Peraška torta /Perast cake

09:41

 

Please scroll down for English version 

 



Danas sa vama delim meni jako drag recept moje bake za čuvenu Perašku tortu.  Ona  me je naučila da kuvam brodet, da savršeno ispržim lignje,  da uživam u slanoj ribi, siru iz ulja , tučenim maslinama, buzari i crnom rižotu.A paštašuta, e to već zahteva zaseban post.  Od dezerta  pamtim njenu štrudlu sa jabukama, rožatu, orahovnjaču, pincu i ovu tortu koja je savršeni spoj badema, domaćeg limuna i vanile. Prhko testo i fil od badema koji vam se topi u ustima dok vam čula osvaja kombinacija limuna i vanile. Jednostavno a istovremeno božanstveno.
Tehnički, ovo je više pite jer se kore i fil peku zajedno ali u Boki je poznata kao torta pa neka tako i ostane.
Prvi pisani podatak o ovoj torti datira iz XVII veka . Pominje se da su je poznate  Peraštanke ispekle i predale tada novom peraškom načelniku   na svetkovini  koja je priređena u njegovu čast. Ova torta može dugo da stoji (više meseci) , pa su je zato Peraštanke  i slale svojim muževima koji su plovili da im pomorske dane učine slađim i lakšim.
Moram da priznam da kod nas kući ova torta nije izdržala nikda duže od sedam dana koliko god se mi trudili. :)

Potrebno je :
( za tortu prečnika 20 cm)
Testo:
200 gr mekog brašna
100 gr putera ( ranije se koristila mast)
40 gr šećera
1 žumance
1 kašika hladne vode
Fil:
6 belanaca
250 gr mlevenih badema
250 gr šećera
0,3 dl domaćeg višnjaka ili maraskina ili ruma
0,3 dl soka od limuna
srž dve mahune vanile
rendana kora jednog manjeg limuna

Priprema :
Zamesite testo od navedenih sastojaka. Testo podelite u tri dela. Kalup za tortu prečnika 20 cm ( ili u mom slučaju šerpu prečnika 20 cm) obložite peko papirom i trećunu testa utapkajte prstima po dnu šerpe. Drugu trećinu testa utapkajte po zidovima šerpe ili kalupa .
Za fil umutite belanca ,šećer i zrnca vanile  dok ne dobijete čvrst sneg. Zatim polako umešajte mlevene bademe, koricu i sok limuna kao i rum ili višnjak. Sve polako , kutlačom ( u mom slučaju silikonskom špatulom)  izmešajte da se sjedini pa sipajte u kalup obložen prkim testom.  Preostale trećinu testa  oklagijom rastanjite u krug od 20 cm i isecite na trakice. Trakice rasporedite preko fila u vidu rešetke.

Rernu zagrejte na 180°C . Rešetku sa tortom stavite u donju trećinu rerne i pecite je  50 minuta. Pečenu tortu pustite da se ohladi u kalupu. Nakon toga nemojte je vaditi iz kalupa , nego je  prekrite aluminiskom folijom i ostavite da  odstoji barem dva dana pre nego što je poslužite. Pre služenja možete je posuti prah šećerom , ali meni tada bude preslatka.




I za kraj malo slika Perasta.
 Ako do sada niste, obavezno posetite ovaj simpatični gradić. Prošetajte pored mora.
Obiđite Pomorski muzej.


Posetite brodićem Gospu od Škrpjela . Jeste li znali da je Gospa od Škrpjela u stvari veštačko ostrvo, nastalo u XV veku nasipanjem kamenja i potapanjem starih brodova napunjenih kamenjem.  I do danas se održao praznik  "Fašinada"  gde  svake godine 22 jula meštani svojim barkama  nose kamenje i nasipaju temelje ostrva.



Istražite sporedne ulice.


Zaljubite se u muškatle i nežne cvetove koralje , uživajte u arikteturi.



