Mini pite od limuna / Mini lemon pies

12:16


Please scroll down for English version


Nakon vise od dva meseca vratila sam se. :)  Lepo smo se odmorili, puno smejali i lepo klopali.  Preziveli smo poplavljen podrum, manji zemljotres  a za sami kraj moj dragi je na dan putovanja izgubio torbicu sa SVIM dokumentima, novcem, karticama, kljucevima i telefonom. Torbica je poslednji put vidjenja na krovu automobila prilikom pravljenja pauze. Koliko smo je vozili i dokle ostaće misterija. U glavnom do granice nije stigla. :)

Ali da se vratimo na ukusne  teme. Ono što me je mnogo obradovalo kada sam zakoračila u moju baštu je činjenica da limune prošle zime niko nije obrao. Sedeli su na granama i čekali  da ih pretvorim u nešto slasno i ukusno.


 A ove mini pite su baš to. Fil ako probate sam učiniće vam se kiseo, ali kada zagrizete ceo kolač videćete da  je hrskava i slatka korica  divan kontrast blago kiselkastom filu od limuna a na kraju vazdušasta slatka pavlaka nadopunjuje fil i ostavlja samo blagu notu kiselosti.

Za šest mini pita potrebno je :
Za testo :
115 gr brasna
55 gr hladnog  putera
15 gr šećera u prahu
1 žumance
15 ml hladne vode
prstohvat soli

Za fil :
1 žumance
60 ml mleka
30 ml limunovog soka
25 gr putera
1/2  fino rendane korice limuna 
1 supena kašika gustina
60 gr kisele pavlake sa 20% mm
150 gr šećera
Za ukrašavanje :
2 dl zasladjene biljne slatke pavlake 
1 kašika šećera u prahu

Priprema testa:
Sve sastojke ubacite u multipraktik i kratko mešati (po 2 -3 sekunde pa stati i proveriti i po potrebi ponoviti) dok ne dobijete meko testo. Testo umotajte u plastičnu foliju i ostavite u frižideru da se odmara sat vremena. Ja sam za pečenje koristila silikonski pleh za mafine čiju su kalupi promera 10 cm. Modlice premazite sa malo putera ili ulja a testo podelite na 6 jednakih delova i prstima utapkati u kalupe da obložite dno i ivice. Tako pripremnjene mini pite izbockajte viljuškom i  ostavite da se odmaraju još pola sata u frizideru. Pre pečenja svaki kalupčić prekrite aluminiskom folijom i i stavite po šaku pasulja ili klikera  odozgo da se testo ne bi podizalo.  Pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni 10 minuta pa sklonite aluminisku fojiju i pasulj i pecite joj 5 minuta dok ne dobiju lepu zlatno žutu boju. Izvadite ih iz rerne i ostavite da se ohlade na sobnoj temperaturi.

Priprema fila :
 Dok se testo odmara, pripremite fil. U loncu sa debeli dnom ili u loncu sa duplim dnom pomešajte šećer i gustin. Dodajte polako mleko , limunov sok, umućeno žumance i limunovu koricu. Kuvajte na srednjoj vatri dok se fil ne zgusne. U vrući fil dodajte puter i dobro promešajte da se sjedine svi sastojci. Pustite da se fil ohladi na sobnoj temperaturi pa u njega dodajte kiselu pavlaku. Sve lepo izmešajte i sipajte u korpice od testa.Pitice ostavite u frizideru na minimum 4 sata. Pre posluživanja ih ukrasite slatkom pavlakom.
Ukrašavanje:
Umutite slatku pavlaku sa kašikom šećera u prahu  i kašikom ili špricem  ukrasite pitice odozgo.

Prijatno!


Mini lemon pies 

 

 

(Six servings )

 For pastry:
 115 grams all purpose flour
55 grams chilled butter
15 grams superfine caster sugar
1 egg yolks
pinch of salt
15 ml cold water

For filling:
1 tbsp cornstarch 
60 ml milk 
30 ml  lemon juice
150 gr  sugar 
1/2 tbsp grated lemon peel 
1 egg yolk, lightly beaten 
25 gr  butter, cubed 
60 gr  sour cream

For decorations:
200 ml double cream, sweetened
1 tbsp powdered sugar

Making pastry :
Put all pastry ingredients in  food processor  and  pulse several times until the mixture form a soft dough. Shape a dough into a ball, wrap in cling film and refrigerate for about one hour . Lightly butter six deep  10 cm  muffin cups.  Divide pastry into 6 balls and press the dough evenly over the base and  sides of each muffin cups.  Roll out the pastry thinly on a baking parchment and press into flan tin.Prick the base of each pastry case all over with fork, then line  with baking parchment and fill with baking beans.  Chill for at least 30 minutes.
Preheat the oven to 200°C (400°F) and bake the pastry cases for 10 minutes. Remove the parchment and beans and bake for 5 minutes more.

