Sladoled sa malinama i puslicama / Raspberry meringue ice cream

00:27

Please scroll down for English version!



Lepo vreme me odvlači napolje , pa manje pišem. Nadam se da mi ne zamerate. A imam toliko toga da vam ispričam. Želim da vam pričam o jednom divnom branču, o divnim devojkama i njihovim jačim polovinama koje sam upoznala, o Ići, o   predstojećoj blogerijadi i novom grčkom  jogurtu koji me je naprosto oduševio. Pa idemo redom.  Prošlu nedelju sam provela  u odličnom društvu i uživala u odličnoj hrani u Radosti. Više o tome, ko je bio i kako je bilo možete pročitati kod Nevene . Ovu nedelju nameravam  da provedem opet u odličnom društvu na blogerijadi. Ako pišete blog o hrani  i želite da nam se pridružite javite se Jeci
A sada, hrana. :)  Nedavno sam  lutajući po supermarketu naletela na novi Dukatov grčki jogurt. Gust, kremast, blagog ukusa, ma savršen. Oborio me je sa nogu, ili što ja u šali kažem  dukatirao me je . :)  A ako vas interesuju nutritivne vrednosti ovog jogurta, možete ih pronaći na ovom linku .
Kod mene na blogu već imate recepte sa grčkim jogurtom ( za zamrznuti jogurt i panna cotu ) a danas  pravimo jedan  lepi sladoled. 
Sastojke morate voleti. Maline, puslice, grčki jogurt i slatko kondezovano mleko . I to je to. Brzo, lako i jednostavno a odlično. Veoma je bitno da ne izostavite ni jedan sastojak. Sladoled bez puslica nije dovoljno sladak , a kada  dodate puslice neophodne su  maline da pomire sve ukuse  i oveže dezert.




Potrebno je :
(za 4 porcije) 

250 gr slatkog kondezovanog mleka 
200 gr grčkog jogurta 
45 gr  puslica
120 gr malina 

Ako nemate slatko kondezovano mleko , napravite ga. 
Potrebno je : 
100 ml ključale vode 
100 gr mleka u prahu 
15 gr putera 
40 gr šećera u prahu 

Sve sastojke stavite u blender i mešajte dok se sve dobro ne sjedine.  Smesu sipajte u teglu i ostavite na par sati u frižideru, da se ohladi.

Puslice možete koristiti kupovne a možete ih i napraviti. 
Potrebno je : 
1 belance ( 35 gr) 
70 gr šećera u prahu
prstohvat soli 

Belance umutite u čvrst sneg sa prstohvatom soli pa dodajte postepeno šećer u prahu (kašiku po kašiku )i mutite po pola minuta između sledećeg dodavanja šećera. Kada je sav šećer dodat, povećajte brzinu i mutite 7-8 minuta dok šam ne postane čvrst a šećer istopljen. Smesu istiskivati špricom ili vaditi kašičicom na pleh obložen peko papirom. Peći tj sušiti sat vremena u predhodno zagrejanoj rerni na 130 °C.  Od ove smese dobićete više pulica nego što vam je potrebno ali puslice u dobro zatvorenoj posudi mogu dugo da stoje.

Sladoled : 
Pomešajte slatko kondezovano mleko i grčki jogurt. Ako koristite aparat za sladoled , smesu sipajte u njega i mutite po preporuci proizvođača. Gotov sladoled sipajte u plastičnu posudu i pustite da odstoji sat, dva u zamrzivaču.  Ako aparat nemate, smesu sipajte u platičnu posudu sa poklopcem i ostavite na par sati (minimum 4)  u zamrzivaču da se smrzne.  Na svakih pola sata (prva dva sata)  izmešajte ga, pa razbijete kristaliće. 

5-10 minuta pre služenja ,sladoled izvadite iz zamrzivača. Naseckajte puslice i operite maline. Polovinu naseckanih puslica umešajte u sladoled i servirajte u čašama. Podelite maline   i pospite ostatkom seckanih puslica. 
Uživajte !


