Torta sa musom od pomorandze

14:07



Ovo sto sledi treba shvatiti vise kao upustvo sta ne raditi nego kao recept.
Vec par dana moj dragi zakukava da mu skuvam nesto slatko,kremasto i u boji. To u boji znaci nesto zuto,crveno,zeleno,braon ne. Znaci, cokoladni kolaci otpadaju. Hm... Cheescake? Ne, oce nesto novo. Mus? Oce i koricu.
Dobro, rekoh ja i potrazim pomoc googla. Paznju mi privuce ova slika. To je to, uzviknuh odusevljeno. Odlucih da se upustim u pustolovinu cim saznam sta je to printed jaconde. Pronadjoh ovo. Pazljivo sve procitah i zakljucim da nije tesko. Sve je lepo opisano,slikano, ma divota.
Odlucim da napravim jednu vecu torticu sa musom od pomorandze , cokoladno- bademastom bordurom i prelivom od sumkih jagoda . 

Ima boja, ima krema, lepa za oko i za nepce. Nema da omane. Ili ima?
Krenem prvo da umesim testo za donju koricu.
2 jaja 2 kasike secera 2 kasike oraha 1 ravna kasika ostrog brasna
Sve na 160 C , 7 minuta.
Dobih lepu tanku, vazdusastu koricu. Divno pomislim ja, ovo ce biti bas lako.  

Ajde sad da mesim sarenu koricu za borduru. Htela sam da moja bordura ima deblje bele i tanje braon prugice.

Uzmem peko papir i drvenu olovku ,iscrtam pravougaonik 33 x 46 cm i lepo lenjirom izvucem dijagonalne deblje pruge sirine 1 cm i tanje pruge od 0,5 cm. Ideja je bila da tu iscrtanu stranu okrenem na dole i da na osnovu ovog sablona izvucem lepe ravne prugice.
Greska prva! Linije tako izvucene nece se videti kad nanesete testo. Ili ih iscrtajte debljim markerom ili se nemojte ni muciti.

Za beli deo sam koristila:
64 g mlevenog badema
57 g secera u prahu
19 g ostrog brasna
2 jaja
2 belanca
½ supene kasike kristala secera
23 g pitera

Umutila sam belanca i secer u prahu. Zatim sam zasebno umutila cela jaja sa kristal secerom u prahu i dodala im brasno i bademe. Polako sam u tu smesu dodala belanca a zatim i otopljeni puter. Dobila sam belu smesu od koje sam htela da pravim deblje sare.
Svuda ali svuda pise da prvo nanosite testo za sitniju dekoraciju. Ja naravo odlucim da cu da izmislim tocak i prvo napravim deblje bele pruge i onda izmedju njih da nanesen tanje braon. Greska druga, a videcete i zasto!

Pleh od sporeta sam okrenula i na njegovu donju stranu postavila onaj moj iscrtani papir (iscrtana strana prema plehu) da bi lakse odstanila masu koju cu istisnuti praveci pruge. Kada sam po papiru nanela belo testo, ja linije vise nisam videla. Probala sam drskom od spatule nasumice da izvalcim linije ali su bile pretanke i na kraju sam morala da koristim palac.
Onda sam ceo pleh stavila u zamrzivac na pola sata da se sve lepo stegne.

