Panzanella sa morskim plodovima / Seafood Panzanella Salad

06:31

 Please scroll down for English version!

Uh, više od šest meseci je prošlo od poslednjeg posta. Moram da priznam da mi je blog zaista nedostajao. Sigurno se pitate gde sam nestala. Krajem januara desilo se nešto neočekivano. Izdavačka kuća iz Velike Britanije ponudila mi je posao fotografa hrane. U prvom mometu pomislila sam da se neko šali sa mnom. A onda, dok sam trepnula, moj dotadašnji hobi je postao nešto mnogo više. Kada sam pre dve i po godine počela da pišem blog, nisam ni sanjala da će neki  moj recept pominjati  Time , ABC news ili biti objavljen u Hufftington postu. A onda doživela sam i to. I sada više nego išta, trebam odmor da napunim baterije. Trebam more, trebam sunce i najzad malo slobodnog vremena da skuvam nešto za moju dušu. Nešto jednostavno što ne iziskuje sate provedene u kuhinji, jer ipak je leto i priznaćete da postoji milion zanimljivjih stvari koje možemo raditi. Zato su obrok salate moj prvi izbor ovih dana. A pre nekih mesec  dana izašlo je i specijalno izdanje magazina Mezze posvećeno salatama. Pa ako do sada niste, pravo je vreme da ga prelistale.
Jedna od mojih omiljenih letnjih namirnica je paradajz. Onako zreo, mirisan i mesnat, nezaobilazan je sastojak salata, čorbi ili umaka. 



I  da nenajavljeni dođete u kontrolu mog frižidera u toku letnjih meseci, skoro svakodnevno ćete zateći ogromni bokal hladnog gaspača.
Ali da se vratimo na salate. Danas je na redu italijanski klasik, panzanella. Tradicionalno se pravi sa starim hlebom i zrelim, slatkim paradajzom. Ovoga puta obogaćena morskim plodovima i začinjena divnim domaćim maslinovim uljem je obrok za pamćenje.




Panzzanela sa grilovanim morskim plodovima 

Vreme pripreme: 15 minuta
Vreme kuvanja : 15 minuta
(za dve osobe)

Potrebno je :
1/2 kg zrelog paradajza 
6 većih gambora ili nekih drugih rakova
1/2 kg dagnji 
2 manje očišćene lignje (oko 150 gr )
1 srednji crni ili crveni luk 
3 čena belog luka 
1/2 supene kašike seckanog peršuna
3 supena kašika seckanog bosiljka 
2 kriške starog hleba ( debljine 1-1,5 cm)  
2 supene kašike limunovog soka 
4 supene kašike maslinovog ulja 
so i biber po ukusu 

Priprema:
1)Dva čena belog luka sitno iseckajte i stavite u veću zdelu. Tu dodajte luk iseckan na rebarca, prstohvat soli i prelite limunovim sokom. Sve dobro promešajte i  ostavite da odstoji desetak minuta pa ocedite.
2) Paradajz isecite na kriške. Ako su kriške prevelike, prepolovite ih popreko.
3)Nasecakni paradajz i dve kašike maslinovog ulja dodajte luku, posolite po ukusu i dobro promešajte. Salatu odložite u frižider.
4)Dagnje dobro operite , isčetkajte malom kuhinjskom četkom i počupaje onaj končasti deo koji podseća na bradu a  kojim se školjka vezuje.Oprane i očišćene školjke ostavite sa strane. 
5)Rakovima odstranite glavu, ljušturu i venu. I njih ostavite sa strane. 
6)Roštilj na ćumur , na gas, električni grill ili grill tiganj zagrejte na najjače. Rešetke roštilja premažite pre stavljanja namirnica sa pola supene kašike ulja. Preostalo ulje iskoristite da premažete rakove, lignje i stari hleb. Rakove i lignje premažite i preostalim limunovim sokom.
7)Dagnje poslažite na roštilj i pustite da se otvore. Školjke koje se ne otvore nakon pet minuta bacite.
8)Kriške hleba, rakove i  lignje grilujte  po dva minuta sa svake strane. 
9)Prepečene kriške hleba istrljajte sa čenom belog luka sa obe strane i naseckajte na kockice veličine 1 cm.
9)Paradajz salatu izvadite iz frižidera,  dodajte peršun i bosiljak i kockice iseckanog hleba. Sve dobro promešajte. 
10) Probajte i doterajte ukus sa još soli ili bibera ako je potebrno. Pustite da odstoji 15 minuta pre služenja. 
11) Lignje iseckajte na kolutiće a meso dagnji odvojite od ljuštura. Ostavite par skoljki sa ljušturom radi dekoracije. 
12) Paradajz salatu podelite na tanjire za serviranje a odozgo poslažite gambore, skoljke i lignje. Ako želite, zalite sa još malo maslinovog ulja i poslužite. 
Prijatno ! 