Možda znate , a možda i ne,  u toku je blogerska igrica Ajme  a  naši ovomesečni domaćini su simpa par : Ana-Marija i Mislav sa bloga Foozdarije. Tema je šumsko voće. Šaljem im ovaj recept kao ulaznicu ali  i petominutni kolač iz mikrotalasne rerne i još jedan  kolač sa bobičastim voćem . Nadam se da će im se dopasti.:)

P.S
Jeco, ovako je ovaj sladoled izgledao pre tri  godine. Vežba čini čuda, zar ne? :)


 Raspberry meringue ice cream


Today I am going to share with you my recipe for simple ice cream with Greek yogurt, raspberries and meringue.   How easy – and how delicious!

Ingredients:
250 gr sweetened condensate milk
200 gr Greek yogurt 
45 gr  meringues
120 gr fresh raspberries  

Mix together sweetened condensate milk and Greek yogurt.  Put the mixture into ice cream maker and freeze according to the manufacturers instruction. If you don't have ice cram maker pop the mixture into the freezer for a couple of hours and you are ready to go. 5-10 minutes before serving take ice cream from the freezer. Mix with a half of crushed meringues, divide between serving  glasses , add raspberries and top with remain crushed  meringues. That’s it. 

P.S
If you don't have sweeten condensate milk , make it at home
Ingredients: 
100 gr powder milk 
100 gr boiling water 
15 gr butter
40 gr powder sugar
Put all ingredients into a blender and mix until mixture  get silky. Put it in a jar. Pop on the lid and put the jar in the fridge for a couple of hours. 

P.P.S
Also, you can make your own meringues at home too.:)

For mushrooms:
1 egg white
pinch of salt
70 gr sugar

Whisk egg white with salt for a 1 minute until whites hold a soft shape. Continue to beat and start adding sugar, 1 rounded tbsp at a time, beat about 1/2 minute between each addition. When all of the sugar has been added, increase the speed to high and beat for 7-8 minutes more or until the meringue is very stiff and the sugar is dissolved. Take one disposable bags and can cut the hole.  Fill with meringue.
On a baking paper shape the meringues. 
Preheat the oven to 130 °C . Put the meringues in the oven for 1 hour. Let them cool. Meringues keep for a good few weeks in an airtight container.

You Might Also Like

44 comments

  1. E, ovo je brutalno dobro ! Moraću da pravim kondenzovano mleko, ali moram da spremim ovaj sladoled. Živim sa puslicoljupcem, dakle, ovo je na listi " Hitno".
    Vidimo se u nedelju :-))))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha, ako probaš javi obavezno kako se dopalo puslicoljubcu. :)
      Vidimo se :) Baš se radujem!

      Delete
  2. Odlicno izgleda u tvom plavom lončetu; sladoled napravljen sa kondenzovanim mlijekom jos nisam probala.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Jaco. Sladoled je baš lep, kremast. Obzirom da mena nikakvih dodatih aroma, preovlađuje mlečan ukus.

      Delete
  3. Yummi ;)
    Wonderful photos!
    Have a nice day!
    Carmen

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thank you so much Carmen.
      Have a great weekend !
      :)

      Delete
  4. Zoko fotke su ekstra! Vraticu se veceras da procitam post, verujem da je receptic odlican! Pozz:))

    ReplyDelete
  5. Odlican je i u loncetu i u casi, mislim da bih se morala vracati po repete u oba slucaja... lepo mi se provededite u nedelju!:)))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha, šteta što nisi bliže. Hoćemo ,hvala i mislićemo na tebe. Cmok :)

      Delete
  6. Samo bih izostavila šećer u varijanti pravljenja kondezovanog mleka. Fotke mrak!
    Jedva čekam da se vidimo!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Meni je sve jedno, ja slatkiše ne jedem već mesec dana .:) Steviju ne mogu da zavolim a Ivan bi mi otkinuo ruku da mu dirnem šećer. Hvala :)
      I ja se radujem :)

      Delete
  7. E jesi li blesava za link posvećen meni. Ma znaš šta, da mi je još tri godine teško da bi dostigla i delić tvojih slika. Ja ti idem brzino puža. Mnogo ti je lepa daska, tako morska. Ne zalazim u Vero, nekako mi nije usput, a moram da svratim da kupim i orzo i leblebije jeftine i kondenzovano mleko...