I proćakulajte sa meštanima :)
Uz kafu i parče peraške torte ! :)


Ovu tortu je isprobala Cica. Njene utiske pročitajte na ovde

Perast cake 



Today I'm  sharing with you a very special family recipe. This is my Grandma Perast cake recipe.This recipe has been with our family for a long time and were passed down from generation to generation . Perast cake is a very famous sweet in Bay of Boka Kotorska. Story about this cake dates from XVII century ,when new commander came to oversee  Perast army and administration. Perast cake was served at his  inauguration celebration.
I haven't had this cake for years, since my Grandma past away. She used to make it for us on special occasions. It was a family favorite. 
Ingredients: 
(round cake, 20 cm diameter) 
For dough: 
200 gr strong flour
1 egg yolk
100 gr butter
40 gr sugar
1 tbsp cold water 

For filling: 
6 egg whites
250 gr sugar 
250 gr ground almonds
0,3 dl  freshly squize lemon juice 
0,3 dl homemade  sour cherry liqueur or rum
vanilla seeds from 2 vanilla pods
lemon zest from one lemon 
 Preparing:
In a large bowl, cream together butter  and sugars until light. Beat in egg yolk. Add flour gradually and incorporate at low speed. Wrap the dough into plastic and let rest in the refrigerator for a hour. Line a cake pan with baking paper.  Divide the dough into 3 even balls. First ball press firmly against bottom of the pan. Second ball press firmly against side of the pan. Make a filling.  Using a mixer with standard attachments whip egg whites into a foam. Add sugar and vanilla seeds and mix until you get glossy meringue. Stir in  almond, lemon zest, lemon juice and rum or sour cherry liqueur. With silicone spatula, gently fold together mixture until all ingredients are  completely incorporated.Pour the filling into the crust-lined pan.
On a baking paper, roll out the third ball  of dough to a disk about 20 cm diameter. 
Use a pizza cutter to cut strips 1,5 cm  thick. Criss cross the strips over the cake. Preheat oven to 180°C.  Bake it for  50 min. When it’s done, allow it to cool and rest for two days before slicing in.




And for the end , some  tips if you planing  to visit Perast.
Take a boat and visit Our Lady of the Rock. It is an artificial island created  by sinking old  ships loaded with rocks and  by depositing stones.  The custom of throwing rocks into the sea is alive even today. Every year on the sunset of July 22, local residents take their boats and throw rocks into the sea around the island.



You should visit Maritime museum, walk by the sea


Explore the narrow medieval streets



and drink coffee in a coffe shop or restaurant  by the sea


You Might Also Like

69 comments

  1. Ma divan post i tako pun nostalgije :) Makar je na mene ostavio takav utisak! Dok sam gledale ove fotke Perasta, izgledalo mi je kao da si stavila moje... Privlače nas isti detalji :) I lijepa ti je pričica sve skupa :)
    Torta je previše za mene... Nestvarno savršena kombinacija svega onog što volim, a moram da izbjegavam bademe :'( Predivna je i praviću je jednom za meni posebne ljude! Baš divno Zoko! :*

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Mico. :) Da, u pravu si, baš me je nešto uhvatila nostalgija . Moraćemo zajdno da obiđemo Perast ovog leta, da obnovimo gradivo :)
      Žao mi je što ne jedeš bademe, ali veruj mi oni za koje je budeš pravila, uživaće i biće ti veoma zahvalni. :)

      Delete
    2. O da, to obavezno, samo da se nađemo tamo u isto vrijeme - obećana mi je neka pita od jabuka ;)
      I znaš, ne bi trebalo da jedem bademe, ali ipak sebe ponekad obradujem :) Nego, ovako ću samo probati, pod izgovorom da moram da ti javim kako mi se dopada :D

      Delete
    3. :) O, da pita, nisam zaboravila. Po nju ćemo morati u Kotor :)
      Hihihi, i ja nalazim razne razloge da kršim dijetu. Ako neko pita, reci da sam izričito tražila da probaš. :)))

      Delete
    4. Zoko, iako nam je propao susret ovog ljeta, ono što itekako jesam uradila je isprobavanje ove savršene tortice (kao što rekoh, za meni posebne ljude!). Znam da je neobjašnjivo, ali nisam uspjela da je fotografišem, ali stvarno je ispala savršeno i izgledala je, pa mogu slobodno reći, kao tvoja! :) Smanjila sam malčice količinu šećera u filu i čini mi se da je bila po ukusu svima... Hvala za predivan recept i samo da znaš, razni su pitali: "pa je li komplikovana, e, baš bih i ja mogla da je pravim"... Eto ;) <3

      Delete
  2. Oh, zvuci i izgleda tako mocno! Krasne fotografije!

    ReplyDelete
  3. Predivno! Dakle, kad si počela nabrajati što te je sve baka naučila da radiš - brudet, crni rižot, lignje, buzaru...sline su mi počele curit na sve strane;), ne znam otkud bi krenula...Perast izgleda bajkovito, kolač na listi za probu sa tri uskličnika;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahahaha,vidi se da delimo horoskopski znak, obe gulozni jarčevi :)
      Meni se ovih dana uporno jede brodet. Moram da se dam u potragu za ribom. :)
      Perast je zaista lep. Ako ti se pruži prilika, obavezno ga poseti.