I na kraju imam malo iznenađenje za vas. Kompanija Dukat pripremila je za vas jedan lep poklon paket sa novim ukusima grčkog jogurta Dukatos. Jedini uslov je da čitalac bude sa područja Beograda ili Vojvodine da bi sadržaj paketa stigao do njega ili nje svež. Sve što treba da uradite je da u komentaru ispod ovog posta ostavite svoju mail adresu i Random.org će izvući najsrećnijeg od vas koji će uživati u divnim novim ukusuma. Ležaljka, malo hladovine i Dukatos od jagoda su sve što vam treba za letnju uživanciju.



Komentare ostavljajte do 12 avgusta. 
Do tada vas pozdravljam! 




Seafood Panzanella Salad

I wrote my last post six months ago. I didn't plane to make such a big break and I promise from now on I will write more often. A lot of things happen and most of them are a really nice! I started to work full time as a food photographer, I become a contributor to So Good blog and my recipe for pizza cake was furthered on Time, ABC news and all over the internet. And now I really think I deserve a summer break. :) And some delicious but simply food to recharge my batteries. :)
Something like panzanella!



Panzanella is an Italian classic. Originally it's made only with ripe fresh tomatoes and stale bread. But if you add some seafood, you will get nutritious and satisfying meal.




Grilled Shrimp Panzanella

(2 servings) 

 Preparation time: 15 minutes

Cooking time: 15 minutes

Ingredients:
4 tablespoons olive oil
1 pounds tomatoes, cut into wedges
1 medium red onions, thinly sliced
3 garlic cloves, minced
4 oz stale bread, sliced
1/2 pound, fresh mussels
6 big shrimps, peeled and deveined
2 medium calamari, cleaned
1 tablespoons lemon juice
3 tbsp fresh basil leaves
1 tbsp fresh parsley
kosher salt and black pepper

Directions:
Place the onion and 2 minced garlic cloves in a large bowl. Sprinkle with salt and drizzle with 1 tbsp of lemon juice. Toss to combine and let stand for 10 minutes. Drain chopped onion and add the tomatoes and 2 tbsp olive oil. Gently toss to combine, season to taste and place in a refrigerator.
Rub the calamari, bread and shrimps with remaining olive oil. Drizzle the shrimps and calamari with remaining lemon juice too. Preheat a gas grill to high. When is grill hot enough, place the mussels on the grill and cook for 5 minutes or until mussels open. Remove the open mussels from the heat and discard closed ones. Place the calamari, bread slices and shrimps on the grill and cook for 2 minutes per side. Remove the food from the grill when is done. Rub the bread slices with one garlic cloves and cut them into small pieces. Add the bread cubes, parsley  and basil to tomato salad and gently combine. Let stand for 15 minutes before serving. Cut the calamari into bite size pieces. Divide the salad between serving plates and top with shrimps, calamari and mussels.
Serve immediately.









  



You Might Also Like

19 comments

  1. Bas sam se pitala sta je s tobom, sto nema recepata, da te nije, ne daj Boze, neka drasticna dijeta nagovorila da vise ne kuvas... Kad ono razlog sasvim drugi, fantastican i apsolutno zasluzen! Svaka cast! Neka ti ovo bude podstrek za nove sjajne recepte.
    Konacno ove godine i mi ovde imamo dobar paradajz, a morski plodovi su i onako top, pa mogu da probam panzanellu. Cekam nove recepte sa paradajzom!
    A sto se adrese u Beogradu ili Vojvodini, nema problema! Nadam se da Dukatos nije tako striktan i da moze malkice sire od Vojvodine... Mada, nema ni potrebe, random i ja nismo bas neki prijatelji! Pozdrav!