Making filling:
In a large heavy saucepan  , combine sugar and cornstarch. Add milk and lemon juice and then  add slightly beaten egg yolk and lemon peel. Cook and stir over medium heat until thickened. Stir in butter and cool to room temperature. Stir in sour cream and pour filling into pie shells. Refrigerate for minimum 4 hours.

Decoration: 
Just before serving, whip the cream for topping with sugar and spoon it over  the filling.

Bon appetit :)

You Might Also Like

38 comments

  1. divne pitice :) dobrodošla nazad ;)

    ReplyDelete
  2. Divna slika sa primamljivom torticom. Moje suosjecanje za dokumente...Znam koja je procedura poslije uslijedila..

    ReplyDelete
  3. Zokooooo draga stigla si!!! E kako mi je drago! Baš si me obradovala.
    Pitice su savršene, ja obožavam te limunaste kombinacije. I kako si ih tako lepo ufotkala, sve mi ide voda na usta:)
    Jako se radujem tvojim receptima i što si ponovo tu:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nevenče , hvala ti od srca. I vi ste meni nedostaje. Jedva čekam da iščitam Vaše postove i vidim šta ste sve lepo kuvale dok me nije bilo. :)

      Delete
  4. Pre podne sam bila na tvom blogu i htela na starom posru da ostavim komentar: G D E S I ?
    Kad ono, evo tebe, sa sve domaćim limunom.Kako sam te predosetila, ha?
    Baš si nedostajala!I na Adi si nedostajala.
    Jednom sam probala limun tart gde mi se samo prvi zalogaj učinio jako kiseo, a posle sve to krene lepo da se meša i upotpunjuje sa koricom.Super super pitce, super super Zoka :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahaha, namirisala si limune i more :) Mnogo mi je žao što sam propustila Adu. Jedva čekam da čujem vaše utiske. Ja nisam bila neki ljubitelj limunkastih kolača ali ove mini pitice su mi totalno promenile mišljenje.

      Delete
  5. Ja sam se pitala gdje si se i bilo mi je dargo kad sam vidjela tvoj komentar na blogu. Nedostajala si nam :) Divne mini pite

    ReplyDelete
  6. Sto puta sam navracala na blog da vidim da li si se vratila i vec sam se uplasila da si odustala od bloga. Bas si puno falila... Kao sto rece Senka, i na Adi si falila... :) I u Daring Bakers-ima.. :)
    Fenomenalne pitice! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Joj Miki srce si. :) Nisam odustala, samo mi je internet veza bila jako loša. Imam nove slogane za dotičnog internet provajdera pa mislim da ću im predložiti da umesto dosadašnjih slogana slobodno mogu da koriste moje "internet podjekad" ili "internet na sitno " ili internet na kašičicu" Ovi njihovi internet bilo kad i bilo gde ne pokazuju stvarnu sliku. :)
      Hvala :)

      Delete
  7. S obzirom da ne volim kolače od limuna, samo ću reći - konačno si se vratila!!

    ReplyDelete
  8. Dobrodošla nazad, i to još s ovako finim receptom! Za mene, okorjelog limunoljupca, ovo je receptić koji će morati odmah biti zabilježen :-)
    PS. Žao mi je zbog poplavljenog podruma i gubitka dokumenata :(
    Puno pozdrava!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Tanja, bolje te našla. :) Mislim da će se tebi kao limunoljubcu baš dopasti.
      Uh, bilo prošlo, ne ponovilo se.
      Veliki pozdrav :)

      Delete
  9. ja ovo volim ,nešto slično sam radila samo je kod mene bio šeširić od šauma!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. I to mora da je dobro ali ovi moji su teška publika i nisu ljubitelji šauma.

      Delete
  10. Draga Zoko, ne mogu da ti opisem koliko me raduje sto si opet sa nama. I ja sam par puta zavirivala na tvoj blog da vidim nisam li nesto propustila, posto sam i ja trenutno u nedostatku vremena za blogovanje, ali danas si me bas, bas prijatno obradovala ovom novom i preukusnom pitom od limuna:) Dobro nam dosla draga:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala draga, jedva čekam da malo više nadjem vremena i iščitam tvoj blog. I da znaš, ovih daan se spremam da pravim macaronse po tvom receptu.

      Delete
  11. Ovakve pite od limuna su mi pun pogodak! I ako su domaći, još bolje :) Zbilja im treba odati počast i sačuvati njihov okus, vjerujem da se u pitama osjete u najboljem izdanju!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Uh, domaći limun je neprocenjivo blago. Ja godina nisam stizala do naših i zaboravila sam koliko su ukusniju od kupovnih. ne samo kora, nego i sok.

