Lažni orasi

17:43


Početak decembra u mene budi setu. Verovatno svi ti praznici koji su na pragu, podsećaju me na dom i porodicu. A moja porodica se u poslednjih par godina rapidno smanjila. Verovatno zbog toga imam i potrebu da pravim sve one kolače koju su nam nekad krasili trpezu. Rekla sam da pravim, ne da jedem, ne prevrćite očima. :) 
Bakin kalup za orahe , već dugo merkam i želim da upotrebim.

 Ali u njenom kuvaru,  recept za lažne orahe traži da se šećer ušpinuje kao za slatko, a to meni baš puno ne govori. Ja nemam pojma kako to treba da izgleda . I ne mogu više da je pitam , pa se onda još više rastužim.
Nedavno sam kupila Veliki Narodni Kuvar autorke Aleksande Rustanović.  Kuvar je izdat neposredno  pred II svetski rat, i imao je samo jedno izdanje. Verovatno zato je Aleksandra i ostala nepoznata široj javnosti za razliku od Spasenije Markovići čiji je kuvar doživeo brojna reizdanja. 
Za razliku od Spasenije , Aleksandra je bila vrsna domaćica . Marljivo je skupiljala svoje i recepte svojih prijateljica . U to vreme,  nemoguće  je bilo naći lektora koji bi hteo da lektoriše kuvar. Zato i ovaj kuvar obiluje gramatičkim greškama , pa u receptima možete pronaći da se govedina naziva  goveđinom a pavlaka  povlakom. 
Sve to , ne smanjuje upotrebnu vrednost ovog kuvara , koji obiluje  zaboravljenim receptima.
U njemu sam pronašla i recept za lažne orahe. Doduše , drugačije od bakinih , ali podjednako ukusne. I dok ja ne saznam kako izgleda ušpinovani šećer za slatko, uživajte u  ovim orasima.

 

Šta sam promenila?
-Belanca 
Obzirom da ja u svojim kolaćima ne upotrebljavam termički neobrađena  jaja, sveža belanca sam zamenila belancima u prahu. U smesu sam dodala 1 kašičicu belanca u prahu,predhodno  rastvorenu u 3 kašičice mlake vode.Isto sam koristila i za slepljivanje .
-Malo limunovog soka
Dugo sam mozgala koliko je to malo. Na kraju sam dodala 1 supenu kašiku limunovog soka i 1/4 rendane korice. Mislim da nisam pogrešila :)
-Rebro čokolade
Dodala sam 25 gr crne  čokolade sa 70% kakaa. Čokoladu nisam rendala, nego sam je predhodno otopila na pari, da bi mi ravnomernije obojila deo smese za ljusku.
-Kalup
Ispostavilo se da je moj kalup veći, te sam umesto 35 oraha dobila 15. Ništa strašno,  sledeći put ću ću povećati sastojke. :)
I to bi bilo to.
P.S 
Ako uspete da nađete kuvar Aleksande Rustanović, obavezno ga kupite! 


You Might Also Like

30 comments

  1. Bilježim preporuku za kuharicu. Kalup divno izgleda,apsolutno je prekrasan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Obavezno :) I da znaš da sam pomislila na tebe .Ima jedan ceo deo o kolačima sa belancima . Zove ih pene :)
      Hvala :)

      Delete
  2. Ja sam dete Trumanovih jaja ako vi mladi uopšte znate šta je to :-) To su jaja u prahu. Uz mleko, spanać i sl. smo dobijali u školi i jaja u prahu. To je bila američka pomoć jer smo tad bili miljenici :-) Za belanca u prahu e to nisam znala da postoje :-) Svašta ću ja od vas mladih čuti.
    Imam negde metalne kalupčiće pa ću možda isprobati za slavu. Deluju mi zgodno jer mogu bez bojazni dugo da stoje na stolu,
    Inače odrednicu, kao za slatko, ćeš razrešiti tako što ćeš videti koliko je gust šećer kog nekog ko kuva slatko :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. O, pričali su nam o Trumanovim jajima i projama na tačkicu celo detinjstvo. :)
      Postoje i u prahu i tečna. Tečna mogu da se kupe u Metrou a postoje i pasterizovana tečna žumanca. Belanca u prahu se prodaju po radnajma zdrave hrane , pakovanje od pola kg.
      A gde ste kupili metalne kalupćiće ? Je li to neko nasledstvo?
      Eh, ali ja više nikoga nemam ko ume da kuva slatko. :(












      Delete
  3. Vesna znamo šta su Trumanova jaja. Ima još onih koji prepričavaju te američke pošiljke posle WWII.
    Zoko, ovaj kalup ti zlata vredi. Ja bi ga uramila, onako u staklenu kutiju kao umetničku vrednost pa još i sentimentalnu. Gde nađe belanca u prahu?
    Mnogo su ti lepi. Ima li kalupa da se kupi u Srbiji bar onih metalnih?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Da znaš da vredi. Svaki put kad ga udarim o sto da ispadne orah, malo me zaboli srce. Danas mi je palo na pamet da sama napravim kalup za paprenjake.
      Belanca u prahu u radnjama zdrave hrane. Tečna belanca u Metrou.

      Delete
  4. Divni kolacici! Bas lepo izgledaju... Mozda naidjem na kuvar na starom buvljaku, pa cu ga obavezno kupiti...
    Zoko, jako lepe fotke.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala :) Hoću i ja sa tobom na taj buvljak. :)

      Delete
    2. Kad god ti odgovara. :) Buvljak je nedeljom ujutro, pa se ti javi...