      Delete
  4. Ovo zvuči savršeno !!!!
    Podsjeća me na Imotsku tortu, al mora da je nadjev laganiji jer u njega ne idu cijela jaja već samo bjelanjci !!!!
    Bademe oobožavam !!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Branka :) Da, fil je lagan, kremast i sočan. O, sad me kopka kako izgleda Imotska torta. Mora da je i ona odlična.

      Delete
  5. ♥♥wonderful blog♥♥
    Have a nice time!
    Carmen

    ReplyDelete
  6. Uzivam citajuci post, evo vec me zelja mami da se vratim jos jednom na divne fotke. Torta mi je jako interesantna i prvi put cujem za nju, obozavam bademe te cu je jednom i probati, jer osim izgledom mami me i sastojcima. Divne fotke, a maca koja kulira je tako slatka.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala puno Nale :) Torta je zaista ukusna a ujedno je odličan način da se utroše preostala belanca.
      Ako probaš, obavezno javi utiske.

      Delete
  7. Obozavam ovakve tortice. Sjajan recept.I fotografije.

    ReplyDelete
  8. Ova tortica mi je na to do listi već deceniju mislim po receptu Vokija Kostića. Perast je božanstven. Letovala sam u Risnu i sa terase je pucao božanstven pogled ka ostrvima. Mnogo dobra stvar i interesantno mi je što liči po bademima barem na jednu dalmatinsku tortu, zaboravila sam kako se zove, a nije to slučajno obzirom da se radi o primorskim krajvima.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Da, Perast zaista ima svoj šarm. Kud sad pomenu Risan, sad ću danima da mislim na sukane makarule. Jeco, sledeći put kada ti preostanu belnca, napravi torticu. Veruj mi, nećeš se pokajati.
      Da li se recept Vokija Kostića i ovaj moj razlikuju? Ako te ne mrzi, da li bi mogla da mi ga pošalješ na mail kada budeš imala vremena?
      Evo Cassiopeia je u komentaru dole ostavila link za makarsku tortu. Jesi li na nju mislila?

      Delete
    2. Poslala sam ti na mail. Sećam se ja priče, a umeo je da priča i priča oko te famozne torte i sećam se da sam zapamtila da je prekvalitetna i odlična.

      Delete
    3. Hvala Jeco puno, idem da pogledam.

      Delete
  9. Ovo je bio jedan prekrasan post,i stvarno za uživanje u slikama i ovoj torti.Moram priznati da ju i ja imam već dugo među receptima, po Vokiju Kostiću,i sada si me baš divno podsjetila na nju...miriše na more:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala draga Nely :) Sada ste me zainteresovale za verziju Vokija Kostića. Baš bih volela da vidim njegoov recept.
      Znala sam da će ti se dopasti ovaj "plavi" post. :)

      Delete
  10. Evo je cuvena torta koja se pre par dana pekla u rerni kao "placenje usluge Ivanu" ! Da, mora da je jako ukusna i volim sto mirise...
    Nikada nisam bila u Perastu..uopste nikada nisam bila u Boki i ne mogu to sebi da objasnim...dalje od Jelse na Hvaru u Dubrovnika nikako !! A pogledaj kakva lepota...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Da, da , ona u koju je zamalo umesto ruma otišlo sirće :)
      A vidiš i plavu dasku koju je Ivan ofarbao i zbog koje je pala trampa. Ja njemu tortu on meni novu pozadinu za fotkanje. Pošteno :)
      E, pa mislim da je pravo vreme da posetiš Boku. Pogotovu u periodu kada sam i ja tamo, pa da pijemo kafu :)

      Delete
  11. Divne slike i lepa priča.
    Hvala što ste podelili bakin recept sa nama.
    Neko je gore napisao da postoji slična torta na primorju, u pravu je, to je makarana ili makarska torta http://gustinapjatu.com/tradicionalno/torta-makarana.
    I ja se sećam recepta Vokija Kostića za perašku tortu, imam zapisano u svesci ali nikako da probam.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala puno na lepi rečima Cassiopeia :) Nema na čemu, recepte treba deliti, tako ih spašavamo od zaborava, zar ne ? I hvala za link. Bacila sam okce i makarska torta izgleda i zvuči zaista fantastično.
      Sledeći put kada vam preostanu belanca, obavezno probajte perašku tortu. Nećete zažaliti ,verujte mi.

