Mikser food design, Aristaeus sirevi i jedna salata /Salad with grilled vegetable and halloumi cheese

09:46

For English version please scroll down 

Prošle subote u Mikseru je održan Mikser food design. Kada sam videla da su među izlagačima i Aristaeus sirevi, znala sam da moram da idem. Na Mikseru su se okupili proizvođači hrane i vina , te na jedan dan pretvorili Miker u raj za ovog food blogera. Upoznala sam dve mnogo simpatične  devojke, Ivanu i Jelenu. Ivana pravi odlične macaronse i novi ukus limeta i malina je fantasičan a Jelena će vam organizovati svadbu iz snova.  Srce mi je ostalo međ' šerpice. Probala sam i Anđele. I sada potpuno razumem zašto je zavladala pomama za njima. Ovseni keksići koji nisu presuvi ili žilavi već su divni i mekani , moraju  osvojiti srca svih koji ih probaju.
Ivan je bio zadužan za vina. Njegovi favoriti su  momjanski beli muškat  i  Sauvignon blanc. A da biste stekli pravu sliku kako je bilo na Mikseru, pogledajte album na FB-u.

Da se mi vratimo na sir. Možda niste znali ali ja sam ogromni siroljubac. Ali ja nisam običan siroljubac, ja sam snob siroljubac. Ne možete me lako oduševiti, imam visoka očekivanja i stroge kriterijume. Očekivala sam dobre sireve a zatekla sam FANTASTIČNE sireve. Aristaeus  sirevi možda nemaju HASAP (HACCP) te se ne mogu naći po radnjama ili velikim trgovinskim lancima  ali imaju dušu. I ukus! Vidi se da su pravljeni sa puno ljubavi i pažnje. Sa puno strpljenja  i žara Miloš i njegova supruga (oboje mnooogo simpatični ) će vam ispričati priču svakog sira. Saznaćete koji sadrži začinsko bilje iz njihove bašte a koji je premazan  orahovcem. Orahovac je naravno napravljen od oraha u njihovom dvorištu. Ukusi su odlično izbalansirani i koji god da odlučite da kupite nećete pogrešiti. Teška srca sam se naterala da ne ponesem sve sa štanda. Već duže vreme nameravam da poručim njihov halumi (sanjam grilovani halumi )  pa sam ovoga puta odlučila da njega kupim.


 Halumi je tradicionalni  kiparski sir. Čvrst je i na izgled plastičan. Ima visoku tačku topljenja pa je odličan za grilovanje i prženje. Surutka koja preostane od pravljenja se koristi za čuvanje sira. Ništa se ne baca. :)  U Aristaeus manifakturi poštuju tradicionalni recept , pa je i njihov halumi aromatizovan mentom. Napravljen je od pravog domaćeg mleka i ne liči na industrijske sireve  koji smo navikli da kupujemo po radnjama.Ukusan je, mastan  i slastan i od sada je redovan stanovnik mog frižidera. :) A vi posetite njihov sajt pa izaberite svog favorita.

Obzirom da sam za vikend ulovila i divno povrće ( tikvice svih boja i  male patlidžane blagog ukusa ) odlučila sam da napravim jednu brzu ali ukusnu salatu.


 Potrebno je :  
(za dve osobe)
2 mala patlidžana 
2 manje zelene tikvice 
1 manja žuta tikvica
200 gr halumi sira 
maslinovo ulje za premazivanje 
Preliv:
2 supene kašike sitno seckanog bosiljka 
1 supena kašika sitno seckane nane 
2 supene kašike maslinovog ulja 
1 kafena kašičiva sitno seckane ljute paprike 
1 supena kašika limunovog soka 
1 čen belog luka 
so,biber po ukusu 
Patlidžane i zelene tikvice iseći uzdužno na šnite debljine 5 mm. Žutu tikvicu iseći poprečno na kriške debljine 5 mm. Halumi takođe iseći na kriške debljine 5 mm. 
Zagrejati električni gril na maksimumalnu temperaturu. Poslažite povrće koje ste predhodno premazali uljem i grilujte ga 6-10 minuta ili dok ne postane mekano i dobije tamne linije. Kada ste izgrilovali povrće, na redu je sir. Premažite i njega uljem pa ga stavite na roštilj i poklopite.  Sir grilujte takođe na maksimalnoj temperaturi ,dva minuta. Ako nemate roštilj, povrće i sir izgrilujte na tiganju.  Sve sastojke za preliv promešajte u manjoj plastičnoj posudi ili tegli.  Preliv prelite preko povrća i lagano  izmešajte. Poslolite i pobiberite po ukusu. Rasporedite povrće na tanjire za serviranje a odozgo stavite kriške grilovanog sira. 
Uživajte!



