Daring bakers May 2012- Challah

08:23

  When I saw this month's Daring bakers Challenge I  was a little scared. Ruth challenged us to make  Challah, a special Jewish braided bread eaten on Sabbath and holidays.  I have never before  made a braided  bread . But I'm a daring baker and  I decided to give it a try.  I decided to make  a 6-strand braid challah, each strand filled with ground walnuts,sugar and cinnamon. Boy,  I'm so glad I did make this beautiful bread.  Rut was a great hostess and provided us with a few versions of  recipe and video how to braid 3,4,5,6 or round challah. Video was very useful. 
For the dough,  I used the easy challah recipe and I did add grated zest from one orange.

Easy Challah

(from templedavid.org)
Ingredients for 1 loaf
1 cups all-purpose (plain) flour
1/4 cup (60 ml) warm water
2 gr package rapid rise yeast
30 gr sugar
1/2  large eggs ( beat the egg and then add 2 tbsp of the egg to the recipe)
1/4 tsp  salt
grated zest  from half a orange
for wash:
2 tbsp beaten egg with 1/2 tsp. water
 For the filing
 60 gr groung walnuts ,
 2 tbsp superfine sugar
 1/2 tsp cinnamon.

Directions:
1. Measure flour, sugar and salt into a large mixing bowl.
2. In a separate bowl (or in the bowl of your stand mixer) combine water and yeast, allow to sit 5 minutes until foamy.
3. Add  1/3  of the flour mixture to the water and yeast mixture, beat until well combined. Cover with a dish towel, let stand 30 min.
4. Add half of  egg to the dough, beat again.
5. By hand or with your dough hook knead in the remaining flour mixture. Knead approximately 10 minutes.
6. Transfer to oiled bowl, cover, let rise one hour.
7. Punch down dough, knead approximately 3 minutes.
8. Divide dough into 6 equal pieces.  Take one piece (covering the other pieces with plastic wrap) and roll into a flat disk
9. Combine filling ingredients
10  Spoon  1 tablespoons of the filling down the length of the disk.
11. Cover filling with both sides of dough, pinching to seal and making sure none of the filling gets into your seal.  Gently roll and taper the ends  Cover and repeat with remaining five pieces of dough.  Once you have all 6 filled strands, pinch them together at the top and braid using this  video.  In a bowl or cup, beat 1/2 egg with 1/2 tsp water until uniform – for  egg wash
12 Place loaves on parchment covered or greased cookie sheets, cover with a towel, allow to rise one hour.
13. Preheat oven to 205°c.
14. Brush loaves with egg wash.
15. Bake at 205°c  for 10 minutes. Reduce oven temperature to 190°c, bake until golden crust forms (about 25-30 minutes).
16. Transfer to a wire rack to cool.


This was absolutely wonderful delicious  and fun challenge.  


Challah is sweet on the outside and fluffy on the inside. It goes well with butter and  jam. 





Challah

Domaćica ovomesečne igre Daring Bakers Rut  nam je zadala zadatak  da napravimo challah. Challah je tradicionalni jevrejski hleb koji se  jede praznicima. Oblik može da varira.Obično je u obliku pletenica od 3,4,5,6 traka  , mada ga ima i u okruglom obliku ali i dalje ima šare pletenice. Trake mogu biti punjene ili ih možete ostaviti prazne jer se trake sa punjem teže pletu. Po vrhu hleb možete posuti susamom, šećerom ili već po želji. Obzirom da nikada pre nisam pravila hleb sa pletenicama malo sam bila nervozna na šta će to sve da liči. Ali obzirom da sam Daring Baker i da volim da sebi zakomplikujem život više nego što moram odlučila sam i da trakice punim mešavinom mlevenih oraha, šećera i cimeta. Pravi daring zadatak. 
Sve u svemu, pošto nas je Rut snabdela i sa mnogo korisnim video upustvima nije bilo teško. Za prvi pokušaj , ja sm prezadovoljna. Jedino mi je žao što onoga dana kada sam fotografisala nije bilo dovoljno svetla, bio je oblačan dan , pa sam morala da se snalaziim. Sunce je granulo kada smo mi pojeli ceo kolač i ostalo je  samo ovih par kriškica koje poziraju uz sveže cedjenu narandžu. :) 
 Ovo je bio jako ukusan zadatak. Hleb je sladak i mek i super ide uz puter i džem od jagoda .:) 