      Delete
  12. Zoka, thank you for sharing your family recipe - it sounds very delicious and original. I'm copying this one into my files and hope I'll have opportunity to make it soon!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi Olga :) I'm so glad you like the recipe . Hope you'll try it soon and let me know how you liked it.

      Delete
  13. Deluje savrseno a vidim i da je fil zaista preukusan, po sastojcima, ima i ona jos jedna torta koja je slicna, ali u obliku puza/Rabska torta, neznam da li si je pravila, ja jesam i bila je stvarno san snova!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Vera . Sada sam potražila na netu, Rabska torta izgleda odlično. Nisam nikada ranije čula za nju. Danas sam naučila da postoje i Makarska i Imotska i sad Rabska torta, sve stari recept a odlični. :)

      Delete
  14. jako volim ovakve kolace, odusevljena sam receptom!

    ReplyDelete
  15. Odlično izgleda iako moram priznati da prvi puta čujem za ovu tortu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Petra. :) Mislim da su stari recepti iz Boke pali u zaborav, na žalost.
      Sledeći put kad ti ostanu belanca , evo novog načina da ih utošiš. :)

      Delete
  16. What a beautiful cake! Never had it before, but it sounds delicious :)

    Happy Blogging!
    Happy Valley Chow

    ReplyDelete
  17. Sjajan post, Zoka. Predivna prica, torta i fotografijama.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Goco, drago mi je da ti se dopada. :)

      Delete
  18. Zaista divan post s krasnim fotografijama, a torta predivna!

    ReplyDelete
  19. Joj gde me sad nađe sa Perastom... poznajem mu "svaki kamen" i najdraži i najlepši mi je grad u celoj Boki mada svake godine je sve "urbanizovaniji" što mu po meni kvari ono nešto što je imao "kada smo se upoznali"... I kod onih vrata sa cvetom slikala sam decu godinama-godinama....Predivne fotografije...
    A priča sa bakom i nabrajanje jela... sve lepše od lepšeg... i ova tortica mi izgleda super!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eh, kada sam juče pročitala tvoj post baš sam pomislila da sam našla "pravi" tajming za Perašku tortu. Taki sam čo'ek umem da "potrefim" , pa to ti je. :(
      Ja se nadam da će se stvari promeniti u tvoju korist i da ćeš nastaviti da slikaš klince i dalje pored istih vrata. :)
      Drago mi ja što ti se dopada. :)

      Delete
  20. Zoko, uzivala sam u postu i prekrasnim slicicama, kao da sam listala neki divan bakin album iz prohujalog vremena, a tortica sa filom od badema, mmmmmm... san snova!:))) p.s. odlicna ti je nova podloga za fotkanje.:)))

    ReplyDelete
    Replies
    1. E da znaš da mi je baš drago da si uživala. Žao mi je samo što nisi bliže pa da uz kafu i tortu proćakulamo :)
      O, da, trebalo mi je, ja mislim godinu dana da je pustim u pogon ali plava daska je konačno tu. :)

      Delete
  21. Predivno! I fotografije, i prica, i recept! Nisam nikad bila u Perastu, a ovog leta sam u okolini, pa mozda napravimo izlet... A za ukus torte - verujem ti na rec, cini mi si da si 100% hedonista, a takvima uvek treba verovati!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Slađo <3 . Nadam se da ćeš letos naći vremena da ga posetiš. Jedino što mene leti iritira u Perastu je saobraćaj po donjem putu. Prve godine kada je uvdene zabrana i kada su po stavljene rampe, poštovala se zabrana i automobili su bili retki ( meštani i gosti) .Ali zato prošlog leta su prolažili čak i autobusi!

      Delete
  22. Joj kako lep post. Torta je predivna, ali fotografije Perasta su posebne, zaista. Nikad tamo nisam bila, ali tako lepo izgleda, kao na najlepsim razglednicama.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Miki :) Perast je malen , ali zaista vredi obići ga. Obzirom da je pod zaštitom Uneska , nema ružnih novoizgrađenih zgrada sa stančićima od dvadesetak kvadrata, te zaista izgleda kao da je vreme stalo.