      Delete
  5. Predivan recept. Nisam nikad vidjela ovaj kalup. Prekrasan je kao i tvoje fotografije.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Goco.Kalup je bakin. Imala je ona dosta raznih kalupa ali sam aj mlada i luda svojevremeno sve što mi se nije sjajilo kao da je od rosfaja, pobacala. :( Sad se mnogo kajem.

      Delete
  6. Divan starinski receptic, a kalupic je mrak!:))) p.s. o fotkicama tek necu da pricam, ionako se ponavljam k‘o papagaj, hihihi... ako preostane neki kolacic, a ti dobaci na ovu stranu - samo zamahni jaaako!:)))

    ReplyDelete
  7. Predivno, stvarno predivno! Pa vi u Srbiji ste bas 'advnaced', ja u Holandiji nikad nisam videla belanca ili jaja u prahu. Doduse, nisam ih ni trazila :-) Sta nam se sve servira da jedemo I kupimo, mene uopste nije strah termicki neobradjenih jaja...

    ReplyDelete
  8. Ovakav kalup nisam videla.imam teflonske metalne kalupiće za orahe 12 u jednom celom plehu i odlični su za pečenje oraha...ne znam da li mi, ovde i Kanadi, imamo jaja i prahu. Ako neko nađe taj Kuvar, neka se seti mene....volim te stare kuvare jer mislim da imaju odlične recepte.
    Jako lepe slike i post.

    ReplyDelete
  9. Odmah sam se zageldala u kalup, baš pravi starinski... Ja bih rado koji kolačić probala, jako su ti lepi. Fotkice još lepše... Uživala sam.

    ReplyDelete
  10. ovo me malo podsjća na kalup za paprenjake, mada prvi put vidim baš ovakav kalup, oduševljena sam! prekrasan kalup i kolačići :) volim ovakve recepte

    ReplyDelete
  11. Kupila sam prilično davno kalup za upravo ovakve "orahe" i nisam znala što s njime. Sada znam i bilježim, jedino što ću ja koristiti svježa bjelanca. Hvala.

    ReplyDelete
  12. Zoko, predivni su i keksići i kalupi! ja baš dugo želim one drvene kalupe za speculaas keksiće, ali nikad nisam nabasala na njih... Nešto sam ih se sjetila dok sam čitala tvoj post! :)

    ReplyDelete
  13. Ja sam u svim mogucim selidbama ostala bez sve i jednog kalupa. Sad polako skupljam svoje. Moram priznati manje više poskrivečki jer Mislav ne razumije da mi nije dovoljan jedan ;). Nadam se da ću u nekim od sljedećih putovanja nabasati i na ovakav :)

    ReplyDelete
  14. Ovaj kalupić je stvarno prava dragocjenost. Keksići su krasni!

    ReplyDelete
  15. Ja imam ovaj kalupcic...u stvari ima ga moja mama u Beogradu i moram da se setim sledeci put da ga uzmem...kako bre zoko nemas nikoga ko ume da kuva slatko ? Dogovoricemo se pa kod moje mame da dodjes...i da ti objasni sta znaci uspinovani secer isto tako. Ne bi bila losa prilika...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eee, divno! A da li će ti dati da ga poneseš? Moja ne da kalupe. :)
      Nemam, baš nikoga više ko bi mogao da me nauči. :(
      Hvala na pozivu, prihvatam ga od srca. Taman da se najzad vidimo i uživo :)

      Delete
    2. receno - ucinjeno ! Ja u svakom slucaju dolazim u januaru pa mozemo da se vidimo...bas bi mi vbilo drago ! A za spinovani secer nista se ne sekiraj - mama je na raspolaganju !

      Delete
    3. Divno i ja bih bas volela da se vidimo. I radujem se što ću savladati stepenik spoticanja zvani špinovanje ko za slatko. :)

      Delete
  16. Ovo bi bilo za mene, volim i prave i lažne, bitno da su orasi! :)
    Krasno izgledaju!

    ReplyDelete
  17. Prvi put vidim ove kalupiće, imam slične za paprenjake. Krasni su orasi

    ReplyDelete
  18. Sećam se ovog kalupa i sećam se i kolača koje si pravila za slavu, još dok ti je baka bila živa, samo mislim da su tad bili preliveni čokoladom. A bilo je i onih košnica sa eurokremom - mmm njam.

    ReplyDelete
    Replies
    1. :) Nisu bili preliveni čokoladom , nego je u jedan deo išla čokolada a u drugi ne. Samo što nisu išla belanca u testo nego su se orasi prelivali špinovanim šećerom.
      Jooj, košnice. Pre neki dan sam stan okrenula naglavačke i nisam mogla da nađem modlu. A je l se sećaš trouglova sa žele bombonama u sredini? E oni su bii preliveni čokoladom. Jao, pa ti garant pamtiš i moje kuvarske neuspehe bre. Sećaš li se one torte sa jagodama i čokoladom koja nikako nije mogla da se stegne ni u zamrzivaču? :)))

      Delete
  19. Ауторка Великог народног кувара је публициста и преводилац Александра Јовановић која је кувар објавила под удатим презименом Рустановић. Некада се говорило говеђина, није грешка, а повлака
    је промакло зато што је била удата за Руса.

    ReplyDelete