih pečete ,  pokrite ih prozirnom folijom i ostavite u frižider da odstoje. 

A evo i gif-a za koji se nadam da će vam malo bolje pojasniti  pripremu. A možete skoknuti i do naše  Milice i videti kako je ona objasnila pripremu.




Parethe pecite  neposredno pred služenja. Zagrejte teflonski  tiganj sa malo ulja  na najačoj vatri pa samnjite na srednju vrednost. Pecite prvo jednu stranu dok se na njoj ne pojave zlatno-braon tačkice pa okrenite i pecite dok i zadnja strane ne dobije zlatnu boju. Između prženja dva hleba dospite  po pola kašičice ulja u tiganj. 


 Čatni od mente

Sve sastojke ubacite u blender ili multipraktik i miksajte dok ne dobijete homogenu masu. Posolite po ukusu i poslužite uz tandori karfiol i parethe. 




Tandoori cauliflower  with mint chutney and parathas

For me  tandoori cauliflower is  interesting new way to prepare cauliflower. If you are a spice lovers, this is going to be a perfect vegetarian meal or side dish.   My advice is to serve tandoori cauliflower  with mint chutney and parathas and enjoy. 


Tandoori cauliflower:
Ingredients: 
1 small head cauliflower, leaves removed, stalk trimmed
1 juice of one lemon
1 tbsp olive oil 
150 gr Greek yogurt
2 tsp  sweet paprika
1 tsp  coriander, ground
1 tsp  cumin, ground
1 tsp   salt
1/2 tsp  black pepper, ground
1 tsp  ginger, ground
1 tsp  tumeric, ground
1 tsp garlic powder
1 tsp cayenne pepper 
1 tsp Garam Masala 

Preparation : 
Mix yogurt with spices. Spread the mixture evenly over the cauliflower head, taking extra care to coat the florets on the underside. Refrigerate for several hours, minimum 1 hour and maximum 12 hours.
Preheat the oven to 200°c. Place the marinated cauliflower head on a parchment lined baking sheet, and roast for about 45 minutes.Drizzle with extra lemon juice and olive oil, sprinkle with fresh parsley or coriander if desired, and serve immediately. 

Parathas

Ingredients:  
2 1/2 cups flour 
1/2 cups milk
1 egg 
20 gr melted ghee or butter plus 40 gr for brushing
1 tbsp sugar 
1 tsp salt 
oil for frying

Sift the flour, salt and sugar  into a large bowl. Add melted butter, milk and egg and then use your hands to mix until a soft dough forms. If necessary, add a little warm water.Turn the dough onto a lightly floured surface and knead for 5 minutes or until smooth and elastic. Place in a bowl and cover with plastic wrap. Set aside for 30 minutes to rest. Divide dough into 8 portions and cover with a clean tea towel. Use a lightly floured rolling pin to roll out 1 portion of dough to a 15cm disc. Brush with ghee or melted butter and sprinkle with flour. Start making thin pleats from one side of  disc. The more the pleats you will get more layers. Make it into pinwheel and press it lightly in dry flour from both sides.Roll out dough to a 12 cm diameter  disc. Repeat with the remaining dough and butter or ghee.
Heat the flat skillet over medium heat. Place  paratha on a hot skille. When you see tiny bubbles rise on the surface, flip it up side down. Cook  until both sides gets evenly spread golden-brown spots.  Transfer parathas to a plate and cover loosely with foil to keep warm. Repeat with remaining dough portions.Serve parathas  immediately.

Mint chutney

Ingredients: 
2 cups  mint leaves
1 cup parsley  leaves
juice of one lemon 
 150 gr Greek yogurt
1 tbsp olive oil
salt to taste
1 tsp sugar

Preparation:
Combine all the ingredients and grind to a smooth paste in a blender.Refrigerate and serve with parahas and tandoori cauliflower. 



You Might Also Like

34 comments

  1. E, pa, dobro nam se vratila...Nedostajala si. A rec je totalnooo neobican...i bas mi se svidja...

    ReplyDelete
    Replies
    1. O, hvala, blje vas našla :)
      Mislim da bi se tebi baš dopao. Ti voliš da eksperimentišeš sa začinima.

      Delete
  2. Draga Zoko baš me raduje da si se vratila,puna energije i sa ovako divnim receptom..veliki pozdrav!

    ReplyDelete
  3. Dobro nam dosla Zoko, falili su mi tvoji recepti, posto me uvek inspirisu i daju neke nove ideje. Odlicno ti je ovo sa karfiolom, ja ga volim, verujem da je fenomenalnog ukusa! Pozdrav!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Nato. I vi ste meni baš nedostajali. Šaljem ti big hug. :)

      Delete
  4. Neka si se ti nama odmorila :)
    Lepinjice su provereno savršene i isprobane pre Milice (http://1331999.blogspot.com/2013/03/varivo-od-zelenog-sociva-i-lisnate.html) :) a karfiol moram probati...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala :) E vidiš, skroz sam previdela da si i ti isprobala lepinjice. :) Ovde u testo idu jaje i mleko , pa je ukus za nijansu drugačiji.