    ReplyDelete
    Replies
    1. :) Jeco, to nije grčki jogurt iz Vera. U pitanju je novi Dukatov proizvod Dukatos. Imaju ga u svakoj većoj samoposluzi. Kada naletiš , obavezno probaj.
      Što se tiče kondezovanog mleka u Veru, nema ga već neko vreme. Ali tokondezovano mleko koje se prodavalo u Veru u konzervama nije bilo zaslađeno i bilo je ređe od pravog slatkog kondezovanog mleka. Ako hoćeš, mogu ti ga ja poručiti iz Mađarske.
      Fala za dasku, baš sam se namučila da dobijem baš ovu boju. :)

      Delete
    2. A pa da, baš ne razmišljam. Moj maxi je mini, ali odem ja i do Merkatora. Hvala ti na ponudi ali pravićemo po tvojoj recepturi. Odlično ste odradili posao.

      Delete
  8. Oduševljeni smo...Pogotovo Mislav koji "ne vjeruje ljudima koji ne vole sladoled"...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha, ha , baš mi je drago. :) Pametan čovek, mudro zbori. :) Ja bih samo tu dodala i čokoladu. :)

      Delete
  9. Gde si bila sa ovim receptom dok mi je u frizideru bila konzerva kondenzovanog :) Jako ti je zanimljiv sam recept za kondenzovano, znaci sve zbuckas u blenderu...

    I konacno se pojavio Dukatov grcki. Ja sam ga trazila jos kad sam radila labneh. Moram ga probati jer ono sto je do sad bilo na trazistu nije mi pasalo.

    p.s. cujemo se za dzakcic uskoro, nadam se da vam ne zauzima mnogo prostora :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. :))) Pa čekala sam maline! Da, sve sastojke u blender i gotovo. Ako želiš gušće mleko za fudge ili čiz na primer , smanji vodu za 20 gr. A ako te mrzi da praviš, mogu da ti kod mog " food dilera" poručim kupovno iz Mađarske. :)
      Da, malo je možda ređi u odnosu na grčki jogurt u Grčkoj ali je zaista odličan. Obavezno probaj. Mislim da ga ima u svakoj većoj samoposluzi.
      Ma ne , džakče je fino i dobro , malo jede i ne prlja po kući. :) Čujemo se :D

      Delete
  10. Eh, ove tvoje slike. Ma, nije to samo vezba, mora biti i malko talenta...; )...imam par konzervi kondenzovanog, i sve se femkam sta cu sa njima...

    ReplyDelete
    Replies
    1. O, Maki vežba, vežba kad ti kažem. Hahaha, pa što ne kažeš šta te muči. Ja bih pravila key lime pie (prvi recept na mom blogu) , pa bih pravila Lanine praline sa kondezovanim mlekom pa ovaj sladoled .I konzerve potrošene. :)

      Delete
  11. Krasan sladoled, probati cu sigurno :)) ja sam se navukla na dukatos odavno, pogotovo za dorucak sa medom, zitaricama i vocem :) slike su predivne :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Znam, gledala sam dukaots kod vas po blogovima i na FB i tiho patila. Ali zato kada se kod nas pojavio pre dve nedelje, bila je to ljubav na prvi zalogaj. :)
      Hvala draga :)

      Delete
  12. Joj Zoko slike su me totalno opčinile,sada bih tako rado sladoled,ali probat ću ja ovaj tvoj prvom prilikom,jer sve potrebno imam,hvala ti puno za divan recept!

    ReplyDelete
    Replies
    1. :)) Hvala Nely, sladoled je mnogo je fotogeničan. Ako probaš, obavezno javi. Cmok !