Salad with grilled vegetable and halloumi



Ingredients:
(2 servings) 
2 small zucchini
1 small yellow summer squash
2 baby eggplants
200 gr halloumi cheese
olive oil for brushing 
Dressing: 
2 tbsp chopped fresh basil
1 tbsp chopped fresh mint
2 tbsp olive oil
1 tsp chopped fresh chili 
1 tbsp lemon juice
1 garlic clove
salt , pepper to taste

Cut the zucchini and eggplants  in half crosswise. Cut each half into 1/2-inch slices. Cut yellow summer squash into 5 mm thick slices. Preheat a electric grill  on high. Brush the eggplant , zucchini and summer squash  with olive  oil.  Add a half  of the vegetables to the grill and cook for 6-10 minutes  or until charred and tender. Transfer to a bowl.  Repeat with other half of vegetables. 

To make the salad dressing, combine the basil, oil, mint, chili ,lemon juice and garlic in a small bowl. Season with salt and pepper. Drizzle over the grilled vegetables and toss gently to coat.  Place on serving plates.
Brush the  halloumi with olive oil and grill it  for 2 minutes  or until golden. Transfer to a plates and serve.
Enjoy !
P.S
If you don't have electric grill you can use grill pan or barbecue grill.











You Might Also Like

27 comments

  1. Predivno si napisala, fotke mame, ja sireve vvolim najvise na svetu, nekad mi se desi da nedeljno pojedem barem 2 kg sto sitnog svežeg ili tvrdog. POvrće u kombinaciji sa sirom je prva liga!

    ReplyDelete
    Replies
    1. I ti si siroljubac. :) Ja bih na siru i jogurtu mogla da živim. A salate sa sirevima ili bećarac sa kockom belog sira su mi omiljena letnja hrana. Ove sireve moraš da probaš. Oni često izlažu po sajmovima i ako saznam da su negde blizu tebe, javljam.
      Hvala <3

      Delete
  2. Halumni mi je odavno na listi za isprobavanje. Čula sam da ga ima u Veru, ali niakako da se odgegam do tamo (evo već 2 godine pričam od tome). Ne znam da li si snimila recept Done Hej, piletina sa halumnijem i medom, ali ja sam pala na dupe kad sam to videla.

    Nemam gril, ostao je kod mame, a to je super stvar.

    Mnogo si lepo napravila, a i videla sam ti foktke sa Mixera. Odmah sam prevrtala po sirevima da vidim gde se prodaju u Bgd, ali šipak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Vidiš, ja ga u Veru nisam nikada videla. Uf, ta piletina zvuči fantastično. Odoh da guglam iz ovih stopa.
      Da, gril je meni skoro pa najbolji drugar. Časkom izgriluješ meso i povrće, a i slobodna sam za to vremo da odradim nešto drugo. Ali sve se to može odraditi i u tiganju.
      Jeco, sireve poručiš direktno od njih i oni ti pošalju kurirskom službom.
      Zimi , sirevi se mogu preuzeti u Beogradu kod Miloševe mame.

      Delete
  3. Zoko, mora da smo bile neke dobre gastro drugarice u prošlom životu! :) Kako izađe neki novi post, ja skapiram da i ja to planiram ili želim još od kad! (npr kroasani, macarons...)
    Halumi baš baš volim i skoro da ga uvijek imam u frižideru, još od kad sam ga prvi put otkrila u Atini... Volim i tako, samo grilovan, a nekad sam u fazonu da ga obložim susamom i pečem na suvom tiganju! U stvari, u poslednje vrijeme to najčešće radim... U kombinaciji sa tikvicama i patlidžanom je raj! :)
    Uzgred, i ja sam snob siroljubac :(, mada i uopšte snob hranoljubac i stvarno se stidim. :( Ali to je jače od mene... Ne moram da kupujem krpice, nakit, niti bilo šta od toga, ali hrana... to mi je najveći porok! :(
    Superiška obrok! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. :))), mora da smo bile komšike i da smo razmenjivale tanjiriće. Šteta što si sada daleko. Jeste li razmišljali o preseljejnju u BG? wink, wink :)
      Uf, halumi obložen susamom , pa to mora da je fantazija. Koliko danas ću da probam. :)
      Ššššš, Mico, u poverenju i ja sam snob hranoljubac. :)
      O, da , hrana je i meni veliki porok. Nemaš pojma koliko patim za jednom dobro snabdevenom radnjom sa začinima kod nas. :)