Za to vreme sam umutila smesu za braon sare :
50 g putera
50
g secera u prahu
2
belanca
40
g ostog brasna
1 supena kasika kakaa
Umutila sam belanca sa secerom da postane lepo cvrst ,dodala brasno i kakao i na kraju istopljeni puter.
Izvadila sam zamrznute bele prige i probala da kasikom izmedju njih nanesem braon smesu. To uopste nije islo kako sam ja zamislila. Mestimicno sam nanosila negde debeli sloj,negde tanji, i ceo postupak je isao presporo. Posle dve pruge odlucila sam da celu braon smesu izvrnem na sredinu pleha i ravnomerno je rasporedim. Kad ja tako a ono cvrc. Mazi levo,mazi desno, jedva sam pokrila sredisnju trecinu pleha. Takodje ni bele pruge nisu bile skroz smrznute i mojim mazanjem belo i braon testo su poceli da se mesaj. Sad sam vec panicila za medalju. Psovala sam i printed jaconde i onoga ko ga  izmisli i darings bakers i mene. Rekoh sebi , Zorice ti si jedan daring idiot!
Gurnem onaj pleh u rernu ( zagrejanu na 160 ) navijem tajmer na 7 min i izadjem iz kuhinje. Kada je bilo gotovo , izvadim pleh, one nepokrivene pruge su se blago ugljenisale ali sredina pleha je obecavala. To je licilo na ono sto sam po netu vidjala. Pustila sam da se prohladi, polako ga odvojila od peko papira. Dobila sam lepu sarenu koricu ali suvise malu da oblozim obod okruglog pleha za tortu  precnika 26 cm. Nije mi padalo na pamet da ponovo mesim, pa odlucih da pravim monodozne tortice. Uzeh pokopac od tegle precnika nekih 6 cm i sa njim napravih sedam krugova od korice za bazu.
Isekoh dvobojnu koricu na trake sirine 2 cm i poceh da slazem u male modlice. Prvo krug za bazu, pa okolo dvobojnu koricu za ivice. Taman zavrsih svih sedam kad se setih, a kako ces da ih izvadis iz modlica a da ti ostanu u komadu ?
Zaboravila sam da modlice oblozim providnom folijom. Greska 3!
Ponovo vadi, ponovo slazi.

Znaci da rezimiramo :
Ako pravite ovu sarenu bordu prvo nanesite tanje sare, pa DOBRO zamrznite ( ja cu ubuduce duze od pola sata) pa tek onda nanesite smesu za osnovu odnostno vece sare!



I na kraju je dosao fil.
Fil mi jedini nije zadavao probleme. A jedino sam se njega pribojavala. On je ukusan, kremast, osvezavajuci.
Potrebno je
2 dl soka od pomorandze
4 gr zelatina
3 kasike secera
100 gr mascarponea
1 dl slatke pavlake
Jako sam strahovala od upotrebe zelatina. Ne volim ga, dezerti sa njim su mi nekako pihtijasti nisu kremasti. Medjutm gledajuci tortu sa kruskama na blogu knjiski moljac u spajzu, odlucih da mu dam sansu. I nisam pogresila.
Zelatin po upustvu sa kesice prelite hladnom voodm i pustite da odstoji. Lagano ga zagrevati ( ja sam na jedinici) pa zatim dodati sok od narandze, 2 kasike secera i lagano pustiti da se secer otopi. E onda, celu serpicu ostaviti u frizideru da se ohladi jedno 30 do 40 min.
Ja sam to prvi put uradila i prvi put dobila lep kremasti dezert. Obicno sam cim bi se ohladilo a jos uvek bilo tecno zelatin sipala u fil i dobijala nesto izmedju fila i pihtija. Ovo je prvi put da je fil, mekan, kremast kao da nema zelatina.

Umutila sam mascarpone sa 1 kasikom secera, pa mu polako dodala pavlaku koju sam zasebno umutila i na kraju u sve to dodala meku zelatinoznu masu soka od pomorandze.
Sve dobro promesajte i fil rasporedite u zdellice.

 Ako pravite veliku tortu onda ce sve ovo ici mnogo brze i jednostavnije. Pustite da se ohladi minimum 4 sata, najbolje je da prenoci.
Ja sam sutradan pre sluzenja ove moje mini tortice prelila sa slatkim od sumskih jagoda . Ono je jako slatko, zato nisam preterivala sa secerom u filu. Tortu mozete zaliti zeleom od jagoda ili pomorandze ,vec po zelji.


Da spremanje ove torte ostane zapamceno, prilikom slikanja, popela sam na stolicu da uhvatim bolji kadar.
Pogodite sta se onda desilo?