      Delete
  23. Pa još nisam nikad pravila takvu tortu, sastojci su prekrasno nježni, fantastični!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Odlično si je opisala. Zaista je nežna :)

      Delete
  24. volim bakine recepte
    ova me torta podsjeća na Rabsku tortu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Prvi put sam čula za Rabsku tortu, ovde od Vere. Guglala sam i zaista je predivna.

      Delete
  25. Jedno 10-tak godina imam zapisan recept Vokija Kostića za ovu tortu. Nikako da se odlučim da je napravim, plašim se da ću se totalno navući na nju.
    Ovaj post ti je savršen,ali savršen!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Irena :) O, da, torta je prava navlakuša. Anja je baš lepo opisala, nežna.
      Poslala mi je Jeca Vokijev recept. On koristi više žumanaca za koru , meša puter i mast i koristi više badema i šećera. Isprobaću njegov recept sledeći put.

      Delete
  26. Ovaj post je baš poseban kao što su posebne i naše bake od kojih smo puno naučile. Posebna je i ova torta, baš po mojoj mjeri i nema sumnje da ću je vrlo skoro napraviti. Najvećim izazovom mi se čini izdržati ona 2 dana prije nego je poslužimo, uh, kada zamiriše nije to lako dočekati :)
    Perast je jako lijep i baš uživam u fotkicama !

    ReplyDelete
  27. Ajme Zoksi, ubi me divotom! I torte i Perasta kojeg obožavam!

    ReplyDelete
  28. Lep post koji sam nekako propustila. Imala sam sreću da sam sa Ade ponela jedno parče na Majino upozorenje :-) Koje oduševljenje kod kuće! Moraću da napravim pa šta bude!

    ReplyDelete
    Replies
    1. :))) Baš mi je drago. Ahahah, ah ta Maja. Zaista je žena zmaj. Celo vreme nije stala.
      Napravite kada bude dolazilo neko veće društvo, da što manje posle ostane da vas mami. :)

      Delete
    2. Ummm... Češ-češ...
      Ne sećam se da sam ikog na išta upozorila, kao ni da sam torticu probala, a ni ponela, pa ću samo ovako napamet da kažem da je sigurno divan kolač :) Jer ne može da ne bude, sudeći po sastavu i vremenu čiji trag u sebi nosi :)

      Delete
    3. Tortica je bila dosta neugledna. Znam da su je Minine drugarice probale i da im se baš dopala. :)
      Praviću je opet, za sve vas koji ste je propustili. ;)

      Delete
  29. Ne da ti je dobra, nego je savršena. Iskreno kad si je izvadila na Adi iz kalupa, pomisli, pa ovo je kao hleb. A onda nirvana. Tako je sočna i divna, nije preslatka a bogata. Ma fenomenalna. Vladi sam ponudila parče. On gleda sumnjičavo, kao da je nešto suvo i bzv, a kad ti on kaže da je odlično onda je stvarno odlično. Nemoj menjati recept ni u ludom besu. ja ću raditi po tvome.

    ReplyDelete
    Replies
    1. :)) O, da, totalno je neugledna, onako bež a još sam je zbog transporta pravila u onom pravougaonom kalupu za hleb , pa zaista liči na hleb. Baš mi je drago da vam se dopala. Sledeći put kad ti ostanu belanca, znaš kako da ih utrošiš.
      Puno pozdravi Vladu i reci mu da dođe sledeći put. Pokaži mu slike naših polovina i reci da će imati bar četiri drugara za igru. :)

      Delete
  30. Jako lijep post s dušom i zaista sam uživala u njemu, jer sjetla sam se svoje bake, mog otoka mirisa i ćakula.Divna torta puno imam osjećaj sočnija nego naša rapska torta

    ReplyDelete
  31. divna torta,baš kako si je i opisala,topi se pri svakom zalogaju..... tako mirisna.... puna uspomena.
    baš neki dan sam bila u perastu,kafa na rivi,sunce.....svaki kutak odiše prošlošću !
    veliki pozzzz sa mora

    ReplyDelete
  32. I have eaten "perast traditional cake " in perast restaurant. It was soooo good. I think it was served with flower honey sauce. Me and my girlfriend want to try your recepie when we back home Poland. Thank you share your grandma recepie!! Hvala!

    ReplyDelete
  33. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete

  34. Thank you for sharing this wonderful recipe. Last summer I visited Kotor and Durmitor and stopped at Perast having lunch and dessert. But what a pity I couldn't bring it back to my home country. I am glad to see the recipe here and be able to make one at home for sharing to my family.

    ReplyDelete