      Delete
  4. Bože, bože, šta korisnih informacija čovek može kod tebe naći....pogotovo žena sa sitnom decom i hroničnim manjkom vremena za informisanje, bazanje, traganje...Hvala...i nastavi ovim tempom...Ljub, ljub, ljub!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eh, ja mislim da sam zaslužila da i mene pustite da se igram akvarelom sa vama. Molim jedan hamer za mene u dvorištu. :)))
      Hvalaaaa :)
      P.S
      Jesi li i ti odlepila na šerpice? :)

      Delete
    2. Vazi, samo nam ti dodji...Odlepila sam na tajine..za tagine...oh,oh,oh, moracu jednu komodicu za kuhinjske cutensils da uselim u spavacu sobu, nema se vise mesta za smestiti ni igla u mojoj maleckoj kuhinjici...Sta mi radis....

      Delete
  5. Pošto vidim da si potkovana i po jačini siroljubac kao i ja (osim što ja nisam "snob", pa su retki, retki sirevi koje ne volim - samo oni baš loše napravljeni), a mnogo volim grilovani Haloumi - kako se kupuje? Ili da ih direktno kontaktiram?
    I khm, khm, sledeći put zovi da idemo zajedno ♥

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahahaha. izvini molim te , sledeći put obavezno zovem. Sireve poručuješ direktno od njih i pošalju ti ih brzom poštom. A zimi, kada je Miloševa mama u Beogradu, sireve možeš preuzeti od nje. Pitala ja sve , ništa ne brini. :)))
      Sutra je Mikser vintage disagn. Khm, khm , hoćeš da potražimo po kašiku? :)

      Delete
  6. salatica je divna, a što se sireva tiče skroz se slažem s tobom :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. O, još jedan siroljubac. Koliko me pamćenje služi , ti si u Francuskoj baš baš uživala u sirevima. :)

      Delete
  7. Ovo je toliko krasno, pravo ljetno. Obozavam ovakve stvari. Volim sireve na grilu, pa jos dok su topli :) Preslatka ti je serpica sa tikvicama :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Goco. Oh, da, topli grilovani sir je the best. :)
      Hvala, to je nasledstvo od bake. :)

      Delete
  8. Ja bih mogla živeti na ovakvim salaticama... Fotke su ti super ;)

    ReplyDelete
  9. Zoko, sto ti to sve lepo napises i ufotkas, evo meni se sada odmah gricka taj sir iako ga nikad nisam probala. p.s. serpice sam vec skicnula kod tebe na fb-u...;))) pozdravcek...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eh, sada zanš kako je nama kada gledamo tvoje divne kolače. Mislim da se gojim, gledajući ih. :)
      Sir je stvarno odličan. Moramo da nešto smislimo da ga probaš.
      Oh, šerpice <3

      Delete
  10. Joj sireve obožavam,sada si mi odmah otvorila apetit ovom salatom,divota,pravo ljetno!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Uh, zamišljam ovu salatu posluženu u tvojoj divnoj bašti. Ultimativna uživnacija :)

      Delete
  11. Sve, sve mi od hrane mogu oduzeti, ali ne sir! Halumi je jedan od mojih top 5. Na medenom mesecu svako jutro za dorucak halumi. Fotograjije su ti top!

    ReplyDelete
    Replies
    1. O, da, sir i čokoladu ne dam. :)
      Hvala Slađo :)

      Delete
  12. Zoco strefi me sa ovom salaticom pravo u čelo:-)

    ReplyDelete
  13. Probala sam sličnu salatu pre dva dana u restoranu Đeram i poludela od sreće! Oni su samo umesto povrća napravili salatu od radiča, čerija i krutona, sa aćetom i malo šećera. Baš ću da je pravim ovih dana, a ti me podseti na to. :*

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ijao, bila si u Đermu. <3 Videla sam na njihovoj FB strani da su predivno oslikali zidove. Moram da odem da to vidim uživo. :)
      Oh, ta salata zvuči divno. Pravi, pravi, što pre i objavi recept, obavezno. :)

      Delete