Ono kad...

17:08

 Please scroll down for English version

Znam, nestala sam bez traga i glasa pre više od godinu dana. Par dana posle mog poslednjeg posta mami je dignostifikovana demencija. Prošla sam kroz faze ljutnje, negacije, tuge i jednostavno trebalo je vremena da sve to prihvatim. Ne mogu vam opisati koliko je teško gledati nekoga koga volite kako kopni iz dana u dan a ne možete nista da uradite. Moze se desiti da lako upadnete u začarani krug beznađa, tuge i samosažaljenja.
Svako se bori na svoj način, a ja sam se zatrpla poslom. Videti da su rezultati tvog rada oživeli na ambalaži ili znati da preko milion korisnika 8fit  gleda tvoje slike praveci plan ishrane svaki dan, napuni ti baterije pozitivom.
Jedni od najdražih klijenata su definitivno ljudi iz La Chinata koji prave fenomnalnu dimljenu papriku. Intezivna crvena boja, fantastičan slatki ukus same paprike i blagi miris dima obogatiće svako jelo u koju je dodate. Da je njihova paprika zaista broj jedan govori i činjenica da je koriste neki od najpoznatijih kuvara poput  Džejmija Olivera  i Gordon Remzija.
Nedavno su izbacili nov proizvod :dimljenu papriku u ljuspicama. I naravno da sam morala da je probam.
Uzela sam slobodan dan i iskoristila jedan od poslednjih lepih dana u novembru da raspalim roštilj i  isprobam nešto novo. Da ispecem celu kokosku na grilu. I prijalo mi je. Baš mi je prijalo! I slobodan dan i super ukusan rucak.
Ovaj recept možete pripremiti i u zagrejanoj rerni na 200 C. Uzmite kokošku, okrenite je grudima na radnu površinu i kuhinjskim makazama odstranite kičmu od tritce do vrata.  Okrenite je, dlanom pritisnite grudnu kost dok ne cujete kvrc i spljoštite je najviše što mozete. Marinirajte ili začinite po želji,  jednostavno pustite maštu da radi.



Ako ćete da grilujete kokošku moj vam je predlog da bolje uzmete dva pileta od po kilogram nego jednu vecu kokošku. Ravnomernije i brže će se ispeći.




Vreme pripreme: 2 sata: 10 minuta
Vreme kuvanja: 35 minuta
Ukupno vreme: 2 sata: 45 minuta
Potrebno je :
( za četiri osobe )
1 manje rastvoreno pile (oko ili malo preko kilogram)
kora od pola limuna
2 kafene kašičice limunovog soka
2 supene kašike maslinovog ulja
1 kašika slatke dimljene La chinata paprike u ljuspi
3 čena belog luka
1 kašičica soli
1 supena kašika iglica svežeg ruzmarina

Priprema:
1. U manjoj šolji pomešajte koru od limuna, beli luk, dimljenu papriku, so, sveži ruzmarin i limunov sok. Dobro premažite pile sa svih strana mešavinom začina i limunovog soka, prebacite pile na veći tanjir, prekrite ga prozirnom foiliom u ostavite u frizideru da se marinira minimum 2 sata , najbolje preko noći.
2. Pola sata pre pečenja pile izvadite iz frižidera i premažite ga sa 2 kašike masinovog ulja. 
3. Rostilj ili električni gril zagrejte na srednju temeparuru. Premažite rešetke sa malo slanine ili ulja. 4. Stavite pile na roštilj sa kožom na dole i pecite 15 minuta. Okrenite pažljivo uz pomoć hvataljki, zatvorite poklopac od rostilja i pecite još 20 minuta. Ako nemate poklopac, prekrite pile vecim komadom aluminijumske folije.
5. Pile je gotovo kada termometar uboden u najdeblji deo bataka ,malo dalje od kosti pokaže 75 C ili ako to mesto bocnete nožem i iz njega isucuri čist bezbojni sok.
6. Kada je pile gotovo , sklonite ga sa grila i pustite da odstoji 10 minuta pre serviranja i sečenja.


A  da i za kraj da ne zaboravim. Fairy Srbija je pokrenuo super akciju u kojoj žele da pomogne deci iz doma Moše Pijade, Centra za zaštitu odojčadi, dece i omladine iz Beograda i Dečjeg sela “Dr Milorad Pavlović" iz Sremske Kamenice. Klinci su crtali svoje želje, žiri je odabrao pobednika i  sad će se pobednicki crtež naći na najvećoj torti ikada napravljenoj u Srbiji, koja će biti izložena 26. novembra u tržnom centru Delta City.
Pozivam vas da 26. i 27. novembra dođete u Delta City, probate najveću tortu i pomozite onima kojima je pomoć potrebna uz simboličnu donaciju.
Vidimo se! 



 Grilled butterflied chicken with smoked pepper-lemon rub




Hey guys, did you know that my favorite smoked paprika producer LaChinata has just launched new product- smoked paprika flakes. And it's divine. It's quite mild and sweet with incredibly seductive smoky flavor and aroma. I sprinkle these little flakes on almost everything now, from fried eggs and avocado toast to grilled chicken.
Last weekend I decided to rub the chicken with spices and smoked paprika flakes and to grill it whole. It wasn't scary or complicated as I thought. And the result was great. Best prepared chicken ever! 
 