    ReplyDelete
  2. Wau, bravo Zoko! Baš, baš nam nedostaješ ali pošto imaš tako dobar razlog za odsustvovanje, opraštamo ti :D

    Samo napred, mnogo mi je drago!
    O salati, ovoj savršenoj, mogu da sanjam u ovoj ravnici mojoj ali nadam se jednom ćemo na moretu zajedno da je pravimo :)

    Uživajte, odmarajte se, zaslužili ste :)

    :*

    ReplyDelete
  3. Odmah sam doletela kad sam videla novi post! Pa sjajno! Kad su takve stvari u pitanju, bićemo strpljivi :-)))) Čestitke!
    Nažalost, teško da ću ikada da pripremim ovako nešto jer ne bih imala sa kim to da podelim, samo mama i ja volimo takve stvari a mama mi nije blizu :-) ali svejedno, miriše preko ekrana :-).

    ReplyDelete
  4. Stvarno si nedostajala! :) Razlog je veoma opravdan, pa je sve OK. Zalsužila si da ti se ostvari taj san jer su ti fotke stvarno super... :)

    ReplyDelete
  5. Fantastičan razlog za izostanak! Čestitam, baš mi je drago zbog tebe! Uvijek su mi tvoje fotke bile posebne!

    ReplyDelete
  6. Svaka ti cast! Cestitam od srca! Jako mi je drago kada nasi ljudi uspeju!

    Puno srece i dalje!

    Recepti su ti neverovatni. Nisam znala ni jaje da skuvam kako treba, a sada sam postala totalni food manijak, zahvaljujuci tebi :)

    Puno pozdrava,
    Jovana
    http://jovanamiljanovic.com

    ReplyDelete
  7. Ocito da su tvoje stiliziranje primjetili mnogi; cestitke - samo naprijed!

    ReplyDelete
  8. Pa dobro, gde si ti? Isčestitala sam ti već taj veliki uspeh, a sad i ono što me mnogo zanima: kada ćemo na onu dogovorenu kafu?! Ja od aprila čekam da se ti vratiš sa mora pa da me zoveš, a sad vidim da opet ideš na more :-) Ja ću i dalje da čekam....

    ReplyDelete
  9. Bravo Zoko, svaka cast, sve pohvale :-)

    ReplyDelete
  10. Koji povratak!!! Baš. baš lepe novosti. Šta ćeš lepše nego kad hobi postane posao, to je san ja mislim svih ljudi!
    Recept ti je opasno dobar, volela bih kad bi tu salaticu neko napravio :-)

    ReplyDelete
  11. Eeee, stvarno si nedostajala! Bravo zeno!

    ReplyDelete
  12. Zoko, jako sam sretna zbog tebe. Sad se lijepo odmori i uživaj, a onda nam se opet ponekad javi...fališ...

    ReplyDelete
  13. Čestitke, svaka čast i zasluženo 100%!!!
    Uživaj u svakom trenu :)

    ReplyDelete
  14. Zoko! :) Čestitam ti od srca i želim ti još mnogo tako divnih uspjeha, ali da... želim i da te malo češće vidim ovdje... Nedostaješ...
    Panzanella je da čovjek umre od divote ;)
    Puno puno pozdrava i još jednom svaka čast! Ti to skroz zaslužuješ :*

    ReplyDelete
  15. Draga Zoko iskreno ti čestitam na ovom angažmanu i suradnji, jako si me razveselila isto kao što si još mnoge razveselila tvojim odličnim fotkicama, svakako su izabrali pravu osobu i drago mi je što su te prepoznali ! Puno daljnjih uspjeha ti želim i uživaj u ovom poslu, ali i nam i češće navrati ovdje na blog :) Odlična je ova klopica i tako lijepo izgleda, krasni su i paradajzi, ma fotkice su prekrasne !

    ReplyDelete
  16. Your post is very nice visit our blog too Beauty Blog

    ReplyDelete