You Might Also Like

26 comments

  1. Malo ali slatko zadovoljstvo.

    ReplyDelete
  2. Moja Zoka, nadam se da se nisi ozlijedila s ovom stolicom...
    Nakon muka oko ovog deserta, mogu ti reći da izgleda apsolutno savršeno, kao da je ispao iz nekog skupog, modernog restorana! Uopće se ne bi iz njega reklo da si imala problema s izradom. U svakom slučaju bravo za trud i konačan rezultat. Ova krema mi se jako jako sviđa!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Joj moja Tamara, ni sama ne znam kako sam prosla bez ogrebotine. Kada je stolica krcula i počela da se ugiba ja sam nekako odskocila sa nje. Ali bas sam se uplašila. Mozda je to znak da trebam da prekinem da pravim i jedem kolače i počnem dijetu. :))) Hvala draga. ;)

      Delete
  3. Tko bi rekao da si iza ovako lijepe tortice kriju tolike nevolje.

    ReplyDelete
  4. Uh, draga baš si se namučila. A šta bi rekao filozof: Čemu sve to? Malo sam se našalila, naravno! Svejedno je fenomenalno ispalo i nadam se da je dragi zadovoljan!

    ReplyDelete
    Replies
    1. E moja Snježo da znaš da sam se i ja to zapitala. Doslo mi je u jednom trenutku da uzmem kantu za smeće i sve pobacam u nju. Ali mi inat nije dao da odustanem.Od sada pratim upustva do slova. Nema vise improvizacije! :) Jeste,dragi je bio odusevljen.

      Hvala ti puno:)

      Delete
  5. Ovo si genijalno napravila, nemam rijeci. Slike su fenomenalne. Bravo, Zoka!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Gordana, bas mi je drago da ti se svidja. :)

      Delete
  6. Uh, izgleda da je sve poslo po Marfiju, ali vazno da nam je glavni fotograf ostao citav.;)) A gledam kako je sve lepo posluzeno, pa te jagodice odgore i finu kremu, svaka cast na trudu, vredelo je jos kako!:)))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Fotograf je dok je padao kao pravi profesionalac zastitio aparat tako sto ga je sakrio iza glave. Pa ako dodje do kontakta sa zemljicom stradace nos a aparat ce ostati citav. Najsmesnije mi je to sto mi je to bila instiktivna reakcija i prosto ne mogu da poverujem da sam podsvesno izmedju aparata i nosa izabrala aparat. :)
      Hvala, bili su stvarno jako ukusni. :)

      Delete
  7. Divno, ali nakon svih peripetija koje si imala, teško da ću se odlučiti da ga ikada radim. Iako izgleda tako savršeno. Svaka ti čast!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ne, ne ,stvarno nije komplikovan kada se lepo sledi procedura. Moras da probas. Ver Ja sam sad "ispekla" zanat i jedva cekam da probam ponovo.
      Hvala ;)

      Delete
  8. Zoko ovaj desert izgleda svjetski,nakon svega što si prošla s njim,zbilja izgleda predobro..važno je da si i ti dobro nakon ovih foto zahvata:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Nely. Dobro sam ,samo mislim da posto stolice pucaju ispod mene moram na dijetu :)

      Delete
  9. bas lepo izgleda, sa stolicom ovo zadnje je extra!

    ReplyDelete
  10. Super izgleda. Ja nisam imala problema sa joconde biskvitom baš mi je žao što si se namučila. Nadam se da se nisi ozlijedila nakon nezgode sa stolicom.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Petra. Ja sve uvek moram da probam na tezi nacin. :) Takav mi horoskop. :)
      Nisam se povredila, uvezbala sam padanje kada sam pocela intezivno da vozim bajs off road pre neke cetiri godine. Sad sam profesionalac u padanju. :)

      Delete
  11. Jao Zoko, koliko nevolja! Ali, tortica koju si napravila izgleda stvarno lepo i elegantno. Puno ti hvala na savetima za borduru. Planiram praviti ovako nesto (tj. pokusati). Nadam se da je bar dragi bio zadovoljan... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Izgleda da mi nije bio dan. Strah od pada sam izlecila tako sto sam pojela predmet slikanja. Odmah mi je bilo bolje. :) Probaj, mnogo je efektno. palniram da probam rolatic sa takvim testom. Ljudi prave razne sare. Cvetice, nepravilne linije, razne oblike. Bas ima talentovanog naroda.

      Delete
  12. Oči mi ispadoše na prvoj slici... woooow!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala, ali pogledaj poslednju sa stolicom. :)

      Delete