Preparation time: 2 hours: 10 minutes
Cooking time: 35 minutes
Total time: 2 hours: 45 minutes
Servings: 4

Ingredients:
2 tbsp oil
3 garlic cloves, minced 
1 tbsp chopped fresh rosemary leaves
 zest of half lemon
2 tsp lemon juice
1 tbsp La chinata smoked paprika flakes
1  tsp salt
1 (2-pound) whole chicken
Salt and freshly ground black pepper

Directions:
1. Place the chicken, breast side down, on a cutting board.  Remove the backbone from the tail to the neck,using kitchen shears
2. Turn the chicken, open it as flat as possible and press down firmly.
3. In a small bowl combine the garlic, lemon zest, lemon juice, rosemary, garlic, smoked paprika flakes and salt.  then Rub the chicken with spice mix, cover with cling  foil and let marinate in the refrigerator for at least 2 hours or overnight.
4 . Remove the chicken from the refrigerator 30 minutes before grilling. Rub the chicken with 2 tablespoons of oil.
5. Preheat the grill to medium. Place the chicken on the grill, skin side down and slowly grill until the skin becomes golden brown and crisp, about 15 minutes.
6. Turn the chicken over, close the cover or tent with aluminum foil and continue grilling until just cooked through, about 20 minutes longer or until thermometer inserted into the thickest part of tight registers, 75ºC (170ºF).
7. Remove the chicken from the grill, loosely tent with aluminum foil and let rest 10 minutes before serving.









You Might Also Like

15 comments

  1. Baš si me obradovala večeras. Dobro nam došla nazad. :) Čestitam ti na divnim uspesima! Sasvim zasluženo. Žao mi je zbog loših vesti i verujem ti da nije lako izboriti se sa svime što nam život dobaci...Puno sreće na svakom polju ti želim od srca. :)

    ReplyDelete
  2. Teško je Zoki kad gledaš bespomoćnog roditelja koji ti je dao prvu ljubav, veliki deo sebe. Posmatrala sam prijateljicu koja je prošla taj put zajedno sa sesrtom negujući majku, opisala si tačno faze. Pomoći fizički ne mogu ali znaj da mislim na tebe i pre ovog posta jer sam znala zašto te nema. Svaki broj Mezzenceta pogledam da li si tu.
    Šta da ti kažem na kraju, moraš ozdržati kako god. Sreća je što ipak imaš posao koji voliš!
    CMOK!

    ReplyDelete
  3. Divno da si se vratila, nedostajala si. Kao i Vesna mislila sam cesto zasto te nije bilo. Zao mi je zbog reskih trenutaka koje prolazis, ali se radujem tvojim uspjesima. Saljem ti veliki pozdrav i zagrljaj :)

    ReplyDelete
  4. Baš lijepo da si nam se vratila - i ja sam dugo bila odsutna, tj. jedva prisutna. Sada kada sam opet malo aktivnija, osjećam se kao da sam u toplom zagrljaju.
    Vjerujem da ti je bilo (i jest) jako teško. Imala sam prijateljice koje su brinule o takvim roditeljima i to je zaista strašno. No, iz te kože se ne može i što te ne ubije, zaista te ojača. Imam vrlo starog oca koji se za sada jako dobro drži, pa se nadam da će do kraja moći kvalitetno živjeti.
    Uživaj u svojem poslu, a sve ostalo treba prihvatiti kako dolazi i nastojati podnijeti najbolje što se može.

    ReplyDelete
  5. Draga Zoko, zelim ti puno hrabrosti, eto to je ono sto ti je sigurno neophodno...

    ReplyDelete
  6. Strašno mi je žao zbog tvoje mame. Samo hrabro :(

    ReplyDelete
  7. Strpljenje prije svega i puno snage za izdržati teške trenutke

    ReplyDelete
  8. Zoksi, draga, baš sam se obradovala kada sam videla post! Baš si nedostajala.

    Drži se <3

    ReplyDelete
  9. Zoko, divno je da si opet na blogu... Bas si nedostajala!
    Covek se nikada ne navikne u potpunosti na bolest onih koje voli, ali ti si jako, jako hrabra! Drzi se!

    ReplyDelete
  10. Teška je bolest, a posebno nekoga tko ti je tako blizak. Dobrodošla natrag, koka mi je super, uvijek roštiljamo, ali se nikada ne sjetim staviti je cijelu

    ReplyDelete
  11. Sve je lakše uz toplu, riječ , osmjeh ili u ovom slučaju lijepu pisanu riječ a ovo tvoje pile izgleda famozno

    ReplyDelete
  12. Sve je lakše uz toplu, riječ , osmjeh ili u ovom slučaju lijepu pisanu riječ a ovo tvoje pile izgleda famozno

    ReplyDelete
  13. your post is very nice .visit our blog too and also allow us to share our blog with you .
    Beauty Blog

    ReplyDelete
  14. A sta cemo ya dijetu Preporucujemo Bioslim Bioslim čaj hvala

    ReplyDelete