      Delete
  12. ..."lepo smo se odmorili, puno smejali"....možda će jednog dana biti i smešno, ali poplava, zemljotres i gubitak svih dokumenata - čoveče! Zaista treba sačuvati stanje duha, pa se i smejati svemu....A ja mislila da je mene bilo poteralo.
    Božanstvene pitice!

    ReplyDelete
    Replies
    1. uh, bre sad me ti nasmeja. :) Vidi, moj jedini preostali roditelj ima tendeniciju da ugovara gradjevinske radove u mom odsustvu. Tako da je ta poplava rezultat malenog odvodnog kanalčića ozidanog pod njenim nadzorom. Da mi je u trenutku kada sam otvorila podrum i videla pumpu za vodu koju sam promenila prošlog leta i moju Stihl kosicilu pod vodom,majstor koji je to zidao bio u blizini ponovilo bi se zidanje Skadra i živog bih ga negde zazidala. Ali kada se sve ošušilo i sve ponovo proradilo, to je bio razlog za smeh. E sad ,zamisli scenu , nakon gubitka torbice,komletne nervoze i moje tihe histerije vratim se kući (znači cc nije me bilo par sati) i nadjem u dvorištu ni manje ni više nego nekog novog majstora sa kojim je ona ugovorila radove čim mi je videla ledja. E ,to je bio highlight dana. Sada mi je i to smešno. :)

      Delete
  13. Dobro nam dosla!:))) Ne znam sta mi je lepse, da li te fine pitice sa limunom ili dekor sa brsljanom koji si koristila za pozadinu. Drzim palceve da se uskoro javi sretni nalazac torbice, a ti se sada baci na receptice cim malo odmoris!:)))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Trebala si da dodješ na piticu kad sam te zvala. :) Sretni nalazač torbice se javio slučajno praznom porukom i kad je shvatio šta je uradio brže bolje je isključio telefon. Ja računam da će imati para do marta ,pa se možda javi tada kad mu prifali. :)

      Delete
  14. Dobro došla natrag! Prekrasne pitice, ja sam jednom napravila pitu od limuna i meni se dopala, ali slađe izgleda u ovako mini verziji. Zavidim ti na domaćim limunoma

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Nina, bolje te našla. Ako te nekada nanese put u HN, dodji da podelimo limunčiće. :)

      Delete
  15. Drago mi je da si opet ovdje i da si nam donijela ove sunčane limune i odlične pitice. Jako dobro mi izgledaju, a posebno su mi lijepe fotkice ! Žao mi je zbog svih nezgoda koje su vas zadesile, važno je da ste zadržali pozitivan duh, a nadam se i da će se torbica pronaći !

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala ti draga Branka. Torbica se pronašla ,samo nam se nije vratila. :)

      Delete
  16. Nisam baš ljubutelj kiaelih kolača ali po tvom savetu uzimaću obavezno sa šlagom:-) Ajd i ja da napravim nešto kiselo:-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nisam ni ja , ali ova pitica mi je promenila mišljenje. Naravno ne moraju se praviti ovako male, ako se udupla testo i fil biće za jednu lepu pitu od 26 cm. :)

      Delete
  17. Dobrodošla nazad! :)
    Pite izgledaju divno, ja ču danas da pravim limonov mousse, nadam se da uspije :).

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Ana :) Jedva čekam da vidim tvoj recept za mousse, sad sam postla pravi limunoljubac.

      Delete
  18. Sjajan kraj putovanja...nema sta! da si ti nama ziva i zdrava a za sve ostalo ce se pronaci resenje! Nije ni cudo sto je prvi kolacic posle avanture nakiseo...ko zna koliko si vikala ! (ja bih brate mili jako vikala....)Divan je taj krem...znaci koristis bas kiselu pavlaku...mileram, jel' tako?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sjajan nema šta:))) Totalno si me provalila , iako se smejem i dalje je to malo nakiselo. :) Bila bi ponosna na mene, celih 250 km sam bila good sport, onih poslednji 30 , e tu mi je pukao film. Obzirom da kad ne vičem da onda gestikuliram i to puno, moj dragi je iz daljine mislio da bijem policajca koga sam safatala na ulici da pitam gde je obližnja stanica milicije i objasnim naš slučaj.
      Da, da, baš kiselu pavlaku od 20%. I meni je bilo čudno, kisela pavlaka, kiselil limuni ali kisela pavlaka čini fil svilenkastim.

      Delete
  19. Dobro došla nazad. Drago mi je da si se odmorila uprkos svim "glupostima". Pitice izgledaju božanstveno a znam i da su ukusne jer sam pravila nešto slčno.

    ReplyDelete
  20. Nisam ih pravila kad sam mislila a možda će biti izglasane pa ću onda sigurno:-)

    ReplyDelete