Evo i recepta: 

( ovo su mere za 1/4 orginalnog recepta, ja sam količinu smanjila i dobila jednu veknicu) 
1 šolja (od 250 ml)  običnog brašna 
 60 ml vode ,tople
1 kafena kašičica suvog kvasva  
30 gr šećera 
1/2  jaje ( umutite ga viljuškom i odvojte 2 kašike mućenog jaja , tako ćete dobite 1/2 jaja , ovu drugu polovinu ćemo iskoristiti za premaz veknice) 
rendana korica od pola pomorandže
1/4 kafene kašičice soli 
za pramaz:
1/2 jaja  + 1/2 kafene kašičice vode 
za fil:
60 gr mlevenih oraha 
2 supene kašike šećera u prahu 
1/2 kafene kašičice mlevenog cimeta 


Priprema : 
U vanglici promešajte brašno, šečer i so. U drugoj posudi u kojoj ćete mutiti testo pomešajte kvasac i toplu vodu  i pustite 5 minuta . Nakon toga dodajte 1/3 mešavine brašna kvascu, promešajte da se dobro sjedini  i pustite da se diže pola sata. Nakon toga dodajte u smesu pola jajeta i opet dobro promešajte. Nakon toga dodajte i ostatak brašna i sve lepo sjedinite i mesite oko 10 minuta  da dobijete glatko testo.
Testo prebacite u nauljenu posudu, pokrijte i ostavite na toplom da se diže sat vremena. 
Nakon toga testo premsite ( oko 3 minuta) Prebacite ga na pobrašnjenu podlogu i podelite na 6 jufki. Promešajte orahe,cimet i šećer za fil. Svaku jufku razvite u dugačak pravougaonik, po sredini pažljivo rasporedite fil  tako da vam po 1 cm od svih ivica bude prazan i blago podignite ivice testa i spojite  ih prstima da se zalepe da fil ne bi ispadao prilikom pletenja.  Dok radite sa jednom trakom, ostalo nenafilovano testo treba da bude  pokriveno plastičnom folijom da se ne bi sušilo.
Kada napunite svih 6 traka spremni ste za pletenje. U tome će vam pomoći  ovaj video koji je za  nas snimila Rut. Gotov chalah stavite u pleh, obložen papriom za pečenje ,pokrite ga krpom i ostavite da se diže jedno sat vremena.
Umutite premaz od vode i preostale polovine jajete, pramažite challah i pecite ga u predhodno zagrejanoj rerni na 205 °C a onda smanjite temperaturu na 190°C i pecite 25-30 minuta dokle ne dobije lepu zlatnu koricu. 
Izvadite iz rerne , pustite da se ohladi i uživajte. :) 












You Might Also Like

29 comments

  1. Zbilja je bilo smelo i uspelo! Svaka čast!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Vesna :) Daring bakers su superšto teraju članove da pomeraju granice . Da nije bilo njih,ja nkada ne bih probala da pletem hleb. :)

      Delete
  2. Love the filling. Your breads turn out gorgeous :D

    ReplyDelete
  3. Bas lepo izgleda. Odlican presek!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Vera, mislim da mi je malo otislo u sirinu.Mozda sam trebala da ga pecem u nekom kalupu.