      Delete
    2. Moram probati i tu varijantu jer su zaista bile super ;)
      Nego zaboravi da ti kažem da mi se MNOGO svidelo sve ono sa dagnjama u MEZZE-u... potpuno sam bila očarana, začarana.... prelepo, prelepo, PRELEPO!!!! Slike pod morem su mi fantastične i... ma sve, sve :)

      Delete
  5. Zoko, ako odmor utiče tako da čovjek bude ovako kreativan, mislim da bismo svi mogli da uzmemo jedno dva mjeseca slobodno! :) Karfiol mooram isprobati, mada sad vidim da nemam sve začine u kući, pa ću morati malo u potragu. :) Čatni mi djeluje kao nepogrešiv dodatak, a da ne govorim o hljebu koji svaki put kad ga neko pomene želim ponovo da spremam :) Tvoj je malo drugačiji, vidim da ide mlijeko umjesto vode, pa ti javljam utiske... Hvala ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. :))) Ma planirala sam ja da pišem i za vreme odmora ali nisam mogla da ustanem iz ležaljke . :))) Brzo u potragu, nećeš pogrešiti. Da, karfiol je spicy a čatni ga smiri i ublaži. U ove pogačice idu i mleko i jaja. Recept sam dobila od drugarice koja je udata za Indijca i baš sam htela da isprobam. Obzirom da su lisnate pogačice njihov narodni hleb , verujem da svaka kuća ima svoj recpet i da svako dodaja i oduzima sastojke po želji.Kao kod nas recept za sarmu. Ali ono što me oduševljava je motanje testa.

      Delete
  6. Dobrodosla:) Predivan način za spremanje karfiola, mnogo mi se dopada:))))

    ReplyDelete
  7. Dobrodošla nazad. Karfiol senzacinalno dobro izgleda.

    ReplyDelete
  8. Dobrodosla nazad! Ne mogu se nagledati karfiola, stvarno prekrasno :)

    ReplyDelete
  9. Welcome back, cekamo sada hrpu novih receptica.:))) Karfiol na ovaj nacin izgleda bas njami, nisam nikada tako pravila, ma na tvojim fotkama zapravo sve predobro izgleda da odmah ogladnim.:))) p.s. super je video prikaz pravljenja tih malih lepinjica.:)))

    ReplyDelete
    Replies
    1. O, hvala Lanče ! Htela sam da se vratim u čokoladnom stilu ali me je karfiol omeo. :) Drago mi je da ti se dopada. Cmok <3

      Delete
  10. Ovo odlično izgleda...Ne znam što bi prije, karfiol ili ovaj kruh? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala :) Najbolje je da ne razdvajaš. :)

      Delete
  11. O Zoko, pa da li si se ti to vratila? :) Dobro došla nazad! Kao što reče Lana, očekujemo gomilu novih super recepata. Jos sad kad nam prodjes za FBI rukavice (navijam za tebe), ima da setam po tvom blogu svakodnevno... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. O, da :) I tek što sam se raspakovala opet me svrbe tabani da putujem.:)
      O, hvala, nisam ni znala da sam nominovana.

      Delete
  12. E neka si se vratila, bilo je i vreme, cekam tvoj post tako dugo! I kao da si znala da i u mom frizideru jedan karfiol ceka svoj red... Plati ce glavom vrlo skoro!
    PS. nabavila sam metalni kalup 20x10 cm za onu tvoju torticu sa bobicastim vocem. Sad moja jaca polovina ocekuje istu tortu kao na tvojim fotografijama :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Najzad :)) Eh, ti karfioli su nezgodni igrači. :) Zauzmu celu polici i onda ti dobacuje prekorne poglede kako ne jedeš povrće. :))) Možda malo zbog maleckog da smanjiš začine na pola ili četvrtinu.
      Bravo za kalup . Javi kako je prošlo . :)

      Delete
  13. Intrigira me taj karfiol...vec sam ga videla kod Nevene cini mi se ali ga nisam pravila. Kod nas u kuci osim mene niko ne voli karfiol ali nema veze, kao da mora covek samo druge da sluzi !! A kakva mu je konzistencija kada je pecen u rerni ? Jel' postane onako mekan kao kada jhe kuvan ili je drugaciji ? U Rimu jedu i presan karfiola, onako seckan kao kupus ribanac...moram da priznam da mi to malo na slamu lici...
    Caos !

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tako je Marinče! Kupi malu glavicu i uživaj u svom karfiolu. Da, da, bude baš lep, mekan a po vrhu reš. Nisam jela nikada sveži karfiol . Jesam brokoli i meni se dopada. Sad si me zaintrigirala da probam.

      Delete
  14. Ovo cu da pravim za igricu... nego sad sam videla ovaj tvoj super video pa me zaintrigirao... koji si softver koristila da ga montiras. Napravila sam I onu corbu sa leblebijama, ali nisam stigla da je slikam:( Vidim, imas bas super recepata, nego mi zao sto nisam ranije stigla da ih procitam, ne znam kako sam ih propustila.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ma opušteno Ivana , ne opterećuj se . Ako stigneš, stigneš , ako ne , ništa. Ja znam po sebi, napravim plan da isprobam barem 5 recepata a na kraju jedva stignem jedan. E, ovo su slike pripreme povezane u animaciju a koristila sam za to gimp. Vrlo jednostavno.

      Delete
  15. To znaci nisi radila montazu videa vec slika. Zanimljivo. Hvala puno.

    ReplyDelete
  16. sutra radimo tandori piletinu i s obzirom da imam baš glavicu karfiola u frižideru budemo baš probali :)
    i ovaj kruhek isto... e daj si samo pogledaj ili promijeni jer ti s planeta hrane nije dobar link... link s obog recepta vodi na drugi post... pozdrav

    ReplyDelete
  17. BetMGM Casino Promo Code for $250 Risk-Free Bonus
    BetMGM Casino 논산 출장마사지 Promo Code for $250 Risk-Free Bonus. Sign up for a risk-free 대구광역 출장안마 bet when you sign 인천광역 출장샵 up for 영주 출장샵 an account at BetMGM, and get up 정읍 출장안마 to $250 risk-free bet when you

    ReplyDelete