      Delete
  13. Divota od poslastice, a zanimljivo je kako se baš spremam za vikend napraviti sladoled u kombinaciji sa beze koricama, možda i puslicama, nije isto, ali je slično ovome. U svakom slučaju i ovaj recept ću zabilježiti, ova kombinacija je krasna, sa Dukatosom još nisam radila i ovo je sada prilika. Slike su ti prekrasne, uvijek u njima uživam. Dobar provod u nedjelju želim ! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ehej, jedva čekam recept. O, provod u neelju je bio fantastičan. Lepo vreme, odlično društvo i gomila divne hrane. Savršeno ! Možda nekada ako te put nanese i ti i I nam se pridružite.

      Delete
  14. Predivan sladoled, u kombinaciji s pusliama super ideja!

    ReplyDelete
    Replies
    1. E vidiš, kaže Slađa da je i Magnum došao na istu ideju. Zaista dobra kombinacija.

      Delete
  15. Obožavam te slajoše sa grčkim jogurtom. Pazi kad ne volim puslice uopšte ali u kombinaciji sa sladoledom je totalna ludnica!
    Fotke Zoksi, čovečeeeee, kak su dobre!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eh, da si bliže pa da se gojimo zajedno uz slađu i puslice. :)

      Delete
  16. ouu, divota! ove čašice su predivne

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Tami . Ova bela čašica je u stvari ukrasna limena mala kofa ali mnogo fotogenična.

      Delete
  17. Slike obaraju s nogu a verujem i da sladoled radi isto ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Oli. I baš mi je drago da sam te najzad upoznala.

      Delete
  18. Uh, kakav sladoled!! :) Čim čujem "kondenzovano mleko", setim se mlečnog fila za oblatne (koji se sad zove "dulce de leche" :) ) i ja sam momentalno kupljena! :)) Elem, fotke su fantastične, sladoled divno izgleda, ali specijalno moram da pohvalim - plavo, metalno lonče! :) Naprosto obožavam takve lončiće! :)) Dok sam studirala, jedan sam stalno šetala sa sobom, gde god da sam se selila :) A ovo tvoje lonče je, iako stvoreno za neke "tehničke" poslove kao što je podgrevanje mleka i sl. doživelo da se iz njega poslužuje OVAKAV sladoled i da prelepo izgleda u toj ulozi! Kakva čast! :)) Bravo za ideju! ;)

    ReplyDelete
  19. Your recipes are wonderful. I would love for you to share them with us at foodieportal.com. Foodieportal.com is a new food sharing site, we're no photography snobs, we're just foodies and we actually try hard to promote your pictures. At foodieportal.com all your food pictures will get accepted so I really hope you come and join us.

    ReplyDelete
  20. Gledajući slike ne mogu uopće čitati jer su toliko očaravajuće, savršene!

    ReplyDelete
    Replies
    1. :))) Toga dana je bilo dobro svetlo.

      Delete
  21. E, ja sam se pitala gde si! Ovaj sladoled izgleda bozanstveno, cak i za nekoga ko nije bas neki veliki ljubitelj sladoleda :-) Dodatak puslica sam videla i u najnovijem Magnumu, ali vise verujem ovom tvom! Ne znak kako mozes da odolis ovakvim poslasticama!

    ReplyDelete
  22. :))) Skitam Slađo, skitam :)) O, blago tebi što ne ljubiš sladoled. Što bi ja volela da ne volim slatkiše. Bila bih mršava ko grana a ne ovako ko loptica skočica.
    E, sad sam guglala . Imaju i oni verziju puslice i crveno voće. Ako probaš,obavezno javi. Mora da je mrak .

    ReplyDelete
  23. Uznemirila si mi pljuvačne žlezde u potpunosti.
    Molim, pažljivije sa ovakvim postovima ubuduće :P

    p.s.
    ja kao s marsa pala, nisam za taj Dukatos ni čula...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahaha, izvini molim te , nisam namerno.
      Kako bre? Pa ja još onomad urgirala kod Srkija da ti prilikom sledeće kupovine pazari i Dukatos.
      Mora da je zaboravio. Ništa,opet ću mu nocas skrenuti pažnju . :)))

      Delete
  24. Neznam kako sam mogla da propustim ovaj sladoled, vrh je!

    ReplyDelete