      Delete
  4. Super ti je ispala pletenica i svaka čast što si se upustila u avanturu!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Tamara, jedva cekam novi zadatak. :)

      Delete
  5. Love the look of your challah and what a great pics!
    Pozdrawiam, Anula.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thank you for your visit to my blog and your kind words :)
      Pozdravljam i ja tebe :)))

      Delete
  6. Super izgleda Zoko, svaka ti cast:)

    ReplyDelete
  7. Fiiino, mirisno, tradicionalno.. sviđa mi se :)

    ReplyDelete
  8. Nisam ranije cula za ovaj tradicionalni tecept, jako mi se svidja, a meni su tvoje slike uvijek super.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala ali vestacko osvetljenje i ja se ne slazemo bas najbolje. :)

      Delete
  9. Mogu ti reci da ova pletenica super izgleda, odlicno si se snasla i zamotala si je kao da to radis svaki dan.:)) p.s. fotke su isto par excellence (ne znam zasto se bunis, hihih...;)) pozzz

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihihi i ja sam samu sebe iznenadila u pletenju. A je l se secas da je nisam ni jela tog dana kada sam je ispekla. Cekala sam da sutra dodje sunce a ono nikad tamniji dan. :)

      Delete
  10. What a beautiful challah you made - and the filling sounds DELICIOUS - what a great choice! Awesome work on the challenge.

    ReplyDelete
  11. Čekaš sunce kao i ja, e baš si me nasmejala. Pre neki dan jurim da fotkam da stigne sve da uhvatim malo sunca koje se pomolilo posle kiše koja nam pada, evo već gledam kiša u utorak kad planiram da fotkam novo jelo. Ljudi gledaju u prognozu da vide šta da obuku, a j da li će biti sunca da fotografišem.

    Moraću video da pogledam baš mi je ovo preslatko ali ja bi radila slanu varijantu. Marija je i imala pletenicu od 4 trake a mogu misliti kako se ovo radi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Znas ovo kod mene pocinje da poprima ozbiljne simptome. Suncanim danima u vreme kada mi sunce sa boka bije u prozor, zabranjeni su dugi telefonski razgovori. Posete su dobrodosle ako su voljne da drze zilbericu. Odlasci na kafu ne dolaze u obzir. Uhatila sam sebe da oblacnim danima zaboravim i da spremim rucak. Vise se ne kuva da bi se jelo nego da bi se fotkalo. Tek negde oko tri ,cetiri kada stomak pocne da zavija setim se da se i oblacnim danima treba jesti. A ako imam u draftu neki slatkis, ja sam u tripu da imam nesto slatko u kuci. I zamisli moje razocarenje kada mi se to slatko prijede a ja otkrijem da imam samo slike. :)

      Delete
  12. your last picture is to die for! beautiful

    ReplyDelete
  13. Već neko vreme merkam Challah hleb, tj. način pletenja. Napravila sam i šemu, ukačila gde šta ide (ja sam se ambiciozno posvetila 6-strukoj pletenici), ali nikako da se odlučim koje testo da upletem. Ovo tvoje mi se čini kao odličan predlog, još koliko ovih dana ću da probam! Odlično ti izgleda, ne čudi me što su ostale tek mrvice.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala, uopste nije tao tesko. Pogledaj Korenin post http://korenainthekitchen.com/2012/05/27/daring-bakers-challah-back-yall/
      Ona je pravila i challah sa medom i challah sa brasnom od celog zrna i punjenjem od jabuka i challah od kiselog testa.
      Ovaj moj je najlepsi prvi dan, drugi je ok a treceg je vec suv. mislim da ovi Korenini u koje idu masnoce su duze sveziji.

      Delete
  14. Gorgeous! I love the walnuts in the filling, I bet it was delicious :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thank you Korena. I just "gossip" about your challahs in response to my blogging friend Opasna. :)

      Delete
  15. Divan je Zoko! Vec dugo ga zelim praviti, ali nikako da dodje na red... Bas mi se sad jede...

    ReplyDelete
  16. Zoka, predivan je! Već dugo razmišljam o njemu u varijantu s svježim voćem, ali nikako da dođe na red.

    ReplyDelete